Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow News arrow Eszem-iszom arrow A Mi Tortánk 2009 - Meggyből
A Mi Tortánk 2009 - Meggyből
A pestszentlőrinci Zila kávéház
A pestszentlőrinci Zila kávéház. Zila László cukrászmester és csapata az idei meggytortával mesterhármast ért el

Az Ország Tortája 2009-ben egy különleges meggytorta lett. Az országos cukrászversenyt már megint a pestszentlőrinci Zila Kávéház Krisztina Cukrászdájának sikerült megnyerni: a tavalyelőtti madártej torta és a tavalyi szatmári szilvatorta után az idén a Pándy meggytortával vitte el a pálmát Zila László cukrászcsapata. A receptjük sem titok, és állítólag egy gyakorlott háziasszony is el tudja készíteni. Azért a biztonság kedvéért érdemes kipróbálni az eredetit. Augusztus 20-án a Kossuth téren 5300 szelet fogyott belőle, az ünnep múltával pedig a Krisztinán kívül is több száz hazai cukrászdában lehet megkóstolni az ország születésnapi tortáját.

A gyakorlott és kevésbé gyakorlott háziasszonyoknak viszont a Pándy meggytorta mellé összegyűjtöttünk néhány hasonlóan eredeti meggytorta-receptet. Íme...

A vérpiros, bőlevű, nagy szemű, jellegzetesen édes-savanykás, magvaváló Pándy meggy az egyik legnépszerűbb és leghíresebb meggyfajtánk. Állítólag egy Pándy nevű debreceni huszárkapitány termesztette először a 19. század derekán, bár ezt sokan vitatják.

A cukrásziparosok ipartestületi zsűrijének döntésében nyilván a hungarikumnak tekinthető meggyfajta is szerepet játszott. A Pándy meggytorta krémje ezen kívül cukrot, tojássárgáját, tejet, krémsajtot és (belga) fehér csokoládét tartalmaz. A meggypépet fahéjjal, citromhéjjal és cherry brandyvel ízesítik, majd pudinggal sűrítik be. A pontos cukrászati recept a cikk alján olvasható. Az biztos, hogy kell némi gyakorlat az elkészítéséhez.

A Pándy meggytortához hasonlóan bonyolult a szintén meggyből készült, népszerű Fekete-erdő torta is, amelyet az egész világon ismernek, ezért aztán számtalan változatban készül. Mi az egyik eredetinek tartott receptjét közöljük.

De mielőtt ezeknek a tortakölteményeknek a leírásába bonyolódnánk, nézzünk néhány egyszerűbb receptet.

 

Szóratos meggytorta

Hozzávalók:
A tésztához: 13 dkg vaj, 13 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 5 dkg étkezési keményítő, 20 dkg liszt, 2 evőkanál tej.
A tetejére: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál cukor, 1 tojássárga, 1 kg meggy.
A szórathoz: 7 dkg folyékony vaj, 8 dkg porcukor, 1-1 csipet só és fahéj, 15 dkg liszt.

Szóratos meggytorta
Szóratos meggytorta

Elkészítése:
A tésztához habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, közben addig keverve, míg a cukor meg nem olvad. Összekeverjük az étkezési keményítőt, a lisztet és a sütőport, és a vajhoz keverjük. Végül a tejet keverjük a tésztába, amelyet kivajazott kerek tortaformába töltünk. A pudingport simára keverjük egy kis tejjel. Hozzáadjuk a maradék tejet és a cukrot, kevergetve felforraljuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a tojássárgát, és kissé lehűtjük. Ezután rákanalazzuk a tésztára. A tetején szétosztjuk a lecsepegtetett, kimagozott meggyet. A szórathoz kézzel összegyúrjuk a vajat, a cukrot, a fűszereket és a lisztet. A meggyre szórjuk, majd 200 fokos sütőbe téve 45-50 percig sütjük. Ha kihűlt, 12 szeletre vágjuk fel.

