Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Karácsony előtt New Yorkban
Karácsony előtt New Yorkban
A Rockefeller Center aranytrombitásai...
A Rockefeller Center karácsonyi dekorációja

A karácsony New Yorkban azt jelenti: VÁSÁRLÁS. Nincs még egy hely a világon, ahol érdekesebb lenne a karácsonyi bevásárlás, mint a fogyasztás fellegvárában, az ünnepi díszben pompázó amerikai metropoliszban. Ide indulunk most egy rövid képzeletbeli soppingolásra.

New York City, és azon belül is Manhattan kerülete, kétségtelenül egy bevásárló-paradicsom. A Földkerekség minden tájáról minden megtalálható itt. Ennek következtében a belváros nyugodtan azonosítható a shopping fogalmával. Az itteni divat tényleg egyedülálló, körbejárja a világot. Akár a legújabb divatkollekciókat nézzük, akár a világhíres márkákat, esetleg a csak bennfentesek által ismert, eldugott kis butikokat vagy a világ legnagyobb áruházait – New York minden téren hihetetlen változatosságban kínál mindenkinek valami ínyére valót és többnyire feledhetetlent.

 

Az ékszerdoboz

Körutunkat kezdjük Manhattan középső részén, a Central Park délkeleti oldalán húzódó Upper Eastside-on. Itt igazán a pénz az úr. A felső Madison sugárút körül a valóban gazdagok laknak. Ennek megfelelően exkluzívak az üzletek is. A Madisonon öt háztömbben, az 58. és a 63. utca között fekszik az ún. Crystal District, ahol számtalan ékszerüzlet és elegáns kristály-divatékszerbolt található (a Baccarat, a Swarovski, a Lalique stb.). Manhattan kincsesbányájának viszont az East River és a Fifth Avenue között, az 59-től és 96. utcáig terjedő városrészt nevezik. Itt szinte az összes utcában régiségboltokkal, műkereskedőkkel, ritka kincsekkel és persze árverésekkel találkozunk.

Különösen az 50. és 59. utca között sűrűsödnek meg a világhírű üzletek, az extravagáns butikok és a számtalan látványosság. Itt lakozik a Tiffany és a Fortunoff is. Az előbbiben a világ leghíresebb ékszerészete és ezek valóban lélegzetelállító ékszerei csodálhatók meg, az utóbbiban két emeletnyi óra és divatékszer, emellett mindkét helyen több emelet kristályáru, porcelán, ezüst- és egyéb étkészletek.

A tündöklő kincsek szerelmesei az 5. és 6. sugárút között, a 47. utcában lévő gyémántnegyedben találják meg saját egyéni és egyedi darabjaikat.

 

A divat fellegvára

A Rockefeller Center halszemobjektívvel
A Rockefeller Plaza boltjainál is jobban vonzza a turistákat a karácsonyi díszlet és a korcsolyapálya

Európa és Amerika valamennyi híres és elegáns márkaneve: az Yves Saint Laurent, a Calvin Klein, az Armani, az Issey Miyake, a Donna Karan, a Ralph Lauren és a többiek mind-mind drága luxusboltokkal képviseltetik magukat ezen a néhány négyzetkilométeren. A szemfüles hölgyek azonban azt is tudják, hogy a Madison Avenue felső végén, a 84. utcánál van egy csodás kis secondhand butik is, az Encore, amelyben a gazdag New York-i nők megunt vagy sohasem hordott ruháit, exkluzív divatcikkeit árusítják elérhető árakon évtizedek óta. Valaha még Jackie Kennedy ruhái is itt függtek.

Továbbhaladva, a 65. utca sarkán lévő Armani Couture-ben méretre szabják a ruhákat, ide jár néha Jodie Foster is. A 61. utca sarkán nyitotta meg üzletházát a hongkongi Shanghai Tang, akit a világító neonszínű ruhái tettek ismertté, és akinek a boltjában lévő kávéház a legendás China-Club egyik üzlete. Az 57. utcában álló Chanel-ház legfelső emeletén találjuk a híres sztárfodrász, Frederic Fekkai szépségbirodalmát. 600 dollárba kerül itt egy hajvágás, de aki ezt megengedheti magának, az elmondhatja, hogy ugyanaz a fodrásza, mint Hillary Clintonnak és Uma Thurmannek. A Barney's áruházlánc is beköltözött a Madisonra csinos boltjaival. Az itteni áruházat exkluzív divattervezők nevei és a pincében lévő elegáns olasz étterem tette hamar népszerűvé a divatkedvelő New York-iak körében. Délben igen nehéz is itt asztalt találni.

Az ötödik sugárút, azaz a Fifth Avenue áruházaiban nemcsak a pompás dekorációnak köszönhetően kellemes a karácsonyi vásár, hanem a szellemes és bohókás ötletek miatt is. Az amerikai árukat egyébként jóval olcsóbban lehet itt megkapni, mint Európában. A Madisonon, a 60. utca magasságában, Calvin Klein minimálisan díszített boltjában, vagy a Levi`s márkaboltjában (51. utca) például kevesebbe kerül egy eredeti sztrecsfarmer, mint Budapesten. A diszkontüzletekben természetesen még további kedvezmények adódnak.

Most ugorjunk kissé délebbre, a Lower Broadway környékére, ahol a feltűnő ruhák és a divattervezők boltjait találjuk. A Hatodik Sugárúton, a Filene`s Basement & TJ Max dizájn-diszkontjában időnként igen különleges ruhákat lehet kapni. Ugyanez a helyzet a Hetediken a Loehmann`s-nál, amely moderált árú, egyedi tervezésű ruháiról híres.

