Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Archív arrow Őszünnep 2009
Őszünnep 2009

Krepuska szüreti vigadalom Imrén és Lőrincen

Krepuska gyerekek
Szekéralja gyerekcsapat

A régi nagy szüreti mulatságok mintájára szeptember 26-án ötödik alkalommal rendezik meg a Krepuska Gézáról elkeresztelt szüreti fesztivált Budapest XVIII. kerületében. Az idei rendezvény újdonsága egy fesztiválfalu felállítása a Bókay-kertben - templommal, kocsmával, tornácokkal és táncolásra alkalmas térrel. Most is lesz hintós és gyalogos felvonulás Imréről és a lőrinci piactérről. Boraival együtt bemutatkozik Tállya község, a hegyaljai borok egyik termőhelye, és a napot ismét szüreti bál zárja kivirradatig.

Szeptember utolsó szombatja most már hagyományosan a szüret jegyében zajlik a két településből álló budapesti kerületben. Pestszentimre és Pestszentlőrinc egymáshoz való kötődését talán leginkább a 20. század fordulóján itt élt Krepuska Géza orvosprofesszor munkássága jelképezi. Országos hírű szőlészetének emlékére elevenítették fel 2005-ben a szüreti mulatságok hagyományát (lásd Akkor szüret! című cikkünket).

Az időközben fesztivállá dagadt rendezvénysorozat már szeptember 25-én, pénteken elkezdődik.

A borkorcsolya-verseny résztvevői délben a Pestszentimrei Közösségi Házban mutatják be, hogy milyen falatokra csúszik legjobban a jó magyar bor.

 

Tállyai borpince
Évszázados tállyai hagyományok (Fotó: Paholik Viktor)

Pestszentlőrinc tája – Tállya

A borkínálás, a borvásár elmaradhatatlan ilyenkor. Idén a Tokaji borvidékhez tartozó Tállya borai állnak a középpontban. A jóféle hegyaljai bort IV. Pius pápa is megkóstolta a tridenti zsinat idején, és ezt a kijelentést tette: „Summum Pontificem talia vina decent!”, azaz: „Őszentségének tállyai bor dukál.”

Az 1700-as években itt volt szőlőbirtoka Nagy Péter cárnak is. Vallonok hozták a vidékre a szőlőt a 11. században. A telepítéshez ki kellett irtaniuk az erdőt, az irtás szó franciául: taille. Innen ered a zempléni község neve.

 

Megnyitó – vendégekkel

Krepuska 2008
Borosfogat

Tállya község is bemutatkozik péntek este hatkor a Bókay-kertben, a Krepuska fesztivál és fesztiválfalu megnyitásán. Itt történik meg az ökumenikus áldás, majd jöhet a közös ének- és daltanulás a testvérvárosok közreműködésével, valamint a nyitó táncház a falucska főterén. (Eső esetén a szabadtéri program a bálnak is helyet adó sátorban lesz.)

Szüretre általában vendégeket hívunk. Az idei szüreti mulatságokon nemcsak a XVIII. kerület testvérvárosai (Dabrowa Tarnowska, Roding, San Nicola la Strada, Tusnádfürdő) képviselteti magát a küldöttségével, hanem a Szent Imre herceg és Szent Lőrinc nevét viselő települések közül is kettő-kettő, valamint érkezik egy óvodai küldöttség is a felvidéki Besztercebányáról.

Az erdélyi (pontosabban partiumi) Hegyközszentimre különös figyelmet kap, mivel a fesztiválon adakozást is tartanak a magyar ajkú község ökumenikus kápolnájának felépítéséhez. A kápolnát a Berettyó völgyére néző dombtetőn építik fel. Azon a helyen, ahol Szent István király fia, Imre herceg vadászbaleset következtében életét vesztette. (Erről részletesebben lásd A szentimrei kápolnaterv című cikkünket.)

Egy pestszentlőrinci asztalosmester felajánlásként elkészítette az épülő kápolna közel 2 méteres makettjét, amely egy posztamensre állítva beépül a Bókay-kertben felállított faluimitációba. Tehát a „faluban” templom is lesz a kocsma mellett.


Szüreti felvonulás két irányból

Hintón, póni- vagy lófogaton, netán lóháton vagy gyalog, illetve bármilyen járművel. Indulhatsz Imréről vagy Lőrincről, lényeg, hogy felvonulva érkezz meg szeptember 26-án, szombaton a Bókay-kerti szüreti sokadalomba. Mindkét útvonalon huszárok és csikósok vezetik a menetet.

Az imrei menetvonal a Patika téren gyülekezik, ahol

9:30-tól térzenét ad Roding bajor testvérváros fúvószenekara

10:00-kor gyülekező, pogácsakínálás, elhelyezkedés a fogatokban

10:15-kor indulás

10:35-kor koszorúzás Krepuska Géza emléktáblájánál az Alacskai utcai lakótelepen. Ünnepi beszédet mond Hegyközszentimre polgármestere, fellépnek a Táncsics utcai iskola diákjai.

