Pesti Zsibongó

2024. április 23. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Savanyú káposztából - változatosan
Savanyú káposztából - változatosan
Savanyú káposzta húsgombóccal
Savanyú káposzta húsgombóccal

A téli szezon talán legváltozatosabban felhasználható alapanyaga lehetne a konyhában a savanyú káposzta. Némi kreatív hozzáállással szinte bármit készíthetünk belőle – levest, főzeléket, egytálételt, köretet, sós süteményeket, kocsonyát. Sőt, láttunk gyümölcsös desszertet is savanyú káposztával, de ehhez már nemcsak kreativitás kell, hanem egy nagyon egyéni gusztus is.

A közismert töltött káposzta is tovább variálható, például a töltelék húsgombóc formáját öltheti. És természetesen a fantáziánkon kívül igénybe vehetjük más népek specialitásait is. Itt van mindjárt a híres elzászi savanyú káposzta, amelyet inkább savanyú káposztás disznótornak nevezhetnénk, ugyanis a számtalan „disznóság” alatt szinte csak sejteni lehet a káposztát. Rendkívül tápláló eledelről van tehát szó, ezért nálunk különféle „könnyített” receptje forog közkézen, kb. úgy, ahogy a mi pörköltünket elképzelik Nyugaton. De mi most egy eredeti receptet közlünk. Az adag 6 jó étkű, vagy 8-10 „normál” személynek elegendő.

 

SAVANYÚ KÁPOSZTA HÚSGOMBÓCCAL

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál darált füstölt szalonna, 1 dl étolaj, 1-2 evőkanál pirospaprika, 40 dkg darált sertéshús, 1 csésze rizs, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál provance-i fűszerkeverék, őrölt köménymag és pirospaprika, só, 2 közepes tojás, 1-1 teáskanál borsikafű és majoránna, 10 dkg lángolt vagy parasztkolbász, 2 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika, a tálaláshoz tejföl ízlés szerint.

Savanyú káposzta húsgombóccal
Káposzta: a hosszú élet titka

Elkészítése: Az olajon megfuttatjuk a darált szalonnát, beledobjuk az apróra vagdalt hagymát és üvegesre pároljuk. Meghintjük 1-2 evőkanál pirospaprikával, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd elkezdjük forralni.

Közben a darált húst összekeverjük egy csésze mosott rizzsel, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával, megfűszerezzük a provance-i fűszerrel, az őrölt köménymaggal és a pirospaprikával, kicsit megsózzuk és összegyúrjuk 2 tojással. Vizes kézzel kb. 2,5 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk, és egyenként a forrásban lévő káposzta tetejére ültetjük a kb. 16 db gombócot. Csak akkor mozgassuk a fazekat, amikor a tojástól már összeálltak a gombóckák. (Meg fognak nőni, ezért nagyobb fazekat használjunk, és ha kell, öntsünk fel egy kis vízzel.) Kb. 30 perc főzés után befűszerezzük a káposztát a borsikafűvel és a majoránnával, és beletesszük a karikára vágott kolbászt. Még főzzük 10 percig. Közben 2 evőkanál olajon a liszttel világos rántást készítünk, pirospaprikát teszünk bele, felöntjük kevés hideg vízzel. A fazékban félre toljuk a gombócokat, óvatosan beletesszük a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig forraljuk. Tálaláskor előbb a gombócokat tesszük tányérra, erre öntjük a káposztát és a tetejére ízlés szerint kis kanállal a tejfölt.

 

ELZÁSZI SAVANYÚ KÁPOSZTÁS LAKOMA

Hozzávalók:
másfél kiló savanyú káposzta, 6 vöröshagyma, 10 dkg libazsír, másfél deci száraz fehérbor, 3 dl tyúkleves, 1-2 borjúláb, fél kiló füstölt karaj 4 vastag szeletre vágva, 4 szál főzőkolbász, 15-20 dkg sütni való kolbász, 4 vastag szelet császárszalonna, 15 szelet angolszalonna, 8 gerezd fokhagyma, 30 szem bors, 12 szem borókabogyó, 4 szem, szegfűszeg, másfél teáskanál só, 1 evőkanál cukor, őrölt bors, 2 babérlevél, 4 ágacska friss (vagy egy teáskanál morzsolt) kakukkfű, egy marék vágott petrezselyem, 30 apró szemű burgonya, 25 dkg borjúmáj, 1 szikkadt zsemle, tej, 1 kis hagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem, só, bors, majoránna, 1 tojás, zsemlyemorzsa.

Elzászi savanyú káposztás lakoma
Elzászi savanyú káposztás lakoma

Elkészítése: A savanyú káposztát két liter vízbe áztatjuk, és kinyomkodjuk. A hagymákat fél karikákra vágjuk, és a libazsírban üvegesre pároljuk. Felöntjük a borral és a tyúklevessel. Beletesszük főni a borjúlábat, a karajt és a császárhúst. Egy kis gézzacskóba vagy teatojásba tesszük a borsot, a borókát, a koriandert és a szegfűszeget. A kakukkfüvet, a petrezselymet és a babérlevelet átkötjük egy cérnával, és az összes fűszert a lébe tesszük. A kinyomkodott savanyú káposztát kicsit szétlazítva szintén belerakjuk. Sóval, cukorral és a fokhagymával ízesítjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a víz kb. 3 centivel legyen a káposzta alatt. Nagy lángon felforraljuk, majd rögtön takarékra tesszük és fedő alatt másfél óráig főzzük. 20 percenként megkavarjuk. Egy óra múlva belerakjuk a főzőkolbászt is.

A meghámozott burgonyát a káposzta áztatólevében főzzük meg. A sült kolbászt kevés zsírban kisütjük, az angolszalonnát lehetőleg grillsütőben süssük meg, vagy a kolbásszal együtt. A májat turmixgéppel áttörjük. A zsemlét kockára vágjuk és tejbe áztatjuk, miután teljesen megpuhult, kinyomkodjuk. A finomra vágott kis hagymát kevés zsírban megpároljuk, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlyét és szárazra pirítjuk, beletesszük a petrezselymet és kissé megpároljuk. Ha kihűlt, összekeverjük az áttört májjal, a tojással, a főszerekkel és 2-3 evőkanál zsemlyemorzsával. Hideg helyre téve hagyjuk megkötni, ha szükséges még egy kis morzsát adunk hozzá. Vizes kézzel 12-15 gombócot formálunk a masszából, és forrásban lévő sós vízben vagy húslevesben kb. 15 percig főzzük.

A húst és a kolbászokat kivesszük a káposztából és meleg helyre tesszük. A káposztát még kb. negyed óráig főzzük, majd sóval, borssal, cukorral ízlés szerint utánaízesítjük. Lecsepegtetve tálra halmozzuk. A kolbászokat félbe vágjuk, majd a hússal és a gombócokkal a káposztára helyezzük. Végül körbe rakjuk a párolt burgonyával.

 

SÜLT KOLBÁSZ PAPRIKÁS KÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók 4 személyre:
2 piros húsú paprika, 1 nagy vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 80 dkg savanyú káposzta, 2-3 babérlevél,
1-1 teáskanál majoránna és borsikafű, 40 dkg sütnivaló kolbász (de lehet virsli is), negyed liter tej, egy zacskó négyadagos burgonyapüré-pehely, késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 nagy evőkanálnyi vaj vagy margarin, só, bors, pirospaprika, kevés cukor, ízlés szerint petrezselyem a díszítéshez.

Sült kolbász paprikás káposztával
Sült kolbász paprikás káposztával

Elkészítése: A megmosott, kicsumázott paprikát kockára vágjuk, a hagymát finomra metéljük. Egy evőkanál olajon megpároljuk a hagymát és a paprikát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, beletesszük a babérlevelet, és egy kis ideig együtt pároljuk. Felöntjük jó 2 deci vízzel, felforraljuk, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. A főzés vége előtt tesszük bele a majoránnát és a borsikafüvet.. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, és közepes hőfokon, megforgatva ropogósra sütjük benne a kolbászokat. Felforralunk fél liter vizet fél teáskanál sóval és egy késhegynyi őrölt szerecsendióval. A tűzhelyről levéve hozzáöntjük a meleg tejet, belekeverjük a burgonyapüré-pelyhet. Két perc múlva újra jól átkeverjük, beletesszük a puha vajat, és kavargatva felolvasztjuk benne. A káposztát sóval, borssal, pirospaprikával és kis cukorral ízesítjük. A nyársonsült kolbásszal és a burgonyapürével tálaljuk, esetleg petrezselyemmel meghintve.

