Pesti Zsibongó

2024. május 17. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Eliades Ochoa
Írta: Bogdán Éva   

Pestre készül a kubai Johnny Cash

A világhírű Buena Vista Social Club egyik utolsó élő csillaga, a cowboy-kalapjáról és speciális gitárjátékáról közismert Eliades Ochoa újra elhozta Budapestre a kubai zene leglényegét. Ezúttal saját zenekarával, a legjobb hagyományokat ötvöző Grupo Patriával lépett fel óriási sikerrel a két éve átadott, impozáns Pestszentimrei Sportkastélyban. A Buena Vista rajongói sem csalatkoztak, hiszen az album és a film legnépszerûbb dalai is felcsendültek.

Eliades Ochoa két védjegye: a gitár és a sombrero
Eliades Ochoa két védjegye: a gitár és a sombrero

Bár Eliades Ochoa volt a legfiatalabb a Buena Vista sztárjai között, de nem annyira fiatal, hogy ne lett volna már több évtizedes gyakorlata a tradicionális kubai népzene összes stílusában. Így nem véletlenül esett rá Ry Cooder amerikai gitáros választása, amikor egy világzenei lemez felvételére összetrombitálta a kubai son legjobb előadóit.

A címadó táncdal (vagyis danzón) a Buena Vista Social Club lett, emlékeztetve a huszadik század első felének népszerű havannai társasági klubjára, amelyben a lemez néhány idős muzsikusa is játszott egykoron. A klub neve azonban nemcsak az 1997-ben egy hét alatt felvett CD címe lett, hanem a World Circuit lemezkiadó márkája is, amely lemezek és turnék egész sorozatát indította el ugyanezen név alatt.

Az első lemez 1998-ban Grammy-díjas lett a tradicionális latin zene kategóriájában, de a sikersztori ezzel nem ért véget. 1999-ben Wim Wenders egész estés dokumentumfilmet készített a többnyire a feledés homályából előlépett, finom modorú idős muzsikusokról. A megkapóan szép film 2000-ben Oscar-jelölést kapott, a Buena Vista pedig jól csengő védjeggyé vált a benne szereplő kubai művészek részvételével készült számos egyéb produkció számára is.

 

Az utcáról a rádióba

A legendás öregurak mellett Ry Cooder aktív kubai muzsikusokat is beválasztott a produkcióba, közéjük tartozott az énekes-gitáros Eliades Ochoa.

Eliades Ochoa, a gitárvirtuóz trubadúr
Eliades Ochoa, a gitárvirtuóz trubadúr

Szegény sorsú, de zeneértő parasztcsaládba született 1946-ban, Santiago de Cuba tartomány egyik hegyi falujában. A szülei kiválóan játszottak a tres nevű hangszeren, Eliades hatévesen barkácsolt is magának egy ilyet. Tizenkét évesen már Santiago vörös lámpás negyedében gitározott, hogy ezzel támogassa a családját. Az iskolából kimaradva az élet iskoláját járta ki, és a zenét is a santiagói utcán tanulta meg. Tizenhét éves korában már profi zenészként alkalmazták egy rádiós népzenei műsorban.

A zenekar, amelyben játszott, a Trinchera Agraria nevet viselte, és a műsorán son, guaracha és guajira stílusú dalok szerepeltek. A rádiós zenekarban eltöltött hét év alatt Eliades kitanulta a műfaj csínját-bínját. Ezután a La Troba kvintetthez csatlakozott, majd a Quinteto Oriente és a Septeto Típico nevezetű formációkhoz. Közben bekapcsolódott a Trova Cubano nevű népzenei mozgalomba, és rendszeresen fellépett a tradicionális kubai zene fellegvárában, a santiagói Casa de la Trovában. (A kubai kulturális minisztérium által támogatott hely ma is nyitva áll minden nap délelőtt fél 11-től hajnali egyig-kettőig.)

1978-ban vette át Kuba legnépszerűbb bolerózenekarának, az 1939-ben alakult Cuarteto Patriának az irányítását, amellyel aztán bejárta a fél világot. Hozzánk is eljutottak – 2002-ben a Petőfi Csarnokban léptek fel nagy sikerrel. Az együttessel készült Ochoa Sublime Illusion című albuma is, amelyet 1999-ben Grammy-díjra jelöltek. A 2002-es Estoy Como Nunca (Better Than Ever) című albuma szintén Grammy-jelölésig jutott el.

