Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Aktív arrow Mi lesz veled, karate?
Mi lesz veled, karate?
Írta: Bogdán Éva   
2009.09.18.

Beszélgetés Rebicek Gerd 5 danos karate-mesterrel

Rebicek Gerd 5 danos karate-mester
Rebicek Gerd

Szeptember 19-20-án tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Budapest Open Nyílt Nemzetközi Karate Bajnokságot. A helyszín ismét a Pestszentimrei Sportkastély. A verseny célja, hogy lehetőséget adjon a magyar sportolóknak a külföldiekkel történő megmérettetésre, másrészt válogató verseny is legyen az ifjúsági Európa- és világbajnokságra. Ez is arra utal, hogy a karate nem csupán hobbi, hanem valódi sport. Azonban minden várakozás ellenére a NOB végrehajtó bizottsága augusztusi ülésén úgy döntött, hogy a karate mégsem lehet olimpiai sportág 2016-ban. Ez alkalomból kérdeztük a Budapest Opent szervező Goju-kai karate szövetség vezetőjét, Rebicek Gerd mestert. Milyen versenyre számít itt Budapesten, és mit gondol az olimpiai bizottság döntéséről.

Egészen augusztusig hét sportág volt esélyes arra, hogy közülük kettő 2016-ban bekerüljön az olimpiai programba – a karate, a hétfős rögbi, a golf, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya. A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) is megszavaztatta a tagjait, hogy kiket látnának a legszívesebben az olimpián, és a voksolást a karate és a hétfős rögbi nyerte. 83 ország 305 zsurnalisztájának véleménye alapján a karate 20,48 százalékkal végzett az élen, a rögbi 18,94 százalékos, a golf pedig 16,04 százalékos támogatást kapott.

Ez persze semmire sem kötelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. A szervezet végrehajtó bizottsága augusztusi berlini ülésén a golfot és a rögbit javasolta a 2016-as nyári olimpiai játékok programjába.

Kívülállók számára rögtön „a pénz beszél, kutya ugat” közmondás ugrik be. De mi a véleménye erről annak a karate-mesternek, aki különösen szívén viseli a hazai utánpótlás jövőjét. Rebicek Gerd sensei kicsit árnyaltabban látja a kérdést.

– Őszintén szólva nem is csodálkozom. Már legalább húsz éve hitegetnek minket a világszövetség vezetői, és még mindig semmi. Nagyon úgy néz ki, hogy most hosszú időre nem is lesz ez téma. Szerintem túl gyenge a karate-lobby, könnyű őket lerázni kitalált problémákkal.

És akkor hogyan tovább?

Rebicek Gerd a 2008-as Budapest Openen
A fáradhatatlan sportszervező: Rebicek Gerd (balra) a 2008-as Budapest Openen

Minden megy tovább, ahogyan eddig. Szerintem fel kéne fejleszteni a karatét olyan szintre, mint azok a sportágak, amelyeknek eszük ágában sincs képviseltetni magukat a legjobbakkal, vagy egyáltalán kandidálni az olimpiára. Igaz, ehhez végtelenül sok pénz kell, nagyra törő vezetőség és ügyes PR-szakemberek.

A mostani karatéban vannak Magyarországon is hihetetlenül ügyes versenyzők, akik a laikusok számára amúgy nehezen érthető szabályrendszerben küzdenek, de ezt olyan látványosan csinálják, hogy sokszor állva tapsol a közönség. Hát ilyen mérkőzésekkel, ilyen emberekkel kéne teletömni a sajtót. Celebeket csinálni belőlük, meg a sportágból. Sikk legyen elmenni egy versenyre, írni, beszélni róla stb. Becsüljék meg ezeket a versenyzőket, "használják" őket reklámarcnak, tolják őket előtérbe.

Ha egy nem túl szép lányból – aki hónapokig csak ül a fenekén egy villában, néha káromkodik egyet, kivillantja a mellét, berúg és fecseg össze-vissza – lehet médiasztárt csinálni, akkor miért nem lehet egy jó karatésból?

Nézzük például Bárdosi Sándort. Soha nem volt ilyen népszerű, mint most, hogy „celeb” lett, és ezzel szerintem egyszerre legalább három sportágnak segít: a birkózásnak, a sumónak, meg persze a ketrecharcnak is. Ehhez kellenének a jó PR-szakemberek. Ha ez sikerülne, akkor rögtön nem lenne már olyan keserű ez az olimpiai pirula.

Ön a felnőttek vagy inkább az utánpótlás dolgait kívánja egyengetni?

2009 Párizsi Európa-bajnokság
Nagy siker a 2009-es Párizsi Európa-bajnokságon: Metzger Sandra (U21) arany-, mögötte Tadissi Martial (junior) szintén arany-, míg Jurca Dániel, Munkácsy Máté és Bartha Nikola (a kadeteknél) bronzérmet szerzett

Erre nehéz válaszolni, illetve nem is nehéz, csak nem tudom, hogy sikerül-e ezt a rendkívül ügyes utánpótlás-csapatot együtt tartani. Ha igen, akkor a válasz egyértelmű: Ha valamit elkezdtem, akkor azt be is szeretném fejezni. Ezekkel a fiatalokkal elkezdtünk a kolléganőmmel, Bíróné Farkas Mártával dolgozni úgy 2-3 éve. Idén volt a csapatunk első fellépése az Európa-bajnokságon, és 4 érmet nyertünk (a magyarok összesen 5 érmet szereztek Párizsban). Még 2-3 évig maradnék velük, utána pedig mennék velük együtt, és jöhetnének a felnőtt kihívások.

De ha a csapat mégis szétszaladna?

Akkor talán még lenne annyi energiám, hogy megpróbáljak még egy új, fiatal sikercsapatot összekovácsolni.

A XII. Budapest Opent is Ön szervezi. Mekkora az érdeklődés?

Tavaly a Budapest Openen részt vevők létszáma megközelítette az ezret, szeretnénk, ha idén is lennének annyian. Ami az országokat illeti, abban már túl is léptük a tavalyi létszámot. 17 országnál tartunk (tavaly 14 volt), és ha mindenki megkapja a vízumot, akkor reményeink szerint 20 ország lesz itt.

Kik az esélyeseink?

Elsősorban a novemberi kadet, junior és U21 világbajnokságra induló csapat tagjaitól várok jó eredményt. A kadetek közül Szegedi Döme, Jurca Dániel és Keresztúri Hanna, Dienes Bence, a junioroknál Juhász Nikolett, Sánta Kinga, Csák Klaudia, Bartha Nikola, Munkácsy Máté és Kőhegyi Zoltán, míg az U21-es keretből Tadissi Martial és Metzger Szandra mindenféleképpen éremesélyesek.


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 5219
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!