Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow NORVÉGIA
NORVÉGIA
Írta: Bogdán Éva   
A sísport bölcsője
A norvégoknak a hó és a síkunyhó jelenti az üdülést
A norvégoknak a hó és a síkunyhó jelenti az üdülést

Hiába ringott Norvégiában a modern sísportok bölcsője, az európaiak csak az Alpokat, az amerikaiak meg csak a Rocky Mountainst tekintették igazi síterepnek. Egészen 1994-ig. Ekkor azonban, a lillehammeri téli olimpiai játékok tévéközvetítéseinek köszönhetően hirtelen elámult az egész világ, hogy Norvégia micsoda ideális feltételeket kínál az összes téli sport számára.

Az olimpia határozottan beindította a síturizmust Norvégiában. A legtöbben persze az ország déli területeit keresik fel. Egyrészt mert a sűrűbben lakott déli országrész turisztikai infrastruktúrája jobban vonzza a vendégeket. Másrészt az Osló és Bergen környéki magaslatok kifejezett tájképi gazdagsága egyedülálló élménnyé teszik a norvégiai utazást.

A hidegről annyit, hogy Norvégia a legészakibb ország, amelynek tengerpartjai nem fagynak be. Ez köszönhető az Atlanti-óceán felől fújó passzátszeleknek és az Egyenlítő felől érkező meleg tengeráramnak, a Golf-áramlatnak.

Ami pedig a hóviszonyokat illeti, még a déli régió is garantáltan hóborított novembertől májusig. Északabbra meg már októberben is lehet síelni. Mivel a téli hónapokban túl rövidek a nappalok, a legtöbb sípályát kivilágítják. A főszezon azonban márciusban köszönt be, amikor Dél-Európában már tombol a tavasz. Ilyenkor már itt is egyre többet láthatunk a pompás fjordokból és fjellekből, a tavakból, erdőkből és vízesésekből.

 

Kunyhómozgalom

Beszállásolás
Kunyhóból kirajzás...

A norvégiai síüdülés legáltalánosabb módja - bevenni magunkat egy „kunyhóba”. Ezek a legkülönbözőbb komfortfokozatú faházak ellepik szinte az egész országot. Százezrével találhatók szétszórtan, még a legtávolabbi területeken is. A norvégok többsége minden lehetséges alkalmat meg is ragad, hogy a kunyhójába zárkózva a téli nyugalomnak hódoljon. Azt sem bánják, ha a bejáratot néha embermagasságú hóból kell kiásni. Még a legegyszerűbb házikókat, sőt a garázsokat is általában élénk színűre (főleg pirosra) festik és agancsokkal díszítik fel.

Ha turistaként követni akarod a norvégokat, akkor ne menj szállodába, hanem bérelj faházat. Különböző felszereltségű faházak kiadók - az egyszerűbb kalyibáktól kezdve, a mesekunyhón át, a luxus fakastélyokig.

 

Osló és környéke

Tengerszem
Tengerszem

És ha a nyugalom mellett még sportolni is akarsz, egyáltalán nem kell elszakadnod a „civilizációtól”. Oslótól mindössze harminc kilométerre található és menetrend szerinti vonatokkal is könnyedén elérhető például a Nordmarkában fekvő Stryken település, amely a kevésbé gyakorlott sífutók számára is ideális terep. Ahogyan az Oslótól délre fekvő Sormarka jól kiépített síutai is sikerélményt nyújtanak a kezdőknek is.

Egyébként a távolabbi síterepek többsége is néhány óra alatt megközelíthető a fővárosból. De maga Osló is vonzó úticél a téli sportok barátai számára. Húsz perc földalattival, és máris a Tryvann hegyi síterepen vagyunk.

