Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Szeptember Feszt arrow Szeptember Fesztivál a Bókay-kertben
Szeptember Fesztivál a Bókay-kertben
Bohóc és rajongója a Szeptember Feszten
Nem lehet megállni nevetés nélkül

Szeptember 4-től 6-ig (2009) ismét a bogrács, a zene és a szórakozás áll a középpontban. A 16 hektáros Bókay-kert játszóhelyekkel, árnyas sétányokkal, békebeli, családias hangulattal, tömérdek enni-innivalóval és gazdag műsorkínálattal vonzza a családokat nemcsak Dél-Pestről, de a környező településekről is.

A tizedik jubileumi fesztiválon három színpadon zajlanak a programok. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó műsoroknak a Szélmalom utcai bejárat közelében található Bogrács színpad és a teniszpályák melletti Nagyszínpad ad helyet.

Fellép a három megasztár: azaz Tóth Vera, Caramel és Rúzsa Magdi. Eljön a népszerű Zanzibar együttes és a tizedik születésnapját éppen jubileumi albummal ünneplő Magna Cum Laude. A szombat estét a Hooligans koncertje zárja. A színvonalas rock and rollról a Madarak és a Pedrofon zenekar gondoskodik, a mulatós hangulatról pedig Nótár Mari és Bódi Guszti a Fekete szemekkel.

A strand közelében épült szabadtéri Gyermekszínpadon minden délelőtt 10-től délután ötig a gyerekeké a főszerep: koncertek, bohócműsorok, tánc- és mesejátékok szórakoztatják őket megállás nélkül. És a fő attrakció: vasárnap délután Szandi koncertje. A több tucatnyi program tüzetes átvizsgálásáért érdemes felkeresni a fesztivál honlapját.

Szandi bűvölet
Szandi nemcsak a gyerekeket szokta elbűvölni

Öt óra után a Gyermekszínpad átvedlik, és este tízig az alternatív amatőr zenekarok bemutatkozásának ad teret.

De a gyerekeket egész napon át várja a Kert – vurstlival, ugrálóvárral, trambulinnal, arcfestéssel és számos egyéb érdekes programmal. Működik a sípálya, a hófánk, a BMX-pálya, az új kalandpálya és a kengurupark is.

Sőt a legkisebbekre gondolva, az idén a főépületben helyet kap egy pelenkázó, és ugyanitt működik egy gyermekmegőrző is.

Nem marad el a kirakodóvásár sem, sőt magunk is kipróbálhatjuk a kézművességet. Az Ágas-bogas kreatív műhely keretében népi iparművészeti technikákkal lehet megismerkedni és mindenféle kedves kis tárgyat készíteni.

A kerületi könyvtárak is szeretettel várnak mindenkit a pavilonjukban, ahol különböző műveltségi vetélkedőkkel, kvízekkel, gyerekeknek szánt logikai és játékos ügyességi feladványokkal lehet az időt múlatni. Sőt a látogatók még különleges kedvezményben is részesülnek, ha a rendezvény után felkeresik ezeket a könyvtárakat.

Pestszentlőrinc közelgő 100. születésnapjára kiállítással és vetélkedővel hívja fel a település lakóinak figyelmét a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény. A Civil sátor vendége szombaton délelőtt a Máltai Szeretet Szolgálat. Az Egészség Kamionban vasárnap vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet lehet méretni. Erre szükség is lehet, mivel a fesztiválon a hagyományokhoz híven idén is az evés-ivás áll a középpontban.

 

Pörkölt és társai

Pécsi Ildikó, Mester László, Gurmai Zita, Buday Péter
Pécsi Ildikó (balról) mákos bobojkát hoz, Gurmai Zita marharagus tőtikét főz, Buday Péter mesterszakács a pörköltfőző versenyt zsűrizi, a mikrofonnál álló Mester László polgármester pedig a házigazda szerepét tölti be

A baráti társaságokon és az éttermek konyháin kívül hírességek, művészek, sportolók csapatai mérik össze egymással a szakácstudományukat. Szombaton többek között Pécsi Ildikó, Papadimitriu Athina, Trokán Anna, Bencze Ilona és Maros Gábor főztjét lehet megkóstolni. A sportolók közül főzésre vállalkozott Budapest egyetlen NB-1-es kézilabdacsapata, a PLER, azután Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó, Balzsay Károly világbajnok bokszolónk és a válogatott kézilabdázó lányok közül Kökény Bea, Szögeczki Ágnes, Pádár Ildikó és Kirshner Erika.

