Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Ugyanolyan sport, mint a többi
Ugyanolyan sport, mint a többi
Írta: Bogdán Éva   
2009.03.06.
Avagy: miért kezdenek birkózni a lányok?

A növekvő iskolai erőszak láttán már nem is csodálkozunk annyira, hogy egyre több lány választja a küzdősportokat. A tatami után a birkózószőnyegen is megjelentek a kislányok. Ezek a sportágak nemcsak önvédelemre, hanem az önérzet, a személyiség megacélozására is kiválóan alkalmasak. Csak valahogy meg tudnánk végre szabadulni a "nőiességről" alkotott tévképzeteinktől!

Odalent, a Sportkastély küzdőterén két kerek szőnyegen gyömöszölik egymást a lányok. Csak az erők és a technikák feszülnek egymásnak, nincs hajtépés, csípés, rúgás, karmolás. A pontozók mindent látnak, a küzdelem sportszerű.

Négy ország 28 sportegyesületének birkózói mérik össze erejüket az idősebb Növényi Norbert tiszteletére kiírt tizedik női birkózó emlékversenyen. Az elnyerhető érmek és kupák már ott csillognak mindenki számára láthatóan egy asztalon. Ám a magyar lányok számára még ezeknél is nagyobb a tét, mivel a jó eredmény egyúttal a válogatott keretbe való bekerülést is jelentheti.
Díjözön
Kiosztásra várva...

A lelátón a szülők, hozzátartozók drukkolnak. Szóba elegyedek egy barátságos házaspárral.

- Miért birkózik a lányuk? - szegezem nekik a kérdést.

- Mi csak azt akartuk, hogy valamilyen önvédelmi sportágat tanuljon, aztán ő választott. Igazából a barátnőjét utánozta, akit viszont a bátyja vitt le edzeni. Hát most már öt éve birkózik, le sem tudnánk beszélni róla - mondja az anyuka.

- A vereség sem veszi el a kedvét - teszi hozzá a papa. - Tényleg nagyon harcias kis csaj lett belőle, amit én nem is bánok. De bocsánat, azt hiszem, most éppen ő következik - mondja, és már rohan is le a lépcsőn, talán azért, hogy közvetlenül a szőnyeg mellől buzdítsa a csemetéjét.

- A sport tartást ad a lányoknak, és a birkózás is ugyanolyan sport, mint a többi - jegyzi meg később a lelátón egy fiatal nő. (Talán egy másik anyuka, netán egy versenyző? Nem is merem megkérdezni.)

Olajozottan zajlik a Pestszentimrei Birkózó SE által rendezett egynapos verseny. Selejtezők, elődöntők, döntők. Felváltva lépnek a két szőnyegre a küzdőpárok a hat kategóriában. A legkisebbek alig többek 30 kilónál, a nagyobbak olykor igencsak anyányi méretekkel rendelkeznek.

 

"Testvérsport"
Oláh Bianka és Délceg Emese
A formás, szép tartású Oláh Bianka (balról) nem veszi olyan komolyan a birkózást, mint a sportos Délceg Emese

Egyszer csak észre veszek egy sudár, barna lányt, amint szinte királynői tartással vonul lefelé a küzdőtérről piros mezében. Inkább tornásznak vélném, vagy táncosnak, netán kosarasnak. De birkózónak semmiképp. Valószínűleg a bírák is így vélekedhettek, mert kipontozták. Most már tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit keres itt ez a szép leány. Oláh Bianka 14 éves, az Érdi Spartacus versenyzője (- 57 kg, serdülő):
- Elsőtől negyedikig atlétikát és játékos sportokat űztem. Azért kezdtem birkózni, mert az öcsém is birkózik. Most másodszor futottam neki. Múlt kedden lementem én is edzeni, és azt mondták, hogy tehetséges vagyok, és le akarnak igazolni. Öt edzésen voltam összesen a verseny előtt, azért izgultam annyira. Hát nem sikerült, a bírónő még kezet sem fogott velem, úgy elment a kedvem az egésztől.

Délceg Emese 12 éves (+ 50 kg, diák):
- Mi a barátnőmmel arra gondoltunk, hogy valami küzdősportágat keresünk, és úgy döntöttünk, hogy ez lesz a megfelelő. Előzőleg 4 évig röplabdáztam, és most már 2 éve vagyok leigazolt versenyző a birkózásban. Egyébként a testnevelő tanárom a birkózó edző, és az én öcsém is birkózik, emellett osztálytársak a Bianka öccsével.

Hát megint innét fúj a szél. A fiútestvérek felől.

Gergely Csilla
A 10 éves Gergely Csilla nem a hangyákat tapossa
Ekkor megszólal a 10 éves Gergely Csilla is:
- Én egy éve birkózom, önvédelem céljából. Nekem is az öcsém kezdett birkózni járni, végignéztem egy edzést, és úgy gondoltam, hogy ez nekem is jó lesz. Az osztálytársaim nem hiszik el, hogy birkózom, csúfolnak, azt mondják, hogy én egy hangyát sem tudok eltaposni.

- És tusoltál már? - kérdezem mosolyogva. Természetesen nem a zuhanyozóra, hanem a kétvállas tusra gondolva.

- Igen, ezen a versenyen is. Itt harmadik lettem. Voltam már második is, és párszor kikaptam, meg is sérültem, de nem bántam meg. Nem félek.

A szépen serdülő Biankának viszont vannak félelmei:
- A lányoknak azért nem jó, mert megsérülhet a mellük. Olyan fájdalmas fogásokat csinálnak, de az edző azt mondja, hogy ezt bírni kell. Tavaly egyszer már megpróbáltam egy hónapig, de pont emiatt hagytam akkor abba.

- Tehát mégsem egy hete kezdted?

- Tavaly márciusban megpróbáltam a sumót. Egy ötven-plusz verseny volt, szóval ötventől felfelé. Háromszor győztem, egyszer kikaptam, de az a lány 80 kilós volt. Őt a Délceg Emese megverte, Emesét meg én vertem meg. Életem első edzése ez a sumo verseny volt, és első lettem. És Érd kiváló sportolója oklevelet kaptam érte.

Kiderül, hogy Emese pedig Érd kiemelkedő sportolója lett a sumoversenynek köszönhetően. Úgy látszik, hogy ez a beszélgetés végül Biankát is optimistábbra hangolta, mert így búcsúzott:
- Azért is folytatni fogom, hogy bebizonyítsam Boldizsárnak, az osztálytársamnak, aki 8 éve birkózik, hogy nemcsak ő képes erre.
Motiváció

Egy technikás kislány
Szenttamási Noémi
Szenttamási Noémi nemcsak aranyérmet nyert, hanem a legtechnikásabb versenyző különdíját is

Szenttamási Noémi szintén 12 éves, de súlyban épp feleakkora, mint a vele egykorú Emese. A hatodikos kislány a Pestszentimrei Birkózó SE versenyzője, Kapitány István egyik legeredményesebb tanítványa. Kétszer nyert már diákolimpiát, és most sem talált legyőzőre a saját kategóriájában. Sőt a serdülők mezőnyében is elindult, így az aranyérme mellé begyűjtött még egy bronzot is. Mi több, a Növényi Norbert által felajánlott különdíjat is ő kapta - mint a legtechnikásabb versenyző.

- Sportoltál valami mást is? - kérdezem az ügyes mozgású lánykát.

- Igen, öt évig szertornáztam, a talaj volt a kedvencem. Aztán az öcsémet levitték hatéves korában birkózni, én is megnéztem, és megtetszett. Akkor 9 éves voltam, és azonnal mentem én is. Mi Gyálon lakunk, ahol én az Ady Endre általános iskolába járok, birkózni viszont az imrei Adyba. Most már negyedik éve. A két húgom szertornázik, mi meg az öcsémmel birkózunk, néha otthon is.

Mivel Noémi a legidősebb és a legerősebb közöttük, természetesen megvan a tekintélye is. És az iskolában?

- Én vagyok az évfolyamon az egyetlen, aki birkózik. Az osztályban nagy szemekkel néznek rám a többiek, főleg a fiúk. Fel nem néznek rám érte, de ki sem nevetnek. Az osztályfőnöknek tetszik.

- Miért pont a birkózás? Az önvédelem miatt?

- Nem. Ez egy sport. Apukám is birkózott 18 éven keresztül.

- Mivel jár ez a sport?