Holmenkollen
A grandiózus sísánc

Negyedóra alatt ér ki a vonat a holmenkolleni síterepre. Itt épült meg 1882-ben a világ első sísánca, ahol az első lesiklóversenyeket tartották. A 60 méteres sánc Osló jelképe. Az 1954-es téli olimpián is főszerepet játszott, most éppen átépítik a 2011-es északi sí-világkupára. Évente itt rendezik a Holmenkolleni Sífesztivált. A sísáncon rendezett színes látványosságon kívül a torony lábánál megtekinthető a világ első símúzeuma. A tengerszint felett 417 méterről pompás kilátás nyílik a norvég fővárosra. Ez egyébként az oslóiak egyik legkedveltebb kirándulóhelye télen is. Mintegy megerősítve a közvélekedést, mely szerint a norvégok sítalppal a lábukon jöttek világra. És ebben még a királyi család sem kivétel, amelynek tagjai ügyelnek rá, hogy lehetőleg kövessék az átlagemberek szokásait.

A síelés itt tényleg olyan tömegsport, aminek a versenysportban is megvannak a látványos eredményei. A lillehammeri olimpia éremtáblázatán a kis Norvégia mindössze egyetlen aranyéremmel szorult Oroszország mögött a második helyre.

 

A sísport atyja

A modern sísport bölcsője azonban a délkeleti Telemark tartományban található. Innen származik a sísport összes mai szakága és alapvető technikája, tehát a sífutás, a biatlon (sílövészet), a síugrás, a szlalom, a sítúrázás és persze a telemark is. Telemark tartomány a síugróknak is ideális terepeket kínál. A legkedveltebb üdülőhelyeken, Vradalban, Lifjellben vagy Hovdenben ma mégis a sífutás a legnépszerűbb.

Telemarkban, a sísport bölcsőjénél ma sem ismerik a félelmet
Telemarkban, a sísport bölcsőjénél ma sem ismerik a félelmet

Természetesen a sísport „atyja” is idevalósi. Morgedal faluban lakott, és Sondre Norheimnek hívták. Ő alkotta meg az 1860-as években a mai sílécek ősét, és ő találta ki a szlalom fogalmát is. Az általa kifejlesztett síelési technika, az úgynevezett telemarki pozíció, napjainkban reneszánszát éli. Ez az a látványos, harmonikus síelési stílus, amikor a síelő minden ívben féltérden állva, támadóállásszerű támaszhelyzetben kanyarodik.

Norheim akrobatikus és félelmet nem ismerő síugró és síelő volt. Ő nyerte meg 1866-ban az írásos emlékekben szereplő első síugró versenyt a maga készítette ívelt oldalú léceivel. Két év múlva már szinte egész Norvégia ismerte a nevét. Több helyen oktatta is briliáns sítechnikáit, bemutatta a sarokkötéseit, ívelt léceit. Nagy szerepe volt abban, hogy a síelés népszerű szabadidős sporttá vált. 1884-ben azonban Amerikába emigrált, és Észak-Dakotában folytatta munkásságát.

Morgedal faluból származtak a Hemmestveit testvérek is, akik 1881-ben az akkori norvég fővárosban, Christianában megalapították a világ első síiskoláját. Később ők is kivándoroltak az Államokba, ahol újabb iskolákat alapítva tanították a telemarki stílust.

A világ többi részét egy másik norvég, Fridtjof Nansen, a híres felfedező ismertette meg a síeléssel.

 

Az óriások földjén

A Jotunheimen nemzeti park - középen két 2000 méter feletti csúccsal
A Jotunheimen nemzeti park - középen két 2000 méter feletti csúccsal

Akik a gyors lesiklások hívei, azok a fővárostól északra találják meg a számításaikat. A Hemsedal-Beitostolen-Lillehammer háromszögben emelkedő hegyeket tekintik a skandináv Alpoknak. A háromszög keleti határán terül el a Jotunheimen nemzeti park. Itt, „Jotun, az óriás” földjén találhatók Skandinávia legmagasabb hegyei. A két legmagasabb csúcs, a 2469 méter magas Galdhopig és a 2472 méteres Glittertind körül elterülő látványos tájék nemcsak a síelők, de minden túrázó számára is igen vonzó úticél.

