Epertorták |
A földieper a világ egyik legegészségesebb gyümölcse. Minimális kalória mellett rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az íze pedig fenséges - feltéve, hogy nem valami távoli helyről importálták. Az ilyen "gumiepreket" ugyanis a hosszú tárolásra és a szállíthatóságra nemesítették ki, ezért bármilyen szépek, még süteménynek sem igen alkalmasak, mivel aromában, ízben és savtartalomban meg sem közelítik a hazai termésű fajtákat. Tehát nagyon ki kell használni azt a röpke másfél hónapot, amíg az igazi eperszezon tart. Természetesen a legfinomabb epertortákat is friss idényeperből lehet megcsinálni. Az epertorta-receptekben az a jó, hogy a szezon elmúltával az eper málnával, vagy bármely más bogyós gyümölccsel behelyettesíthető. Végszükségben jöhet a fagyasztott gyümölcs vagy a befőtt. Ha a konyhai technikákban abszolút kezdő vagy, esetleg nagyon elfoglalt, akkor ne foglalkozz az alábbi – egyébként nem túl bonyolult – receptekkel, hanem csináld meg a világ legegyszerűbb gyümölcstortáját. Eperből vagy másból. Pudingporból főzz egy vaníliapudingot. Amíg kihűl, kavargasd, hogy ne bőrösödjön meg. Kend rá egy kész gyümölcstortalapra (esetleg kész piskótalapra). Pakolj rá mutatós elrendezésben annyi gyümölcsöt, amennyi ráfér. Egy zacskó tortazselét utasítás szerint főzz meg, és kanállal öntözd a gyümölcsre, majd hagyd rádermedni. Tedd a tortát hideg helyre. Tálalás előtt feldíszítheted enyhén cukrozott tejszínhabbal.
Hozzávalók: Elkészítése: Az összetördelt csokoládét és a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a mandulát. 4 tojást ketté választunk. A fehérjét kemény habbá verjük, a szilárdulás után hozzáadva a vaníliáscukrot és a csipetnyi sót is. A maradék két tojást és a 4 sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet. Az így kapott krémet összekeverjük először a csokis masszával, majd óvatosan a tojáshabbal is. Ezt a tésztát egy 26 centi átmérőjű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük, majd teljesen kihűlni hagyjuk. A tejszínt nagyon kemény habbá verjük a maradék porcukorral (ha nem megy, ehhez kell a habfix). Egy vékony habréteget a csokis tésztalapra kenünk. Szépen kirakjuk a megtisztított eperrel. A tortazselét elkeverjük a tasakon megadott vízmennyiséggel (ízlés szerint esetleg még tehetünk bele 2-3 dkg porcukrot), és felforraljuk. Mikor még folyós, de már nem forró, kanál segítségével meglocsoljuk vele az epreket és hagyjuk megdermedni. Ezután a tejszínhabbal bevonjuk a torta oldalát, a maradékot pedig nyomózsákba töltjük és a habbal, valamint a durvára vagdalt dióval vagy mandulával és néhány citromfűlevéllel szépen kidíszítjük a tortát. Azonnal betesszük a hűtőbe, sőt nagy melegben fél órára akár a mélyhűtőbe is mehet.
Hozzávalók: Elkészítése: A tésztához a szobahőmérsékletű vajat keverőgéppel legmagasabb fokozaton összekeverjük a cukorral és a vaníliáscukorral. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, de a következőt mindig csak akkor, amikor az előzőt már felvette a vajas massza. Végül a sütőporral elkevert lisztet keverjük hozzá legalacsonyabb fokozaton. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. A tésztát kizsírozott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük és elsimítjuk. Középálláson kb. 20 percig sütjük. Közben a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a mascarponét és a citromlikőrt vagy citromlevet. Habverővel simára keverjük, belekeverünk 2 evőkanál porcukrot és a vaníliáscukrokat. A tejszint kemény habbá verjük és a masszához keverjük. Az epreket félbe vágjuk, kb. 20 db egészséges kisebb szemet félreteszünk. A megsült tortalapot rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Vékony rétegben rákenünk valamennyit a mascarponés krémből, majd sűrűn kirakjuk eperrel. A maradék krémet a gyümölcsre kenjük és szépen elsimítjuk. Kirakjuk a félretett eprekkel, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt meghintjük reszelt csokoládéval.
Hozzávalók 4 személyre: Elkészítése:
Hozzávalók: Elkészítése: A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk. A cukorral összekeverve kb. fél óráig áztatjuk. A megmosott, megtisztított epret 8 szép szem kivételével apróra vágjuk. A fahéjat a rebarbarához adjuk, felforraljuk, és kb. 10 percig pároljuk, esetleg kis vizet hozzáadva. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük, a rebarbarához adjuk, és kevergetve még egyszer felforraljuk. Kivesszük a fahéjat, és beletesszük az epret. A tortát tortagyűrűvel vagy kartonból vágott gyűrűvel vesszük körül. A tortára kenjük a rebarbarakompótot, és hagyjuk megdermedni. Az áttört túrót összekeverjük az elkapart vaníliavelővel, a vaníliáscukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt keményre verjük, és hozzákeverjük. A túrós masszát habosan a rebarbarára kenjük. Levesszük a gyűrűt, és a tortát a félre tett eprekkel és esetleg citromfűvel vagy durvára vágott és picit megpörkölt sózatlan pisztáciával díszítve tálaljuk. 12 szép szelet lesz belőle. Pezsi receptek
E-mailben elküldöm
Olvasta: 20158 Hozzászólások (3)
Isteni
Írta: Sziszi, 2009.05.27. 10:07
Megcsináltam az Epres tiramisut, isteni lett. Csak nem találtam olyan kétszersültet és babapiskótát raktam bele, Ja, és nekünk van ithon eperpálinka ,ezért a krémbe is meg a piskotára is azt raktam. Gyerek nem evett belőle,mondanom se kell
...
Írta: Barbamama, 2010.07.12. 21:06
Nagyon jó az epres mascarpone recept, akkor is, ha éppen nincs hozzá mascarpone. Az összetört tehéntúrót teljesen beédesítve és beízesítve feleannyi sűrű tejföllel keverem össze. Utána jöhet a tejszínhab meg minden.
Rebarbara Írta: Paloma, 2011.07.01. 22:55
A rebarbarás epertortát inkább epres rebarbaratortának nevezném. De amúgy kiváló ötlet, mert így epresen legalább megette a család, miközben a rebarbarát csak én szeretem. Nem is értem hogy miért tiltakoznak ellene olyan sokan. Hát most legközelebb jövőre kóstolhatom meg újra, mert sajnos nem csináltam befőttet az idén. A piacunkról meg eltűnt.
Szólj hozzá Te is!
|
< Előző cikk | Következő cikk > |
---|
Blogger kameránk szemüvegén keresztül >>
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...
Mozi-cikkek filmjeinkről...
Télvégi saláták |
Aranykönyves Júlia |
A nagypénteki hal |
Illemhely-TUDOMÁNY |
Az Állami lakótelep |
Búcsú Laci bácsitól |
Szolnokon is "Kész a leltár" |
Az Állami lakótelep |
Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!
A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...
Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!
Pezsi blogger kamera >>
Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...
Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...