Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Méregtelenítés: az első lépés a karcsúság felé
Méregtelenítés: az első lépés a karcsúság felé
Dinnye-ital
Dinnye-ital

Pompás külcsín, nagyszerű közérzet? Nem reménytelen álom. Érdemes érte beprogramozni egy kis turbózást. Mivel a szépség belülről jön, ott kell elkezdeni. Az alábbi vezérfonal mentén mindenki maga állíthatja össze az életmódjának, az alkatának, az állapotának leginkább megfelelő programot.

MINEK MÉREGTELENÍTENI?

Ugye, te is pontosan tudod, hogy a szervezetünket napi rendszerességgel mérgezzük. Az egészségtelen étrendünkkel, a fránya cigivel, a mozgáshiányos, viszont stresszes életvitelünkkel, a túlzabálással és a pohár fenekének tanulmányozgatásával.

Ha mindez nem volna elég, vegyük még számításba az egyre kivédhetetlenebb és általánosabb környezetszennyezést, a lassan már halálos kipufogógáz-adagokat, az élelmiszerekbe zsúfolt vegyszereket, a mérgezett világtengerek csemegéit, a klóros, ólmos csapvizet, manipulált tejeinket, instant ételeinket, italainkat, kátrányból csapolt üdítőinket, fűrészporból varázsolt eperlekvárjainkat stb. stb. Ha szabad azt mondani, ez maga a technikai K.O.. Felhalmozódnak bennünk a szabad gyökök, aminek következtében ami betegséget csak el tudunk képzelni, arra mind nagy eséllyel pályázhatunk: a szimpla kis megfázástól vagy az influenzától a rákig, a szív- és érrendszeri megbetegedésekig, az artritisztől az allergiáig.

Zöldpohár fröccs

Ezt mind tudjuk, de legyünk őszinték: nem sokan hajlandók a méregtelenítés legkisebb mellékhatását is elszenvedni. Már csak azért sem, mert nem vonulhatunk ki a világból, hanem folyamatosan teljesíteni vagyunk kötelesek – a konyhában, a munkahelyen, és esetleg még az ágyban is.

De most tegyük mérlegre a súlyos betegségek kockázatát, vagy az egészen különös hétköznapi tüneteink elhatalmasodását azzal szemben, hogy mekkora előnyökkel kecsegtet egy jól eltalált méregtelenítő kúra.

Mik ezek az előnyök? Megnövekvő energia, tisztább fej, kicsattanó pirospozsga, egészséges bőr, jobb általános kondíció. És mindezek egyenes következményeként: kellemes súlyvesztés. Így összemérve mindjárt világos, hogy melyik a helyes választás.

 

3 NAPOS MÉREGTELENÍTŐ KÚRA

kíméletesen, növényi alapon

Vannak, akik ha nekidurálják magukat, hogy nagytakarítást csináljanak a szervezetükben, mindjárt át is esnek a ló másik oldalára – böjtökkel, hashajtással, beöntésekkel, allövetes bélfürdőkkel, vízhajtással, és emellé még edzenek is valamicskét. Ezeknek a kíméletlen méregtelenítő tortúráknak a többsége nagyobb kárral jár, mint haszonnal, miután a salakanyagokkal együtt a létfontosságú tápanyagok is kiürülnek a szervezetből. Az ilyen kúráktól csak apátiába esünk, képtelenekké válunk mindennapi feladatainkkal elbánni.

Az alábbi vezérfonal mentén viszont mindenki maga állíthatja össze az életmódjának, habitusának, állapotának leginkább megfelelő programot.

Tehát.
Három napon keresztül minden nap legyenek étrended részei az alább felsoroltak (tetszés szerint kombinálva az elemeket)!

- Reggel éhgyomorra az első dolgod legyen meginni egy pohár meleg citromos vizet. Ez beindítja a máj méregtelenítő funkcióit, és a kúra alatt segít kiegyensúlyozni a test pH értékét.