Akinek nincs elég ideje a hegyvidék bejárására, vagy nem akarja magát kitenni a téli autózás meglepetéseinek, a hegyi vasutat veheti igénybe. Az Osló és az északnyugatra fekvő Bergen közötti lélegzetelállító tájakon át vezető útszakaszt hét óra alatt teszi meg a vonat, ami éppen megfelel a nyugodt norvégoknak, akiket a méteres hótorlaszok sem zavarnak. Sőt, minél magasabb hóhegyek tornyosulnak a vonat elé, annál magasabbra szökik a hangulat a vasúti kocsikban. Méghozzá alkohol nélkül. Mert bár a norvégok állóképessége italozás dolgában nem marad el viking őseikétől, az alkoholfogyasztás nyilvános helyen nagy illetlenségnek számít errefelé. Ezért stikában szállítják haza az állami szeszbolt-hálózat, a „Vinmonopolet” szatyrait, gondosan ügyelve még az üvegek árulkodó összekoccanásának megakadályozására is.

Mesébe illő az utazás a sineken Hardangervidda felett, a családiasan barátságos Geilo üdülőhelyre, vagy a szakasz legmagasabban fekvő állomására, Finsébe. Az ide érkezőt szinte mitikus hangulatú táj fogadja. A tapasztalt sífutók számára ez a hatalmas fennsík nyújtja a legkiválóbb sportolási lehetőségeket Európában.

 

Bergeni idill

A zord tájék után Bergen városának csinos tarka faházai és a történelmi hanza-negyed, a „tyske bryggen” kifejezetten idillikusnak tűnik. Különösen, ha kisüt a nap, ami errefelé ritkaságszámba megy. A helybéliek szerint Bergenben található a világ legnagyobb gumicsizma-választéka. Mások az esernyők városának nevezik. És ez magáért beszél.

Bergenben
Esti Bergen

Azonban a Norvégiába utazóknak mindig fel kell készülniük a meglepetésekre. Ezért ha a fjordok fővárosa netán mégis ragyogó napsütéssel és a legszebb oldaláról mutatkozna be, az ember máris igazat adhat az idegenforgalmi hivatalok szlogenjének, vagyis hogy „Norvégiában minden lehetséges.”

A kulináriai élvezetek hívei ne számítsanak nagy különlegességekre, mivel a norvég konyha viszonylag egyszerű. A közismert füstölt lazacon kívül néhány helyi specialitást mégis érdemes kipróbálni. Például a lutefisk-et, a szárított, majd megfőzött tőkehalat, amely az egyik tradicionális karácsonyi étel, bár ez sem feltétlenül mindenkinek az ízlésére való. A hozzá bőségesen fogyasztott köményes pálinka, az Aquavit általában élvezhetőbbé teszi. Ezzel szemben a geitost a legtöbb embernek ízlik. Ez egy félkemény barna kecskesajt, amely úgy néz ki, mint a karamella, és az íze is olyan.

Szeszes italokat csak az állami szeszboltokban árusítanak, és elég drágák, kivéve a sört, amely a szupermarketekben is kapható viszonylag olcsón. Nem érdemes azonban nagyobb alkoholtartalékkal beutazni Norvégiába, a magunkkal vihető mennyiségről célszerű előre tájékozódni.

Nem makett...
Bergen - főleg a tőkehalkereskedelemre épültek az egykori német hanza-negyed színes kereskedőházai. Ma a világörökség részei

Norvégiába utazni ma már nem probléma, miután az ország egész területén találhatók repülőterek, melyekről Európa minden pontja elérhető a gyakori járatoknak és csatlakozásoknak köszönhetően. Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban.

Telemark tartomány, a sísport bölcsője, egész évben varázslatos hely
Telemark tartomány, a sísport bölcsője, egész évben varázslatos hely

Videók
A filmek lejátszásával elfogadod, hogy a YouTube >> sütiket helyez el a böngésződben
Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 13572
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: tmaxi, 2008.12.24. 23:00
Hú, nagyon kiváló ötlet, hogy a cikk végén nyálcsorgató videó található. Esetleg nem járnánk így be kis világunkat a későbbiekben? :-)
Megyek
Írta: zuleika, 2009.01.05. 13:25
Én se gondoltam volna, hogy ilyen gyönyörú helyek vannak Norvégiában. A videókat is kösz.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!