 

Prágai meggytorta

Hozzávalók:
4 tojás, 20 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé, 12 dkg darált mogyoró, 15 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál rum (esetleg egy mokkáskanál rumaroma), 1 üveg kimagozott meggybefőtt lé nélkül, 10 dkg cukor.

Prágai sima meggytorta
Prágai meggytorta

Elkészítése:
Egy 24 centis kapcsos tortaformát kivajazunk, és meghintjük egy kevés darált mogyoróval. A 4 tojás sárgáját habosra keverjük a vajjal vagy margarinnal és a felpuhított csokoládéval, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot, a rumot, a mogyorót, a sütőporral és a fahéjjal elkevert lisztet, és legvégül a lecsepegtetett meggyet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, míg szilárd krémet nem kapunk. Ezt hozzákeverjük a tésztamasszához, és a tortaformába öntve 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Tetszés szerint díszíthetjük bármilyen habbal vagy bevonattal, de eredetileg csak porcukorral hintették meg.

 

Túrókrémes meggytorta

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 7 dkg cukor, 1 tojás, 12,5 dkg vaj.
A töltelékhez: 40 dkg túró, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél liter tejszín, 1 üveg meggybefőtt, 1 csomag piros tortazselé.

Túrókrémes meggytorta
Túrókrémes meggytorta

Elkészítése:
A tésztához valókból gyors mozdulatokkal omlós linzertésztát készítünk, majd egy órára betesszük a hűtőbe. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tortaformába tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
A túrót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a keményre felvert tejszínhabot. A megsült és kihűlt tortalap köré állítunk egy tortakarikát, és rátöltjük a túrókrém felét. A lecsepegtetett meggyet egyenletesen szétosztjuk rajta, majd rásimítjuk a maradék krémet. Végül a meggyléből piros tortazselével öntetet készítünk, és még melegen a tortára öntjük. A kész tortát kb. 3 órára a hűtőbe tesszük.

 

Mandulás meggytorta

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojássárga, 4 dkg porcukor, 7 dkg vaj, 1 csipet só, 1 késhegynyi vaníliás cukor, pár csepp citromlé.
A töltelékhez: 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 4 tojás, 10 dkg vagdalt mandula, 10 dkg gőzön puhított étcsokoládé, 12 dkg liszt, 1/2 sütőpor, kevés őrölt fahéj, 25 dkg friss meggy (vagy 10 dkg befőtt).
A tetejére: 5 dkg baracklekvár, 20 dkg gesztenyepüré vagy marcipánmassza, 10 dkg tortabevonó vagy 10 dkg étcsokoládé, kevés porcukor, vagdalt mandula vagy sótlan pisztácia, 16 szem szép meggybefőtt, tejszínhab.

Mandulás meggytorta

Elkészítése:
A tésztához valókból sima tésztát készítünk. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag koronggá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 28 centis kapcsos tortaformát, a szélein is feltapasztjuk, és 200 °C-os sütőben kb. 8 percig sütjük.

A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzákeverjük a töltelék többi elemét. A masszát az elősütött omlós tortaalapra kenjük, beborítjuk a kimagozott és lecsepegtetett meggyel, és a lángot kisebbre véve a sütőben kb. 40 percig sütjük.

A kisült tortát megkenjük forró lekvárral, beborítjuk kb. 2 centi vastagon a gesztenyepürével vagy a kinyújtott marcipánnal. Végül az egész tortát bekenjük a meleg tortabevonóval vagy a gőz fölött megpuhított csokoládéval. A torta oldalára ragasztjuk a szálasra vágott mandulát. A tetejét vagdalt mandulával vagy pisztáciával, illetve tejszínhalmokkal és meggybefőttel díszítjük.

