Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Közösség arrow SzeptEmber Feszt a Népligetben
SzeptEmber Feszt a Népligetben
Avagy: Jó ebédhez szól a Ricse
Nagyüzemben
Az éttermek nem csak pörköltekkel készültek

A Népliget 112 hektáros parkja értékes zöldterület a 3-as Metro közelében. Valaha a Városligettel vetekedett, és most újra megpróbálják pesti Práterként, szabadidőközpontként újraéleszteni. Erre kiváló alkalom, hogy az idén első ízben (2009) itt rendezik meg a pörköltfőző versenyből kinőtt, két és félnapos fesztivált, a SzeptEmber Fesztet.

Kóstoló

Fogyókúrázóknak, diétán tengődőknek nem ajánljuk, hogy az első szeptemberi hétvégén délelőtt surranjanak ki a Népligetbe. Mert amennyi pörkölt ott rotyog, akár bográcsban, akár az éttermek kondérjaiban, annak már az illatától is megkordul az ember gyomra.

De pontosítsunk. Az idei főzőversenyen újdonságként nemcsak pörköltben, hanem borsos tokányban is lehet indulni (természetesen a Bors újság díjáért). Aki nem tudná, a két étel lényegében abban különbözik, hogy ami az egyikben a bors, az a másikban a pirospaprika. Hagyma csak a pörkölthöz elengedhetetlen, viszont a vörösbort például mind a két verzió roppant jól tűri.

No de hát a legtöbben nem főzni, hanem kóstolni megyünk a SzeptEmber Fesztre. Ha szétnézünk a „Pörköltek Terén”, akkor kb. 30 féle pörkölt-különlegességgel szembesülhetünk. Hogy a kedves vendég minél többel ismeretségbe kerüljön, a pörkölteket 2 dl-es kóstoló adagban kínálják, melyet a Pörköltek Terén előre megvásárolható 300,- Ft egységárú kóstolójegyért lehet megkapni. A kóstolójegyek egyébként tetszőlegesen beválthatók bármelyik pörköltre. A pörköltek ára viszont már az alapanyagtól függően változik.

 

Bográcsgulyás
Bográcsgulyás - a pörkölt-család tagja, hosszú lére engedve

Ízelítő a pörköltfelhozatalból

A hajdúszoboszlói Barátság szálloda például őzpörkölttel és kakaspörkölttel csatlakozott a gasztronómiai ügyhöz. (De egy igazi alföldi slambucot is meg lehet náluk kóstolni.)

A Szív utcai Beugró Borétterem magyaros specialitásai: jászsági mangalica java pörkölt, hortobágyi növendékmarha pörkölt és csülkös körömpörkölt kicsontozva.

Az Akácfa utcai népszerű Kispipa vendéglő aktuális ajánlata: vörösboros-gombás vadpörkölt Kispipa módra, birkagulyás (ahogyan báró Podmaniczky szerette) és birkapörkölt parasztosan.

Az óbudai Régi Sípos Halászkert kínálata: vörösboros pontypörkölt, harcsapaprikás (ahogy Buzánszky Jenő bácsi szereti), pulykazúza-pörkölt, nagymama tojáspörköltje, plusz pörköltszaftos kenyér lila hagymával.

A tapolcai Hotel Pelion sokszoros versenydíjas konyhafőnökének idei ötletei: gombapörkölt vargányával fűszerezve, klasszikus marhalábszár pörkölt és harcsapörkölt kapros túrógombóccal.

Különleges kenyérfélék
A pörköltek mellé különleges kenyérfélék között lehet válogatni

Az Operaház szomszédságában álló Belcanto étteremben minden ízlésre gondoltak. Lesz borjúpörkölt sztrapacskával, csülökpörkölt pacallal, pincepörkölt, vörösboros marhalábszár pörkölt és csirkemellfilé-pörkölt túrós csuszával.

A Ferenc körúti Western Music Pub Étterem-pizzéria stílszerűen két “vadnyugati" pörkölttel rukkol elő: az egyik a Little Joe bivalypörkölt western módra, a másik a kakukkfüves vaddisznópörkölt vargánya gombával.

