Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Értetek
Értetek
San Marco Szabadegyetem - egészségkultúra felső fokon... ÉRTETEK

Az óbudai San Marco Szabadegyetem előadásaiból szerkesztett, a Püski Kiadónál megjelent kötetek ismertetői és interjúk az ott előadó neves professzorokkal. A rovatban – színészekkel és sportolókkal készült további interjúk, valamint könyvismertetések és blogger filmek formájában – tájékozódhatunk az ügy mögött álló óbudai Szent Margit Rendelőintézet egyéb egészségmegőrző aktivitásairól is, különös tekintettel az Óbudai Egészségolimpiára.

Az Értetek >> Szuper Blog-ban természetesen más, rokon jellegű írások is megjelenhetnek. Ha a keresett cikket itt nem találod, nézd meg az ÉLET-tér alatti Archív almenüben is!


Masszázsprogramok a testi-lelki harmóniáért
Masszázsprogramok a testi-lelki harmóniáért
Keleti hangulatban az Urániánál

Az ötezer éves indiai gyógymód, az ayurvéda egészségfilozófiája egyre népszerűbb Európában is. Ki ne szeretné megőrizni az egészségét, vagy mellékhatások nélkül meggyógyulni? – teszi fel a kérdést Viktor Singh. A több mint három évtizede Magyarországon élő, indiai származású üzletember maga is ezzel a gyógymóddal tartja remekül karban magát. Szerinte nincs olyan betegség, amelyben ne lehetne kedvező hatásokat elérni az ayurvédával. Még a dohányzásról is le lehet szokni vele. Most, hogy Keleti Varázs néven nyitott egy masszázsszalont, a relaxáló és stimuláló kezelések mellé természetesen az ayurvédikus masszázst is felvette a kínálatába.

 
Harmadszor is: ÉRTETEK
Harmadszor is: ÉRTETEK

Az óbudai San Marco Szabadegyetem előadásaiból megjelentetett könyvsorozat immár harmadik kötetében Vizi E. Szilveszter és Freund Tamás agykutatók, Kásler Miklós onkológus, Topolánszky Ákos lelkész-szociológus, Ócsai Lajos epidemiológus és Henter Izabella dietetikus előadásai olvashatók. Nemhiába nevezte Vizi professzor a Mindentudás Egyeteme folytatásának az óbudaiak kezdeményezését. A neves szakemberek izgalmas témákat helyeznek látótérbe. Tanulás és tudás - az agykutatók szemszögéből nézve, a rákgyógyászat rákfenéi, a kábítószer mint áldás és átok, az influenzajárványok természete, az emberiség táplálkozástörténetének tanulságai. A Püski Kiadó által kötetbe foglalt előadáscsokor témái mellett a megközelítésmódok is érdekesek, sőt olykor egészen szokatlanok.

 
Újra ÉRTETEK
Újra ÉRTETEK

Bizonyára sokkal könnyebb egy professzornak az akadémián vagy szakmai körben előadást tartani az orvoslásról, mint a laikus közönség számára. De ez sem lehetetlen. A 2011-ben immár negyedik éve működő óbudai San Marco Szabadegyetem sikere például pont abban rejlik, hogy a neves professzorok mindenki számára érthetően mesélnek hivatásukról, szakmájuk eredményeiről, vagy tágabb perspektívában a testi-lelki egészség megőrzésének lehetőségeiről. A Püski Kiadó jóvoltából ÉRTETEK címmel olvashatóvá vált előadás-sorozat második füzetében az orvostudomány újabb négy különböző területének szaktekintélyétől tanulhatunk valamit. A témák ismét izgalmasak és aktuálisak. Stressz a 21. században - A boldogság, az egészség és a betegség összefüggései - A szervátültetés kérdései. És végül: Csókay András, a sikeres agysebész megrázó vallomása az igazság megtalálásához és kimondásához szükséges bátorságról és szelídségről.

 
Az egészség szabadegyeteme
Az egészség szabadegyeteme

A Püski Kiadó 2010-es könyvheti pultján alig észrevehetően bújt meg egy fehér füzet. ÉRTETEK - a különös betűkeresztbe rejtett, piros kezdőbetűkből összeállt címszó szellemesen foglalja össze a kis könyv és egy nagy vállalkozás üzenetét. A valódi ismeretterjesztés kitűnő példáit felmutató óbudai San Marco Szabadegyetemről van szó, amelynek változatos előadásait az életmód, az egészség, a tudomány, a társadalom, az erkölcs, a kultúra és a közösség témáiban egyetemi professzorok tartják - mindenki számára érthetően.