Útvonal: Patika tér – Nemes utca – Határ utca – Nyírfás utca – Krepuska sétány – Királyhágó utca – Kétújfalu utca – Lakitelek utca – Bánfa utca – Mályinka utca – Fogoly utca – Péterhalmi utca – Gilice tér – Margó Tivadar utca – Bókay-kert

A Dráva Óvodánál szükség szerint rövid technikai szünetet tartanak, itt az óvodások frissítővel szolgálnak. A menetet elsősorban a Kétújfalu és Lakitelek utcákon kínálhatják a helyi lakosok.

A lőrinci menet a piactérről indul, ahol

Bókay tánc gólyalábon (is)
A megérkezést negyedórás közösségi tánc koronázza

8–9-ig térzene fogadja az odalátogatókat

9–11:15-ig a testvérvárosok és a Tébláb-néptánccsoportok adnak műsort. Közben musttal és borral kínálják az érdeklődőket.

11:15-től elhelyezkedés a fogatokban és indulás.

Útvonal: Lőrinci piactér – Thököly utca – Üllői út – Vasvári Pál utca – Fürst Sándor utca – Margó Tivadar utca – Bókay-kert

A fogatok déli 12 óra tájban érnek a Bókay-kertbe, ahol a nagyszínpadról üdvözlik őket. Idecsatlakozik Lőrincfalva és Újlőrincfalva küldöttsége is.

A megérkezést negyedórás közösségi tánc koronázza meg, amelynek lépéseit a színpadi előtáncosok ismertetik meg a résztvevőkkel.

Utána gólyalábasok segítségével át lehet vonulni a Sokadalom helyszínére, a Bókay-kert központi helyére.

 

Szüreti sokadalom

Four for Dance
A Bogrács-színpadon a Four for Dance

A Bókay-kertben már délelőtt tíz órától megélénkül az élet. A Tükrös teremben ekkor veszi kezdetét az ulti-verseny. A szabadban zajlik a tállyai borkínálás, a borvásár, a kirakodóvásár, helytörténeti és egyéb kiállítások láthatók, lesz kisállat-simogató, szőlőpréselés, fitness-wellness, jönnek az íjászok, festenek a festők. 13 órától délután négyig az Imre-Lőrinc sátorban barátkoznak egymással az Imre és Lőrinc nevű települések. És ha van elég jelentkező, 14 órakor elkezdődik a hordószónok-verseny. A feladat: a szőlészet, a borászat, a vígasság témájához kapcsolódó rövid, tömör, frappáns, humoros hordószónoklatok előadása. A győztes kétszemélyes belépőt nyer az esti bor-bálra.

Közben a Bogrács-színpadon is folyik az egész napos műsorfolyam. A fő attrakció 16:45-től a tavaly is nagy sikert aratott Four for Dance táncegyüttes előadása. Fél hatkor hirdetik ki az ulti-, a borkorcsolya- és a hordószónok-verseny eredményeit.

 

Bor-bál

Krepuska a Lőrinci Piactéren
Tánc a Lőrinci Piactéren (Fotó: Ravasz Balázs)

A jótékonysági szüreti bál este nyolckor kezdődik a kocsmasátor alatt, ahol három zenekar húzza a talpalávalót (a Jánosi, a Kóbor Zengő és a Borvirág Zenekar). A hagyományos szüreti játékok felelevenítése mellett a jó hangulatról Fábián Éva népdalénekes, Vörös Árpád és Chrobák János néptáncosok gondoskodnak. A vacsoráról annyit tudtunk meg, hogy három főétel között lehet választani (töltött káposzta, tejszínes zöldséges csirkemell-ragu csavart tésztával és marhapörkölt tarhonyával), a bor pedig az egyik tállyai pincészetből való.

A bálban jelen lesz a Krepuska család, és pohárköszöntőt mond valamennyi polgármester. Éjfélkor felnyitják a „perselyeket”, majd ünnepélyesen átadják az összegyűlt adományokat Hegyközszentimre polgármesterének.

Adakozni többféle módon lehet. A Lőrinci Piac több pontján, valamint a Bókay-kertben a templom mellett és a borpavilon mellett, majd este a bálon a bejáratnál elhelyezett üveggömbökbe lehet pénzadományokat helyezni. De adakozhatunk perselyekbe is a Sokadalomban és a bálon, méghozzá emlékpohár vásárlásával. A pohárban 600 forintért 1,5 dl tállyai bort is kapunk.

Az adományokat Endrédi Jánosné is gyűjti az Asociatia pro Szentimre Egyesület számlájára
(tel: 06-30-206-6696).


Vonulnak a népek Büszkén a bakon Zeneszekér
Nagyításhoz kattints a képre!

Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 5519
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

ert2_ht.jpg