- A nap során igyál meg összesen legalább nyolc pohár vizet.

- Három napon át váltogasd a máj tonizálásának alábbi két eszközét: 1. két csésze pitypang, kamilla, vagy ánizstea, illetve 2. nyers répa és cékla közepes pohárnyi leve, egy gerezd friss fokhagyma, vagy egy fürt piros szőlő.

- Naponta kétszer igyál az alábbi vesestimulálók valamelyikéből: két csésze petrezselyem- vagy cickafark tea.

- Az étrendedet egészítsd ki tengeri moszattal - de csak ha nem vagy allergiás a jódra és a tenger gyümölcseire. A jód segíti az anyagcsere-folyamatok egyensúlyának megőrzését.

- Egy adag - lehetőleg barna – rizs.

Fagyi orr

- Legalább három adagnyi zöldség. Ezek egyike mindenképpen nyers legyen.

- Legalább három adagnyi friss vagy szárított gyümölcs naponta.

- Három, vagy ha lehet, még ennél is több adag saláta.

- Két adag az alábbiakból: vagy valamilyen hüvelyes, vagy olajos mag, vagy hal, vagy olívaolaj.

- Friss (nem erős és nem sós) növényi fűszerek. A petrezselyem különösen szerencsés választás, pláne ha almalébe áztatjuk.

- Legalább napi 30 perc séta.

 

Méregtelenítési tippek

- A gyümölcslevek pompás detoxikálók, különösen ha reggel, éhgyomorra fogyasztod. A gyümölcssavak igen-igen hatékony méregtelenítők.

- Tartózkodj a gyümölcslevek csapvízzel való hígításától. Csak ásványvíz jöhet számításba. Soha ne igyál gyümölcslevet savmegkötő bevétele után.

- A dinnye pompás méregtelenítő. Lycopenét és béta-karotint tartalmaz, melyek hasznos méregtelenítők, az előbbi kitűnő antioxidáns. A dinnye magjai biztosítják a szükséges cinket és szelént, tehát ne köpd ki (ahogy a jótékony szőlőmagokat se).

- Törekedj kéntartalomban gazdag ételek fogyasztására (ilyen a káposzta, a fokhagyma, a hüvelyesek és a tojás), ezek mind segítenek a szervezet tisztításában és a környezeti mérgek távoltartásában.

- Napi 8-10 pohár víz elengedhetetlen.

Ne feledd a három aranyszabályt:
- Igyál meg annyi vizet és gyógyteát, amennyit csak bírsz.
- Friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyassz, és ne húst.
- Kerüld a tartósított, adalékanyagokkal feljavított ételeket, italokat, az étrendi kiegészítőket (pl. mustár, ketchup, Vegeta és egyéb kombinált ételízesítők).

 

A száműzendők
Búzaliszt, cukor, koffein - együtt a három bűnös

Miért inkább a növények?

A növényi méregtelenítés élettanilag igen előnyös, de nem csodaszer. Ha nem egészíti ki egészséges életmód, hiú ábránd jó eredményeket várni. A rövid ideig tartó növényi kúra másik előnye ugyanakkor, hogy a méregtelenítés kísérő tünetei (a fejfájás, elesettség) jelentősen enyhébbek, vagy teljesen el is maradhatnak. További mellékhatások lehetnek egyébként a megváltozott bélműködés, bélirritációs panaszok, fáradékonyság és letargia. Ha ezeket észlelnéd, az csupán azt jelenti, hogy a program működik, a méregtelenítés folyamatban van. A kellemetlen kísérő tünetek általában rövid ideig állnak fenn. Viszont minél gyakrabban szánod rá magad ilyen kúrákra, annál enyhébben fognak a kísérő panaszok visszatérni.