 

A multikulti SoHo

Tavern on the Green a Central Parkban
A Central Parkban lévő Tavern on the Green kávéház kívül-belül karácsonyi díszben. Nehéz helyet kapni benne

A művészek kocsmái már a Broadway alsó felén is sűrűsödni kezdenek, de az igazi művésznegyed a hippik egykori fellegvára, a SoHo. A galériák itt a divatáruboltokkal versengenek a legjobb helyekért. A nyugati Broadway-n székel Leo Castelli, aki többek között Andy Warholt tette híressé. Az egykori teniszcsillag, John McEnroe pedig a Greene Streetre helyezte a galériáját. Ami az üzleteket illeti, a SoHo ideális hely a tetszetős lakberendezési tárgyak, kiegészítők, sőt bútorok vásárlására is. Hétvégeken tartják a régiségek vásárát, de a Prince utca környékén egyébként is bőségben kínálják a régi és új darabok tarka egyvelegét. Érdekes módon itt is megtaláljuk az Armanit, de már nem méretre szabva, viszont a legutóbbi divat szerint és akciós árakon. Az olasz tervező ugyanis kimondottan az amerikai piacra készíttette az A/X nevű olcsóbb márkáját, amely azután népszerű lett az egész világon, így nálunk is.

A SoHo, ami a South of Houston (a Houston utcától délre) rövidítése, nem egészen egy négyzetkilométeren több mint 250 képző- és iparművészeti galériának, 200 étteremnek és 100 üzletnek ad otthont. A szomszédos Kis-Itáliában a Mulberry, a Mott és az Elizabeth úton lehet turkálni a menő butikokban és a pompás üzletekben. Sőt már a nagy márkák is megvetették a lábukat itt, az alsó-manhattani belvárosban (Downtown).

Ha elfáradtunk a sétában, természetesen válogathatunk a bárokban, kávézókban, kocsmákban. Mi most csak kettőt említünk a SoHóból. A 19. és az 5. utca sarkán lévő News Bar-ban, a város legnagyobb újságos boltjában a hírek mellett kávézhatunk, ehetünk és ihatunk is, vagy beugorhatunk a Prince utcában található Dean & Delucába, amely a művészvilág hangulatos gyorsétterme.

 

Áruházak

Times Square karácsonykor
Randevú a Tussaud-panoptikumnál - A Times Square fényei

Akik a szaküzletek végigbumlizása helyett inkább a nagy áruházakban szeretnek forgolódni, azoknak is ajánlhatunk pár tuti helyet. A SoHóban mindjárt ott van a Bloomingdale's, a turisták kedvenc áruháza, ahol 35 nyelven szolgálják ki a vevőket. A Broadway és a 34. utca sarkán áll az 1858-ban alapított Macy's, a világ egyik legnagyobb és legismertebb áruháza, amelyben a divatruháktól a lakberendezési tárgyakig minden kapható. De van itt többnyelvű vendégközpont és posta is. Nem messze innét, a Fifth Avenue-n lévő, szintén patinás Saks nagyáruházban is jól be lehet vásárolni a ruháktól és kiegészítőktől kezdve a szépészeten át a bútorokig, de csakis vastagabb bukszával, mert a Saks már ugyanabba a luxus-kategóriába tartozik, mint a Madison üzletei.

A sportos divat és a divatsportok hívei az Alsó-Broadwayn, a 18. utcánál találják meg többemeletes álomáruházukat, a Paragon Sports-t. Míg a 19. utcánál álló ABC Carpet & Home nagyáruház azokat csalogatja, akik az otthonuk szépítését tekintik életcéljuknak. Ezt a hatemeletes lakberendezési mesevilágot egy egykori raktárépületből alakították át művészi drapériákkal, pompás dekorációkkal. 1897 óta a világ legnagyobb lakástextil-áruháza, tényleg igazi látványosság.


Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!
Rockefeller Center: a New York-i karácsonyok szíve (Nagyításhoz kattints a képekre!)

Kapcsolódó cikkek
Manhattani alkony a korcsolyapályán
Karácsonyi alkony, NYC
Olvasta: 13991
Hozzászólások (2)Add Comment
reszkess NY
Írta: szusi, 2010.12.08. 21:27
ja , átnézek NY-ba kicsit soppingolni , asszem a Medizonon kezdem ,mikor még tele a buxám aztán ha megvettem a smukkokat utána megajizom magamat egy dizájnos farmerrel de a Rokefeller műjégre csak akkor megyek rá ha a Kevin is kinn lesz
hagyomány
Írta: 63angi, 2012.12.26. 20:45
megint megnéztük a Reszkessetek betörőket, jó karácsonyi hagyomány ez már az RTL klubon. nálunk közben a gyerekek felnőttek,de még mindig ez a legnagyobb kedvencük nekik is. karácsony előtt vagy alatt ilyennek képzelem New Yorkot, lehet hogy csak a mesében van így, de ez a cikk is azt a hangulatot hozta , még a műjég és a trombitás angyalok is megvoltak. Vásárolni nem oda megyünk...

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
Következő cikk >
Ajánló

In memoriam Amy Winehouse (1983-2011)

Nincs több Rehab... A zeneipar egy újabb áldozata esett el. S vele egy legenda máris megszületett. Egy korábbi >> cikkünkkel búcsúzunk a szertelen, sokak által megkérdőjelezett személyiségű, ám megkérdőjelezhetetlenül tehetséges Amy Winehouse-tól.
Éltél Te is 27 évet. Amy, sajnos nincs többé Rehab (No, No, No)...

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!