Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
A túlzott vízivás is ártalmas
Azért talán nem kell ennyire trendinek lenni...
Jóból is megárt egy marmonkannányi

Jóból is megárt a sok. A népi bölcsesség különösen igaz a vízivásra.

Víz nélkül nincs élet. Ha nem iszunk eleget, főleg nyáron, akkor kiszáradunk. Ritkábban fordul elő, hogy nem a vízhiány, hanem éppen a túlzott vízivás válik veszélyessé.

Ez általában akkor következik be, ha valaki sokat izzad, és a folyadékveszteséget kizárólag sómentes italokkal pótolja, vagy ha egyszerűen jóval több folyadékot iszik, mint amennyit a szervezete a vizelettel ki tud választani.

Mi történik ilyenkor? Nagyon felhígul a vér, és vészesen lecsökken benne a nátriumszint.

A nátriumklorid, más néven a konyhasó, továbbá egyéb ásványi sók is, azért szükségesek, hogy meglegyen a vérsavó kellő elektrolitszintje. Különösen a nagy kitartást igénylő, magas intenzitású sporttevékenység közben veszít sok nátriumot a szervezet. Ilyenkor nem elég csak vizet inni. Sós levesre vagy speciális sóoldatra van szükség. A nátriumhiány, vagy más néven hiponatrémia szélsőséges esetben végzetes is lehet.

A Boston Maratonon, a világ második legjelentősebb maratoni futóversenyén pontosan emiatt halt meg egy egészséges fiatal nő. A nátriumhiány sajnos nagyon hasonló tüneteket produkál, mint a kiszáradás: hányinger, izomgörcsök, zavartság és megváltozott viselkedés jelzi. Aki tévedésből ilyenkor még több vizet iszik, tovább súlyosbítja az állapotát. A 28 éves Cynthia Lucero is ebbe a tévedésbe esett: 16 pohár vizet ivott meg a verseny során, mert úgy érezte, hogy kiszárad. Ezt közölte is verseny közben egy barátjával. Aztán elhagyta az ereje, kómába esett, és két nap múlva a kórházban meghalt. Halálát hiponatrémiás agyvelőbántalom okozta.

Hogyan alakul ki ez az állapot? Ha a vér túlságosan felhígul, akkor a szervezet kompenzálni akar, ezért a vérsavóból a környező szövetekbe szállítja a folyadékot. Ezek a szövetek azután a felgyülemlett víztől beödémásodnak, feldagadnak, ami először a végtagokon jelentkezik, majd a belső szervekben. Cynthiának az agyveleje ödémásodott be, és mivel az agy tágulásának a koponya szab határt, végzetes agykárosodást szenvedett. A halála nagyon megrázta a sportközvéleményt az Egyesült Államokban. De ha azt gondolnánk, hogy tanultak belőle, akkor tévedünk. A következő évben négy versenyző esett hiponatrémiába, és mind a négyen nők voltak. Egyikük kórházba is került, szerencsére nem végzetes kimenetellel.

A statisztikák szerint hormonális okok miatt a nők veszélyeztetettebbek. Szóval lányok: Igyatok bőségesen, de egyetek is hozzá valami sósat!


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 22941
Hozzászólások (7)Add Comment
...
Írta: vercsi, 2009.07.31. 21:33
Hát ilyet még nem is hallottam!! még jó hogy pont a nyaralás előtt olvastam el,legaláb nemcsak édességet viszünk magunkal a strandra
Az orvosok tehetetlensége!
Írta: Mandi, 2010.06.01. 18:05
Már második éve lassan, hogy a napi vizfogyasztásom 5-6-7 liter. Hiába voltam különböző vizsgálatokon, nem tudják megállapitani, hogy mitől van. "Nyugodjak bele, ez nem árt"!
A fentiek olvasása után mit mondjak, vagy tegyek? Ki tudna egy olyan helyet tanácsolni, ahol igazán kivizsgálnák ennek a magas vizivási igényemnek az okát, és nem csak leráznák az embert? Igazán köszönettel venném a tippeket. E-mail címemen várom a tanácsokat: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
sóháztartás
Írta: tilko, 2010.06.01. 21:09
Orvosoktól sokat ne várj. Józan ész: vajon elég sót fogyasztasz? Meg tudja kötni a szervezeted a sót. Azért egy gyors vese UH nem ártana. Bocs nem vagyok orvos, csak ötletek...
vízmérgezés
Írta: zsnagyi, 2011.08.26. 22:50
Na nekem aztán nagyon kevés vízre van szükségem. amikor dolgoztam, a heti 5 napra hétfőn vettem 1 üveg (1,5 l) vizet, pénteken általában még maradt benne kevéske víz! életem során néhányszor volt is vízmérgezésem, amikor reggel kimentem napozni, és ha néhány kortynál többet ittam, nem bírtam megállni, és estére (nem tudom mennyit ittam) kész voltam, annyira rosszul voltam, hányinger, kezem-lábam remegett, szédültem! rosszabb volt mint egy ételmérgezés, az is volt néhányszor!!! szóval nagyon figyelek, pláne ilyen melegben, nehogy sokat igyak! annyira utálom a hülye szajkózást, "igyál napi 2-3 l vizet! ez az egészséges. hát én tuti belehalnék.
nem mindegy
Írta: cartoon, 2011.08.27. 16:08
Van olyan, hogy "vízmérgezés", de a Velveten olvasható csapnivaló fordításból nem derül ki, hogy ez pontosan mit is jelent. Sőt, a túlzott vízfogyasztás következménye pont nem a "magas nátriumszint", hanem épp ellenkezőleg, a sóhiány. Tehát "zsnagyi" kommentjéhez a bizonyíték nem a halálos sztori magyarázatában rejlik. (Ahogyan az a webbeteg.hu-ból vett idézetből ki is derül. Szerencsére.)
Minőségi só
Írta: Pál, 2012.07.31. 19:46
Ajánlanám mindekinek a figyelmébe ezt az oldalt:http://www.tisztaso.hu/ csakis ilyen sót fogyasszatok ami ezen az oldalon van.A többi fajta sót káliummal szennyezik ami károsÍtja a szivet,a nátrium kálium aránynak Így kellene kinéznie 30:1 ezt az arányt jó ha mindeki betartja az egészsége érdekében. 2 liter vÍzben fel lehet oldani 15 g NaCl-ot és ezt eliszogatni egész nap.Ha fokozotabb az izzadás akkor lehet akár 3,5 l vÍz is de a sót is növelni kell Így.Kár az orvosokra hallgatni,vannak még becsületes emberek akik az igazat hirdetik és nem a profit hajtja őket.
Vízhajtók
Írta: medica, 2012.08.20. 17:14
Mandinak és mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy túl sok folyadékot iszik. Az 5-6 liter még nem olyan sok. Attól is függ, hogy mit eszik és iszik egyébként az ember. Aki sok koffeint, vagy pláne alkoholt is fogyaszt, annak több folyadékot kíván a szervezete (jó esetben), mert ezek vízhajtók. Számos élelmiszer működik vízhajtóként, és ezekre a szervezetünk több folyadékigénnyel reagál. De egyébként hormonális okai is lehetnek a vízháztartási zavarnak, ezért érdemes felkeresni egy endokrinológust. (Úgy tudom, hogy többhetes előjegyzés és sorbanállás van náluk.)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló