Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Örök fiatalság?
Örök fiatalság?
Tükör által homályosan...
A fiatalság és az öregség titka a sejtmagban rejlik. Az a probléma, hogy minden sejtosztódással csökken a sejt életereje

Ha nem is akarunk örökké élni, de fiatalok maradni - annál inkább. Fiatal szívet, fiatal bőrt, energiát, életkedvet, fantáziát szeretnénk egészen öregkorunkig. Mivel az átlagéletkor emelkedik, még fontosabbá válik, hogy öregen se legyünk gondozásra szoruló emberi roncsok, hanem szellemileg frissen, vidáman, és ha Isten is úgy akarja, egészségesen ünnepelhessük meg a nyolcvanadik születésnapunkat. Hogy ez csupán vágyálom? A tudósok szerint semmiképpen.

A fiatalság és az öregedés rejtélyét kutatva meglepő felfedezések születtek az utóbbi években. A várható átlagos életkor, amely az előző századfordulón még negyvenhét éves kor körül volt, erősen megnövekedett. A védőoltásoknak, az antibiotikumoknak, a nagyobb tisztaságnak és a szociális gondoskodásnak köszönhetően manapság az a gyermek, aki a fejlett világ egészségügyileg jól ellátott országaiban világra jön, átlagosan arra számíthat, hogy hetvenhét évig fog élni.

Korunk kutatói azonban már nemcsak a betegségeket akarják leküzdeni. Ők az öregedést egyfajta biológiai tévedésnek tekintik, amely korrigálható, amennyiben megfejtik az egyes sejtek elhalásának titkát. E rejtély kulcsát keresve néhány fontos felfedezés született. Szervezetünk minden egyes sejtjében hurkolt gyöngysorként helyezkednek el az örökítő anyag parányi hordozói. Minél fiatalabb a sejt, annál nagyobb a képessége az osztódásra és a szervezet öregebb „építőköveinek" fiatalabbakkal való pótlására. Ezért gyógyulnak sokkal gyorsabban a kisgyermekek sebei, mint az idősebbekéi. Csakhogy a gyöngysorokban van egy „mérőszalag" is, amely a sejt minden osztódásával valamivel rövidebb lesz. Kb. ötven osztódás után azonban a szalag a végére ér, és a sejt életidejének órája is lejár. Csak a ráksejtek tűnnek halhatatlannak, amelyekre nem érvényes ez a biológiai önmegsemmisítő program. Úgyhogy van mit tanulni tőlük. Mindenesetre az öregségkutatók jelenlegi ismeretei szerint 130 év az a határ, ameddig az ember elélhet.

Fonnyadásra ítélve...

Miközben az öregségkutatók a biológiai „életóra” meghosszabbításán fáradoznak, mások a sejtek anyagcseréjére szakosodtak. Sikerült bebizonyítaniok, amit eddig is sejtettek: azért sem halhatatlanok a sejtek, mert energiafejlesztés közben károsítják őket az oxidánsok és azok a „radikális" sejthulladékok, amelyek a környezeti szennyeződés és a mérgező anyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása következtében keletkeznek a testünkben. Ezek DNS-másolási hibákat okoznak a sejtosztódáskor, és minél többet kell kimosni belőlük a sejtekből, annál inkább károsodnak és annál hamarabb halnak el a sejtek. Egyes kutatók véleménye szerint azonban éppen ebben a felismerésben rejlik az első lehetőség az öregedési folyamat lelassítására és meghosszabbítására. Bizonyos gyógyszerek (ezek közé tartozik a C-vitamin is) elpusztítják ezeket az úgynevezett „szabad gyököket”, és újra lélegzethez juttatják a sejteket. Azonban a tudomány még nem képes ezt biztonságosan megoldani, így egyelőre magunknak kell a fiatalság megőrzésén fáradoznunk, még ha igénybe vehetjük is az orvosok és a táplálkozás-kutatók segítségét.

Itt van mindjárt testünk vázrendszere, a csontozat. A fiatalos fizikum megőrzéséhez talán a csontritkulás megelőzése a legfontosabb. Jól ismerjük az öregember riasztó ábrázolásait: púpos hát, előrehajtott fej, botra támaszkodó test. Mindezek az öregedés tipikus következményére: a csontritkulásra, más néven osteoporózisra vallanak. A hormonterhelés lassú elszunnyadásával, a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya következtében a csontoknak nincs lehetőségük, hogy az állandó sejtleépülést új sejtek képzésével egyenlítsék ki, és mésszel stabilizálják azokat. Ha ugyanis csökken a csontozat szilárdsága, ez elsősorban a hátgerinc csigolyáinak besüllyedéséhez vezet. Ennek következtében erős fájdalmak léphetnek fel, és fennáll a veszély, hogy egyes idegek becsípődjenek. A másik tipikus hely, ahol a csontok könnyen törnek: a comb. A betegség következtében az érintettek gyakran járóképtelenné válnak. Ezért nagyon fontos a betegség időben történő kezelése.

A csontképződés legfontosabb előfeltétele a csontozat állandó mozgással történő terhelése.

