Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Óriási ital: a CIDER
Óriási ital: a CIDER
Almából készül, alkoholos és szénsavas. Az angolok, az írek és a franciák nagy mennyiségben fogyasztják. Nálunk meg még neve sincs. Jól behűtve nevezhetnénk Cidrinek vagy akár Pezsinek is.
Óriási CIDER
Egy jó nagy pohár Cider

Mmmm... Finom és üdítő. Ez a cider! Kár, hogy nálunk nem lehet kapni. A multiknak nyilván nem éri meg behozni, mert nagyon kevesen ismerik. Pedig ihatnánk, sőt gyárthatnánk is, mivelhogy almánk, az van bőven.

Csak hát hagyománya nincs az italnak. Enélkül meg évekig kellene a tévében reklámozni, hogy presztízse legyen, és a magyarok is kedvet kapjanak arra, ami tulajdonképpen jól esne nekik. Lám, a jó bajor búzasört is milyen nehezen fogadják be, pedig az is egy tökéletes ital a maga nemében.
A cidernek még ennyi esélye sincs, hiszen még messzebbről származik.

Jelenleg a brit szigeteken örvend a legnagyobb népszerűségnek, jóllehet nem angol eredetű. Úgy nyolcszáz évvel ezelőtt a normann hódítókkal érkezett, tehát francia földről.

 

ALMA A FÁJÁTÓL
Side romjai - Apollón temploma
Side: ókori romok az almapezsi őshazájában

Bár a franciák úgyszintén lelkes fogyasztói és a világon a legnagyobb termelői a náluk cidre névre hallgató italnak, de valójában még csak nem is tőlük ered.

Az első írásos feljegyzés az almalé felhasználásáról az ie. negyedik századból való. Hérodotosz görög történetíró tudósított egy anatóliai nyelven beszélő kisázsiai törzsről, amely Side vidékén almapréseléssel foglalkozott. Side azt jelenti, gránátalma, és így hívták Taurusz egyik lányát is, aki gránátalmafává vált. Side a 2–3. században, a rómaiak alatt élte fénykorát, akkor épültek a leghíresebb műemlékei. Aztán a tizedik században földrengés pusztította el, és elnéptelenedett. A mai Side egy népszerű fürdőhely a török Riviérán. Az egykori árja törzs rég kihalt, de az alkohol tartalmú almalé származási helyeként Side neve köszön vissza a francia cidre, az angol-ír cider, a spanyol sidra és a német Zider megnevezésekben.

Plinius római történetíró ie. 50 körül „körtéből és mindenfajta almából készült” borról számolt be, míg az első században egy katonaorvos a gyümölcsbor gyógyító erejét dicsérte. Az almabor feltehetőleg a hatodik században baszkföldről került át a mai Franciaország területére. Nagy Károly ugyanis parancsban utasította birodalmának összes bíráját, hogy a személyzetükben legyen valaki, aki „mámorító italokat” (sört, almabort) tud készíteni. Így került a cider előbb Normandiába, majd onnan Európa távoli vidékeire is. Az első írásos receptúrák a 13 századból erednek.

 

ÍGY KÉSZÜL

Az említett francia-brit-ír háromszögön kívül Belgiumban, Kanadában, Mexikóban, Portugáliában, Spanyolországban, Dél-Afrikában, Mexikóban és az USÁ-ban is nagyban termesztik a pezsinek való almát. Gyümölcslének a hitvány alma is megteszi, de fontos, hogy magas legyen a csersavtartalma.

A kipréselt almalét viszonylag alacsony hőmérsékleten, 4–15 °C között erjesztik, ami döntő hatással van a fermentálás időtartamára és ezáltal az aromára. Mielőtt az élesztőgombák teljesen megerjesztenék a cukrot, az almalét hordókba töltik, amelyet teljesen lezárnak. A maradék cukor erjedése következtében lesz az ital szénsavas és eltartható. Hozzáadott cukorral az alkoholtartalom tovább növelhető.

A cider ezután nemsokára fogyasztható is lesz, és kettőtől négy évig a hordóban is eltartható. Bizonyos fajtákat, főleg Asturiában, palackban érlelnek, mint a pezsgőt. A cidre az alapja a híres almapálinkának, a calvadosnak.

