Sütőtökszezon |
A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk. De ha mindig csak sült tök formájában fogyasztjuk, akkor bármilyen finom, hamar rá lehet unni. Pedig enyhe, semleges íze miatt, változatosan fűszerezve, szinte bármi készíthető belőle. Leves és köret, ivólé, befőtt, sütemény, vagy akár fasírozott is. Íme néhány recept étvágygerjesztőnek. Szó se róla, a sütés-főzés során sajnos a sütőtök is elveszíti gazdag C-vitamin tartalmát, viszont még így is marad benne bőven B1 és B2 vitamin, nikotinsav és karotin, ami többek között a szemünk világát segít megőrizni. Antioxidáns hatású anyagai pedig védenek a rákkeltő szabad gyököktől. Az sem mellékes, hogy a sütőtök viszonylag olcsón megvásárolható. Ezért jó lenne, ha minél gyakrabban kerülne az asztalunkra. A legismertebb változat: a sült tök. Ennek is a legegyszerűbb elkészítési módját a nagydobosi töktermesztőktől tanultuk. Íme: A sütnivaló tököt kb. másfél ujjnyi darabokra vágjuk úgy, hogy ezek a héjukra állítva el ne dőljenek. Vágott felüket porcukorba mártjuk, majd a tökdarabokat sütőlapra tesszük, nem túl közel egymáshoz. Meleg, de nem túl forró sütőben addig sütjük, míg a cukortól fényes, barna, jóízű karamellbevonat képződik a tökszeleteken. Sósan: Ugyanez sósan is elkészíthető. Ilyenkor a tökszeleteket vékonyan bekenjük olivaolajjal, és meghintjük sóval, borssal és őrölt rozmaringgal. Fogyókúrázóknak ajánljuk.
Hozzávalók: Elkészítése: A megmosott, megtisztított tök húsát kockára vágjuk. A hagymát is felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajban megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a tököt, felöntjük az erőlevessel, beletesszük a kókuszreszeléket, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. Utána botmixerrel áttörjük, felöntjük a tejszínnel, sóval, gyömbérrel, curryval és cukorral ízesítjük, majd még 5 percig főzzük kis lángon. A végén tetszés szerint utánaízesítjük és tejfölözzük. Hozzávalók: Elkészítése: A megtisztított sütőtökhúst kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát a felmelegített vajban megpároljuk. Meghintjük a curryporral, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, felöntjük az erőlevessel és felforraljuk. Utána kis lángon addig főzzük (kb. 10 perc), míg a tök teljesen meg nem puhul. Ekkor áttörjük (burgonyanyomóval vagy botmixerrel). Hozzáöntjük a narancslét, beletesszük a gyömbért, megsózzuk, és kevergetve forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről. A tejszínt kemény habbá verve a leveshez keverjük. A tökmagot vagy a pisztáciát durvára vagdaljuk, egy evőkanál vajon megpirítjuk, és ezzel meghintve tálaljuk a krémlevest.
Hozzávalók: Elkészítése: A meghámozott sütőtököt és egy kis fej megtisztított vöröshagymát finomra lereszelünk vagy ledarálunk. Az egészet megsózzuk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután jól kinyomkodjuk. Közben a felvert tojásokat kicsit megsózzuk, és belekeverjük a zabpelyhet, majd hagyjuk kicsit megduzzadni. A sajtot lereszeljük. A hagymás tököt összekeverjük a zabpehellyel, a reszelt sajttal, a zöldfűszerrel, a zúzott fokhagymával és az őrölt fűszerekkel. Ízlés szerint esetleg még sózzuk és borsozzuk. A masszának nedvesnek, de jól formázhatónak kell lennie. Szükség esetén kevés liszttel sűríthetjük, vagy vízzel hígítjuk. Gombócokat formálunk belőle. Ezeket zsemlyemorzsában megforgatjuk, majd kicsit lelapítva forró olajban kisütjük. A sütőtök-pogácsákat salátával főételként, egyébként köretként vagy főzelék mellé feltétként is kínálhatjuk.
Hozzávalók: Elkészítése: A karikára vágott vöröshagymát megpároljuk 2 evőkanál olajon. Felöntjük az erőlevessel és beletesszük a leveszöldséget. Főzzük 10 percig. Ekkor beletesszük a kockára vágott burgonyát és a sütőtököt, megsózzuk és megfűszerezzük a gyömbérrel és a curryporral. Újabb tíz perc múlva beletesszük a brokkolit, a zöldfűszert és ízlés szerint a cukrot, majd az egészet puhára főzzük. Ha hígabb egytálételként kínáljuk, akkor önthetünk hozzá egy kis vizet. Sűrűbbre főzve párolt rizzsel tálaljuk, amelyet szintén meghinthetünk egy kevés korianderrel. Ez egy thaiföldi étel európai változata. Eredetileg csicseriborsót tesznek bele burgonya helyett.
Hozzávalók (kb. 18-24 muffinhoz): Elkészítése: 40 dkg sütőtökhúst kockára vágva kb. másfél deci forró vízbe dobunk és puhára főzünk. Utána villával összetörjük. A tojást, a vajat, a cukrot és vaníliás cukrot habosra verjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és kb. másfél deci vizet, majd az egészet habverővel átkeverjük. A lisztet a többi szárazanyaggal jól összekeverve a tökös masszához keverjük. Kivajazzuk a muffin-formákat, vagy sütőpapírral esetleg papírfomákkal béleljük ki őket. 2/3 részükig megtöltjük mindegyiket a tökös tésztával, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Gazdagabban: Ezt az alapreceptet gazdagíthatjuk durvára vágott dióval, mogyoróval vagy mandulával. Keverhetünk a tésztába rumba áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat vagy zabpelyhet is. Pár kanál reszelt csokoládé sem árt neki. Amerikában ebből a tésztából csinálják a Hálaadás-napi tökkalácsot is. Ennek sütési ideje azonos mennyiség esetén kb. 45-55 percig tart. Pezsi receptek
Olvasta: 20402 Hozzászólások (2)
Szólj hozzá Te is!
|
< Előző cikk | Következő cikk > |
---|
Blogger kameránk szemüvegén keresztül >>
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...
Mozi-cikkek filmjeinkről...
Télvégi saláták |
Aranykönyves Júlia |
A nagypénteki hal |
Illemhely-TUDOMÁNY |
Az Állami lakótelep |
Búcsú Laci bácsitól |
Szolnokon is "Kész a leltár" |
Az Állami lakótelep |
Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!
A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...
Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!
Pezsi blogger kamera >>
Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...
Pezsi-film Dokumentum-zsánerfilm Eliades Ochoa márciusi fellépéséről a Pestszentimrei Sportkastélyban, 14 percben – a beállástól kezdve, a világsztárral készült interjún át, a fergeteges ráadásig. Részletek felvillantásával idézi fel annak a koncertnek a hangulatát, amely a Sportkastélyt végképp felhelyezte a zenei világtérképre. |
|
Bővebben... |
Lécci irjátok meg!!!