Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Epertorták
Epertorták
Földieper, más néven szamóca

A földieper a világ egyik legegészségesebb gyümölcse. Minimális kalória mellett rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az íze pedig fenséges - feltéve, hogy nem valami távoli helyről importálták. Az ilyen "gumiepreket" ugyanis a hosszú tárolásra és a szállíthatóságra nemesítették ki, ezért bármilyen szépek, még süteménynek sem igen alkalmasak, mivel aromában, ízben és savtartalomban meg sem közelítik a hazai termésű fajtákat. Tehát nagyon ki kell használni azt a röpke másfél hónapot, amíg az igazi eperszezon tart. Természetesen a legfinomabb epertortákat is friss idényeperből lehet megcsinálni.

Az epertorta-receptekben az a jó, hogy a szezon elmúltával az eper málnával, vagy bármely más bogyós gyümölccsel behelyettesíthető. Végszükségben jöhet a fagyasztott gyümölcs vagy a befőtt.

Ha a konyhai technikákban abszolút kezdő vagy, esetleg nagyon elfoglalt, akkor ne foglalkozz az alábbi – egyébként nem túl bonyolult – receptekkel, hanem csináld meg a világ legegyszerűbb gyümölcstortáját. Eperből vagy másból.


Gyors epertorta – kezdőknek:

A legegyszerűbb epertorta
A legegyszerűbb

Pudingporból főzz egy vaníliapudingot. Amíg kihűl, kavargasd, hogy ne bőrösödjön meg. Kend rá egy kész gyümölcstortalapra (esetleg kész piskótalapra). Pakolj rá mutatós elrendezésben annyi gyümölcsöt, amennyi ráfér. Egy zacskó tortazselét utasítás szerint főzz meg, és kanállal öntözd a gyümölcsre, majd hagyd rádermedni. Tedd a tortát hideg helyre. Tálalás előtt feldíszítheted enyhén cukrozott tejszínhabbal.


 

CSOKIS EPERTORTA

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, 7 dkg vaj, 7 dkg őrölt mandula, 6 tojás, csipet só, 1 csomag vaníliáscukor, 18 dkg porcukor, 3 dkg kakaópor, 2 evőkanál liszt, 3 dl tejszín, 1 csomag zseléfix (ez el is maradhat), ½ kg eper, 1 csomag tortazselé, 5 dkg vagdalt mandula vagy dió, 1 ágacska citromfű

Csokis epertorta
Csokis epertorta

Elkészítése: Az összetördelt csokoládét és a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a mandulát. 4 tojást ketté választunk. A fehérjét kemény habbá verjük, a szilárdulás után hozzáadva a vaníliáscukrot és a csipetnyi sót is. A maradék két tojást és a 4 sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet. Az így kapott krémet összekeverjük először a csokis masszával, majd óvatosan a tojáshabbal is. Ezt a tésztát egy 26 centi átmérőjű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük, majd teljesen kihűlni hagyjuk.

A tejszínt nagyon kemény habbá verjük a maradék porcukorral (ha nem megy, ehhez kell a habfix). Egy vékony habréteget a csokis tésztalapra kenünk. Szépen kirakjuk a megtisztított eperrel. A tortazselét elkeverjük a tasakon megadott vízmennyiséggel (ízlés szerint esetleg még tehetünk bele 2-3 dkg porcukrot), és felforraljuk. Mikor még folyós, de már nem forró, kanál segítségével meglocsoljuk vele az epreket és hagyjuk megdermedni. Ezután a tejszínhabbal bevonjuk a torta oldalát, a maradékot pedig nyomózsákba töltjük és a habbal, valamint a durvára vagdalt dióval vagy mandulával és néhány citromfűlevéllel szépen kidíszítjük a tortát. Azonnal betesszük a hűtőbe, sőt nagy melegben fél órára akár a mélyhűtőbe is mehet.

 

EPRES MASCARPONE-TORTA

Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás, 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, ½ kg mascarpone (olasz friss sajt), 20 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 evőkanál citromlikőr (vagy friss, cukrozott citromlé), 2 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliáscukor, 1 kg eper, 4 dkg étcsokoládé

Epres mascarpone-torta
Epres mascarpone-torta

Elkészítése: A tésztához a szobahőmérsékletű vajat keverőgéppel legmagasabb fokozaton összekeverjük a cukorral és a vaníliáscukorral. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, de a következőt mindig csak akkor, amikor az előzőt már felvette a vajas massza. Végül a sütőporral elkevert lisztet keverjük hozzá legalacsonyabb fokozaton. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. A tésztát kizsírozott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük és elsimítjuk. Középálláson kb. 20 percig sütjük.

Közben a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a mascarponét és a citromlikőrt vagy citromlevet. Habverővel simára keverjük, belekeverünk 2 evőkanál porcukrot és a vaníliáscukrokat. A tejszint kemény habbá verjük és a masszához keverjük. Az epreket félbe vágjuk, kb. 20 db egészséges kisebb szemet félreteszünk. A megsült tortalapot rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Vékony rétegben rákenünk valamennyit a mascarponés krémből, majd sűrűn kirakjuk eperrel. A maradék krémet a gyümölcsre kenjük és szépen elsimítjuk. Kirakjuk a félretett eprekkel, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt meghintjük reszelt csokoládéval.

 

EPRES TIRAMISU

Epres tiramisu
Epres tiramisu

Hozzávalók 4 személyre:
12,5 dkg mascarpone (olasz friss sajt),
2 pohár joghurt, 6 dkg sovány tehéntúró,
2 teáskanál tojáslikőr, 1 teáskanál vaníliáscukor, másfél evőkanál porcukor,
15 dkg eper, 5 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friss vagy mélyhűtött), 8 szelet ropogós kétszersült (pl Vasa), 4 cl édes likőr.
A tetejére kakaópor és citromfű.
(Ha gyermekek is fogyasztják, a likőrt mandulaaromás-mézes tejjel helyettesítjük.)

Elkészítése:
A mascarponét, a joghurtot, az áttört túrót és a tojáslkőrt jól elkeverjük a vaníliáscukorral. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk (ill. felengedtetjük), az epret négybe vágjuk. A kétszersültet meglocsoljuk a likőrrel. Szétosztjuk rajta a gyümölcsök felét, rákenjük a mascarponekrémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Végül az egészet hűtőbe tesszük és legalább egy órára behűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal, rebarbara- vagy egyéb kompóttal, esetleg meghinthetjük kakaóporral.

 

REBARBARÁS EPERTORTA

Hozzávalók:
fél kiló rebarbara, 10 dkg porcukor, fél kiló eper, 1 nagy darab fahéj, 8 dkg étkezési keményítő, 1 kész tortalap (lehet gyümölcstortalap is), fél kg tehéntúró, 1 rúd vanília, 2 csomag vaníliáscukor, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 dl tejszín, 2 evőkanál pehelyre vágott mandula, esetleg citromfű a díszítéshez

Rebarbarás epertorta
Rebarbarás epertorta

Elkészítése: A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk. A cukorral összekeverve kb. fél óráig áztatjuk. A megmosott, megtisztított epret 8 szép szem kivételével apróra vágjuk. A fahéjat a rebarbarához adjuk, felforraljuk, és kb. 10 percig pároljuk, esetleg kis vizet hozzáadva. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük, a rebarbarához adjuk, és kevergetve még egyszer felforraljuk. Kivesszük a fahéjat, és beletesszük az epret. A tortát tortagyűrűvel vagy kartonból vágott gyűrűvel vesszük körül. A tortára kenjük a rebarbarakompótot, és hagyjuk megdermedni. Az áttört túrót összekeverjük az elkapart vaníliavelővel, a vaníliáscukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt keményre verjük, és hozzákeverjük. A túrós masszát habosan a rebarbarára kenjük. Levesszük a gyűrűt, és a tortát a félre tett eprekkel és esetleg citromfűvel vagy durvára vágott és picit megpörkölt sózatlan pisztáciával díszítve tálaljuk. 12 szép szelet lesz belőle.


Pezsi receptek
Olvasta: 20158
Hozzászólások (3)Add Comment
Isteni
Írta: Sziszi, 2009.05.27. 10:07
Megcsináltam az Epres tiramisut, isteni lett. Csak nem találtam olyan kétszersültet és babapiskótát raktam bele, Ja, és nekünk van ithon eperpálinka ,ezért a krémbe is meg a piskotára is azt raktam. Gyerek nem evett belőle,mondanom se kell
...
Írta: Barbamama, 2010.07.12. 21:06
Nagyon jó az epres mascarpone recept, akkor is, ha éppen nincs hozzá mascarpone. Az összetört tehéntúrót teljesen beédesítve és beízesítve feleannyi sűrű tejföllel keverem össze. Utána jöhet a tejszínhab meg minden.
Rebarbara
Írta: Paloma, 2011.07.01. 22:55
A rebarbarás epertortát inkább epres rebarbaratortának nevezném. De amúgy kiváló ötlet, mert így epresen legalább megette a család, miközben a rebarbarát csak én szeretem. Nem is értem hogy miért tiltakoznak ellene olyan sokan. Hát most legközelebb jövőre kóstolhatom meg újra, mert sajnos nem csináltam befőttet az idén. A piacunkról meg eltűnt.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Liszt.jpg