Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tök jó!
Festett tök
Festett tök

A nagydobosi sütőtök-fesztivál látogatói minden évben elcsodálkoznak, hogy mi mindenféle készíthető tökből. A beérett termések pompás díszítő- és használati eszközök, a zsenge tökfélék pedig számtalan egészséges étel alapjai. Sima vagy rücskös, sárga, zöld, piros vagy lila, csíkos vagy pöttyös. Bámulatos képződményeket produkál a természet – a pár dekás dísztököktől a több mázsás óriásokig. Hát még a formájuk: turbán vagy palack, kolbász vagy bunkó, esetleg repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más!

Az őszi kert tipikusan vidám színfoltjai az emberiség legrégebbi és leghasznosabb növényei közé tartoznak. Nincs még egy kerti növényünk, amely ilyen kiterjedt közeli rokonsággal rendelkezne, mint a mutatós tökfélék.

Nyolcszáznak közülük külön fajtaneve is van, melyek 125 nemzetségbe tartoznak. A többségük közép-amerikai eredetűnek számít, de egyes fajtáik már Kolumbusz előtt megjelentek Európában. A nálunk elterjedt felfutó tökök őshazáját eleve Afrikába és Indiába teszik.

De hát nem kell ahhoz hajóra rakni a tököt, hogy átkeljen az óceánon. Átúszik az maga is. Éppen az benne az érdekes, hogy növény létére mennyire tárgyként tud viselkedni. Egyes alakjait már az ősember felhasználta a tűzhelye körül, edénynek stb.

A felfutó tökök beérett termései kiváló díszítő- és használati eszközök a mai napig is. Hollandiában és Angliában nagy tételben vásárolják a Rábaközből importált dísztököket. Füzérként a bejárati ajtó fölött, tálcára rakva az asztalon, vagy éppen töklámpásnak elkészítve az ablakban díszlenek.

Egy magába roskadott tökóriás...
A világrekorder: Joe Jutras az óriástökével

És a hatalmas sütőtökből sem csupán ízletes ételek készíthetők. Ezt éppen a legfinomabb hazai sütőtök termőhelyén, Nagydoboson bizonyítják be minden szeptember harmadik vasárnapján, a sütőtökfesztiválon. Van ott tökszoborkiállítás, tökdísztárgyak, tökjátékok, tökváltó verseny, töklámpás felvonulás, sőt a gyermekeknek tökbábszínház is. És persze mindig megrendezik az ország legnagyobb tökének versenyét is, amit az idén a nyírcsaholyi Herman János nyert meg a maga 118 kilós példányával.

De még ez is semmiség a 2007 szeptemberi 766,1 kilós világrekordhoz képest. A világ legnagyobb bogyóját (merthogy a tök is bogyó) Joe Jutras termelte meg Massachussetts államban. Lehengerlő látványt nyújt, annyi szent, de hogy ezen kívül még mire való, csak találgatni lehet. Az efféle óriásokat nem tanácsos megenni, és még tökháznak is túl nagy lenne a Futrinka utcába.

 

ÍGY KÉSZÜL A TÖKLÁMPA

Fedeles töklámpa
Fedeles töklámpa

A sütőtökből készíthető legismertebb tárgy: a töklámpás. Ez az, amivel Amerikában Halloween ünnepén, azaz Mindenszentek előestéjén ijesztgetik egymást az emberek.

De nem mindegyik tök való ám lámpásnak. Olyat válassz, amelyik teljesen érett, ezért könnyen kivájható, és a kivájt tökhús étkezésre is alkalmas. Ezenkívül legyen minél nagyobb, és nem lehetnek rajta repedések vagy sérülések. A munkafelület legyen tágas és tiszta, mivel a tökvájás rengeteg hulladékkal jár. Az első munkaeszköz egy éles, keskeny, lehetőleg fűrészfogas (zöldségvágó) kés vagy fűrészlap legyen, az utóbbival könnyebben és gyorsabban dolgozhatsz. Első lépésben vágd le a fedelet, hogy a tök belsejéhez juthass.

Hogy felül vagy alul vágsz fedelet, az attól függ, hogy hogyan akarod kivilágítani a töklámpást.

Egyszerűbb, ha felül, a szárához közel vágod fel, viszont tartósabb lesz a lámpás, ha az egész tököt ráhelyezed a fényforrásra, tehát ilyenkor a fedele alul van. Mielőtt nekilátsz a vágásnak, filctollal rajzold meg a vágásvonalat. Ügyelj rá, hogy elég nagy legyen lyuk ahhoz, hogy beférjen a kezed.

