Pesti Zsibongó

2024. április 26. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér
KÖZ-tér
Pesti kertek - Szeptember Feszt - Közösség - Környezet...

Kis bolt - nagy választék
Közösség
Kis bolt - nagy választék
Emma néni nagy jövő előtt áll

A GfK Hungária 2011 nyári felmérése szerint a magyar lakosság 42 százaléka a kisebb boltokat keresi. A hiper-szuper marketek varázsa nyugaton már rég leáldozott. Még válság sem kellett hozzá. Elég volt az üzemanyagárak növekedése, hogy az emberek rájöjjenek: nem is olyan gazdaságos rendszeresen kiutazni a város szélére egy-egy bevásárlás kedvéért. 2007-ben már Magyarországon is megtorpant az autós bevásárlások növekedési üteme. A belvárosi plázákat pedig a válság népteleníti el. Közben Németországban állami vagy önkormányzati támogatással építgetik a gyalogosan is elérhető kis és közepes méretű helyi élelmiszer áruházakat, sőt még az „Emma néninek” tulajdonított apró vegyesboltok is újra virágzásnak indultak. Különösen a kevésbé mobil lakosság, tehát az idősebbek, a kisgyermekesek és az otthon dolgozók intézik a bevásárlásaikat ezeken a helyeken, ahol a friss áru mellett egyúttal a legfrissebb pletykákat is beszerezhetik.

Alighanem ez lehet a vonzereje Pestszentlőrincen a Bókay-telepi kertváros és a Szent Lőrinc-lakótelep határán álló miniCoop ABC-nek is...

 
Búcsú Varga E. Árpádtól
Közösség
Búcsú Varga E. Árpádtól
Ernszt Árpád (1952–2011)

Könyvtáros volt és népességstatisztikus. Tiszta gondolkodású, precíz, határozott ember. Neki köszönhető a hatkötetes Erdély etnikai és felekezeti statisztikája. De ő volt a magyar nyelvterület útjainak örök Vándora is, akit különös kötelék fűzött a magyar tájakhoz, az emberekhez és az általuk teremtett kultúrához. Tizenharmadikán, pénteken temették. Ezen a napon a barátai és tisztelői keltek útra, hogy a fizikai világban búcsút vegyenek Árpitól, a jámbor és szelíd, állhatatos és sziklaszilárd, rendkívüli embertől. A pestszentlőrinci Árpád-házi Szent Margit plébánia altemplomában a gyász mellett döbbenet és keserűség lett úrrá, amikor a személytelen egyházi szertartás végén hamvai az osszáriumba hullottak. Nincs tehát sír, ahová el lehetne zarándokolni, letenni a kegyelet virágait. A nyomasztó űrben végül két nagyon személyes hang idézte vissza méltóképpen Ernszt Árpád alakját, könnyessé oldva az elválást egy nagy embertől, „aki csendesen, őszinte alázattal tudott nagyon naggyá lenni”. A folytatásban Zelnik József író-etnográfus és Tánczos Vilmos néprajzkutató, az erdélyi magyar tudományegyetem előadótanára megrázó búcsúztatóját olvashatják...

 
Kiégett orvosok, bizalomvesztett betegek
Közösség
Kiégett orvosok, bizalomvesztett betegek
Bűnös vagy áldozat: az orvos mai helyzetéről

Probléma van az egészségüggyel és az orvosokkal. Ettől hangos ma minden. Ezért most az orvosok helyzetének elmélyültebb áttekintéséhez szeretnék néhány gondolattal hozzájárulni. Felhívni a figyelmet a struktúrából származó gondokra, a kiégés veszélyeire. A vizsgálatok, amelyekre utalok az írásomban, szinte mind Nyugat-Európából vagy a tengerentúlról valók, tehát ezek nem kimondottan a magyar egészségügy problémái, hanem "globálisak". Mi átvettük az eredményeket, a hozzájuk társuló problémákkal együtt. Ennek következménye például, hogy az orvosi hivatás szolgáltatássá változott. Erre a változásra talán igaz az a Tolsztojnak tulajdonított mondás, miszerint a Nyugat előttünk jár, csak tévúton.

 
Csendes éj
Közösség
Csendes éj
Egy karácsonyi dal karrierje

A Salzburg közelében fekvő kis oberndorfi kápolna minden karácsonykor zarándokhellyé válik. Ezen a helyen hangzott fel először a kereszténység legismertebb karácsonyi éneke, a „Csendes éj”.

 
Ne csomagolj!
Környezet
Ne csomagolj!
Környezetbarát karácsonyt mindenkinek

Évente 100 ezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában, ami közel 600 ezer fa kivágását jelenti. Ajándékozzuk meg karácsonyra a természetet! Hiszen léteznek olyan megoldások, amelyekkel nem kell újabb fák százezreit kivágni.

 
Advent
Közösség
Advent

Karácsony előtt az ember irracionális módon mindig abban reménykedik, hogy a menny egy darabkája megjelenhet itt, a földön. Az erre való univerzális várakozás és vágyakozás ideje az Advent. Kinek-kinek aszerint, hogy mi jelenti a mennyországot, olyan az adventje. Akár gyertyát gyújt hozzá, akár nem.

 
Hogyan nyerjünk borbirtokot a SzeptEmber Feszten
SzeptEmberFeszt
Hogyan nyerjünk borbirtokot a SzeptEmber Feszten
2011-es fesztiválújdonságok

Értékőrzés élvezettel. Budapest evő-ivó kultúrfesztiválja az idén is beújított. Az étlapon megjelent a sajt, az itallapon pedig a nemes borok. A fesztivál ezévi díszvendége stílszerűen a Dominium Vini Borklub, amely egy pecsételős játékra hívta meg a Népligetbe kilátogatókat. A SzeptEmber Feszt augusztus 24-i sajtótájékoztatóján végre kiderült, hogy hová tűnt a jazz a Szigetről, és hogyan kerül egy világsztár a Népligetbe. A Pezsi blogger kamerája által a helyszínen rögzítetteket két filmrészletben is olvasóink elé tárjuk. Hogy jó hangulatra számíthatunk, arra élő bizonysággal szolgál Nagy Feró is, aki zárszavában kikéri magának a jazzdobolás Gagarinját...

 
A zöld herceg
Környezet
A zöld herceg

A brit trónörökös 2008. november 14-én ünnepelte a hatvanadik születésnapját. De egyesek szerint még mindig nem nőtt be a feje lágya. Egyszerűen azért, mert Károly herceg menthetetlenül „zöld”. Ezenkívül lobbanékony, őszinte és közvetlen. Csupa olyan tulajdonság, amely „nem illik” egy jövendőbeli uralkodóhoz.

 
Barangolások a Népligetben >> 1. rész
Pesti kertek
Barangolások a Népligetben >> 1. rész
Családi program budapestieknek: Pesti László, a fák igaz barátjának kalauzolásában

Mert kirándulni Pesten is lehet. Ha felülünk a 3-as metróra, és kiszállunk a Népliget állomásnál, 3 perc séta után már magunk mögött is hagytuk a város zaját és füstjét. Hihetetlen, de a Könyves Kálmán körúttól száz méterre már csak madárcsicsergést hallunk és tiszta levegőt szívunk. „A fákon a moha a bizonyíték. Füstös levegőben nem él meg a moha” – mondja Laci bácsi. A liget legendás kertészénél senki sem ismeri jobban a legnagyobb pesti közparkot, amelyben több mint ötszáz féle fa és cserje különböztethető meg, köztük igazi ritkaságok is. A legöregebb fát még 1855-ben ültették...

 
Csipkerózsika a parkok között
Pesti kertek
Csipkerózsika a parkok között
A Népliget

Annyira tipikus! Itt van nekünk a Népliget, egy gyönyörű, ősfás, védett park. És utáljuk, mert nem tudunk mit kezdeni vele. Az „illetékesek” egy-két évenként felhördülnek, aztán nem történik semmi. Budapest legnagyobb kiterjedésű közparkjához utoljára az 1930-as években nyúltak átfogóan. Talán jobb is. A fák élnek, nőnek, a természetben meg lehet bízni. A Népliget alvó Csipkerózsikaként várja, hogy felébresszék. Tavaly arra tévedt egy királyfi - és az idén, 2010-ben is újra próbálkozik. Gál Gábornak hívják. Ő találta ki a SzeptEmber Fesztet.

 
Pesti erdők
Környezet
Pesti erdők

Nemcsak budai erdők vannak. A Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésében több száz hektárnyi erdő zöldell a pesti oldalon is. Ha Pest tüdejéről beszélünk, annak a jobb lebenye egész biztosan a Péterhalmi-erdő. Ezen a 200-250 hektáros egybefüggő erdőterületen még ma is nyulak, rókák, baglyok és egyéb kisállatok élnek.

 
A 200 éves Népliget
Pesti kertek
A 200 éves Népliget
Képzeletbeli kiadvány a jövőből

Így kezdődik Pesti Lászlónak, a Népliget nyugdíjas főkertészének – apró felvillanásaiban még a legjobb orwelli hagyományokat is követően – tanulságos és szórakoztató Népliget-utópiája: "Az idén, 2068-ban két évszázados az 1868-ban alapított Népliget. Ebből az alkalomból új ismertető jelent meg, melynek egy példányát Ön tartja kezében." Ahogy Laci bácsi portréfilmjét, úgy ezt a pamfletet sem érdemes kihagyni...

 
A nagypénteki hal
Közösség
A nagypénteki hal

Mielőtt 2017-ben munkaszüneti nappá nyilvánították nagypéntek napját, inkább csak a vallásos keresztények tartották számon a húsvét előtti pénteket – mint Jézus kereszthalálának napját. Gyásznapról lévén szó, az ő köreikben nem illett hangoskodni, mulatni, táncolni, sőt sportolni sem. Azt pedig, hogy nagypénteken böjtölni illene, a kevésbé vallásosak is tudták, még a legkeményebb szocializmusban is. Legfeljebb nem tartották be...

 
Halljunk szót, uraim!
SzeptEmberFeszt
Halljunk szót, uraim!
Billy Cobham és a Morgan Workshop >> 1.

Kétrészes koncert- és "társadalom"-kritikánkból szinte mindent megtudhatnak Billy Cobham már-már szürreális népligeti felbukkanásáról a 2011-es SzeptEmber Feszt-en, avagy Billy Cobham esete Csipkerózsikával és egy szénkefegyárral. Mindehhez izgalmas adalékul szolgálhat hamarosan megjelenő – szintén kétrészes – exkluzív interjúnk a világsztár művésszel, majd ezt követően a koncerten és az interjú során forgatott filmünk az előkészítés alatt álló mozicikkünkben.

 
Klímagyilkosok
Környezet
Klímagyilkosok

A klímaválság ártatlannak látszó felelősei itt élnek közöttünk. Senki sem gyanakszik rájuk, ezért ideje leleplezni őket. Míg a normál nyárspolgár hűvös téli estéken a kandallója mellett ülve könyvet olvas vagy egyéb intellektuális elfoglaltság után néz, addig a hülye proli a szakadt tragacsával rohangászik a megélhetéséért, és telefüstöli az egész várost...

 
Bomba a fejbe
Környezet
Bomba a fejbe

A Greenpeace több mint harminc éve küzd látványos akciókkal a bolygónk megmentéséért. A mindenre elszánt környezetvédők úgy gondolják, hogy az akciófilmeken edzett tévénézők és újságolvasók figyelmét egyre meghökkentőbb módokon lehet csak felkelteni. Hasonlóan gondolkodnak a reklámügynökségek és a hollywoodi filmstúdiók is. Kérdés, hogy ki tanul kitől.

 
Pesti por
Környezet
Pesti por

Ha tömegesen bringára szállnánk, észrevehetően csökkenne a levegőbe kibocsátott szennyeződés. De vajon a kritikus tömeg eléréséig milyen levegőt szívunk be kerékpározás közben Budapesten?

 
Csak a pörkölttel nyúltam mellé
SzeptEmberFeszt
Csak a pörkölttel nyúltam mellé

Mint a fővárostól 100 km távolságban lakó polgár, nem igazán rendelkezem naprakész és mindenre kiterjedő információkkal a pesti helyekről és eseményekről. A sajtóból próbálok választani és csemegézni. Olykor sikerrel, mint amikor a budapesti nyári fesztiválok zárásának is megjelölhető SzeptEmber Feszt nevű rendezvényt választottam a Népligetben 2010. szeptember 3-5. között. Méltó zárás volt...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Találatok 19 - 36 / 61
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

sajto_ht.jpg