Óriási ital: a CIDER |
Almából készül, alkoholos és szénsavas. Az angolok, az írek és a franciák nagy mennyiségben fogyasztják. Nálunk meg még neve sincs. Jól behűtve nevezhetnénk Cidrinek vagy akár Pezsinek is. Mmmm... Finom és üdítő. Ez a cider! Kár, hogy nálunk nem lehet kapni. A multiknak nyilván nem éri meg behozni, mert nagyon kevesen ismerik. Pedig ihatnánk, sőt gyárthatnánk is, mivelhogy almánk, az van bőven. Csak hát hagyománya nincs az italnak. Enélkül meg évekig kellene a tévében reklámozni, hogy presztízse legyen, és a magyarok is kedvet kapjanak arra, ami tulajdonképpen jól esne nekik. Lám, a jó bajor búzasört is milyen nehezen fogadják be, pedig az is egy tökéletes ital a maga nemében. Jelenleg a brit szigeteken örvend a legnagyobb népszerűségnek, jóllehet nem angol eredetű. Úgy nyolcszáz évvel ezelőtt a normann hódítókkal érkezett, tehát francia földről. ALMA A FÁJÁTÓL Bár a franciák úgyszintén lelkes fogyasztói és a világon a legnagyobb termelői a náluk cidre névre hallgató italnak, de valójában még csak nem is tőlük ered. Az első írásos feljegyzés az almalé felhasználásáról az ie. negyedik századból való. Hérodotosz görög történetíró tudósított egy anatóliai nyelven beszélő kisázsiai törzsről, amely Side vidékén almapréseléssel foglalkozott. Side azt jelenti, gránátalma, és így hívták Taurusz egyik lányát is, aki gránátalmafává vált. Side a 2–3. században, a rómaiak alatt élte fénykorát, akkor épültek a leghíresebb műemlékei. Aztán a tizedik században földrengés pusztította el, és elnéptelenedett. A mai Side egy népszerű fürdőhely a török Riviérán. Az egykori árja törzs rég kihalt, de az alkohol tartalmú almalé származási helyeként Side neve köszön vissza a francia cidre, az angol-ír cider, a spanyol sidra és a német Zider megnevezésekben. Plinius római történetíró ie. 50 körül „körtéből és mindenfajta almából készült” borról számolt be, míg az első században egy katonaorvos a gyümölcsbor gyógyító erejét dicsérte. Az almabor feltehetőleg a hatodik században baszkföldről került át a mai Franciaország területére. Nagy Károly ugyanis parancsban utasította birodalmának összes bíráját, hogy a személyzetükben legyen valaki, aki „mámorító italokat” (sört, almabort) tud készíteni. Így került a cider előbb Normandiába, majd onnan Európa távoli vidékeire is. Az első írásos receptúrák a 13 századból erednek.
ÍGY KÉSZÜL Az említett francia-brit-ír háromszögön kívül Belgiumban, Kanadában, Mexikóban, Portugáliában, Spanyolországban, Dél-Afrikában, Mexikóban és az USÁ-ban is nagyban termesztik a pezsinek való almát. Gyümölcslének a hitvány alma is megteszi, de fontos, hogy magas legyen a csersavtartalma. A kipréselt almalét viszonylag alacsony hőmérsékleten, 4–15 °C között erjesztik, ami döntő hatással van a fermentálás időtartamára és ezáltal az aromára. Mielőtt az élesztőgombák teljesen megerjesztenék a cukrot, az almalét hordókba töltik, amelyet teljesen lezárnak. A maradék cukor erjedése következtében lesz az ital szénsavas és eltartható. Hozzáadott cukorral az alkoholtartalom tovább növelhető. A cider ezután nemsokára fogyasztható is lesz, és kettőtől négy évig a hordóban is eltartható. Bizonyos fajtákat, főleg Asturiában, palackban érlelnek, mint a pezsgőt. A cidre az alapja a híres almapálinkának, a calvadosnak.
