Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Eliades Ochoa
Írta: Bogdán Éva   

Pestre készül a kubai Johnny Cash

A világhírű Buena Vista Social Club egyik utolsó élő csillaga, a cowboy-kalapjáról és speciális gitárjátékáról közismert Eliades Ochoa újra elhozta Budapestre a kubai zene leglényegét. Ezúttal saját zenekarával, a legjobb hagyományokat ötvöző Grupo Patriával lépett fel óriási sikerrel a két éve átadott, impozáns Pestszentimrei Sportkastélyban. A Buena Vista rajongói sem csalatkoztak, hiszen az album és a film legnépszerûbb dalai is felcsendültek.

Eliades Ochoa két védjegye: a gitár és a sombrero
Eliades Ochoa két védjegye: a gitár és a sombrero

Bár Eliades Ochoa volt a legfiatalabb a Buena Vista sztárjai között, de nem annyira fiatal, hogy ne lett volna már több évtizedes gyakorlata a tradicionális kubai népzene összes stílusában. Így nem véletlenül esett rá Ry Cooder amerikai gitáros választása, amikor egy világzenei lemez felvételére összetrombitálta a kubai son legjobb előadóit.

A címadó táncdal (vagyis danzón) a Buena Vista Social Club lett, emlékeztetve a huszadik század első felének népszerű havannai társasági klubjára, amelyben a lemez néhány idős muzsikusa is játszott egykoron. A klub neve azonban nemcsak az 1997-ben egy hét alatt felvett CD címe lett, hanem a World Circuit lemezkiadó márkája is, amely lemezek és turnék egész sorozatát indította el ugyanezen név alatt.

Az első lemez 1998-ban Grammy-díjas lett a tradicionális latin zene kategóriájában, de a sikersztori ezzel nem ért véget. 1999-ben Wim Wenders egész estés dokumentumfilmet készített a többnyire a feledés homályából előlépett, finom modorú idős muzsikusokról. A megkapóan szép film 2000-ben Oscar-jelölést kapott, a Buena Vista pedig jól csengő védjeggyé vált a benne szereplő kubai művészek részvételével készült számos egyéb produkció számára is.

 

Az utcáról a rádióba

A legendás öregurak mellett Ry Cooder aktív kubai muzsikusokat is beválasztott a produkcióba, közéjük tartozott az énekes-gitáros Eliades Ochoa.

Eliades Ochoa, a gitárvirtuóz trubadúr
Eliades Ochoa, a gitárvirtuóz trubadúr

Szegény sorsú, de zeneértő parasztcsaládba született 1946-ban, Santiago de Cuba tartomány egyik hegyi falujában. A szülei kiválóan játszottak a tres nevű hangszeren, Eliades hatévesen barkácsolt is magának egy ilyet. Tizenkét évesen már Santiago vörös lámpás negyedében gitározott, hogy ezzel támogassa a családját. Az iskolából kimaradva az élet iskoláját járta ki, és a zenét is a santiagói utcán tanulta meg. Tizenhét éves korában már profi zenészként alkalmazták egy rádiós népzenei műsorban.

A zenekar, amelyben játszott, a Trinchera Agraria nevet viselte, és a műsorán son, guaracha és guajira stílusú dalok szerepeltek. A rádiós zenekarban eltöltött hét év alatt Eliades kitanulta a műfaj csínját-bínját. Ezután a La Troba kvintetthez csatlakozott, majd a Quinteto Oriente és a Septeto Típico nevezetű formációkhoz. Közben bekapcsolódott a Trova Cubano nevű népzenei mozgalomba, és rendszeresen fellépett a tradicionális kubai zene fellegvárában, a santiagói Casa de la Trovában. (A kubai kulturális minisztérium által támogatott hely ma is nyitva áll minden nap délelőtt fél 11-től hajnali egyig-kettőig.)

1978-ban vette át Kuba legnépszerűbb bolerózenekarának, az 1939-ben alakult Cuarteto Patriának az irányítását, amellyel aztán bejárta a fél világot. Hozzánk is eljutottak – 2002-ben a Petőfi Csarnokban léptek fel nagy sikerrel. Az együttessel készült Ochoa Sublime Illusion című albuma is, amelyet 1999-ben Grammy-díjra jelöltek. A 2002-es Estoy Como Nunca (Better Than Ever) című albuma szintén Grammy-jelölésig jutott el.