Tökdob
Tökdob

A lopótököt évezredek óta a fás és nagyon ellenálló terméshéja miatt termesztik. (A legtöbb fajtának ehetetlenül keserű a húsa, sőt némelyik mérgező, de akadnak ehető fajták is.) Nálunk onnét kapta a nevét, hogy hagyományosan borszívó eszköznek használták a pincékben. De persze nemcsak borfejtésre való. A kisebbekből evőkanalakat, kőműveskanalakat és ivóedényeket készítettek, a nagyobbak olaj- és víztartóként szolgáltak – és szolgálnak ma is egyes helyeken. Ezenkívül felhasználható tálak, tányérok, kannák előállítására, vagy a halászhálókra úszóként. Van, ahol kalapokat, madáretetőket, dísztárgyakat, lámpákat, sőt hangszereket készítenek belőle. A lopótökök ugyanis rezonátorként működnek például a lantnál, az indiai szitárnál, a xilofonszerű afrikai marimbánál vagy különféle doboknál és csörgőknél. De faragnak tökből sípokat, fuvolákat és kürtöket is. Ha már a faragásnál tartunk: készültek a lopótökből villák vagy pipák éppúgy, mint ornamentális műalkotások és maszkok.

A hengeres szivacstökök (vagy luffatökök) is érdekesek. Zsenge termésükből az uborkához hasonló savanyúság készül, az érett terméseket viszont megszárítják, és az egészből egy száraz „rostváz” lesz. Ezt azután fürdőszivacsként, tömítőanyagként, matracok és nyergek töltőanyagaként használják. Az indiai luffatökből préselt szivacsokból szűrőket, takarót, szigetelőanyagot, szandált, talpbetétet, kalapot és sok más terméket készítenek.

A fedél lehetőleg kicsit szögletes legyen (hat- vagy nyolcszögű). Ezt nemcsak egyszerűbb kivágni, de stabilabb is lesz, mint a kerek. Cakkosra is vághatod a fedelet. De bármelyik módon jársz el, a vágásvonal legyen ferde, kb. 45 fokos. Erre azért van szükség, hogy könnyebben levehesd és visszatehesd a fedelet. Tehát ferdén kell a kést a tök belseje felé irányítani, és így körbevágni.

A bejelölés után lehet levágni a fedőt. Aztán kanállal és késsel már kiszedheted a magokat, a rostokat és a tök húsát. De csak annyira, hogy kb. 2 cm vastag tökhúst hagyjál meg az oldalfalakon. A töknél a nagyobb részeket is apránként kell vágni. Utána kívül és belül töröld szárazra a tökfejet.

A kiszedett tökhúsból persze mindenféle finomság készíthető. (étel, ital, bólé).

Most jön az aprómunka – a szem, száj és orr kivágása. Mielőtt nekifogsz a faragásnak, készíts tervet, hogy hogyan nézzen ki a lámpásod. Persze nemcsak az ügyességed, hanem a tök formája is nagyban befolyásolhatja a tökfej arckifejezését. Mindenesetre az elképzelt pofát rajzold fel egy selyempapírra, és gombostűvel vagy ragasztószalaggal erősítsd fel a tökre. Utána a felrajzolt körvonalak mentén szurkáld át a papírt egy hosszú tűvel vagy egy kis nyárssal. Minél több lyukat csinálsz, annál pontosabb lesz az ábra.

Tökember
Tökember
Mindig belülről kifelé haladj a vágással. Előbb a kisebb részeket faragd meg, azután a nagyobbakat. Ha túlfutott a kés vagy letört egy darabka, a hiányzó részt két fogpiszkálóval rögzítheted belülről, amelyet ferdén és felfelé kell beleszúrni a tökbe.

A kivájt tök belső megvilágításához egy vagy több teamécsest használunk. Ha inkább gyertyát akarsz, előbb egy gyertyatartót kell a tök belsejébe rögzítened, vagy az aljzatra kell lyukat vágnod. Biztonsági okokból és a mű tartóssága érdekében (sajnos) jobb az elemlámpa. Ennek még az az előnye is megvan, hogy színezett körtét is rakhatsz bele. De minden esetben kell néhány szellőző lyuk felül, hogy a meleg eltávozzon és a tök ne essen túl hamar össze.

 

KERTI ÁLLÓLÁMPA TÖKBŐL

Férfiak figyelmébe ajánlható a mutatós kerti álló töklámpa elkészítése. Ugyanis itt bevethetik kedvenc szerszámukat, az akus csavarhúzót.

Hozzávalók a töklámpához: egy nagyobb sütőtök, cakkos kenyérvágó kés, evőkanál, akus csavarhúzó, teamécses, gyertyák.

Hozzávalók az aljzathoz: 1 régi ernyőtartó állvány, 1 seprűnyél, egy öreg fúrószár, jutazsák, kis deszkalap (a tök alá), drót a díszítések felerősítéséhez. Díszítés: ízlés szerint, például borostyánnal.

És kb. fél óra szabadidő.

