Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow News arrow Kultur-dzsem arrow Szászi Móni, a gegmesternő
Szászi Móni, a gegmesternő
Írta: Bogdán Éva   
Kanca, a dögös szomszédnő
Női abszurd

Humorban a pasik verhetetlennek érzik magukat (meg persze egy csomó más dologban is). A nőkön inkább viccelődni szoktak. Humorista nővel elvétve lehet csak találkozni, ezért sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a L'art pour l'art Társulat jeleneteinek többségét – beleértve a Besenyő család legtöbb szóviccét is – Szászi Móni írja.

Egy okos nő, aki a színpadon időnként korlátolt agyműködésű, túlsminkelt nőstények képében nagyítja abszurddá a "második nemhez" tapadó negatív sztereotípiákat. És egy füst alatt a női gyengéket is képes pellengérre állítani. De legyünk igazságosak, Móni az általa megírt hímnemű egyedekkel sem könyörületesebb.

– Akkor most melyik nemen tudsz jobban poénkodni? – kérdezem tőle.

– Bármelyik nemen, és bármelyik lényen, amelyik vicces – az állatokat is beleértve. Meg önmagamon, persze! (nevet)

–Vannak-e vesszőparipáid? Olyan jelenségek, amelyeket szívesen figurázol ki? – kérdezem, és kapom is a stílszerű választ:

– Az írásjeleket rosszul használó lovak a vesszőparipáim. A tréfát félretéve; nem nagy dolgokról szoktam írni, csak apró, emberi csetlés-botlásokról. Olyasmikről, amik valamennyiünkkel megtörténnek; ettől annyira ismerősek, ettől viccesek.

Tényleg. Azon tudunk igazán nevetni, amit igazán ismerünk. Sőt, ha továbbgondoljuk a dolgot, akkor a humor csúcsa az önirónia. Nagy elődöket vélek felfedezni a háttérben, ezért meg is kérdezem Mónitól:

– Milyen olvasmányélményeid voltak meghatározók számodra kezdőként és most?

– Örök kedvenceim: Örkény István, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Kurt Vonnegut, Gerald Durrell, Virginia Woolf, Márquez, Shakespeare, és még nagyon sokan mások. Ha valaki „rám-hatást” vél fölfedezni bármelyikükkel kapcsolatban, azt óriási megtiszteltetésnek veszem. (nevet)

– De vajon hogyan lesz a humorista? Pláne egy visszahúzódó lányból... És miképp kerültél a társulathoz?

– Nem vagyok humorista, csak játszom a L’art pour l’art Társulatban. (nevet) Úgy kerültem bele a dologba, hogy először bábokat készítettem nekik, aztán poénokat, jeleneteket, tévéműsorokat. Végül szinte adta magát, hogy belépjek a Társulatba.

– Jó, hát te vagy a Társulatban A NŐ. Minden vonatkozásban. Jól is mutatsz a színpadon, de valószínűleg nem csak ezért vagy tagja a társulatnak. Az előadásaitok kollektív agyszülemények, de te biztosan tudod, hogy főleg mivel járulsz hozzá a végeredményhez.

– Sok jelenet megírásával. Meg a barna hajzuhatagommal. (nevet)

Szászi Móni
Móni a kertekben van otthon

– Ahogy hallom, te ismered a legjobban a L`art pour l`art-nál a figurákat. Mondd, pontosan milyen rokoni viszonyban van az öregúr a Besenyő családdal? És főleg, hogy a legújabb előadásotokban miért nem jelennek meg együtt mind a négyen? Csak nem veszett össze Margit végleg a Besenyő Pista bácsival?

– Nem ismerem jobban a figurákat, mint a „gazdaszervezetük”, csak mindegyiknek tudok vicceseket írni. Már a család születésénél ott bábáskodtam, hát persze hogy mindent tudok a „kis drágáimról”. (nevet)

Anti bácsi állítólag Besenyő úr vagy Margit apja, bár valószínűbb, hogy egyiké sem. A származását tekintve több történet is kering róla a Társulatban. Elképzelhető például, hogy Margit talált egy kutyát, hazavitte, s csak otthon derült ki, hogy a kutyapóráz másik végén egy bácsi van…

Az előző előadásunkban (Két férfi, egy nő meg egy férfi) együtt játszottak a figurák, sőt finálé-dalra is fakadtak. A mostani estben külön utakon járnak. Margit és Besenyő Pista bácsi nem vesztek össze; ők sosem voltak jóban. (nevet)

– Hát a Boborján hogy született? Ugye a könyvet együtt írtátok a Robival. Mint Ilf és Petrov, vagy valami speciális munkamegosztásban?

– Boborján Dolák-Saly Robi figurája. Na jó, lehet, hogy a kutyák segítettek neki. (nevet) A könyv első részét Robi írta (kivéve azokat a jeleneteket, amelyeket közösen szereztünk), a második rész az én művem. Nekem segítettek a kutyák! (nevet)

– Keveset lehet tudni rólad, ami lehet, hogy a média hibája. De te sem vagy valami könnyen megközelíthető. Legalábbis kevésbé vagy extrovertált, mint általában a színpadi emberek. Úgyhogy áruld el, mit csinálsz a legszívesebben a Társulaton kívül.

– Igen, inkább introvertáltnak vagyok mondható… A Társulaton kívül is írok (könyvet, színdarabot), ezen kívül rengeteget „nyomkodom” a kutyáimat, és nagyon szeretek a kertemben matatni. Mindenféle kertben szeretek nézelődni. Sőt, mezőn és erdőben is. Lenyűgöz az élet sokfélesége.


Anyám Tyúk - Finálé
Nagyításhoz kattints a képre!

Pezsi Interjú Kapcsolódó cikkek

Az interjú a L’art pour l’art Társulat legújabb színházi estjének budapesti premierje alkalmával készült. Az Anyám tyúk avagy az ember tragédia című darabjukat 2009. április 18-án két teltházas és nagysikerű előadásban mutatták be a pestszentlőrinci Rózsa Művelődési Házban.

Videó
Olvasta: 25692
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: pandori, 2010.03.22. 21:43
nem tom mit esznek ezen a nőcin, sztem ő a leggyengébb láncszem a T-ban, ennyi
Mónia szürke eminenciás
Írta: baci, 2010.11.30. 12:43
Egy apróságról feledkezel meg pandorka: Szászi Móni írja nagyjából a 80%-át az LPL műveknek. Akkor most vond ki a "leggyengébb láncszemet" (szerinted) és utána élvezd szabadon. Persze ha a humort úgysem érted csak a metakommunikációt, az más. Az a jó az LPL-ben hogy minden "szellemi" síknak képesek közvetíteni, de alapvetően mégis inkább gógyival rendelkezőknek üzennek elsősorban.......

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Kultur-dzsem

A világhírű Buena Vista Social Club egyik utolsó élő csillaga, a cowboy-kalapjáról és speciális gitárjátékáról közismert Eliades Ochoa újra elhozta Budapestre a kubai zene leglényegét. Ezúttal saját zenekarával, a legjobb hagyományokat ötvöző Grupo Patriával lépett fel óriási sikerrel a két éve átadott, impozáns Pestszentimrei Sportkastélyban. A Buena Vista rajongói sem csalatkoztak, hiszen az album és a film legnépszerûbb dalai is felcsendültek.

Bővebben...
 

Képforgó

empire_ht.jpg