Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Szerelem, ó!
Írta: Bogdán Éva   
Szórakoztató példázat három szereplővel
A két főhős
Tahi Tóth László és Lukács Sándor

Huszonöt év után találkozik két régi iskolatárs. Miltnek jól megy sora, nagymenő, sikeres, nős ember. Harry viszont egész idő alatt hiába kereste az élete értelmét. Ezért épp a folyóba készül vetni magát. Próbálkozzunk a szerelemmel – javasolja Milt. A szerelem – a csupa nagybetűs LAV – az egyetlen lehetőség, az egyetlen fény a sötét éjszakában – és Murray Schisgal groteszk komédiájában is.

Két férfi és egy nő = Szerelmi háromszög. Vagy inkább három magányos szív? Schisgal darabjában nem működnek a klisék, pontosabban hibásan működnek. Kiszámíthatatlanok, mint Isten – és a szív – útjai.

Felépül ugyan a szerelmi háromszög, de hogyan?! Milt (Lukács Sándor) ötévi házasság után újra szerelmes, de a felesége nem egyezik bele a válásba. És akkor találkozik a nyavalygó, szerencsétlen Harryvel (Tahi Tóth László), aki boldogtalanságában már halni készül, és életében nem volt még egy nője sem. De hát hogyan akarhat valaki meghalni anélkül, hogy megismerte volna a szerelmet? Milt szerint a szerelemért érdemes élni! A fösvénységig praktikus régiségkereskedő ebben a pillanatban felismeri a megoldást: „2 in 1”. És akciósan felajánlja barátjának a saját feleségét.

Az ötlet annyira abszurd, hogy Harry mégis inkább felmászik a hídkorlátra. De aztán megjelenik Elen, a feleség (Hegyi Barbara) – akire rá lehet csodálkozni: Lám, hát még őt is unja valaki!

Tetthely...
A tett helyszíne

És csodák csodája – ez a csinos, átlag feletti IQ-val rendelkező, ámde szexuálisan végletesen elhanyagolt fiatal nő kiveti a hálóját az öreg és gyámoltalan Harryre. Legalábbis erre lehet következtetni a szavaiból. Mert a csábítás gesztusai amúgy igen haloványak. Namármost vagy azért, mert Czeizel Gábor rendező szándékosan erre kérte a színésznőt, vagy pedig azért, mert Hegyi Barbara a minimáldarabot a partnereivel ellentétben olykor minimal-artnak fogta föl. Ennek több jele is volt. Néha csak úgy állt, és felmondta a szöveget. Például azt, hogy a nők álmai jobb, ha beteljesületlen maradnak, mint ha kiüresítik őket. Vagy mikor az intellektusára panaszkodott, amelytől menekülnek a férfiak. Csak épp azt nem tudjuk elhinni neki, hogy ez a figura tényleg olyan intelligens volna. Lehet persze, hogy a szerepe kevésbé van jól megírva, mint a két férfié. Talán ezt érezve néha a másik végletbe esett: túljátszotta, túlfrazeálta a dolgot. Mindez persze csak a partnereihez viszonyítva tűnik fel. Mert Lukács és Tahi tökéletesen egy hullámhosszon rezeg, vagy éppen üti le az egymásnak feladott labdákat.

A poénok itt a jellemkomikumból jönnek, nem a helyzetből. A helyzet lényegében adott. A három figura közötti vonzások és taszítások mégis fordulatokat hoznak. Az eredeti cím: Luv (a Love helyett) jelzi, hogy itt valamilyen fricska készül.

Hivogatón...
A színház szerelmeseinek

Elen rövid úton meghódítja Harryt. Mivel mindketten szerelmesek akarnak lenni, és addig ismétlik, hogy mennyire szeretik egymást, így végül összeházasodnak. Milt előtt is szabaddá válik az út az új házasság felé imádottjával. De négy hónap múlva kiderül, hogy az új szerelmek mégsem funkcionálnak. Senki sem bújhat ki a bőréből. Harry a házasságban is párkapcsolatra alkalmatlan agglegény marad. Miltet meg otthagyja a fiatal pipije, amit mondjuk nem annyira sajnál, mert a nő az esküvő után pont az ellentéte lett annak, akibe beleszeretett. Újra visszakéredzkedne hát Elenhez – csakhogy most ott van ugye Harry. És a régi barát, aki nemrég még megmentette az életét, most már akár eltenné láb alól is a szerencsétlent. Mert hirtelen vetélytárs lett belőle.

Három ember – három végtelen magány. Versengés. Bármiben. Hogy kinek volt szomorúbb a gyerekkora, hogy ki a boldogabb az új házastársával, hogy ki szereti jobban a másikat. Patronok, klisék. Kívülről vezérelt emberek patronjai. Kicsinyesek valamennyien. Milt elkér egy ötöst, és Harry az utolsó percig ezt akarja visszakapni. Még a halálból is ezért jön vissza. Elen nem akar mást, mint gyerekeket meg egy férjet, aki este ötkor hazajön hóna alatt az újsággal, és megkérdezi, hogy mi van vacsorára. Miután visszakapja Miltet, ott folytatják a versengésüket, ahol abbahagyták.

Szerelem? Ó! Mennyi hűhót csapnak körülötte az emberek. Akinek csak a szerelemért érdemes élni, az valamit nagyon „benézett”. Annak az élete méltatlan lesz arra, hogy valamiért szeressék – és hogy maga is szeretni tudjon. Valami ilyesmire példázat Schisgal darabja. Ami nem baj, mert közben jól lehet szórakozni a néha sorozatban ellőtt poénokon. Az előadás sikeres, a közönség vagy ötször tapsolja vissza a három népszerű színészt, de az arcokon némi megilletődöttséget látni. Így van ez, ha a szatíra nagyon elevenünkbe vág. Aztán az emberek kilépnek a Rózsa Művelődési Ház barátságos színházterméből a hideg decemberi koraestébe. Advent második vasárnapja vagyon. Még van egy kis idő a szeretet ünnepéig...
Sztárok a Rózsában - 2008. december

Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 15273
Hozzászólások (5)Add Comment
...
Írta: Zsike, 2008.12.18. 23:11
őszintén megmondom én Hegyi Barbara rajongó vagyok, nagyon szeretem a müvésznőt és láttam ebben a darabban már korábban a barátnőmmel. őszintén énnekem a Barbara tetszett a legjobban, és a barátnőmmel is összevesztem, mert ő csak kritizálta. Szerintem vannak emberek akik a szálkán is csomót keresnek, de üzenem nekik hogy a Barbara egy nagyon nagy művész.
Aha
Írta: Tom, 2008.12.23. 23:31
Meg olyan emberek is vannak, akik a kákán keresik a csomót.
Más példa
Írta: Panpeter, 2009.01.30. 10:41
Meg olyan emberek is vannak akik látták a Hegyi-Lukács párost a Körmagyarban és leht hogy ott is az író volt a ludas , de elég haloványak voltak. Evvel együtt a Barbara sem kisebb formátumú színésznő , mint pl a teljhatalmú Eszenyi.
Bocs
Írta: DRAPP, 2009.02.12. 23:41
Az eszenyi egy kicsivel kisebb :-P)
...
Írta: sörtibi, 2009.03.10. 13:41
ja és a lukács meg egy ripacs , a tahitótról nem is beszélve... akkor már inkább a Barbara! az legalább egy jó nő:)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!