Seprűnyélre szerelt állólámpa
Seprűnyélre szerelt állólámpa

Így készül: Felállítjuk a kerti ernyőtartó állványt. A seprűnyelet a végétől kb. 10 centire átfúrjuk, a lyukba dugunk egy régi fúrószárat, és kereszttartóként benne hagyjuk. A tököt tartó kis deszkát középen a seprűnyélnek megfelelő méretben átfúrjuk, és ráhúzzuk a nyélre úgy, hogy a fúrószár megtartsa.

A sütőtök tetején fedelet vágunk, a kést ferdén befelé vezetve. Kiszedjük a tök belsejét. Kanállal símára dolgozzuk belülről a tök falát, de ne legyen túl vékony, hogy stabil maradjon.

Most jön az élvezet. Az akus csavarhúzóval kerek lyukakat helyezünk el a tök felületén. Végül alul kis kifúrjuk, hogy rámenjen a seprűnyélre. Az előfúrt köröket utána kézzel belülről könnyedén kinyomkodhatjuk. Ha a lyukak elérték a kívánt sűrűséget, az egészet mossuk le és töröljük szárazra. Aztán helyezzük fel a tököt a seprűnyélre illetve a deszka-aljzatra. Most már beletehetők a mécsesek vagy a gyertyák, és vissza a fedél.

Még egy kis őszies díszítés kell. A töklámpa alját rafiával és borostyánnal díszíthetjük, a napernyő-aljzatot meg bevonhatjuk egy jutazsákkal, amire apró dísztököket és szintén borostyánt rakhatunk.

 

ABLAKMÉCSES

Ablakmécses
Ablakmécses

Ha se férfi, se dísztök nincs a háznál, még mindig készíthetsz egy tökös mécsest. Feltéve, ha találsz valamilyen tökös mintájú papírszalvétát.

Hozzávaló anyagok: kemény átlátszó PVC-dosszié, sütőtökös mintájú szalvéta, ragasztólakk (esetleg tapétaragasztó), rafia. Eszközök: iratlyukasztó, olló, ecset.

Így készül: A megtisztított PVC dossziét kend be ragasztólakkal (esetleg tapétaragasztóval ami olcsóbb). A több rétegű szalvétát bontsd szét, és a legfelső rétegét óvatosan, de határozottan helyezd rá a ragasztóval bekent felületre. Utána belülről kifelé óvatosan simítsd el. Ha ragasztólakkot használtál, akkor a tapéta felületét rögtön újra kend be a lakkal. Miután megszáradt, ollóval vágd egyenesre.. Majd a két rövidebbik oldalt egyenlő távolságban papírlyukasztóval lyukaszd ki, a lyukakba fűzzél rafiát, és a meghajlított dossziét kötözd szépen meg. Csak egy kis üvegtálkát kell a közepébe helyezni egy teamécsessel, és a tökemberkéd máris vígan mosolyoghat az ablakpárkányon.

 

TÖKMANÓK

Tökmanók
Tökmanók

A színes kis dísztökökből bájos tökmanókat készíthetsz.

Hozzávalók: dísztökök, hungarocell-gömb, kis félgömbök, bőrszínű akrillakk, ecset, mesegyapjú (esetleg bármilyen lefejtett göndör gyapjúfonal), fekete filctoll, filclap (lehetőleg 2 színű), ragasztó.

Így készül: A hungarocell-gömböket fesd be bőrszínű akrillakkal. Ha megszáradt, fekete filctollal fesd meg az arcokat, esetleg pirosítsd is ki, az orrocskáknak használhatsz kis hungarocell félgömböket.

A mesegyapjúból vagy gyapjúfonalból készíts hajat, és ragaszd fel. Filclapokból vágj ki dupla gallérnak, sapkának és díszítésnek való darabokat. A sapkát először ragaszd össze, majd ragaszd fel a hajra.

Jól megálló dísztökök „nyakára” felül ragaszd fel a gallérokat, és erre helyezd rá, majd ragaszd fel a fejet.

Már csak némi hangulatos őszies körítés kell, és érkezhetnek is a lakásba az erdő küldöttei.


 Ajtódísz Asztaldísz Tökváza Töktál

Őszi dekorációk dísztökökkel

Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 19453
Hozzászólások (2)Add Comment
töki
Írta: lóri, 2010.10.05. 21:47
bírom ezeket a tökös dolgokat... Hoppá, ez lehet, hogy egy nem idevaló hozzászólás volt??
Nem a méret számít
Írta: Dodo, 2010.10.07. 00:05
Nekem is tökmindegy, hogy sima vagy rücskös az a tök... És nem a méret számít. Csak kicsi ne legyen, ahogy mondani szokták. De sajnos az idén a nagyobb tököknek durván felment az ára. Mondjuk a kicsiknek is, csak az nem tűnik fel annyira. Már egy közepes töklámpának való is belekerül egy ezresbe.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

sargavil_RL.jpg