Pesti Zsibongó

2024. április 23. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Kilátó arrow Égei-szigetvilág
Égei-szigetvilág
Írta: Bogdán Éva   
Szantorini jelkép
Élénk kék és ragyogó fehér: a görög nemzeti színek köszönnek vissza a szantorini Oia jelképévé vált templomon is

Napfény, tenger és a görög ókor. Egy egész nyár is kevés lenne hozzá, hogy az Égei-tengerben szétszórt görög szigetekkel megismerkedj. Ha biztosra akarsz menni, a leghíresebb szigetcsoportot keresd fel. A Kükládok a világ egyik legpompásabb szigetélményével fognak megajándékozni.

A 24 lakott és 200 lakatlan szigetből álló Kükládok szigetcsoportot az ókori görögök a körről (küklosz) nevezték el, mivel kör alakban helyezkedik el a szent szigetnek számító Délosz körül.

 


Délosz

A mondák szerint itt született Apolló és Artemisz, és az aprócska sziget valaha az egész égei vidék szellemi és kereskedelmi központja volt.
Az Oroszlános terasz
Délosz szigetének szent utcáján sorakoznak a naxoszi márványból faragott nagyszerű oroszlánszobrok

A több mint száz éve kezdett francia ásatásoknak köszönhetően napjainkban Déloszt Görögország Pompeijének is nevezik. Lenyűgöző, hatalmas romok, márványoszlopok, feneketlen kutak, az i.e. előtti hatodik században épült kúriák romjai között sétálgathatunk. Az Oroszlános teraszon valaha nyolc vagy még ennél is több márványból faragott állatszobor volt, ma öt látható belőlük, és kettő még hibátlan. Az oroszlánok a szent tavat őrizték, amelyben a hattyúk jelentették a kapcsolatot a szent rituálék helyével.

A színházi negyedben az évezredeket átvészelt finom mozaikpadlókat, márvány kapufélfákat, faragott kőkutakat csodálhatunk meg. A Maszkok házában gondosan megőrzött, pompás mozaikképek láthatók, a szomszédos Delfinek házának delfinsorozatát azonban igen megtépázták az évszázadok. A déloszi múzeum zsúfolva van finom márványszobrokkal.

És ha még maradt egy kis erőnk, mindenképp érdemes felkapaszkodni a Kinthosz-hegy csúcsára, ahol az idegen istenségek szentélyei és templomai kaptak helyet. A fáradságért kárpótol az egész szigetvilág felé kitáruló fenséges látvány.

 

Naxosz

A Kükládok legnagyobb és legzöldebb szigete Naxosz. Itt vannak a leghosszabb homokos tengerpartok és a legszebb szállodák. Aki viszont a csendet keresi, a sziget déli vagy keleti részén találja meg, ahol álomszép, szinte néptelen öblök is rejlenek.
A naxoszi Apolló-templom bejárata
Naxosz kikötőjében áll az i.e. 6. századból származó márványkapu: egy Apolló-templom bejárata


A kikötőváros fehér falú utcácskáiban, boltíves árkádjai alatt, a színes kis butikok bájos összevisszaságában nappal nyüzsög az élet, a bárok és a kocsmák is tele vannak. Ha viszont egy drámaian szép naplementét akarunk élvezni, sétáljunk fel a hatalmas ókori templomkapuhoz, ahol a mennyei nyugalom órájában álomszép kilátást kapunk a fehér városra és a még aranyosan tündöklő tengerre.

Még ennél is káprázatosabb rálátást kínál a környező szigetvilágra a várostól északra húzódó Aplómata-domb. Természetesen Naxoszon is van múzeum, amelynek gazdag ókori gyűjteményében finom vonalú vázákat, edényeket és aranyékszereket láthatunk.

 

Párosz

A százkapus templom
A pároszi százkapus templom

Egy ugrásnyira fekszik a sokkal kisebb Párosz, az egyik leggyönyörűbb égei sziget. Nemcsak látnivalókban bővelkedik, hanem kellemes úszási lehetőségekben is.

Parikia, a kikötő, és Naoussza, a kikötői negyed, igen élénk. Kicsit távolabb fekszik a hangulatos falu, ahol a házak, a boltok, a templomok és az árkádok falai vakítóan fehérek, a redőnyök pedig zöld és kék színben pompáznak. A leghangulatosabb a 13. századi velencei citadella körüli álmos kis negyed.