 

VARIÁCIÓK
Cidre Brut az igazi
Egy francia száraz almapezsi

A francia és a belga változatok az 5 %-os száraztól a 2,5 %-os alkoholtartalmú édesig terjednek. A spanyol termékek az alkohol mértékét tekintve hasonlók, de az osztályozásuk igen változatos. Van aromás amante, alacsony alkoholtartalmú blanda, magas minőségű cantarina (amelytől énekelni kell), édes dulcina, száraz, aromás, magas alkoholtartalmú fecha és machu, valamint palackozva érlelt tierna.

Az angol ciderek jóval erősebbek, az alkoholtartalmuk elérheti a 12 %-ot is, viszont nem annyira szénsavasak. Itt a dry, a fruity, a sweet és a sparkling változatok között lehet válogatni, pont úgy, mint a pezsgőknél. Sőt ezeknek is van lightly és medium változata. A portugál cider inkább édes, a francia doux-hoz hasonló és kb. 5 százalékos. A svéd ciderek nagyon édesek, és alkoholtartalmuk széles skálán mozog a 0,8 %-tól a 7,5-ig terjed. Ausztriában a Zider egyre népszerűbb nyári ital. Itt úgy tudják, hogy már a kelták idején is minden ünnepen ezt itták, csak akkor még Sidnek hívták.

 

KULTUSZA VAN

Spanyolországban sidreriáknak hívják azokat a fogadókat, amelyekben a pincérek látványos mozdulattal öntik a magasból a poharakba az ottani almapezsit, a sidrát, hogy jobban kijöjjön az aromája. A rusztikus hangulatú sidreriák padlóját fűrészporral hintik be, amitől persze már messziről látható, hogy merre van a bejáratuk.

A baszkföldi sidreriákban hordóból kínálják az errefelé sagardónak nevezett italt. A sidra-menü valamilyen baszk specialitást jelent, amelyhez sagardo dukál. Aztán elhangzik egy felszólítás, és minden vendég, akinek ihatnékja van, a hordóhoz járulhat. Aki elsőként eléri, vagy pedig a fogadós tiszte, hogy megcsapolja a hordót, és minden vendégnek teletöltse a poharát. Ez a fajta hordós kiszolgálás januártól húsvétig tart, egyébként itt is palackosan kínálják a sagardót.

Isszák az asszonyok Ovideó városában, csak úgy isszák...
Egy spanyol sidreriában Oviedóban. A sörözőben ugye sört isznak, itt meg cidert

Franciaországban főleg Normandiában és Bretagne-ban termelnek szénsavas almabort, és hagyományosan kis poharakból vagy kelyhekből fogyasztják. Kir Breton vagy Kir Normand néven van egy koktéljuk is, amelyben a cidre-hez fekete ribizli likőrt kevernek.

Angliában a cidre volt a legnépszerűbb ital a 18. századig, míg a kocsmákból ki nem szorította a gin. De a huszadik század végén újra felfedezték, és csapolva mérik a fiataloknak a pubokban. Isszák is becsülettel, meg aztán palackozva is többféle márka között válogathatnak.

A világ számos országába exportálják a Strongbow-t, a Woodpeckert, a Bulmer's-et. „Kígyómarás” – Snake Bite a neve annak a koktélnak, amelyet ciderből, világos sörből és egy pár cseppnyi fekete ribiszkéből kevernek (ettől kapja tipikus vöröses színét), és tényleg megfelel a nevének. Az ír kocsmákban a cidert Guinnessel keverik, amitől az elegy méltán kapta a Fekete bársony (Black Velvet) nevet.


Cikkajánló
Strongbow, a napi betevő cíder
Olvasta: 18973
Hozzászólások (12)Add Comment
de hol kapható?
Írta: Ken, 2009.04.09. 13:51
én imádom a cidert mert Angliában nyomattuk a haveromal tavaly rendesen.
a neten találtam egy nagyker céget a www.almabor.hu oldalon , akkor biztos szállitanak kiskerbe is.
ja meg egy csomagküldőnél látam Westons cidert, de ne már a neten kelljen rendelni mikor inni akarsz
cider
Írta: Kola, 2009.06.20. 12:23
kapható a British Store-nál, úgy láttam itt a legnagyobb a magyarországi választék:
www.britishstore.hu
cider - lidl
Írta: dette, 2009.07.13. 14:46
tudom hogy nem neves válotzat, sokak számára biztos gagyi is, de a Lidl-ben is lehet kapni (azt hiszem valamilyen saját márkás) cidert! szerintem finom, és megfizethető (kb 350 egy 7 dl üveg)
Gaymers Cider
Írta: Cider Girl, 2009.07.31. 20:05
Magyarorszag es a vilag egyik legkedveltebb cider csaladja a Gaymers ciderek a www.britishstore.hu-n kivul a GRoby boltokban is kaphato, illetve a groby netshopban...www.groby.hu. Ezeknek a nagyszeru es elsimert cidereknek a hivatalos forgalmazoja a One World Drinks Kft. .Elerhetoseguk az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges En is toluk kaptam a listat,hogy hol lehet megvasarolni a termekeket Meg kell mondjam, meglepoen sok helyen kaphato mar!
Cider Budapest a TESCO-nál
Írta: Nyersike, 2009.08.08. 09:50
Sziasztok!