 

Fájdalmasan fogynak

Buena Vista klubtagok a színpadon
Néhány legendás Buena Vista klubtag a színpadon. Cowboy-kalapban Eliades Ochoa, mögötte a most elhunyt bőgős, Orlando Cachaíto Lopez, elöl Ibrahim Ferrer énekes-frontember, hátul jobbról szemüvegben Ry Cooder, az amerikai gitáros-producer
A közhiedelemmel ellentétben tehát az amerikai Ry Cooder nélkül sem Ochoának, sem a Buena Vista többi kubai előadójának nem adtak külön Grammyt – ami mögött egyrészt politikai megfontolást, másrészt a díj USA-jellegét lehet gyanítani. Mindez azonban nem csökkenti ezeknek a zenei klasszisoknak az érdemeit, amit már maga a díjra való jelölés is igazol.

A Buena Vista Social Clubhoz köthető társulatok zenéjében nincs semmi „különleges" – de éppen ettől különlegesek. Úgy játsszák a kubai klasszikusok dalait, olyan autentikusan, ahogyan azt húsz vagy akár ötven évvel ezelőtt is tették. És játszanák is tovább, csak hát tudjuk, hogy a legendás együttes hány fontos tagját vesztette el az utóbbi években. 2009. február 9-én érkezett a szomorú hír, hogy 76 éves korában hosszú betegeskedés következményeképpen egy havannai kórházban elhunyt a Buena Vista Social Club „szívverésének" nevezett Orlando "Cachaíto" Lopez is. Lopez egy harminc nagybőgőst számláló zenészdinasztia sajnálatosan utolsó képviselője volt, aki az autentikus kubai zenén kívül a jazz és a klasszikus zene világában is otthonosan mozgott, világhírűvé azonban őt is a Buena Vista tette.

 

A Buena Vista legnagyobb sztárjai:

  • Ibrahim Ferrer (1927−2005) énekes
  • Compay Segundo (eredeti nevén Máximo Francisco Repilado Múñoz, 1907−2003) gitáros-énekes
  • Omara Portuondo (* 1930) énekesnő (az egyetlen nő a zenekarban)
  • Rubén González (1919−2003), Kuba egyik legnagyobb zongoristája
  • Eliades Ochoa (* 1946) gitáros-énekes és az amerikai
  • Ry Cooder (* 1947) gitáros.

 

fieszta

A veszteségek még inkább felértékelik az élő legendákkal való találkozások ritka alkalmait. Eliades Ochoával, az egyik legkiválóbb kubai gitárossal most a Grupo Patria együttes kíséretében találkozhatunk. Az együttes lényegében a Cuarteto Patria folytatása, azzal a különbséggel, hogy ebben már nem négyen, hanem heten muzsikálnak. „A gitárom ugyanaz, mint azelőtt. A hangom sem változott, a játékom pedig csak annyiban, hogy szélesebb zenei háttér van már mögötte” – nyilatkozta Ochoa tavaly Debrecenben.

Élő kubai hagyomány - Ochoa előadásában
A film lejátszásával elfogadod, hogy
a YouTube
>> sütiket helyez el a böngésződben

A gitárjáról annyit, hogy a hagyományos hathúros gitárral ellentétben nyolc húrja van, ami úgy értendő, hogy a G és D húrt megkettőzte, és úgy hangolta, hogy a jellegzetes kubai tres nevezetű hangszerhez hasonlítson. Tres nélkül elképzelhetetlen a kubai son, amelyet Eliades „a fő fogásának” nevez. Speciális hangszere mellett Ochoa másik védjegye a híres cowboy-kalapja, amit kubai lévén ő persze sombrerónak hív, és a guajirókhoz, a paraszti gyökerekhez való kötődését jelképezi. „Én ma is guajiro vagyok” – mondja.

A kalapja meg a gitárjátéka miatt hasonlítják gyakran Johnny Cash-hez, az amerikai country-legendához. Egyébként Ochoa is nagyon laza fickó. A londoni Barbicanben adott koncertjén a ráadáshoz elfelejtette bevinni a gitárját. Mikor az egyik road előkerítette a hangszert, és Eliades végre hozzákezdhetett a játékhoz, ennyit mondott: „Érdekes, hogy mi mindent hoz magával az élet.”


A Pestszentimrei Sportkastély

Pintate Los Labios Maria - nem csak gyerekeknek
A film lejátszásával elfogadod, hogy
a YouTube
>> sütiket helyez el a böngésződben

Az a fantasztikus életörömet árasztó muzsika, amellyel Eliades Ochoa Budapestre érkezik, egész biztosan testi-lelki gyógyszerként hat majd a tavaszi fáradtságtól elgyengült szervezetünkre.

Fülbemászó dallamok, vérpezsdítő ritmusok, remek stílusérzékkel felépített szólók és olyan saját slágerek várnak ránk, mint például a Yiri, Yiri Bon vagy a Pintate, los labios Maria – nem utolsó sorban pedig a közismert Buena Vista-nóták és a film legnépszerűbb betétdala, a Chan-Chan, amelyet Ochoa együtt jegyzett az öreg Compay Segundóval.