A város legnagyobb attrakciója a százkapus templom, az Ekatontapiliani. Nevével ellentétben nincs ugyan száz kapuja, de közel másfél évezrede áll, és az égei vidék talán legfontosabb temploma. Ókori oszlopai, kápolnái, kriptái, márvány püspöki trónja és látványos keresztelőkápolnája ellenére korai bizánci stílusban állították helyre. A főoltár környékét ragyogó freskók ékesítik.

 

Szantorini

És végül ne feledkezzünk meg az égei szigetvilág legfigyelemreméltóbb szigetéről, Szantoriniről. Több mint három és félezer évvel ezelőtt egy hatalmas vulkánkitörés alakította ki félkör alakú formáját. A sziget hatalmas öble a tűzhányó beomlott krátere, amelybe igazi élmény behajózni.

Bár Szantorininek nevezik a szigetet (ami védőszentjére, Szent Imrére utal), hivatalosan már visszavette ókori nevét, a Thirát. Ez a neve a sziget fővárosának is.
Pompás díszletek
Thira alkonyfényben


Szantorinit ma is élmény felfedezni, még a hírneve sem rontotta el településeinek báját. Fecskefészkek módjára tapadnak egymáshoz a kialudt vulkán oldalára épült Thira városka házai. Szinte minden nap zenés hajók futnak be a kikötőbe, ahol a vendégeket szamárhajtók fogadják, akik élénken gesztikulálva invitálják őket, hogy szamárháton tegyék meg az utat fel, a hatszáz lépcsőfokon át emelkedő városkába. A tériszonyban szenvedőknek ezt az utazást nem ajánlanánk, mivel az emelkedő rendkívül meredek.

Érdemes felkapaszkodni a sziget legmagasabb pontján álló kolostorhoz, a 18. század elejéről szárazó Profitisz Iliászhoz, ahonnét különösen késő délután lenyűgöző panoráma tárul elénk. De a kolostor belülről is az égei szigetvilág egyik legnagyszerűbb látványosságát kínálja. Ereklyék, ikonok, régi pergamenek láthatók benne, az alagsorban pedig szerzetesek csontvázai fekszenek. Mégsem kell gyászos hangulatban búcsúznunk, mivel távozás előtt mindenki kóstolót kap a szigeten termő szőlőből készült likőrből, a cikoudiából.

Szantorini északi csúcsán, szintén egy kráter szélén emelkedik Oia települése, amely majdnem olyan szép, mint Thira. Kék templomkupolák, sok-sok hófehér ház tipikus boltívekkel – a fotósok kedvenc motívumai.

Az akrotirli ásatásoknál egy háromezer hatszáz évvel ezelőtti vulkánkitörésben elpusztult város maradványait tárták fel a régészek. Az utóbbi időben előkerült bizonyítékok alapján egyes tudósok úgy gondolják, hogy talán Szantorini lehetett az elsüllyedt Atlantisz. Platón írt valaha a mesés királyságról, de lehet, hogy a forrásként felhasznált anyagban elnézett egy nullát. Ha így történt, akkor az Atlantiszt elsüllyesztő kataklizma az i.e. hetedik évszázad előtt nem kilencezer, hanem csak kilencszáz évvel történt. És pont ekkor tört ki Szantorinin a vulkán, amit az emberiség történelmének második legnagyobb természeti katasztrófájaként tartanak nyilván a történészek.

Az ásatások megtekintése után, egy pohár nehéz helyi bor, a recina mellett, az ember önkéntelenül is arról kezd elmélkedni, hogy vajon tényleg ez a sziget lehetett-e a legendás Atlantisz?

Lassan leszáll az este...
A mennyei nyugalom pillanatai: az alkonyi fényben szinte szabadtéri színpaddá válik a kialudt vulkáni hegyoldalra tapadó Thira városka

Fél perc a szélben: Szantorini szigetén

Sok van mi csodálatos... de ide talán mindenkinek érdemes lenne egyszer elhajózni.
Kapcsolódó cikkek
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Olvasta: 8430
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: domino70, 2009.05.12. 18:56
Húú ez a vízalatti világ a videón, a vulkánban, anyám!!! búvárkodtam már,de ahogy itt megnyilnak a terek!! lenyügöző, félelmetes, gyönyörü,teljesen beindította a fantáziámat ,pláne a fenti szöveggel hogy Atlantisz...

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!