Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér
KÖZ-tér
Pesti kertek - Szeptember Feszt - Közösség - Környezet...

A SzeptEmber Feszt 2010 dióhéjban
SzeptEmberFeszt
A SzeptEmber Feszt 2010 dióhéjban
Interjú Gál Gáborral

2010-ben már 11. alkalommal került megrendezésre a SzeptEmber Feszt néven közismertté vált eseménysorozat, amelynek csakúgy, mint az előző évben, a budapesti Népliget adott otthont. Nem csupán könnyűzenei fesztivál, hanem ennél jóval összetettebb hosszú hétvége ez a kikapcsolódni vágyóknak. A multikulturális rendezvény teljesen ingyenes, és rendkívül népszerű. Milyen programok várhatók 2010. szeptember 3-4-5-én? A választ személyesen a fesztivál igazgatójától, Gál Gábortól kaptuk.

 
Hungarikumok a SzeptEmber Feszten
SzeptEmberFeszt
Hungarikumok a SzeptEmber Feszten
A legtöbbféle pörkölt és rétes egy helyen két napon át!

A 2010-es fesztiválon nemzeti ételünk, a pörkölt mellett hagyományos desszertünk, a rétes vitte a prímet, méghozzá rendkívüli választékban. A rétes jelentőségére nagyjaink közül Jókai is rámutatott, és a Kőszívű ember fiai-ban leírt mandulás-mazsolaszőlős-tejfeles rétest „Jókai anno 1869" néven (mint a fesztivál rétesét) meg is vásárolhatjuk a Népligetben.

 
Felhívás az egykori Állami lakótelep lakóihoz - 2010
Archív
Felhívás az egykori Állami lakótelep lakóihoz - 2010
A XVIII. kerületi Helytörténeti Gyűjtemény 2010. szeptember 13-án, hétfőn 17 órakor rendezi meg újra az egykori Állami lakótelepen lakók baráti találkozóját a Kondor Béla Közösségi Házban.
 
A mi kis városunk 2010
Archív
A mi kis városunk 2010

A British Council által kifejlesztett műsor az MTV 1-es csatornáján 2009. április 27-től kezdődően 8 alkalommal került megrendezésre az ország 8 városában. A várostervező játékban mindenütt egy-egy fontos helyszín újratervezését kérték a résztvevőktől, és a nyertes ötleteket több városban is felhasználták a városfejlesztésben. A kreatív játék 2010-ben újabb 8 helyszínen folytatódik. Lévai Balázs tévés producer ígéri, hogy idén is egy remek és izgalmas műsor kerül a képernyőre - ezúttal a DEKO TV műsorán.

 
A háromdiplomás postás
Közösség
A háromdiplomás postás

Miután megtette a szükséges lépéseket a munkaügyi központban, felfigyelt egy álláslehetőségre. Levélkihordó postást kerestek. Állástalan hősünk elgondolkodott. A mérnöki munkát számítógép előtt ülve végezte. Elképzelte, hogy az egész napi fenékhízlalás helyett megőrizhetné a kondícióját, sőt még az állóképességét is fejleszthetné...

 
Krepuska szüreti fesztivál
Közösség
Krepuska szüreti fesztivál
Gólyalábas lovasokkal

Ízelítő az idei vigadalomhoz. Ebben a kis zsáner dokumentumfilmben a 2009-es Krepuska fesztivál néhány jó hangulatú pillanatát osztjuk meg olvasóinkkal. Már csak azért is, mert a 2010-es program sokban hasonló lesz. Szeptember 25-én, a Bókay-kert színpadán ismét színes műsort adnak a testvérvárosok küldöttei, jönnek a fogatok és a gólyalábasok, ahogy a jóféle tállyai bor sem hiányozhat.

 
Szent Korona hologram és fotókiállítás
Archív
Szent Korona hologram és fotókiállítás

2010. február 8. és 28. között a budapesti Duna-palotában láthatók a magyar királyi koronáról készült 3 dimenziós képek és egy különleges eljárással készült fotókból álló kiállítás.

 
Búcsú
Közösség
Búcsú
Dr. Ujfalussy József (1920-2010)

Bartók hazájában élve gyakran tapasztaljuk, hogy milyen kevesen értik meg a zseniális magyar komponista zenéjét. De talán nem is a hallgatókban van a hiba, hanem a rácsodálkozás lehetőségének hiányában? Még Ujfalussy Józsefet, a kiváló, Kossuth-, Széchenyi- és Herder-díjas zenekutatót is egy meghatározó koncertélmény indította el zenetörténészi munkásságának egyik főcsapásán. Az akkor huszonnyolc éves fiatalember később rendkívüli karriert futott be a hazai zenei élet rangos posztjain, de elsősorban mint tanár és zenetudós. Pályatársaitól főleg szellemi függetlensége, nyitottsága és szerénysége különböztette meg. Ezért búcsúzunk tőle egy személyes nekrológ közreadásával.

 
Őszünnep 2009
Archív
Őszünnep 2009
Krepuska szüreti vigadalom Imrén és Lőrincen

A régi nagy szüreti mulatságok mintájára szeptember 26-án ötödik alkalommal rendezik meg a Krepuska Gézáról elkeresztelt szüreti fesztivált Budapest XVIII. kerületében. Az idei rendezvény újdonsága egy fesztiválfalu felállítása a Bókay-kertben - templommal, kocsmával, tornácokkal és táncolásra alkalmas térrel. Most is lesz hintós és gyalogos felvonulás Imréről és a lőrinci piactérről. Boraival együtt bemutatkozik Tállya község, a hegyaljai borok egyik termőhelye, és a napot ismét szüreti bál zárja kivirradatig.