 
Testi-lelki kezelés
Testi-lelki kezelés
Beszélgetés Prof. Dr. Kásler Miklós sebész-onkológus egyetemi tanárral

Ijesztő prognózisok láttak napvilágot a daganatos betegségek számszerű növekedéséről. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az okokat fizikai, kémiai, biológiai tényezők együttes hatásában látja. A megelőzésben az életmódváltás a legfontosabb, de nem az egyetlen követelmény.

 
Gepárdbébik: Dr. Ranschburg a tehetségről
Gepárdbébik: Dr. Ranschburg a tehetségről
Vörös Éva interjúja Dr. Ranschburg Jenővel

Kevés ember van ma Magyarországon, aki annyi családdal és annyi gyerekkel találkozott volna szakmai értelemben, mint dr. Ranschburg Jenő. A Prima Primissima-díjas pszichológus félévszázados pályája alatt nagyot változott a világ, de ő mindig naprakész tanácsokat nyújt a szülőknek a könyveiben és az előadásaiban. Megvan a véleménye az indigógyerekekről szóló ezoterikus hiedelmekről is, amelyek a mai csemeték szokatlan viselkedését azzal magyarázzák, hogy tulajdonképpen nem is emberből vannak, és különleges küldetéssel jöttek a Földre. Ranschburg tanár úr szerint viszont egyszerűen azért mások ma a gyerekek, mint negyven évvel ezelőtt voltak, mert időközben a családok is megváltoztak.

De persze vannak valóban különleges gyerekek és igazi tehetségek is. Hogy ez a tehetség ne menjen veszendőbe, ahhoz a szülőknek is tenniük kell egyet és mást. Erről beszélgettünk kevéssel halála előtt a feledhetetlen Ranschburg Jenővel...

 
Meddig bírja a bőrünk?
Meddig bírja a bőrünk?
Beszélgetés Dr. Hunyadi János bőrgyógyász professzorral

Küszöbön a nyár. Örülünk a napfénynek, de annyi rosszat hallottunk már róla, hogy félünk is tőle. Negyvenéves nők hatvannak néznek ki, ha túl sokat napoztak. De az ártalmatlannak hitt háztartási vegyszerek és kozmetikumok is komoly károsodást okozhatnak a bőrbe bejutva. És szaporodnak a környezetszennyezés okozta allergiák is. Vajon meddig bírja a bőrünk? És mit tegyünk, hogy valóban örülhessünk a napsütésnek?

 
Tudomány és istenhit
Tudomány és istenhit
Vörös Éva interjúja Dr. Kellermayer Miklóssal

Több mint négy évtizede kutatja az élő sejt szerkezetét. Tavaly elnyerte a Príma díjat a magyar tudomány kategóriában. Az Egyesült Államokat is többször megjárt kutatóorvos nevét a tudományos berkeken kívül közéleti szerepvállalásainak, valamint mély istenhitéről is valló könyveinek köszönhetően is sokan ismerhetik.

 
Bioetika és "költség/haszon" az egészségügyben
Bioetika és

Egy mindenkit érintő, fiatal tudományág, a bioetika aktuális kérdéseiről beszélgettünk Dr. Kovács József egyetemi tanárral, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Bioetikai részlegének vezetőjével.

 
Tisztelem a testemet
Tisztelem a testemet
Beszélgetés Udvaros Dorottyával

Jól állnak neki az okos nők. De a Nemzetiben a frissen bemutatott Három nővér Olgájaként négy felvonáson keresztül az állóképességét is bizonyítja. Mivel egy színésznőnek a teste a munkaeszköze, így Udvaros Dorottyát sem csupán a hírneve miatt kérték fel rá, hogy az élsportolók mellett az Óbudai Egészségolimpia „arca” legyen. A szakmai kompetencia vagy inkább a lokálpatriotizmusa vezette ide?

 
Az egészségolimpia szakácskönyve
Az egészségolimpia szakácskönyve

Táplálkoznék én egészségesen, csak ne lenne olyan macerás! A jólismert kifogás nem teljesen alaptalan. A mindennapi rohanásban sajnos pont az egészségünkre nem jut elég idő. Kérdés, hogy akkor meg mi értelme rohanni? Ebből az ördögi körből segít kilépni egy ritka hasznos, jól forgatható könyvecske. A címe stílszerűen: Elindulni az úton...

 
Startol az Egészségolimpia
Startol az Egészségolimpia
Óbuda ringbe száll

2010. augusztus 18-án fellobbant az Óbudai Egészségolimpia lángja. Ebben a „versenyben” mindenki az egészség bajnoka lehet, és csúcsformába hozhatja magát Katus Attilával. (A képen aktuális bajnokunk és kedvencünk: Gyurta Dani - aki szintén hozta a formáját.)

Kropkó Péter rávilágít a lényegre

Bús Balázs fáklyát ragad, Koko jó útra tér...

 
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

bochette_5.jpg