Vasárnap a „honanyák” ragadnak fakanalat. Újra itt lesz csapatával Dávid Ibolya és Gurmai Zita, Európa Parlament-i képviselő is, aki egyébként a fesztivál fővédnöke. A politikusnő tőtikét készít zöldséges-hagymás marharaguval, a töltelékbe azonban búza vagy rozs helyett kölest rak - hogy a lisztérzékenyek is ehessenek belőle. A lisztérzékenyeknek szánt, gluténmentes ételek készítőihez szívesen csatlakozna Pécsi Ildikó is. No nem azzal a dédmamájától tanult különleges mákos bobojkával, amelyet otthonról hoz magával, hanem a helyszínen saját kezűleg készítendő zöldséges salátával.

Pörkölt, ameddig a szem ellát
Bogrács utca

Buday Péter mesterszakács örömmel vállalta a szakmai zsűri vezetését, már csak azért is, mert nagyon szereti a szabadtéri sütés-főzést. Szerinte az ilyen bulik a manapság eléggé romokban heverő közösségi életet pótolják. „Jól érezzük magunkat, megiszunk egy-két fröccsöt, és akár ismerjük egymást, akár nem, a nap végén úgy köszönünk el egymástól, hogy szevasz. A szabadtéri főzés lényege: örömet szerezni magunknak és régi-új barátainknak.”

A zsűrizés szempontjai: nyilván ízletes legyen az a pörkölt, jó legyen az állaga, a textúrája és a kinézete. Egy-egy zsűritag kb. 25 ételt kóstol meg, és kiválasztja a három legjobbat. Ezeket azután már az egész zsűri összehasonlítja, és így választják ki a legfinomabbat.

Persze nemcsak a zsűritagok laknak jól. Az óriásbográcsban kétezer adag vörösboros marhalábszár-pörköltet főznek a rendezvény kitalálói, a Lőrinc-Szemeretelepi Polgárőrség csapata, akikhez Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is csatlakozik. Vasárnap pedig a kerület német testvérvárosának, Rodingnak a delegációja bajor ízekkel kedveskedik az érdeklődőknek.

És akiknek mindebből nem jutna, azok az Ízek utcájában neves éttermek séfjeinek pörköltkülönlegességeiből válogathatnak. A 150 négyzetméteres sátorban a hagyományos marha-, sertés- és birkapörkölt mellett kakasból, struccból vagy akár krokodilból is ehetnek pörköltet az ínyencek.

 

Óriás somlói

Óriás somlói a Dudi Cukiból
Az óriás somlói

A fesztivál elmaradhatatlan édességei a mákos guba és somlói galuska. Az utóbbiból idén rekord adag készül. A Dudi Cuki tulajdonosa, Racsits Erhart 2001-ben csapatával készített már egy 3 méter átmérőjű tálon felszolgált somlóit. Ezt most 10 centivel túlszárnyalják.
Biztos, hogy sokan fognak sorban állni érte, pláne, mióta híre ment, hogy az értékesítésében részt vesz a tulajdonos Miss Balaton címmel kitüntetett leánya is.

 

A 310 cm átmérőjű somlói galuska hozzávalói: 110 kg piskóta, 110 kg tejszín, 110 kg sárgakém, 110 l csokiöntet, 10 l rum, 10 kg mazsola, 10 kg dió, 10 kg cukrozott narancs, 10 kg lekvár.


Levente Péter Díszbogrács Szoborember
Nagyításhoz kattints a képre!

Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 12530
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

tokember_ht.jpg