Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Aktív arrow Edzőtermi etikett
Edzőtermi etikett

Ha kezdő vagy az edzőteremben, lehetőleg ne valamilyen modortalansággal hívd fel magadra a figyelmet. Épp elég, ha az izzadtsággal villogsz.

Egy edzőterem, konditerem, fitness-center, body-club, vagy nevezzük bárminek a testkultúrának ezeket a modern templomait (elvégre tömegvallásról beszélhetünk), alapvetően az emberi lét fizikai vonatkozásairól szól. De mivel társadalmi lények vagyunk, éppen ezért különösen fontos ezeken a helyeken a társadalmi érintkezés szabályozása. Röviden ezt hívjuk etikettnek.

Ne ijedj meg, szó sincs merev és bonyolult formaságokról. Az edzőtermi viselkedés alapszabálya egyszerű és világos: a közösen használt helyiségekben mindig tekintettel kell lenni a többiekre.

Mit jelent ez? Hát például nem illik vég nélkül a fekvenyomó gépen terpeszkedni, ha már nem nyomsz, hanem mondjuk az edzővel beszélgetsz az aerob és az anaerob edzésformák közötti különbségekről. Még bárdolatlanabb dolog a törülköződdel lefoglalni az ablak melletti futópadot, miközben a vitaminbárban szolgálod ki magad. A súlytárcsákat gyakorlás után le kell szerelni és a helyükre vinni, még akkor is, ha pehelysúlyokról van szó. Mert utánad esetleg egy nehézsúlyú izompacsirta kíván edzeni, és nem fogja érteni a dolgot.

 

Feltűnési viszketegség

Rosszul veszi ki magát a túlzott versenyszellem kimutatása is a súlyzóknál vagy a lépcsőszimulátoron. A hangos röfögés, sziszegés és lihegés éppolyan tabu, mint a káromkodás vagy egyéb vaskos kiszólások. Ezenkívül saját érdekedben is kerüld a tükörfalak előtti önimádó pózolást. Sokan leestek már a futópadról, mert annyira belemerültek a kecses mozgásuk csodálatába.

Nők esetében a feltűnési viszketegség nem csupán a versengésben nyilvánulhat meg, hanem például a harsány kacagásban, az elviselhetetlen parfümbűz árasztásában és az oda nem illő öltözködésben is. Ezek a többi nőt is irritálják, hát még a férfiakat. Főleg azokat, akik nem ismerkedni, hanem tényleg edzeni jöttek a terembe.

Ebből is látszik, hogy a koedukált termeknek is megvannak a hátrányaik.

 

Beszédtémák

Minden teremre igaz, hogy a szex legyen tabutéma. Pont azért, mert ezek a termek tele vannak szexuális energiával, sóhajokkal, szorítással, feszítéssel, nyomással, rugózással, dugózással, duzzadó erekkel, szétterpesztett lábakkal... Szóval a szex legyen tabu. Ezzel szemben ma már nem feltétlen gyanús, ha a férfiak megdicsérik egymás testalkatát vagy összehasonlítják a testsúlyukat. Viszont annak ellenére, hogy teljesen általánossá vált az erő- és izomfokozó készítmények használata, mégsem kérdezheted meg egy idegentől, hogy szed-e valamilyen szteroidot.

Egyébként az edzés melletti fecsegésre is az általános szabályok érvényesek – néhány speciális kiegészítéssel. A kisebb testi panaszok, különösen a sportsérülések, mindig megengedett téma (nem így az impotencia vagy a heresérv). A testsúly a férfiaknál szóba jöhet, a nőknél továbbra is tabu. A testépítőknél vigyázni kell, mert bár általában nagyon rendesek, viszont ugyanolyan tévesen látják magukat, mint az anorexiások, csak fordítva. Ők mindig túl véznának tartják magukat.

Apropó anorexia. Az evés régebben rendkívül illetlen dolog volt az edzéseken, ma viszont a legtöbb edzőteremben van valamilyen vitaminbár vagy táplálékkiegészítőket árusító pult. Ez már tényleg a tudomány kategóriájába tartozik, viszont egy turmix az edzés után biztosan nem fog megártani.

 

Öltözködés

Az edzőtermi öltözködés legfontosabb előírása: akármilyen büszke vagy is a bicepszeidre, ne mutogasd túlzottan a meztelen testedet. Ez nárcisztikus és közönséges. A meztelen felsőtestű férfiak a strandra valók. A hasat szabadon hagyó, nyolcvanas évekből itt maradt klasszikus bodybuilding-felsőkben pedig még a legszebb férfi

Nem viccnek szántuk
Edzőtermi etikett - vegyük komolyan
felsőtest is úgy néz ki, mint Jennifer Beals egy anabolikus szteroidkúra után. De akár felsőrész, akár alsó, a lényeg, hogy a testre feszülők éppoly kevéssé ajánlottak, mint a meztelenség. És ha már Jennifer Bealsról volt szó: az edzőteremben a lehető legkevesebb ékszert viseld. Ha pedig kezdő vagy, akkor egyúttal mondj le az álprofi kiegészítők használatáról is. Aki életében először húzódzkodik fel, ne rakjon már mindjárt bokasúlyokat magára (általában sokáig nem is lesz rá szüksége).

Végül 1 jó tanács: Ha férfi vagy: Soha ne feledkezz meg a lábadról. Mármint edzés közben. Ha csak nem akarsz úgy kinézni, mint Larry the Lobster a Sponge Bob-ból.

Lehet, hogy te nagy ívben teszel az edzőtermi etikettre? Szíved joga. De miután a fentieket elolvastad, legalább tudni fogod, hogy mikor sérted meg. Végül is hogyan feleljen meg az ember a jóléti társadalom szépségideáljának, ha edzés közben minden erejét arra fordítja, hogy elnyomja a zihálását. Viszont mindig jusson eszedbe Plutarkhosz bölcs mondása: „Ubi athletus, ibi asinus” – magyarán: „Ahol egy atléta van, ott mindig van egy szamár is”.

 

A cikkhez felhasználtuk Philipp Tingler zürichi fitness-edző „Stil zeigen” (Legyen stílusod) című, 2008-ban megjelent könyvét.

Olvasta: 7999
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!