Még a reformkonyhán élők sem maradnak éhen. Ők biztosan a gyenesdiási Zöldház Biopanzió pultját fogják megrohanni, ahol is választhatnak a tönkölybúza-pörkölt, a csicseriborsó-pörkölt, az árpapörkölt és a szejtán-(magyarul: búzahús)pörkölt között. Sőt mindegyik pörkölthöz a jellegének megfelelő, tojás nélkül készült tönkölytésztát ehetnek.


Szeptember Feszt - Hotelinfo

 

Nagy Feró - Ej, haj, száll az ének...
Nagy Feró, a hangulatfokozó...

Talpalávalók

Jó ebédhez szól a Ricse. Ez nem vicc. Vasárnap délben Nagy Feró és a Beatrice húzza a pörköltalávalót. A zenei kínálat egyébként még változatosabb, mint az étlap. Pop, rock, dzsessz, avantgard, urban-folk, népzene, nóta stb. – már a műfajok számossága is megnyomja kicsit az embert. És mindez négy színpadon, gyakran egyszerre!

Hát még a fellépők! Első Emelet, Piramis, Mobilmánia, Ganxsta Zolee, Szekeres Adrien, Emilio, Kaukázus, Sziámi, Szakcsi Lakatos, Budapest Acoustic Band, Kormorán Memory Band, Magashegyi Underground, Géniusz, Mistery Gang – nem folytatjuk, mert több tucatnyian vannak. Ha nem akarsz valamiről lemaradni, sajnos kénytelen leszel alaposan végigböngészni a fesztivál programját.

 

Családi programok

A Hunor-Magor Íjász Baráti Társaság
A Hunor-Magor Íjász Baráti Társaság bemutatóján ki is lehet próbálni az íjakat

A hagyományos családi és egyéni vetélkedők mellett az idén is bemutatkoznak a legmeglepőbb teljesítményekre képes emberek a Rekordok Napján, azaz vasárnap. És a szabadtéri látványosságok sem maradnak el: például íjász-bemutató, harcijáték-bemutató, rönkhasító verseny, pincér-futóverseny.

Egymást követik a gyerekelőadások: Micimackó, Kéri Kitty, Kolompos együttes, Az állatok nyelvén tudó juhász, Lakner bácsi gyermekszínháza, Cirkusziskola, Régimódi bohóctréfák.

A kistestvért sem kell feltétlen otthon hagyni, mert a kisbabák etetésére és pelenkázására is külön helyiséget biztosítanak.

És lesznek légvárak, állatsimogató, bébijátszó, pónilovaglás, arcfestés, kézműves foglalkoztató, óriáscsúszda, bringóhintó, tematikus játszóház – igazi gyermekbirodalom. Még királynak vagy királylánynak is be lehet öltözni a Gödöllői Királyi Kastély standjánál – és a nosztalgiafotós műteremben így örökíteni meg egy szép nap emlékét.

 

Ami belefér

Rekordok Napja
Rekordok Napja. Nagyításhoz kattints a képre!

A színpadokon nemcsak zenélnek, hanem táncolnak, sőt néha beszélgetnek is. Például vasárnap a szent korona tanról, szombat délután pedig Bakács, Para-Kovács és Vahorn részvételével a hülyeségről. Ki van ez találva.

A Tér-Film-Zene óriáskivetítőjén délelőtt gyerekfilmek, délután és este népszerű magyar filmek mennek non-stop, és szombat este itt is végig lehet drukkolni a magyar–svéd foci-VB selejtezőt.

A Bor és Pálinka udvar melletti teaházban pedig hastánc műsor és vízipipázó várja a lazulni vágyókat minden este. Másutt a keleti gyógyítással és masszázstechnikával lehet megismerkedni, majd állapotunkról aurafotózás útján meggyőződni – ha esetleg az evilági élvezetekkel betelvén kicsit távolabbra tekintenénk.


Első Emelet Éneklő Szakácsok Piramis
Nagyításhoz kattints a képre!

Kapcsolódó cikkek Szeptember Feszt - Hotelinfo
Olvasta: 9753
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

tango3.jpg