VARIÁCIÓK A francia és a belga változatok az 5 %-os száraztól a 2,5 %-os alkoholtartalmú édesig terjednek. A spanyol termékek az alkohol mértékét tekintve hasonlók, de az osztályozásuk igen változatos. Van aromás amante, alacsony alkoholtartalmú blanda, magas minőségű cantarina (amelytől énekelni kell), édes dulcina, száraz, aromás, magas alkoholtartalmú fecha és machu, valamint palackozva érlelt tierna. Az angol ciderek jóval erősebbek, az alkoholtartalmuk elérheti a 12 %-ot is, viszont nem annyira szénsavasak. Itt a dry, a fruity, a sweet és a sparkling változatok között lehet válogatni, pont úgy, mint a pezsgőknél. Sőt ezeknek is van lightly és medium változata. A portugál cider inkább édes, a francia doux-hoz hasonló és kb. 5 százalékos. A svéd ciderek nagyon édesek, és alkoholtartalmuk széles skálán mozog a 0,8 %-tól a 7,5-ig terjed. Ausztriában a Zider egyre népszerűbb nyári ital. Itt úgy tudják, hogy már a kelták idején is minden ünnepen ezt itták, csak akkor még Sidnek hívták. KULTUSZA VAN Spanyolországban sidreriáknak hívják azokat a fogadókat, amelyekben a pincérek látványos mozdulattal öntik a magasból a poharakba az ottani almapezsit, a sidrát, hogy jobban kijöjjön az aromája. A rusztikus hangulatú sidreriák padlóját fűrészporral hintik be, amitől persze már messziről látható, hogy merre van a bejáratuk. A baszkföldi sidreriákban hordóból kínálják az errefelé sagardónak nevezett italt. A sidra-menü valamilyen baszk specialitást jelent, amelyhez sagardo dukál. Aztán elhangzik egy felszólítás, és minden vendég, akinek ihatnékja van, a hordóhoz járulhat. Aki elsőként eléri, vagy pedig a fogadós tiszte, hogy megcsapolja a hordót, és minden vendégnek teletöltse a poharát. Ez a fajta hordós kiszolgálás januártól húsvétig tart, egyébként itt is palackosan kínálják a sagardót. Franciaországban főleg Normandiában és Bretagne-ban termelnek szénsavas almabort, és hagyományosan kis poharakból vagy kelyhekből fogyasztják. Kir Breton vagy Kir Normand néven van egy koktéljuk is, amelyben a cidre-hez fekete ribizli likőrt kevernek. Angliában a cidre volt a legnépszerűbb ital a 18. századig, míg a kocsmákból ki nem szorította a gin. De a huszadik század végén újra felfedezték, és csapolva mérik a fiataloknak a pubokban. Isszák is becsülettel, meg aztán palackozva is többféle márka között válogathatnak. A világ számos országába exportálják a Strongbow-t, a Woodpeckert, a Bulmer's-et. „Kígyómarás” – Snake Bite a neve annak a koktélnak, amelyet ciderből, világos sörből és egy pár cseppnyi fekete ribiszkéből kevernek (ettől kapja tipikus vöröses színét), és tényleg megfelel a nevének. Az ír kocsmákban a cidert Guinnessel keverik, amitől az elegy méltán kapta a Fekete bársony (Black Velvet) nevet. Cikkajánló
Olvasta: 18993 Hozzászólások (12)
cider
Írta: Kola, 2009.06.20. 12:23
kapható a British Store-nál, úgy láttam itt a legnagyobb a magyarországi választék:
www.britishstore.hu
cider - lidl
Írta: dette, 2009.07.13. 14:46
tudom hogy nem neves válotzat, sokak számára biztos gagyi is, de a Lidl-ben is lehet kapni (azt hiszem valamilyen saját márkás) cidert! szerintem finom, és megfizethető (kb 350 egy 7 dl üveg)
Gaymers Cider
Írta: Cider Girl, 2009.07.31. 20:05
Magyarorszag es a vilag egyik legkedveltebb cider csaladja a Gaymers ciderek a www.britishstore.hu-n kivul a GRoby boltokban is kaphato, illetve a groby netshopban...www.groby.hu. Ezeknek a nagyszeru es elsimert cidereknek a hivatalos forgalmazoja a One World Drinks Kft. .Elerhetoseguk az
Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
En is toluk kaptam a listat,hogy hol lehet megvasarolni a termekeket Meg kell mondjam, meglepoen sok helyen kaphato mar!