 

HAGYMÁS KÁPOSZTATORTA

Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához: másfél dl langyos víz, 1 mokkáskanál cukor, 1 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 20 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 2 dkg puha vaj vagy napraforgóolaj. A tetejére: 40 dkg savanyú káposzta, 1 kis póréhagyma, 1 nagyobb vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl sűrű tejföl, 2 tojás, só, bors, köménymag, 15 dkg sajt.

Hagymás káposztatorta
Hagymás káposztatorta

Elkészítése: A langyos cukros vízben feloldjuk az élesztőt, és a liszttel meg a sóval tésztává gyúrjuk. Fél óráig kelesztjük, majd kibélelünk vele egy kapcsos tortaformát. A póréhagymát karikára vágjuk, a vöröshagymát apró kockákra, a vajon megpároljuk, rádobjuk a káposztát, és még együtt pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk és kisütjük. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, a sóval, borssal, köménymaggal, és a hagymákkal meg a szalonnával együtt a káposztához keverjük. A masszával megtöltjük a tortaformát, és meghintjük a kockára vágott sajttal. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. fél óráig sütjük.

 

SAVANYÚ KÁPOSZTÁS CSÜLÖKKOCSONYA

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb füstölt csülök, 1 vöröshagyma, 1 babérlevél pár szem szegfűszeg és szegfűbors, 15 szem fehérbors (esetleg 8 szem feketebors), 4 nagy szelet főtt sonka (esetleg 8 kisebb), 40 dkg savanyú káposzta, 8 lap zselatin, 1 kiskanál mustár. A zseléhez: 2 evőkanál kockára vágott sárgarépa, 2 cékla, 1,25 dl víz, 1,25 dl fehérbor, 2 evőkanál zselatinpor, só, tárkonyecet (esetleg tárkony és ecet).

Elkészítése: Az előző nap hideg vízbe áztatott csülköt másnap feltesszük főni a hagymával, a babérlevéllel, a szegfűszeggel és a borssal. Kb. másfél órás főzés után, ha a hús már könnyedén kicsúsztatható, kivesszük, és egyben leszedjük a csontról. A főzőlében megfőzzük a savanyú káposztát. A zselatinlapokat beáztatjuk, majd pedig feloldjuk a káposztában, és hozzákeverjük a mustárt. Egy nagyobb hosszúkás pástétom- vagy őzgerincformát kibélelünk sonkaszeletekkel. Ráteszünk egy réteg zselatinos savanyú káposztát, erre a csülökhúst, majd befedjük káposztával. A sonkát a tetejére hajtjuk. A formát öt órára betesszük a hűtőszekrénybe.

A kocsonyát zselés céklaágyra helyezzük. Ehhez a zselatinport feloldjuk egy deci hideg vízzel, simára keverjük, majd a tűzre téve kevergetve felforraljuk, és kis lángon 1-2 percig főzzük is. A megtisztított és apró kockára vágott céklát a víz és a bor keverékében megsózva megfőzzük, majd kiszedjük. A sárgarépakockákat külön sós vízben megfőzzük. A cékla levét tárkonyecettel ízesítjük (ha nincs, akkor belefőzzük a tárkonyt, leszűrjük és kevés ecetet adunk hozzá). Ha félig kihűlt, feloldjuk benne a zselatinport. A főtt céklát és sárgarépát összekeverjük, és beborítjuk velük a kocsonya tetejét, majd felöntjük kihűlt, de még folyékony lével. Zselésedésig visszatesszük a hűtőbe, majd a formát rövid időre meleg vízbe merítjük, és kocsonyát tálra borítva felszeleteljük.