 

A SZÁMŰZENDŐK ÉS A PÓTLÁSUK

Ha háromnapos programjavaslatunk első látásra kissé durvának tűnne, akkor is megtehetsz néhány előrelendítő lépést azzal, ha szép lassan kizársz az étrendedből minden olyan összetevőt, melyek a problémák nagy részét okozzák. Meghökkentő lesz a hatás. Nézzük először az ártatlannak látszó bűnösöket. Utána pedig azt, hogy mi mindennel helyettesíthetők.

Búzamező
Búzamező

Búza

Bármily meglepő, de a búza nemcsak a lisztérzékenyeket viseli meg. Ők persze igen kellemetlen reakciókat élnek meg, ha búzaszármazékokat fogyasztanak. Bár az emberek nagyobb része enyhébb tüneteket tapasztal, hosszabb távon felhalmozódnak a káros hatások. A búza, illetve a benne lévő sikér ugyanis légzési és bélproblémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez és idegrendszeri zavarokhoz vezethet. Lisztérzékenység következménye lehet egyébként fiatalabb korban a gyerekek fülgyulladása, felnőtt korban a migrén és a fejfájás, az asztma, a vissza-visszatérő fertőzések, az artritisz, depresszió, IBS (irritációs bél-tünetegyüttes), vizeletvisszatartás, ödémásodás, puffadás, gázok, a szervezet ásványianyag-tartalékainak kiürülése, és az örök vágyakozás a még több búza után. Ha szeretnél véget vetni a búzauralomnak, akkor kezdetben, az emésztő rendszer kitisztítása érdekében fogyassz jó sok fokhagymát. A búza kb. öt nap alatt távozik a szervezetből. Az olyan gyümölcsök, mint az avokádó, vagy az olajos halak, mint a ponty, makréla, szardínia és tonhal, az olajos magvakkal, a banánnal és a papayával mind segítenek enyhíteni a búzakészítmények utáni csillapíthatatlan vágyunkon.

Búzapótlékok: Kukorica, kukoricaliszt, kukoricadara, puliszka, csemege kukorica, köles, zab, rizs, árpa, rozs, hajdina, borsóliszt, burgonyaliszt, zabliszt, rizsliszt, rozsliszt.

 

A gyilkos por
Cukor a javából

Finomított cukor

A finomított fehér cukornak az utóbbi időkben nagyon rossz sajtója van, nem is alaptalanul. Nevezték már a Nagy Fehér Méregnek is. Jelentősen hozzájárul minden degeneratív betegség kialakulásához, de a gyerekek esetében a figyelemösszpontosítás képességének hiányához, az ágybavizelési problémákhoz is. Destabilizálja a vércukorszintet, ezzel letargiához és kimerültséghez vezet. Egyes vélekedések szerint gyengíti az immunrendszert, depressziót, nyugtalanságot okoz, károsítja az intellektuális képességeket, fáradékonyságot eredményez, orrdugulást, szívbajt. Növeli a koleszterinszintet és elsavasítja a szervezetet, ami a betegségek kiváló táptalaját jelenti, hozzájárul az artritiszhez, a fogszuvasodáshoz, az elhízáshoz, az asztmához, a szájpenészhez és az epekőképződéshez. Mi kell még, hogy száműzzük?

Cukorpótlékok: Teádba finomított fehér cukor helyett mézet tégy. Olthatatlan cukoréhségeden mazsolával, gyümölcslevekkel enyhíts.

 

Csobbani nem mindig élvezet
Koffein: a csobbanó bűn

Koffein

A kólában, kávéban, teában és csokoládéban fellelhető koffeinnek vizelethajtó hatása van, amelynek nyomán kiürülnek szervezetünk vitamin- és ásványianyag-készletei is. A koffein egy mesterséges stimulálószer, mely hirtelen, rövid ideig tartó energiacsúcsot generál, amit azonban olyan zuhanás követ, aminek következtében még mélyebben érezzük magunkat, mint a frissítő nedv előtt. Ha nagy kávés vagy, a koffeinbevitelt fokozatosan kezdd el visszaszorítani, hogy elkerüld a kedvezőtlen mellékhatásokat, a fejfájást, remegést vagy izomgörcsöt.

