Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Céklakoma
Céklakoma
Írta: Bogdán Éva   
Korhelyleves helyett is
Terítéken
Céklakoma tálalva...

E z a recept a meleg egytálételek non-plus-ultrája. Egyszerre egészséges és laktató. Ráadásul egyéni ízlés szerint még tovább variálható – például tejföl, csípős paprika, őrölt bors, sőt reszelt sajt hozzáadásával. Így ha megfőzünk egy nagy fazékkal, másnap egy egészen más, pikáns ízvilágban adhatjuk asztalra. És még van egy nagy előnye: savanyú káposztával vagy uborkával, esetleg 1-2 evőkanál almaecettel kiegészítve még a másnaposság ellen is bevethető – mint korhelyleves.


Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg cékla, 1 erőleveskocka, só, 2-2 nagyobb sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó,
2 kis fej vöröshagyma, 4 szem közepes méretű burgonya, fél kiló darált hús (ízlés szerinti), 1 csésze zabpehely, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 1 mokkáskanál provence-i fűszerkeverék (ha nincs, akkor szárított kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, majoránna és rozmaring keveréke, esetleg 1 teáskanál szárított petrezselyem), só, 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál darált füstölt szalonna (ha nincs, akkor még egy evőkanál olaj), kevés liszt, pirospaprika, 5 dkg füstölt kolbász, egy kevés paradicsomlé vagy ketchup, 1-1 mokkáskanál kakukkfű és őrölt köménymag.


Hatalmas a fazék - kipróbált recept
Céklakoma, a család örömére

Elkészítése: Felteszünk forrni 2 liter vizet, és feloldunk benne 1 erőleveskockát és kb. egy evőkanál sót. Közben meghámozzuk a céklát, kis kockákra vágjuk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Miközben fő, megtisztítjuk a répákat és a zellert, és szintén kis kockákra vágva a félpuhára főtt céklához adjuk, majd beletesszük a megtisztított, de egyben hagyott hagymákat is, és még 10 percig főzzük. Ekkor tesszük bele a kis kockákra vágott burgonyát. Közben a darált húst összekeverjük a két felvert tojással, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, a provence-i fűszerkeverékkel, egy kevés sóval, végül az egészet összedolgozzuk a zabpehellyel. A masszából két vizes teáskanál segítségével vagy vizes kézzel nagy galuskákat vagy gombócokat formálunk, és az enyhén mindig forrásban lévő levesbe csusszantjuk őket. A galuskák azonnal feljönnek a felszínre, ezért amint kicsit megszilárdulnak, óvatosan toljuk félre őket, mindig helyet csinálva a következő galuskáknak. Ha elfogyott a massza, az edényt lefedjük, és a levest még 10 percig főzzük. Mivel a galuskák nagyra nőnek, még legalább fél liter vizet öntünk a leveshez. Közben az olajon megfuttatjuk a darált szalonnát, beletesszük a lisztet, és híg rántást készítünk. A füstölt kolbászt apró kockákra vágjuk. A meleg rántást hideg vízzel felöntjük, és a leveshez keverjük. Beletesszük a kolbászt, a paradicsomlevet, a maradék fűszereket, ízlés szerint még utánasózhatunk, és 1-2 percig csendesen készre főzzük a céklakomát.

 

tippek & trükkök

Ha 1-2 evőkanál almaecetet is teszünk a fenti ételbe, akkor a másnaposság ellen is használhat. Az alkohol hatásának csökkentésére ugyanis sós, savanyú, fűszeres, halas és gyökérből készült ételeket szokás bevetni. Hát céklakománk savanyú változata (a halat kivéve) mindezeket teljesíti. Természetesen a kellő fűszerezettség érdekében a provence-i fűszerek semmiképp sem hagyhatók el.

Kattints a képekre! Kattints a képekre! Kattints a képekre!
Az anyagszerkezet tanulmányozásához kattints a képekre...

Miért egészséges a cékla? Kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, antioxidánsok – a céklában található nyomelemeket a szervezetünk más növényekénél sokkal jobban tudja hasznosítani. A céklalé sárgarépa levével keverve májtisztító. Hosszú távon a túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segít ellensúlyozni a gyümölcscentrifugával kifacsart céklalé (napi 2-3 dl) fogyasztása.


Cikkajánló
Olvasta: 13917
Hozzászólások (5)Add Comment
ötlet!
Írta: Zsu, 2010.01.11. 22:42
én savanyitásnak raktam bele apróra vágot vecsési csalamádét mert csak az volt csak ithol, de igy is mindekinek izlett Majd máskor savanyuság nékül is kipróbálom
...
Írta: Pindur, 2010.02.04. 21:51
minek kéne savanyitani , hülyeség! ebben a kajában pont aza jó hogy nem savanyu mint a megszokot t cékla saláta ! ! én is föztem már hasonlót és nagyon izlett a caládnak. de itt ezek a gombocok elég idö igényes :-(
Ötletes
Írta: fittfor2, 2010.02.24. 12:53
Pindur, a gombócok megérik a rájuk fordított időt. Nálam mindig van a fagyasztóban saját készítésű darált hús kiporciózva. És azt elkeverni a zabpehellyel nem egy nagy dolog. Én direkt keresem is a darált hús újabb felhasználási lehetőségeit, és ez a zabpehelyhes kimondottan telitalálat, sőt egészséges.
Különben azért keresem a darált húsos recepteket, mert azok könnyebben emészthetők. Az ember nem ragadozó (a beleink hosszabbak), ezért emésztéskor a hús túl sokáig tartózkodik a szervezetünkben, amiből komoly bajok adódhatnak, de ezt most inkább nem részletezem. Szóval nekem tetszik a gombóc, és egyébként nemcsak céklával.
borscs?
Írta: ira56mama, 2011.01.10. 23:19
Először azt gondoltam, hogy ez valamilyen szláv borscs-változat. De pont ilyet sehol sem találtam. Pláne ezzel a zabpelyhes gombóccal. Talán van benne valamennyi skandináv beütés? bár lehet hogy tévedek.
babér
Írta: kissagi, 2016.02.03. 08:13
Már többször megcsináltam ennek a receptnek az alapján, és nagyon ízlett, de most kifogyott a provanszi fűszerkeverék, sőt a megadott pótláshoz is hiányzott a rozmaring meg a kakukkfű. Ezért a többi fűszerből meg a köménymagból jó sokat tettem bele, és kipróbáltam babérlevéllel ízesítve, jó tejfölösen. Kicsit más íze lett, de így is nagy sikert arattam vele, mondhatni, learattam a babérokat. Főleg a férjem imádja.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

advent_LL.jpg