- Heti háromszor másfél órát edzek a PBSE-nél, ezenkívül otthon sokat kell erősítenem, és hogy kondiban legyek, kijárok futni apuval. 31 kiló vagyok, hízni is kellene 34 kilóra a diákolimpiára. Sokat eszem, bár nem látszik meg rajtam, mert sokat mozgok. A tanulást sem hanyagolom el. Eddig még csak 4-eseim és 5-öseim vannak.

- Mik a terveid?

- Az olimpiára szeretnék kijutni.

Ez igen! Akinek nincsenek gyerekkori álmai, abból nem is lesz semmi felnőttkorában. És az álmai mellett amilyen fegyelmezett is ez a kislány, akár a felnőtt olimpiát is kinézem belőle.
Álom és valóság

Az önbizalom sportja
Pályáztatás...
Zsűri főszerepben

Pár évvel ezelőtt Németországban kifejlesztettek egy programot az iskolai erőszak megelőzésére. A dolog lényege az önbizalom erősítése volt, amelyet tanári felügyelet mellett, iskolai órákon gyakoroltak a gyerekek. A legtöbb önbizalomerősítő órán külön vettek részt a fiúk és a lányok, mivel az agresszivitás 2 és fél éves kortól kezdve eltérően fejlődik ki a nemekben. A fiúk kiélik az agresszivitásukat, a lányok pedig elnyomják.

Gyermekkorban, tíz-tizenkét éves korukig a lányok fizikailag semmivel sem gyengébbek a fiúknál, de arra tanítják őket, hogy ők gyengék, tehetetlenek, nem tudják megvédeni magukat. A fiúknál pont fordított a helyzet. A szülők nyíltan vagy titokban, de általában büszkék verekedős fiacskájukra, sőt még buzdítják is őt az agresszióra, és túl későn kapnak észbe, hogy ezzel mennyit ártottak a gyerek személyiségfejlődésének.

Van mégis néhány kapcsolódási pont, ahol a fiúk és a lányok együtt vesznek részt az önbizalomfejlesztő tréningen. Ezek egyike a birkózás.

 

A szabályok:

Két gyerek térdel egymással szemben a szőnyegre. A küzdelem a sumo birkózáshoz hasonlít. A cél, hogy az ellenfélnek legalább egy testrészét kitolják a játéktérből. Harapni, rúgni, durváskodni, csiklandozni tilos. A tiszta fiú- és lánypárbajok mellett vannak vegyespárbajok is, és ezek a legizgalmasabbak. A lányok általában ugyannyiszor győznek, mint a fiúk. Ezen először elcsodálkoznak, majd úgy felbuzdulnak, mintha szárnyakat kaptak volna. Öntudatosabbak és magabiztosabbak lesznek még azok a lányok is, akik nem győztek.

A fiúk viszont rögtön elbizonytalanodnak, egyesek ledöbbennek, mások gúnyolni kezdik az éppen vesztes fiút. Ezek persze a következő menetekben még többször veszítenek, a lányok pedig egyre több elismerést szereznek, egyenrangú partnerekké válnak.

Az azonos nemű csoportokban is érdekes változások zajlanak le. A fiúk számára komoly kihívás megtanulni, hogyan kell sportszerűen elfogadni a küzdelem eredményét. Azt, hogy a győztesnek nincs joga lenézni az ellenfelét, a vesztesnek viszont szitkozódás és későbbi bosszúállás nélkül elfogadni a vereséget. Mindennek a szőnyegen kell megtörténnie, és csakis ott.

A lányok a kezdeti idegenkedés után egyre inkább örömüket lelik a birkózásban és abban, hogy közvetlen kapcsolatba kerülnek a saját testi erejükkel. Azt is megtanulják, hogy egy kis karcolás nem a világ vége. Ahogy a fiúk is a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy a számítógépes játékokkal ellentétben bizonyos dolgok valóban fájdalmat okoznak. A túlzott félelem és a túlzott agresszió a tapasztalatok fényében kiegyensúlyozódik. És nem utolsó sorban a gyerekek megtanulják, hogy a test test elleni küzdelem lehet szórakoztató, ugyanakkor fair és tisztességes is.

Utóirat
Ha nem is értem még teljesen, hogy miért birkóznak a lányok,
de azt már igen, hogy miért érdemes nekik birkózni...


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 6880
Hozzászólások (1)Add Comment
Ott leszünk
Írta: baboly555, 2010.02.23. 19:49
Idén is, nemsokára, március 7-én. Hajrá lányok, hajrá Pestszentimre!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!