Cider Budapest a TESCO-nál
Írta: Nyersike, 2009.08.08. 09:50
Sziasztok!
Pár hét múlva a Cider Budapest (www.almabor.hu) által forgalmazott Westons Premium és Stowford Press Medium Dry a TESCO hipermarketeiben elérhető lesz ezentúl. Remélhetőleg a paletta bővülni is fog. A Cider Budapest idén már bővítette szénsavas almabor palettáját a Stassen belga cég termékeivel, akik arról híresek, hogy a Strongbow világhírű márkát ott fejlesztették ki, és ott is gyártják a mai napig, de belekezdett saját márkába is, így kiváló minőségű almaborokat dobott piacra, amelyek a honlapunkon megtekinthetőek. A jövőben a Cider Budapest tervezi bővíteni palettáját további nagyszerű termékekkel, amelyek elérhetőségei iránt nyugodtan jelentkezzetek emailben az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen, csak annyit írjatok a Tárgyba: almabort szeretnék. Ne feledjétek az almabort sok jégre töltve igyátok! Sziasztok
...
Írta: Andrew, 2009.08.09. 10:35
Cider az cider! Ahogy ezt fennt is leirtak es nem kene foloslegesen megprobalkozni es rossz magyarsaggal almabonak forditani. No mind1.
Amugy a Gaymers cidereket en mar kostoltam, nagyon kiraly, meno ital! Azt tutid jegre toltve isszak de hogy a Westonst hogy fogyasztjak arrol meg nem halottam, gondolom azert nem mert meg sehol nem talalkoztam veluk... biztos ezert.
...
Írta: damian, 2009.11.28. 23:30
a szmecsben almapezsgő formában árulják ,van száraz és édes, 7 decis A száraz jobb
borzalmas!
Írta: menyus, 2010.01.10. 22:39
amit a smach árul azt nem ajánlanám senkinek mert nagyon nagyon szar!
dettó tré
Írta: mityus, 2010.01.11. 15:41
Azt én is ittam, egy márkázott termék és nincs lefordítva pedig az van rajta franciául hogy megvétel után pát hétig jó csak, vajon mikor jártak ezek a kis EU-s cuccok le?Amúgy alkohol semmi, elsőre a BRUT-nek az íze katasztrófa, talán csak az 1981-es lengyel tengermelléki Maja napoje üdítővel, vagy az Indiában forgalmazott csilis kólával, a Thums Up-pal összemérhető. Egyszóval nehéz hányás nélkül megállni. Viszont ha a felét legyyűröd és visszadugaszolod, akkkor másnapra már annyira elmegy a szuflája, hogy csapvíz helyett nyugodtan benyomhatod. Egyébként a szöveg szerint felbontva azonnal meg kell inni, mert megromlik. Alma és élesztő íz együtt. Na ez a cucc megéri az árát...
Tud valaki ennél reménykeltőbb verziót???
Cider Budapest
Írta: ciderfan, 2010.10.26. 10:25
én is a www.almabor.hu -t találtam, Cider Budapest néven futnak, rohadt sok ciderük van...
Szólj hozzá Te is!
|
< Előző cikk | Következő cikk > |
---|
a neten találtam egy nagyker céget a www.almabor.hu oldalon , akkor biztos szállitanak kiskerbe is.
ja meg egy csomagküldőnél látam Westons cidert, de ne már a neten kelljen rendelni mikor inni akarsz