Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow A farsangi fánk
A farsangi fánk
Írta: Bogdán Éva   

Fánkot egész évben ehetsz, de csak farsang idején teheted lelkiismeretfurdalás nélkül. Ha kíváncsi vagy a nagy összefüggésekre, tanulmányozd át rövid fánktörténeti ismertetőnket – az ókortól napjainkig –, amit egy tuti fánkrecepttel is megízesítettünk.

Fánk a javából...

Fánknak mondjuk, pedig több neve is van. A Székelyföldön pánkónak hívják, ami erdélyi szász eredetű szó. A Pfannkuchen (pankox, pankoh) formákból származik. Így nevezik német nyelvterületen a serpenyőben sült tésztákat. A Dunántúl néhány településén is használják a pánkót, itt a bukovinai székelyek terjesztették el. Baranya néhány községében viszont huppancs a fánk neve, Borsodban és a Bodrogközben krepli, a Felvidék némely helyén siska, a palócoknál pedig pampuska.

Közeli rokona néki a kanállal szaggatott cseh fánk, a talkedli, valamint a derelyevágóval szabott forgácsfánk, más néven csöröge vagy herőce. Az egymásra rakott, bevagdalt fánktésztából készül a fahéjas rózsafánk. A régi szakácskönyvekben olvashatunk tölcséres fánkról, főkötős fánkról, mozsárfánkról, süvegfánkról, tolyófánkról is. Az újabban Amerikából átszármazott lyukas donut is a fánkcsalád tagja.

Itt jegyezzük meg, hogy nem a formája teszi a fánkot. Lehet gömbölyű, vagy laposabb, lehet a közepén mélyedés a lekvár számára, sőt egészen lyukas is lehet. Az utóbbi forma onnan ered, hogy egy időben farudakra húzva árusították ezeket a süteményeket.

 

Cili golyói

Közép-Európában a legtöbb nép magáénak tekinti a fánkot, és több történet is létezik a feltalálásának körülményeiről.

Német fánk változatok
Variációk fánkra... németesen

Bécsben a 17. század vége óta egy Cecilia Krapf nevű pékmesternéhez kapcsolják a zsírban sütött kerek kelt tésztát, akinek ez volt a specialitása. Farsang idején befőttel töltötte meg a süteményeit, amelyek annyira finomak voltak, hogy hamarosan az egész város ismerte őket. Az osztrákok akkoriban Cili-golyóknak nevezték a fánkot, ma pedig Krapfen-nek – az alkotója után. Másutt úgy szól a történet, hogy a szerelmes pékné tévedésből tette a tésztát a tepsi helyett a serpenyőbe. Ennek prózaibb változata szerint a pékné haragjában vágta volna valakihez a kelt tésztát, amely véletlenül landolt a sercegő zsírban. Akárhogy is volt, Cecilia bekerült a kulinária történetébe. 1815-ben, a Bécsi Kongresszus idején állítólag több mint 10 millió Cili-golyót vásároltak.

Mások szerint a cseh konyhából került a fánk Bécsbe, és itt elveszíthetjük a fonalat. Mert ha tovább megyünk, német földön már se szeri, se száma a fánkoknak és fánkneveknek. A legismertebb persze a töltött Berliner.

Valójában több mint kétezer évvel ezelőtt már a rómaiak is ismertek egy hasonló süteményt, amelyet „globulinak” (golyócskának) neveztek. Valószínűleg ebből lett 1200 táján az európai kolostori konyhákban a „craplum” vagy „graphun” nevű sütemény, amelyet a nagyobb városok közkonyháiban sütöttek és árusítottak.

 

Miért farsangi?

Fánkhalom

Nincsen farsang fánk nélkül. De hogy miért épp ilyenkor kerül leggyakrabban a süteményes tálakra ez a zsiradékban kisütött, jellegzetes kelt tészta, annak kultúrtörténeti okai vannak.