 
Szeptember Fesztivál a Bókay-kertben
SzeptEmberFeszt
Szeptember Fesztivál a Bókay-kertben

2009. szeptember 4-től 6-ig ismét a bogrács, a zene és a szórakozás áll a középpontban. A 16 hektáros Bókay-kert játszóhelyekkel, árnyas sétányokkal, békebeli, családias hangulattal, tömérdek enni-innivalóval és gazdag műsorkínálattal vonzza a családokat nemcsak Dél-Pestről, de a környező településekről is.

 
Zenés szeptemberi pörköltparádé - immár két helyszínen
SzeptEmberFeszt
Zenés szeptemberi pörköltparádé - immár két helyszínen

2009-ben jubilált a szeptemberi pörköltfesztivál. Tizedik alkalommal melegítik a bográcsokat szeptember első hétvégéjén a pestlőrinci Bókay-kertben. De ugyanez zajlik a Népligetben is. Úgy látszik, Budapest legnagyobb szórakoztatva-etető rendezvénye kinőtte az eddigi kereteit. A SzeptEmber Feszt osztódással szaporodott - aminek mi, a közönség látjuk a legnagyobb hasznát. Ugyanis a két helyszín most egymással versenyezve, kápráztató programkínálattal rukkolt elő. Ezt tényleg nem lehet kihagyni!

 
A szentimrei kápolnaterv
Közösség
A szentimrei kápolnaterv

Imre herceg a második helyen áll az Árpád-házi szentek sorában. A fiatalon elhunyt királyfi halálának helyszínén, az erdélyi Biharban valaha apátság állott. A kolostor már rég elpusztult, a hegyközi település neve azonban máig megőrizte Imre herceg nevét. Most közadakodásból egy ökumenikus kápolna épül Hegyközszentimre határában. Az épület három funkciót is betölt. Először is emléket állít Szent Imre hercegnek és az Árpád-házi szenteknek. Másodszor ravatalozóként szolgál, harmadsorban pedig a tornya egyben kilátó is, ahonnan messzire belátható a Berettyó festői völgye és a távolabbi vidékek.

 
Akkor szüret!
Közösség
Akkor szüret!

Ha van mit betakarítani, lehet szüretelni. Még szőlő sem kell feltétlenül hozzá. Szeptember utolsó hétvégéjén tartják a Krepuska Géza Európai Szüreti, Kulturális-Művészeti, Nevelési fesztivált Pestszentimrén és –lőrincen.

 
SzeptEmber Feszt a Népligetben
SzeptEmberFeszt
SzeptEmber Feszt a Népligetben
Avagy: Jó ebédhez szól a Ricse

A Népliget 112 hektáros parkja értékes zöldterület a 3-as Metro közelében. Valaha a Városligettel vetekedett, és most újra megpróbálják pesti Práterként, szabadidőközpontként újraéleszteni. Erre kiváló alkalom, hogy 2009-ben első ízben itt rendezik meg a pörköltfőző versenyből kinőtt, két és félnapos fesztivált, a SzeptEmber Fesztet.

 
Felhívás az egykori Állami lakótelep lakóihoz - 2009
Archív
Felhívás az egykori Állami lakótelep lakóihoz - 2009

A XVIII. kerületi Helytörténeti Gyűjtemény 2009. szeptember 16-án, szerdán 17 órakor ismét megrendezi az egykori Állami lakótelepen lakók baráti találkozóját a Kondor Béla Közösségi Házban. Már most várják mindazok jelentkezését, akik emlékeikkel, visszaemlékezéseikkel, fotóikkal, dokumentumaikkal hozzájárulnának a telep múltjának felderítéséhez és megőrzéséhez. Az összegyűlt képanyagból CD készül, amelyet a tervek szerint a találkozón mutatnak be.

 
Egy nyári este a 19. század végi villatelepen
Pesti kertek
Egy nyári este a 19. század végi villatelepen

A Múzeumok Éjszakáját Pestszentlőrincen a Gyöngyvirág utca 8. szám alatt, az egykori Hofherr-villa, azaz a jelenlegi Új-Tündérkert étterem, kávéház és cukrászda kertjében is eltölthetted. 2009. június 20-án este hattól éjfélig tartó programok idézték meg egy több mint százéves villanegyed egykori hangulatát.

 
KádÁRKÁDIA
Közösség
KádÁRKÁDIA
Írta: Zelnik József

Kádárkádiában éltem én is… és ezt el kellene néktek mesélnem. Még akkor is, ha nem mese ez, gyermek. Nagy politikai mesélők, „tiszta” neofiták hordják elénk az életük hordalékait, tapasztanak belőle maguknak sárfészket a magasban, és másoknak a szörnyűségek kicsiny viskóit. Pedig a magasban csak a haza lehetne, s benne mindnyájunk eltelt bő fél évszázada, úgy, ahogy volt, s ahogy most már távolabbról egy kicsit tisztábban lehetne látni...

 
Tánciskolák a Bókay-kertben
Archív
Tánciskolák a Bókay-kertben

a Botafogo Táncegyüttes vezetésével és szakmai irányításával (2009)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Találatok 37 - 54 / 61
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

malac_hd2.jpg