Pár hét múlva a Cider Budapest (www.almabor.hu) által forgalmazott Westons Premium és Stowford Press Medium Dry a TESCO hipermarketeiben elérhető lesz ezentúl. Remélhetőleg a paletta bővülni is fog.

A Cider Budapest idén már bővítette szénsavas almabor palettáját a Stassen belga cég termékeivel, akik arról híresek, hogy a Strongbow világhírű márkát ott fejlesztették ki, és ott is gyártják a mai napig, de belekezdett saját márkába is, így kiváló minőségű almaborokat dobott piacra, amelyek a honlapunkon megtekinthetőek.

A jövőben a Cider Budapest tervezi bővíteni palettáját további nagyszerű termékekkel, amelyek elérhetőségei iránt nyugodtan jelentkezzetek emailben az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen, csak annyit írjatok a Tárgyba: almabort szeretnék.

Ne feledjétek az almabort sok jégre töltve igyátok!

Sziasztok
...
Írta: Andrew, 2009.08.09. 10:35
Cider az cider! Ahogy ezt fennt is leirtak es nem kene foloslegesen megprobalkozni es rossz magyarsaggal almabonak forditani. No mind1.
Amugy a Gaymers cidereket en mar kostoltam, nagyon kiraly, meno ital! Azt tutid jegre toltve isszak de hogy a Westonst hogy fogyasztjak arrol meg nem halottam, gondolom azert nem mert meg sehol nem talalkoztam veluk... biztos ezert.
...
Írta: damian, 2009.11.28. 23:30
a szmecsben almapezsgő formában árulják ,van száraz és édes, 7 decis A száraz jobb
borzalmas!
Írta: menyus, 2010.01.10. 22:39
amit a smach árul azt nem ajánlanám senkinek mert nagyon nagyon szar!
dettó tré
Írta: mityus, 2010.01.11. 15:41
Azt én is ittam, egy márkázott termék és nincs lefordítva pedig az van rajta franciául hogy megvétel után pát hétig jó csak, vajon mikor jártak ezek a kis EU-s cuccok le?Amúgy alkohol semmi, elsőre a BRUT-nek az íze katasztrófa, talán csak az 1981-es lengyel tengermelléki Maja napoje üdítővel, vagy az Indiában forgalmazott csilis kólával, a Thums Up-pal összemérhető. Egyszóval nehéz hányás nélkül megállni. Viszont ha a felét legyyűröd és visszadugaszolod, akkkor másnapra már annyira elmegy a szuflája, hogy csapvíz helyett nyugodtan benyomhatod. Egyébként a szöveg szerint felbontva azonnal meg kell inni, mert megromlik. Alma és élesztő íz együtt. Na ez a cucc megéri az árát...
Tud valaki ennél reménykeltőbb verziót???
Cider Budapest
Írta: ciderfan, 2010.10.26. 10:25
én is a www.almabor.hu -t találtam, Cider Budapest néven futnak, rohadt sok ciderük van...
Hype
Írta: Dirtygoblin, 2012.03.14. 23:21
Ez semmi más csak hype! Almabor némi bubival. Azaz nem más mint egy pezsgő.Hiába megy a hype meg a szép ára......
És a kvász?
Írta: magor, 2012.05.18. 23:09
Ajánlom figyelmetekbe a kvászt. Aki nem tudná, ez a keleti szlávok erjesztett, sörhöz hasonló itala. Nekem ízlett, igaz, hogy nagyon szomjas voltam. Nálunk is érdemes lenne kipróbálni.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Terep.jpg