A 2009. március 14-i koncert valóban igazi kubai fiesztának bizonyult. Eliades jó szokása szerint most is megtáncoltatta a közönséget. A Grupo Patria fellépését pedig salsa disco követte kifulladásig, melynek házigazdája Jose Rey kubai DJ volt.
Világsztárok a Sportkastély színpadán

Videó Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 17854
Hozzászólások (13)Add Comment
Szellem
Írta: Debreceni, 2009.02.20. 21:45
A Buena Vista Social Club volt a legjobb dokufilm, amit láttam. Ahogy Wim Wenders abban a lepusztult Kubában szinte a romok alól kibányászta és lassacskán felelvenítette a kubai szellemet - az igazi mestermunka.volt. Az Eliades Ochoa azért érdekes, mert őbenne egész életében megvolt ez a szellem, amely természetesen túl fogja élni Castrót.
nane
Írta: Soma, 2009.02.21. 18:53
nehogy má ellenzéki legyen az Ochoa! utlevelet se kapna indián létire!
Baszk
Írta: Éva, 2009.02.22. 19:48
Jaj Soma, miből gondolod, hogy indián? Az Ochoa egy baszk eredetű név. Azt jelenti, hogy Farkas. Baszkföldről terjedt át Spanyolországba, onnét pedig Amerikába. Egyformán használható vezeték- és keresztnévként.
...
Írta: Gabesz, 2009.02.23. 11:11
meg lehetne görög is mondjuk a keresztneve alapján ami különben a Heliosz napisten lányait jelentette (Heliades) csak hogy tudjátok
álljonmegamenet
Írta: Kázmér, 2009.02.26. 21:10
nem mindegy, hogy hívják ?! arról dumáljunk inkáb hogy már a Vista elött benn volt az Afrocuban Allstars válogatottban , sztem az egyik legjobb kubai zenész jön hozzánk , aztán mi meg az etnikumáról vitatkozunk :-(
nade van-e jegyed?
Írta: carma, 2009.03.02. 12:51
Kedves Barátaim, van-e már jegyetek a koncertre? Ki tudja, lesz-e még Buena Vista Magyarországon? Jöjjön el mindenki!
VIVA LA CUBA!
Írta: rumosmeggy, 2009.03.09. 23:38
Madridban voltam Ochoa koncerten. Ott nagyon bejött. szuper hangulat volt, nevezhetjük fiestának. Ochoa nagyon rendben van,de úgy tudom ,hogy a kísérő zenészei változnak. Nagyon kíváncsi lennék, hogy most hogy szól. Lehet kénytelen leszek felkeresni ezt a sportkastélyt. VIVA LA CUBA LIBRE-koktél!
Óriási ember
Írta: Joshi, 2009.03.16. 11:03
Mi meg a sportkastélyban voltunk ott, és valami egészen ritka zenei élményben volt részünk. Kitűnő zenészek, szuper hangzás, könnyed előadás, és a tetejébe Ochoa lenyűgöző személyisége - már ezért is érdemes volt elbumlizni Pestimrére. De amit ez az Ochoa művel a kubai zenével, hát az leírhatatlan. Annyira magával ragadó és természetes, hogy minden szám ismerős slágernek tűnt, pedig pl. én is csak a Buena Vista filmen figyeltem fel a kubai zenére, és azóta sem hallgattam. Pláne nem gondoltam volna, hogy annak a nagy zenekarnak egyetlen tagja is ugyanúgy magával képes ragadni az embert. Ochoa elképesztően jól gitározik és énekel, nem is könnyű szólamokat, nagyon könnyedén, emellett profi showman, de nem a megjátszós, hanem a közvetlen fajtából. Szombaton felvettem a Kedvencek listájára.
...
Írta: canyon, 2009.03.16. 18:44
tényileg jók a zenészei mondjuk egy generációval fiatalabbak , de látszik hogy a vérükbe van ez az egész, hát mondjuk nem fergetesen gyors a ritmus ,ez ilyen zene,de nemis öreges. A csajok rázták rá rendesen hálistennek :-)
...
Írta: andipandi, 2009.03.17. 15:27
Most már megyek utánuk ha a közelbe jönnek!
...
Írta: empex33, 2009.03.23. 11:24
hallottátok hogy a műpában is lesznek áprilisban?
müpa
Írta: carma, 2009.03.29. 19:35
Neeeem...az csak a "reszli" - bár nem negatív értelemben. Tehát néhány zenész a régi csapatból, egyébként minden évben vannak, tavaly az Arénában voltak, de sokkal-sokkal lájtosabb, mint ochoa. Kábé mint nóta - népdal viszonylat. Egyébként minden jegy elkelt...
...
Írta: canyon, 2009.04.13. 18:29
mostmár johet az a film amit az interjunál ígértek :-)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!