 

Tejszínes-túrós meggytorta

Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 3 csapott evőkanál sütőpor, 10 dkg tehéntúró, 3 evőkanál tej, 3 evőkanál olaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg kimagozott meggy.
A töltelékhez: 15 dkg tehéntúró, 3 evőkanál porcukor, 6 dl tejszín, 3 evőkanál citromlé, 2 csomag habfix, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor.
A tetejére: 1 csomag piros tortazselé, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl meggylé.

Tejszínes-túrós meggytorta
Tejszínes-túrós meggytorta

Elkészítése:
A meggyet jól lecsepegtetjük, a levét félre tesszük. A lisztet összekeverjük a sütőporral. Hozzákeverjük az olajat, az áttört túrót, a lisztet, a cukrot, és sima tésztává gyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kivajazott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába tesszük, a szélén kb. 1 centi magasan feltapasztva. Szétosztjuk rajta a lecsepegtetett meggyet. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Lekapcsoljuk a formát, és a tésztát tálra fektetjük.
A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük és elkeverjük 3 evőkanál porcukorral. A tejszínt összekeverjük a habfix-szel, a vaníliás cukorral és a porcukorral, kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a citromlét is. A tejszínes masszából három evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit óvatosan összekeverjük a túróval. A tortakarikát a tészta köré helyezzük, és a tejszínes masszát a kihűlt tortalapra kenjük. A tortazseléport elkeverjük a cukorral és a meggylével, és a csomagoláson lévő utasítás szerint elkészítjük. Ráöntjük a krémre, és hagyjuk megdermedni. A megmaradt tejszínes masszát nyomózsákba töltjük, és feldíszítjük vele a tortát. Így is szép, de ízlés szerint néhány szem friss meggyel is dekorálhatjuk.

 

Fekete-erdei meggytorta (eredeti recept szerint)

Hozzávalók:
Gyúrt tésztalaphoz: 13 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, egy csapott teáskanál sütőpor, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás fehérje, 5 dkg vaj.
A piskótalaphoz: 3 tojás, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál langyos víz, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál fahéj, 15 dkg liszt (még jobb, ha 10 dkg liszt és 5 dkg étkezési keményítő), 1 evőkanál kakaó, 1 mokkáskanálnyi sütőpor.
A töltelékez: 1 nagy üveg meggybefőtt (750 g), 8 dkg cukor, 4 dkg étkezési keményítő, 2 evőkanál cseresznyepálinka, 2 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál hideg víz, 6 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, 4 dkg reszelt csokoládé, 1 kis üveg koktélcseresznye (ez helyettesíthető 12-16 szem félretett meggyel).

Fekete-erdei meggytorta
Fekete-erdei meggytorta

Elkészítése
Gyúrt tésztalap: A tésztához valókat a vaj kivételével összekeverjük, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, és fél órára a hűtőbe tesszük. Utána belenyomkodjuk egy kivajazott kapcsos tortaformába, és 160 fokon 20 percig sütjük.
Piskóta: A 4 tojássárgát és a vizet habverővel habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukor kétharmadát, a vaníliás cukrot és a fűszereket. A fehérjékből kemény habot verünk és hozzákeverjük a maradék cukrot. A habot a tojáskrémhez keverjük, megszórjuk az előzőleg keményítővel, kakaóval és sütőporral összekevert liszttel, és óvatosan összekeverjük az egészet. Ezt is ugyanakkora sütőformába töltjük, és 160 fokon kb. 35 percig sütjük.
Töltelék: A meggyet szűrőbe tesszük, a levét felfogjuk, háromnegyed részét felforrósítjuk. A maradékot összekeverjük az étkezési keményítővel, és mikor a meggylé forrni kezd, besűrítjük a keményítővel és felforraljuk. Utána belekeverjük a meggyet és lehűtjük. Ízlés szerint ízesítjük cukorral és cseresznyepálinkával.
A zselatinport elkeverjük a vízzel, 10 percig áztatjuk, majd kavargatva nagyon kis lángon óvatosan felmelegítjük, majd lehűtjük. Közben a tejszínt habbá verjük, és hozzáadjuk a teljesen lehűlt folyékony zselatint. Ezzel nagyon kemény habot verünk, és porcukorral és vaníliás cukorral ízesítjük.
Betöltés: A gyúrt tésztalapra kenjünk először a kihűlt meggytöltelék felét és a tejszínhab egyharmadát. A piskótát két lapra vágjuk, egyik felét a töltelékre helyezzük, és jól rányomkodjuk. Rákenjük a maradék meggyet és maradék tejszínhab felét. Befedjük a másik piskótalappal, és maradék tejszínhabbal bekenjük a tészta tetejét és oldalát. Közepét meghintjük reszelt csokoládéval, körben koktélcseresznyével vagy félretett meggyszemekkel díszítjük.
Megjegyzés: A profik a tésztalapokat cseresznyepálinkával szokták meglocsolni.