 

SAVANYÚKÁPOSZTÁS LÁNGOS

Savanyúkáposztás lángos

Hozzávalók 4 személyre:
fél kiló savanyú káposzta, 10 dkg liszt, 2 tojássárga, 10 dkg lángolt karaj (esetleg füstölt főtt sonka vagy tarja), 2 evőkanál tejföl, só, bors, 2 evőkanál olaj vagy libazsír.

Elkészítése:
A savanyú káposztát kinyomkodjuk és apróra összevágjuk. Egy tálba tesszük, és összekeverjük a liszttel és a tojássárgákkal. A lángolt karajt nagyon apró kockákra vágjuk, és a káposztás masszához keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és csak annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy a tészta sima és formálható legyen, de semmiképp sem túl puha. Vizes kézzel kis lepényeket formálunk a masszából, és nedves deszkára fektetjük. Forró olajban 6-8 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütjük a lepénykéket.


Pezsi receptek
Olvasta: 24731
Hozzászólások (9)Add Comment
mmm
Írta: pajabeja, 2009.01.16. 18:04
a savanyukáposztás gyümölcsös desszertet akarom!!!
...
Írta: marga, 2009.02.02. 13:46
hát megcsináltuk a rokonoktól kapott disznótorosbol azt az elzászit ,csak borjumáj nem volt benn ,hanem csirkemájjal potóltuk és mindekinek izlett. voltunk rá vagy 10-en de senki se maradt éhesen. Mindigis akartam egy ijen disznotoros receptet ajánlom másoknak is JOÉTVÁGYAT
Csokis
Írta: Nóci, 2009.02.08. 13:01
Én tudok egy savanyúkáposztás sütireceptet amit megis csináltam és nagyon fini. 25 deka sav.káposztát 6 óráig áztatok vízben,közben néha cserélem a vizet és a végén jól kinyomkodom és beleteszem 2,5 deci kihűlt kávéba,amiben feloldottam 1 pici sót .Aztán3 tojás, 15 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 van.cukor, 25 dkg lisztből keverem a tésztát, belerakom a képosztát és tortaformába öntöm.Elömelegitett langyos sütőben sütom kb. 35 percig,és ha kihült akkor bevonom csokibevonóval. De csak másnap vágom fel.
sóscsokis
Írta: Yvett, 2009.03.16. 20:09
valami nem stimmel a Nóci csokis receptjével. Olvasva megtetszett és meg is csináltam de szerintem nem kell só a kávéba mert igy picit tul sós lett. Lehet hgy nem mostam ki eléggé a káposztát?
...
Írta: Doc, 2010.02.03. 23:54
Yvett megérdemled, akinek csokis savanyukáposzta köll az ne csodálkozzon ha sós lesz!
...
Írta: mini, 2010.08.09. 12:42
hallottam olyat, hogy savanyúkápis palacsinta. tud valaki ilyet?
Palacsinta
Írta: y-faktor, 2010.10.20. 14:14
Én tudok egy savanyúkáposztás palacsinta receptet. Biztos van több is. Mi úgy csináljuk hogy szalonnát pirítunk, a zsírján apróra vágott hagymát párolunk, piros paprikázzuk és beletesszük a savanyú káposztát, amit előtte már szintúgy apróra vagdaltunk. Kevés vízzel felöntve puhára főzzük. Fűszerek: borsika, majoranna, kakukkfű. Végül ráütünk annyi tojást, hogy kicsit összeálljon. Ha félig kihűlt, tejfölt keverünk hozzá. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a palacsintákat. Utána lehet még tepsibe átsütni, de már így is finom.
Almával
Írta: Gréti, 2011.11.20. 20:11
Sváb nagyimtól tanultam, hogy az elzászi káposztába mindig reszelek egy kis almát is. Isteni! A párolás vége felé keverem bele, és persze nem rakok bele cukrot. Ezekből a receptekből én kipróbáltam még a hagymás káposztatortát is, szintén almával csináltam, és nagyon jó lett.
Sajttal
Írta: Szandi, 2017.02.19. 18:57
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töltelékébe szalonna helyett reszelt füstölt sajtot rakok. Ez megolvadva kicsit összefogja az egészet, és finom füstölt ízt ad neki. A fűszerezést különféleképpen variálom, de csombor (vagy más néven borsika) mindig van benne.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

cekla_ht.jpg