 

Fájdalmasan fogynak

Buena Vista klubtagok a színpadon
Néhány legendás Buena Vista klubtag a színpadon. Cowboy-kalapban Eliades Ochoa, mögötte a most elhunyt bőgős, Orlando Cachaíto Lopez, elöl Ibrahim Ferrer énekes-frontember, hátul jobbról szemüvegben Ry Cooder, az amerikai gitáros-producer
A közhiedelemmel ellentétben tehát az amerikai Ry Cooder nélkül sem Ochoának, sem a Buena Vista többi kubai előadójának nem adtak külön Grammyt – ami mögött egyrészt politikai megfontolást, másrészt a díj USA-jellegét lehet gyanítani. Mindez azonban nem csökkenti ezeknek a zenei klasszisoknak az érdemeit, amit már maga a díjra való jelölés is igazol.

A Buena Vista Social Clubhoz köthető társulatok zenéjében nincs semmi „különleges" – de éppen ettől különlegesek. Úgy játsszák a kubai klasszikusok dalait, olyan autentikusan, ahogyan azt húsz vagy akár ötven évvel ezelőtt is tették. És játszanák is tovább, csak hát tudjuk, hogy a legendás együttes hány fontos tagját vesztette el az utóbbi években. 2009. február 9-én érkezett a szomorú hír, hogy 76 éves korában hosszú betegeskedés következményeképpen egy havannai kórházban elhunyt a Buena Vista Social Club „szívverésének" nevezett Orlando "Cachaíto" Lopez is. Lopez egy harminc nagybőgőst számláló zenészdinasztia sajnálatosan utolsó képviselője volt, aki az autentikus kubai zenén kívül a jazz és a klasszikus zene világában is otthonosan mozgott, világhírűvé azonban őt is a Buena Vista tette.

 

A Buena Vista legnagyobb sztárjai:

  • Ibrahim Ferrer (1927−2005) énekes
  • Compay Segundo (eredeti nevén Máximo Francisco Repilado Múñoz, 1907−2003) gitáros-énekes
  • Omara Portuondo (* 1930) énekesnő (az egyetlen nő a zenekarban)
  • Rubén González (1919−2003), Kuba egyik legnagyobb zongoristája
  • Eliades Ochoa (* 1946) gitáros-énekes és az amerikai
  • Ry Cooder (* 1947) gitáros.

 

fieszta

A veszteségek még inkább felértékelik az élő legendákkal való találkozások ritka alkalmait. Eliades Ochoával, az egyik legkiválóbb kubai gitárossal most a Grupo Patria együttes kíséretében találkozhatunk. Az együttes lényegében a Cuarteto Patria folytatása, azzal a különbséggel, hogy ebben már nem négyen, hanem heten muzsikálnak. „A gitárom ugyanaz, mint azelőtt. A hangom sem változott, a játékom pedig csak annyiban, hogy szélesebb zenei háttér van már mögötte” – nyilatkozta Ochoa tavaly Debrecenben.

Élő kubai hagyomány - Ochoa előadásában
A film lejátszásával elfogadod, hogy
a YouTube
>> sütiket helyez el a böngésződben

A gitárjáról annyit, hogy a hagyományos hathúros gitárral ellentétben nyolc húrja van, ami úgy értendő, hogy a G és D húrt megkettőzte, és úgy hangolta, hogy a jellegzetes kubai tres nevezetű hangszerhez hasonlítson. Tres nélkül elképzelhetetlen a kubai son, amelyet Eliades „a fő fogásának” nevez. Speciális hangszere mellett Ochoa másik védjegye a híres cowboy-kalapja, amit kubai lévén ő persze sombrerónak hív, és a guajirókhoz, a paraszti gyökerekhez való kötődését jelképezi. „Én ma is guajiro vagyok” – mondja.

A kalapja meg a gitárjátéka miatt hasonlítják gyakran Johnny Cash-hez, az amerikai country-legendához. Egyébként Ochoa is nagyon laza fickó. A londoni Barbicanben adott koncertjén a ráadáshoz elfelejtette bevinni a gitárját. Mikor az egyik road előkerítette a hangszert, és Eliades végre hozzákezdhetett a játékhoz, ennyit mondott: „Érdekes, hogy mi mindent hoz magával az élet.”


A Pestszentimrei Sportkastély

Pintate Los Labios Maria - nem csak gyerekeknek
A film lejátszásával elfogadod, hogy
a YouTube
>> sütiket helyez el a böngésződben

Az a fantasztikus életörömet árasztó muzsika, amellyel Eliades Ochoa Budapestre érkezik, egész biztosan testi-lelki gyógyszerként hat majd a tavaszi fáradtságtól elgyengült szervezetünkre.

Fülbemászó dallamok, vérpezsdítő ritmusok, remek stílusérzékkel felépített szólók és olyan saját slágerek várnak ránk, mint például a Yiri, Yiri Bon vagy a Pintate, los labios Maria – nem utolsó sorban pedig a közismert Buena Vista-nóták és a film legnépszerűbb betétdala, a Chan-Chan, amelyet Ochoa együtt jegyzett az öreg Compay Segundóval.