 

Kávépótlók: Fordulj bizalommal a zöld- és gyógyteákhoz, vagy a gyümölcsitalokhoz, ha már minden áron valamilyen energialöketre áhítozol.

 

Gyógy- és kábszerek

Mindannyian tisztában vagyunk a pirulák, porok, az alkohol, a cigaretta veszélyeivel, de nem gondoljuk meg kétszer, hogy bekapjunk-e egy aszpirint, ha fáj a fejünk, vagy egy savkötőt, ha kisebb gyomorpanaszaink vannak. Az aszpirin (kalmopyrin) kimeríti a szervezet folsav-, vas-, kálium-háztartását, és olyan látszólag ezzel össze nem függő nyavalyákat okoz, mint a fáradékonyság, émelygés és fejfájás.

Pótgyógyszerek: Fejfájásra meg lehet próbálkozni a golgotavirág, a rozmaring, vagy a gyöngyvessző (Spiraea ulmaria) tinktúrájával. A feszítő fájdalom enyhítésére a halántékunkba kell masszírozni egy kis levendula- vagy kamillaolajat. Gyomorpanaszokra zsálya- vagy borsmentateát ajánlunk, illetve az ételek mellé almát, kaprot vagy gyömbért, melyek mind segítik az emésztést.

 

Univerzális és bájos
Kamilla sztárfotó

TISZTÍTÓ NÖVÉNYEK

Májfunkciókra: Izsóp, citromfű, cickafark, ánizs, zeller, pitypanggyökér, kamilla, cékla (de nem savanyúságként, hanem zöldségként).

Emésztőszervek és vastagbél: Az aloe verának, a pitypanggyökérnek és a rebarbaragyökérnek enyhe hashajtó hatása van.

Vese és húgyutak: A cickafark, a pitypanggyökér, a petrezselyemlevél és a zsurló mind kíméletes és mégis hatékony vízhajtók.

Nyirokrendszer: Echinacea és körömvirág.

Bőr: A borsmenta és a chilipaprika elősegíti az izzadást, és ezzel a salakanyag-kiválasztást.

Légzőszervek: Az echinacea, a zsálya, az izsóp és a cickafark hurut- és nyálkaoldók, megszüntetik a váladékképződést.

Immunrendszer: Echinacea, fokhagyma.

Természetes antibiotikumok: árnika, körömvirág, kakukkfű, chili, szegfűszeg, koriander, echinacea, fokhagyma, grapefruit-mag, kamilla, szurokfű, majoránna, borsmenta, rozmaring, zsálya, ruta, kakukkfű, fehér üröm.

Tonizálók: (élénkítő, erősítő szerek): Körömvirág, chili, kamilla, nadálytő, izsóp, citromfű, zab, petrezselyemlevél, kakukkfű, vasfű, fehér üröm, cickafark.

Stresszoldók: Fodormenta, zeller, kamilla, izsóp, levendula, citromfű, salátafélék, orbáncfű, kakukkfű, macskagyökér.


Kóla és kávé - a koffein lövet Mignon Száműzendők
Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 10163
Hozzászólások (3)Add Comment
...
Írta: serr, 2009.02.08. 12:36
Aról irjanak hogy az aszonyt hogyan lehet méregtleneiteni..Kihuzni a méregfogát. neki.hogy ne zörögjön mindig mikor haza jövök fáratan a melobol??
Miért vagy uilyen bunkó?
Írta: seckó, 2009.06.28. 18:50
Ilyen hozzászólassokrasziszem nem feltétlen vna igény(telenség???) vagy nem, szóljatok hozzá. Mi a túrónak akkor ez a kommnetározás...
Te seckó!
Írta: breka, 2009.07.31. 21:16
Bagoly mondja Verébnek, hogy nagyfejű.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Foci.jpg