A farsang ugye Vízkereszttől, tehát január 6-ától Húshagyókeddig tart (ami az idén, 2011-ben március 8-ára esik). Ez a bálok, a karneválok, az esküvők, a nagy evész-ivászatok időszaka, amely az utolsó héten éri el a csúcspontját. Ezt követi a Hamvazószerda – amikor meg kéne gyónni a bűneinket, sőt keresztény őseink e napon még hamut is szórtak a fejükre vezeklésül. Ezzel kezdetét veszi a Húsvétig tartó megtisztulás időszaka, a Nagyböjt.

Valaha a szegény nép egyszerűen ki sem bírta volna a negyvennapos koplalást. Ezért a papok és a szerzetesek azt tanácsolták, hogy a böjt előtt tápdúsabb ételeket vegyenek magukhoz. Így aztán kenyér helyett az energiában jóval gazdagabb fánkkal tömték meg a gyomrukat.

Mára a böjtölés kiment a divatból, a farsangi fánk viszont maradt. Sőt, már fesztivált is tartanak a tiszteletére. A Pilis környéki községek télbúcsúztató és farsangi népszokásait felelevenítő Pilisi Kavalkádon a fánkfesztivál a legnépszerűbb. Van fánkevő verseny, anyósetető verseny, és megrendezik a különleges fánkok versenyét is.

Jó, hát évente egyszer-kétszer megengedhetjük magunknak ezeket az energiabombákat. Pláne, ha utána lemozogjuk vagy lekoplaljuk őket. És itt a bökkenő. Igazság szerint a farsang után nemcsak a keresztények tarthatnának bűnbánatot, de mindannyian, akik túlettük magunkat az egész téli ünnepkör idején.

 

Csináld magad

A farsangi fánk készítése nem nagy tudomány. De némi fizikai ismeret azért nem árt hozzá, ha azt akarjuk, hogy szép szalagos fánkot kapjunk.

És akkor az ígéretünkhöz híven íme, egy tuti recept – arra az évi egy-két alkalomra. Mivel rengeteg ellentmondásos fánkrecept forog közkézen, ezért mi most egy olyant ismertetünk, amelyet ténylegesen kipróbáltunk, és a képen látható eredménnyel meg is sütöttünk. Frissen fantasztikusan finom volt, sőt a kísérlet kedvéért nagy nehezen félre tett két darab egészen lágy maradt még másnapra is.

Hozzávalók (kb. 30 db fánkhoz):

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő, 1 kiskanál kristálycukor
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ökocitrom héja
  • 8 dkg vaj (vagy fél dl jó minőségű étolaj)
  • 1 csipet só, 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál rum (vagy pár csepp rumaroma)
  • olaj a kisütéshez
  • 1 kis üveg lekvár tölteléknek és kevés porcukor a tetejére

 

Elkészítése

Ennivaló fánkhalom
Megsütöttük - mind megettük

Minden hozzávalónak kézmelegnek kell lennie. Egy csésze langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és 10 percig kelni hagyjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, de ne legyen forró. A sütőt 50 °C-ra melegítjük elő. Egy nagy tűzálló vagy zománcozott tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a citrom lereszelt héjával. Egy másik tálban felverjük a 2 tojást, hozzáöntjük a maradék langyos tejet, az olvasztott vajat (vagy olajat), jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet a liszthez keverve egyenletes tésztává kavarjuk egy fakanállal egészen addig, míg el nem válik a tál falától. Ekkor belisztezzük vastagon minden oldalról, kézzel gömbbé formáljuk, alája is lisztet szórva. Közben kikapcsoljuk a sütőt, és a fedelével vagy egy konyrahuhával lefedett tálat belehelyezzük.

A tésztát duplájára kelesztjük, ez kb. fél óráig tart ebben a melegben. (Sütő nélkül a szobahőmérséklettől függően tovább tart.) Utána kivesszük a tálból, és vastagon belisztezett gyúródeszkán sodrófával másfél centi vastagra nyújtjuk. A tetejét is belisztezzük, majd nagy méretű pogácsaszaggatóval vagy egy 6 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a fánkokat, és lisztezett deszkán újra kelesztjük, kb. negyed óráig. (Ha nincs deszka és sodrófa, akkor 6 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és ezeket lisztezett tálcán kelesztjük, majd egy picit lelapítva sütjük meg.)

Közben egy nagy lábasban vagy serpenyőben felmelegítjük az olajat. Ne legyen túl forró, csak kb. 170 fokos.

 

És itt jön a fizika!

Fánk Open 2009 - lekvárbajnokság
A forró fánkok oldalát felvágva töltjük be a lekvárt

A fánkokat megfordítva tesszük a zsiradékba. Tehát a jobban megkelt felső, könnyebbik részük kerül alulra, hogy ne süllyedjenek le túlságosan, ugyanis úszniuk kell a zsiradékban. Lefedve kb. 1-1,5 percig sütjük, míg alul aranybarnák nem lesznek. Sütés közben aztán a felül lévő rész is tovább kel. Most megfordítjuk őket, és már fedő nélkül kb. szintén másfél percig sütjük. (Közben szabályozzuk a hőfokot, hogy az olaj ne legyen túl forró, csak picit sercegjen.) Az így sütött fánk egész biztosan „szalagos” lesz – tehát alul-felül aranybarna, középen egy szép világos csíkkal.

Az olajból kiszedve rácsra, majd papírszalvétára szedjük a süteményeket, és vagy megtöltjük lekvárral, vagy csak meghintjük porcukorral – nem túl vastagon, de nem is vékonyan.

 

A töltelék

A töltelék lehet lekvár vagy bármilyen krém (vanília, csoki, kókusz stb.). Legegyszerűbb a frissen megsült fánk oldalán hegyes késsel kis tasakot vágva kiskanállal beadagolni a tölteléket. De lehet hozzá tortanyomót is használni.

Vannak, akik a tölteléket sütés előtt teszik a fánkba. (Néháy fánknál mi is ezt tettük.) Ehhez a tésztát kicsit vékonyabbra nyújtjuk, a kiszaggatott korongok közepére lekvárt teszünk, és egy másik tésztakoronggal befedjük, majd így kelesztjük újra. Ez hosszadalmasabb eljárás, ráadásul sütés közben könnyen kifolyhat a tésztából a lekvár, és megéghet az olajban.

Ha viszont semmiképp sem vállalkoznál a fánktöltésre, de a lekvárról sem szeretnél lemondani, arra is van megoldás: A nyers fánk közepét kézzel nyomd be (ez a fele kerül az olajba), és a kisült fánkon ebbe a mélyedésbe kerülhet a lekvár – így biztosan nem tud megégni.


Pezsi receptek

Cikkajánló

Olvasta: 29980
Hozzászólások (4)Add Comment
...
Írta: H.Nagy.Piri, 2011.01.04. 16:50
A fánkrecept szerint sütöttük és szuper fincsi lett. Csak az a kérdésem, hogy miért kell bele ökocitrom, mert mi rendes citromhéjat tettünk bele. Mi a különbség?
Ökocitrom
Írta: icababa, 2011.01.04. 19:13
Az ökocitromban nincsenek vegyszerek és így a többivel ellentétben a héját valóban nyugodtan belereszelheted bármibe.
Biocitrom
Írta: borzas, 2011.12.21. 23:33
A bejglibe is kell a vegyszermentes citromhéj. Az ökocitrom ugyanaz, mint a biocitrom. Ha így jobban érthető. A csomagolásra azt írják, hogy ökotermesztésű, mivel nem génmódosított. Ez még a plusz azon kívül, hogy a héját nem kezelik. Gondolom, ezért olyan drága, hiszen sokkal gyorsabban romlik. Én vettem három szemet az Intersparban 400 forintért.
...
Írta: endi, 2013.01.26. 08:44
Nagyon szépek,, én egy hagyományos farsangi fánk receptre találtam, nagyon finom, kicsit macerás, de megéri, mert nem lehet eleget sütni belőle. mind eltűnik ( forrás: A magyar úri család konyhája c. )

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
Utolsó frissítés ( 2017.03.11. )
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

twilight_ny.jpg