 


Az Ország Tortája 2009-ben

Pándy meggytorta


Az ország tortája 2009
Pándy meggytorta
Hozzávalók a piskótához

  • 3 tojás
  • 17,5 dkg kristálycukor
  • 14 dkg meggy (friss)
  • 3 evőkanál tej (2,8 %)
  • 1 dl olaj
  • 7 dkg vaj (olvasztott)
  • 19 dkg liszt
  • 0,5 dkg sütőpor
  • fél citrom (héj+lé)
  • 2 csipet őrölt fahéj

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet, és enyhén darabos péppé törjük, majd hozzáadjuk az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán elkeverjük. A fahéjas-sütőporos lisztet folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, míg enyhén folyós állagú masszát kapunk.
A bekevert piskótatésztát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskótalap 28 dkg.
Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

Hozzávalók a krémhez

  • 2 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 dkg tojássárga
  • 7 dkg fehércsokoládé (valódi)
  • 15 dkg mascarpone
  • 4 dkg főzött zselatin
  • 20 dkg tejszínhab
A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor csurgatjuk hozzá a tojássárgáját, amellyel besűrítjük, és végül még forrón leturmixoljuk. Amint a krém meghűlt, hozzákeverjük a tejszínhabot is.

Hozzávalók a meggytöltelékhez

  • 36 dkg meggybefőtt
  • 2 dl meggylé
  • 3,5 dkg pudingpor
  • 7 dkg kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • negyed citrom leve
  • fahéj (egy csipet)
  • 6 ml cherry brandy
A meggyet ledaráljuk, majd elkeverjük a citromhéjjal és citromlével. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, a fahéjat és a cherry brandyt, majd tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

Betöltés, díszítés
A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.
A torta oldalát finomra darált pörkölt dióval borítjuk. Szeletenként tejszínrózsát nyomunk a tetejére, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

 


Pezsi receptek és kapcsolódó cikkeink
Az Ország Tortája a Zila Kávéházban
Az Ország Tortája 2009 - sajóbemutató a Zila Kávéházban
Olvasta: 15484
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: pityubá, 2010.03.23. 16:03
a szilvatorta jobb volt!
Fahéjas
Írta: Ancóka, 2013.04.27. 21:02
A tejszínes-túrós meggytortát megcsináltuk mascarponéval és rumba áztatott meggybefőttel. Ennek a levét használtuk fel a tetejére a zseléhez. A mascarponét fahéjjjal ízesítettük. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a fahéjas meggyes sütiket. Mennyei!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Kultur-dzsem

Pezsi-film

Dokumentum-zsánerfilm Eliades Ochoa márciusi fellépéséről a Pestszentimrei Sportkastélyban, 14 percben – a beállástól kezdve, a világsztárral készült interjún át, a fergeteges ráadásig. Részletek felvillantásával idézi fel annak a koncertnek a hangulatát, amely a Sportkastélyt végképp felhelyezte a zenei világtérképre.

Bővebben...
 

Képforgó

pluss_ht.jpg