 

A CSONTOZAT STABILIZÁLÁSÁNAK ALAPSZABÁLYAI

01Kelj fel az irodai székből és az otthoni fotelből. Mivel nem sok felnőttnek van kedve az ugrókötelezéshez (pedig ez volna a csontritkulás megelőzésének legjobb módszere), naponta legalább fél órát kell gyalogolni, vagy negyed órát tornázni. A terheletlen csontozat rögtön elveszíti a szilárdságát.

02A napi táplálkozásnak, főleg ötven felett, 1000 mg kalciumot kell tartalmaznia. Ez származhat tejtermékekből vagy még inkább kalciumban gazdag növényi étrendből. Kiegészítésül vehetsz kalciumtablettát a gyógyszertárban. Vesekőre hajlamosak azonban kérjék ki az orvos tanácsát.

03Hetente legalább egyszer fogyassz tengeri halat. A csontépítéshez igen fontos D-vitaminból különösen a heringben és a szardíniában van sok.

04Ötvenéves kortól kezdve a nők szervezetében radikálisan lecsökken az ösztrogénszint. Ezután célszerű csontsűrűségmérést végeztetni. Ha osteoporózis fenyeget, az orvos a kalcium és a D-vitamin mellé ösztrogénkészítményt is felírhat.

05Kávét és alkoholt csak igen mértékletesen fogyassz. Ezek az élvezeti szerek D-vitamin-hiányhoz vezetnek.

06Ugyanez vonatkozik a dohányzásra is. Ha képtelen vagy teljesen leszokni róla, csökkentsd a minimálisra, és közben különösen ügyelj rá, hogy a szervezeted elegendő kalciumhoz jusson.

07Megjelentek olyan gyógyszerek, amelyek gátolják a csontok leépülését és az osteoporózisos betegeket védik a csonttöréstől.

08Elsősorban azok a nők veszélyeztetettek, akiknek az édesanyja is erős csontritkulásban szenvedett. Nekik különösen javallott, hogy rendszeresen járjanak kontrollvizsgálatra az ortopédiai szakrendelésre.

 

gyermekbetegség?

Hogy mikortól kell védekezni a csontritkulás ellen? Bármilyen meglepően hangzik is, a csontritkulás alapjában véve „gyermekbetegség". Bár többnyire csak a változás korán túl jelentkezik, a gyökerei azonban a gyermek- és ifjúkorban erednek, ezért már ekkor meg kell előzni.

A csontépítés legfontosabb időszaka hat és tizenhat éves kor között van. Ezután lelassul a csontképződés, de nem szűnik meg, egészen a harmincötödik életévig, amikor eléri a csúcsértéket. Az ezután következő évtizedekben az eddig megszerzett csontvagyonból élünk, miközben fokozatosan veszítünk valamennyit a csontállományból.

Bendegúz és az öreg sztároszta...
A rendszeres testmozgás minden életkorban elengedhetetlen az egészséges csontozathoz

Mindezek ismeretében érthető, hogy az orvosok miért javasolják, hogy csontépítő táplálékot adjunk a gyermekeknek. Abban viszont már vita van, hogy mi legyen ez a táplálék. Hosszú ideje egyértelmű álláspont volt a klinikai orvoslásban, hogy elsősorban a kalciumban gazdag tej és a tejtermékek fogyasztása szükséges az egészséges csontozathoz. A napi ezer milligramm kalciumra gondolva: egy liter tejben 1200 mg, 10 deka ementáli sajtban 1020 mg, 10 dkg camembert sajtban 600 mg, 1 dl joghurtban kb. 120 mg kalcium van.

Az utóbbi időben azonban számos kritikus tanulmány kérdőjelezi meg a tejivást. Egyes kutatók azzal érvelnek, hogy a tejben levõ kalcium a szervezet számára hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt a felesleges állati eredetű fehérjemennyiség lebontása megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, ezáltal felemészti a csontokat. Magyarán: épp ez okozza a csontritkulást. Ezért kizárólag kalciumdús növényi étrendet ajánlanak (pl. zöld leveles növényeket, dióbelet, mazsolát, brokkolit, hüvelyeseket, káposztaféléket, retket, barna rizst, főtt burgonyát, paradicsomot, bogyós gyümölcsöket, almát, szőlőt stb.).

A kalciumon kívül D-vitaminra is szükség van, ez gondoskodik róla, hogy a szervezet a kalciumot beépítse a csontokba. D–vitaminhoz mértékletes napozással, illetve tengeri halak, vagy lehetőleg organikus gyógykivonatok formájában juthatunk.

Azonban nemcsak táplálék kell az egészséghez, hanem sok testmozgás is. És ez vonatkozik minden korosztályra, a gyerekekre, a serdülőkre és a felnőttekre egyaránt. Rég rossz, ha a csontritkulásra öreg napjainkban gondolunk először.


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 9784
Hozzászólások (1)Add Comment
Tej vagy nem tej?
Írta: Andy, 2010.01.18. 19:34
Eddig azt mondták,hogy igyunk tejet, most azt mondják,hogy a tej mégsem olyan egészséges. Plusz még nem is tudja felvenni belőle a szervezetünk a kalciumot. Nem tudom, hogy adjak-e és mennyit a gyerekeimnek egyáltalán. Hiányzik a hiteles magyarázat, de valami igazság biztos van a növényi kálcium bevitelben és azok a növények amiket itt felsorolnak amúgyis egészségesek, és ezeket eddig is ettük legfeljeb majd ezután többet eszünk.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Fa.jpg