A 2009. március 14-i koncert valóban igazi kubai fiesztának bizonyult. Eliades jó szokása szerint most is megtáncoltatta a közönséget. A Grupo Patria fellépését pedig salsa disco követte kifulladásig, melynek házigazdája Jose Rey kubai DJ volt.
Világsztárok a Sportkastély színpadán

Videó Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 17873
Hozzászólások (13)Add Comment
Szellem
Írta: Debreceni, 2009.02.20. 21:45
A Buena Vista Social Club volt a legjobb dokufilm, amit láttam. Ahogy Wim Wenders abban a lepusztult Kubában szinte a romok alól kibányászta és lassacskán felelvenítette a kubai szellemet - az igazi mestermunka.volt. Az Eliades Ochoa azért érdekes, mert őbenne egész életében megvolt ez a szellem, amely természetesen túl fogja élni Castrót.
nane
Írta: Soma, 2009.02.21. 18:53
nehogy má ellenzéki legyen az Ochoa! utlevelet se kapna indián létire!
Baszk
Írta: Éva, 2009.02.22. 19:48
Jaj Soma, miből gondolod, hogy indián? Az Ochoa egy baszk eredetű név. Azt jelenti, hogy Farkas. Baszkföldről terjedt át Spanyolországba, onnét pedig Amerikába. Egyformán használható vezeték- és keresztnévként.
...
Írta: Gabesz, 2009.02.23. 11:11
meg lehetne görög is mondjuk a keresztneve alapján ami különben a Heliosz napisten lányait jelentette (Heliades) csak hogy tudjátok
álljonmegamenet
Írta: Kázmér, 2009.02.26. 21:10
nem mindegy, hogy hívják ?! arról dumáljunk inkáb hogy már a Vista elött benn volt az Afrocuban Allstars válogatottban , sztem az egyik legjobb kubai zenész jön hozzánk , aztán mi meg az etnikumáról vitatkozunk :-(
nade van-e jegyed?
Írta: carma, 2009.03.02. 12:51
Kedves Barátaim, van-e már jegyetek a koncertre? Ki tudja, lesz-e még Buena Vista Magyarországon? Jöjjön el mindenki!
VIVA LA CUBA!
Írta: rumosmeggy, 2009.03.09. 23:38
Madridban voltam Ochoa koncerten. Ott nagyon bejött. szuper hangulat volt, nevezhetjük fiestának. Ochoa nagyon rendben van,de úgy tudom ,hogy a kísérő zenészei változnak. Nagyon kíváncsi lennék, hogy most hogy szól. Lehet kénytelen leszek felkeresni ezt a sportkastélyt. VIVA LA CUBA LIBRE-koktél!
Óriási ember
Írta: Joshi, 2009.03.16. 11:03
Mi meg a sportkastélyban voltunk ott, és valami egészen ritka zenei élményben volt részünk. Kitűnő zenészek, szuper hangzás, könnyed előadás, és a tetejébe Ochoa lenyűgöző személyisége - már ezért is érdemes volt elbumlizni Pestimrére. De amit ez az Ochoa művel a kubai zenével, hát az leírhatatlan. Annyira magával ragadó és természetes, hogy minden szám ismerős slágernek tűnt, pedig pl. én is csak a Buena Vista filmen figyeltem fel a kubai zenére, és azóta sem hallgattam. Pláne nem gondoltam volna, hogy annak a nagy zenekarnak egyetlen tagja is ugyanúgy magával képes ragadni az embert. Ochoa elképesztően jól gitározik és énekel, nem is könnyű szólamokat, nagyon könnyedén, emellett profi showman, de nem a megjátszós, hanem a közvetlen fajtából. Szombaton felvettem a Kedvencek listájára.
...
Írta: canyon, 2009.03.16. 18:44
tényileg jók a zenészei mondjuk egy generációval fiatalabbak , de látszik hogy a vérükbe van ez az egész, hát mondjuk nem fergetesen gyors a ritmus ,ez ilyen zene,de nemis öreges. A csajok rázták rá rendesen hálistennek :-)
...
Írta: andipandi, 2009.03.17. 15:27
Most már megyek utánuk ha a közelbe jönnek!
...
Írta: empex33, 2009.03.23. 11:24
hallottátok hogy a műpában is lesznek áprilisban?
müpa
Írta: carma, 2009.03.29. 19:35
Neeeem...az csak a "reszli" - bár nem negatív értelemben. Tehát néhány zenész a régi csapatból, egyébként minden évben vannak, tavaly az Arénában voltak, de sokkal-sokkal lájtosabb, mint ochoa. Kábé mint nóta - népdal viszonylat. Egyébként minden jegy elkelt...
...
Írta: canyon, 2009.04.13. 18:29
mostmár johet az a film amit az interjunál ígértek :-)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló