Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér
SZÍN-tér
Kultur-dzsem - Kari blogja - Trendi & Ciki - Lufi...

Fény és árnyék
Kari blogja
Fény és árnyék
Jim Hall a Trafóban

A Trafó az a hely, amelynek műsoraira figyelnünk kell. Műfajoktól függetlenül. 2010. április 8-án például egy dzsezlegendával találkozhattunk, és a feltörekvő magyar zenésznemzedék hangját is meghallhattuk. Múlt és jövő, fény és árnyék. Árnyék és fény. Jim Hall és Kovács Linda. Két minimálkoncert. Mert a 2009 decemberében a 79. évét betöltött Jim Hall-tól már eleve nem volt elvárható, hogy két félidőt erőben-fényben végigjátsszon; az előzenekartól meg nem lett volna etikus, hogy egy egykoron nagyobb fénnyel csillogó művészt a színpadon leiskolázzon.

 
Zenés irodalomóra a Művészetek Palotájában
Kari blogja
Zenés irodalomóra a Művészetek Palotájában

Március 13-án estefele József Attila költészete beköltözött a Fesztivál Színházba. Sebő Ferenc „tanár úr" összegzésében - irodalmi és zenei példákkal, kortársi kritikákkal és visszaemlékezésekkel megerősítve - olyan irodalom\népzeneórán vehettünk részt, ahol a költő és a népzene viszonyával, illetve Sebő Ferenc József Attila-megzenésítéseinek történetével is megismerkedhettünk.

 
Eleven folklór az Arénában
Kultur-dzsem
Eleven folklór az Arénában

Március utolsó hétvégéjét szó szerint végigtáncolhatjuk. A tavaszi fesztiválok leglátogatottabb eseménye minden évben az országos táncháztalálkozó. A Kárpát-medencei magyarságot és a hazai nemzetiségeket képviselő, műkedvelő és hivatásos előadók, néptáncegyüttesek és népművészek 2010-ben is a Papp László Budapest Sportarénában találkoznak egymással és a nagyközönséggel.

 
Jim Hall Trio: egy jazzlegenda a Trafóban
Archív
Jim Hall Trio: egy jazzlegenda a Trafóban

Aligha lehet nagyobb vágya egy jazzbarátnak, mint találkozni az utolsó nagy generáció tagjaival. Az 1930-as születésű amerikai gitáros, Jim Hall a bebop korszaktól kezdve végigjátszotta a jazztörténelmet. Kimagasló jelentőségét mindig megújulni kész stílusa igazolja, munkásságát pedig az utána következő nemzedékekre gyakorolt óriási hatása. Kötelező program...

 
A zsugás Basa
Kari blogja
A zsugás Basa

Basa Anikó képzőművész kiállításán műanyag kártyalapokból készült térbeli alkotások láthatók a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában...

 
Akarsz-e játszani?
Kari blogja
Akarsz-e játszani?
Egy kiállítás margójára

A Vasarely, az op-art úttörője című kiállítással bepillantást nyerhetünk egy nagy művész komoly játékába: aki egy adott téma, forma, színhatás variációinak a végigpróbálását könnyed eleganciával, szakmai tudással végzi. Vasarely az optikai hatásokkal építkező művészeti stílus színeivel, formáival, ritmusaival hív minket játszani ...

 
Modernzenei fesztivál egy vidéki koncertlátogató szemével
Kari blogja
Modernzenei fesztivál egy vidéki koncertlátogató szemével

Kétséges dolog koncertbeszámolót írni. Aki nem volt ott, annak igencsak keveset mondanak a lelkesítő sorok; aki pedig ott volt és más véleményt alkotott a hallottakról, az simán lehülyézheti a szerzőt. Most sem „igazi" kritikát olvashatnak, hanem Libisch Károly zene-esztéta szubjektív gondolatait a Művészetek Palotájában rendezett modernzenei eseményről és a vidékiség hátrányairól.

 
Király a Megállóban
Kultur-dzsem
Király a Megállóban

Nem minden nap lehet egy királlyal találkozni egy megállóban. De ha a hazai blues királyáról van szó, a hely pedig a Téglagyári Megálló, akkor az eset nem példa nélkül való. Deák „Bill” Gyula és a Megálló közönsége ugyanis kölcsönösen szép emlékeket őriz a találkozásaikról.

 
L`art pour l`art a Kertben
Kultur-dzsem
L`art pour l`art a Kertben

A futball-EB döntőjét nézted, ahol egyetlen árva gól esett? Na ehhez képest a L`art pour l`art Társulat számolatlanul rúgta a gólokat a mérkőzés ideje alatt, 2008 nyarán a Bókay-kertben. És tudod mit? Még a meccs poénját is lelőtte! Életemben nem fogom elfelejteni.

 
Tóth Vera
Kultur-dzsem
Tóth Vera

Kész díva, uralja a színpadot, árad belőle a szépség. És ahogy Soma is mondta öt évvel ezelőtt - az ember alig várja a pillanatot, hogy kinyissa a száját, és az a fénylő hang kjöjjön belőle. Pedig a 19 éves lány akkor még csak az első Megasztár-vetélkedő egyik ígérete volt. De a közönség csalhatatlanul felismerte benne az óriási tehetséget, és Tóth Veronika lett „az év hangja”. Azóta megjelent három lemeze, és a képernyőn is feltűnik néha. A hangja ugyanúgy, vagy még fényesebben csillog, de közben letisztult, tele van érzelemmel. Vajon öt év után visszatekintve mit jelentett számára a Megasztár. És mi történt vele azóta? Egyáltalán - mire elég a tehetség ma Magyarországon?

 
"Mindig honvágyam van"
Kultur-dzsem
Beszélgetés Eliades Ochoával

A Buena Vista Social Club gitáros tenorja eddig már legalább negyven országban öregbítette a kubai zene jóhírét. Eliades Ochoa épp Madridból érkezett Budapestre új, megfiatalított zenekarával. Előtte Angliában turnézott, ahol többek között a londoni Barbicanben is fellépett, március 14-én pedig - bármily hihetetlen - a Pestszentimrei Sportkastélyban adott frenetikus koncertet...

 
Hősök és hősnők
Lufi
Hősök és hősnők

Diana vagy Amy Winehouse? Netán egyik se? Angliában mindenesetre őket tartják korunk legnagyobb hőseinek. Már ha hinni lehet a Sky.com által 2000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásnak. Eszerint korunk élő „hősnője” Amy Winehouse.

 
Zorán - műfajok felett
Kultur-dzsem
Zorán - műfajok felett

Vérprofi. A színpadon egyszer sem remeg meg a hangja. Pedig koncert előtt elszív még egy cigarettát. De hát úristen, már negyvenhat éve annak, hogy azon a bizonyos 1962-63-as Ki Mit Tud?-on feltűnt. És győzött is az énekesek kategóriájában. Aztán mégsem lett belőle igazi „szólista”. Most már több mint három évtizede szongokat ad elő – a legjobbakat és a legjobban ebben az országban.

 
Eliades Ochoa
Kultur-dzsem
Eliades Ochoa

A világhírű Buena Vista Social Club egyik utolsó élő csillaga, a cowboy-kalapjáról és speciális gitárjátékáról közismert Eliades Ochoa újra elhozta Budapestre a kubai zene leglényegét. Ezúttal saját zenekarával, a legjobb hagyományokat ötvöző Grupo Patriával lépett fel óriási sikerrel a két éve átadott, impozáns Pestszentimrei Sportkastélyban. A Buena Vista rajongói sem csalatkoztak, hiszen az album és a film legnépszerûbb dalai is felcsendültek.

 
Egy gitárvirtuóz világsztár Pesten
Archív
Egy gitárvirtuóz világsztár Pesten

A Buena Vista Social Club bemutatja:

Eliades Ochoa és a Grupo Patria koncertjét

2009. március 14-én, 19 órakor

 

Helyszín: Pestszentimrei Sportkastély

(1181 Bp. Kisfaludy utca 33/c)

21 órától Salsa Party: Házigazda: DJ. Adalberto

Belépő: 3.500.- Ft

 
2009 divatja
Trendi & ciki
2009 divatja

A tavalyi nagy divatbemutatók hozadéka hamarosan megjelenik a mindennapokban, akár tetszik, akár nem. Körülnéztünk, mit találtak ki nekünk a divattervezők az idei tavaszra-nyárra. A cicanadrág elég biztosnak látszik, a kezeslábas még kétesélyes, de a csili-vili és a szexi átlátszóság már eldöntött kérdés.

 
Kuba zenéi
Kultur-dzsem
Kuba zenéi

A kubai zenék lenyűgöző hatása a világ tánczenéjére a huszadik század első fele óta tart. A Buena Vista világsikere csak újabb impulzust adott ennek a fel-fellángoló érzelmi viszonynak.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Találatok 35 - 51 / 66
Ajánló

In memoriam Amy Winehouse (1983-2011)

Nincs több Rehab... A zeneipar egy újabb áldozata esett el. S vele egy legenda máris megszületett. Egy korábbi >> cikkünkkel búcsúzunk a szertelen, sokak által megkérdőjelezett személyiségű, ám megkérdőjelezhetetlenül tehetséges Amy Winehouse-tól.
Éltél Te is 27 évet. Amy, sajnos nincs többé Rehab (No, No, No)...

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!