Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Búcsú
Írta: Libisch Károly   
Dr. Ujfalussy József (1920-2010)
A napokban, zenei tárgyú könyvem új kiadásának írása, forrásanyagainak rendezése közben kezembe került egy régi mappa a Magyar Jazzkutatási Társaság Tatai táborairól, benne cikkekkel, ismertetésekkel. Ujfalussy tanár úr előadásáról is. Akkor kapcsoltam: Majd' egy hónap múlva 90 éves lesz! És már fogalmaztam is neki a köszöntő levelet egy rövid beszámolóval az elmúlt évekről, mióta nem találkoztunk. De az élet – a halál! – közbeszólt. Január 22. után ez a lehetőség már nem adatik meg nekem...
Búcsú egy muzsikustól

Ujfalussy József 1920. február 13-án született Debrecenben. Egyetemi tanulmányai befejezését középiskolai tanári oklevele 1943-ban, majd 1944-es bölcsészdoktori oklevele – klasszika filológia (azaz görög-latin) és művészettörténet – fémjelezte; mindkettő Debrecenben. Mint ahogy zenei tanulmányainak kezdete is Debrecenben, a Városi Zeneiskolában volt (1924–42.; zongora, zeneszerzés). 1946–49 között a Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol zeneszerzői és karvezetői diplomát kapott. Itt tanárai Veress Sándor, Ferencsik János, Szabolcsi Bence, Bartha Dénes, Kodály Zoltán voltak. 1962-ben szerezte meg a zenetudományok kandidátusa címet, majd 1973-ban megírta zenetudományos doktori értekezését is.

Tanári diplomájának megszerzése után először a Debreceni Református Kollégium tanára volt. 1948-tól – talán a "fényes szelek" hatására is, de mindenképpen a segítés szándékával – állást vállalt a magyar zenei adminisztrációban; a Vallás- és Közoktatásügyi (később: Népművelési) Minisztériumban. Ezt követően, 1955-től a Zeneművészeti Főiskola zeneesztétika és zenetörténet tanára, 1980-tól, az egyetemmé válás után rektora, nyugdíjazásakor pedig örökös professzora lett. Rektora volt a Károli Gáspár Református Egyetemnek (1995–98), de tanított többek között a Villányi úti pártiskolában is (zeneesztétikát).

Kutatói tevékenységet folytatott a MTA Bartók Archívumában és Zenetudományi Intézetében (1973-tól igazgatóként is), valamint és a Himnológiai Intézetben (igazgató). 1973-tól tagja volt Magyar Tudományos Akadémiának (levelező, majd 1985-től rendes tag, illetve 1993-ig az akadémia egyik alelnöke), a MTA Doktori Tanácsának (elnök), a Magyar Esztétikai társaságnak (elnök 1992-től).
Ujfalussy József családi körben
A támogató családi környezet: Ujfalussy József a feleségével, a szintén akadémikus Pap Enikővel és két unokájukkal - jó tíz évvel ezelőtt

Munkásságát legalább 8 önálló kötet, számtalan kisebb nagyobb publikáció fémjelzi (gyűjteményes, vagy önálló kötetekben). Alapvető esztétikai okfejtései – A valóság zenei képe (1962); Az esztétika alapjai és a zene (tankönyv 1964-66); A műfaj-kategória sorsa és jelentősége a zeneesztétikában (1974); Tamino a válaszúton (1986) – mellett zenetörténeti tevékenysége, Liszt Ferenc, Bartók Béla vagy Claude Debussy és mások életéről, munkásságáról készített kiadványai, tanulmányai máig fontos alapvetések. Írásai olvasmányosak, és tárgyszerűségükben is széles horizontot képesek befogni.

Rendszereken átívelő pályájának tevékenységét díjak tucatjával honorálta a mindenkori tudományos és politikai elit. Ezek (időrendben): Szocialista Kultúráért-érdemérem, Erkel Ferenc-díj, Akadémiai-díj, Kossuth-díj, Felszabadulási Jubileumi Emlékérem, Munka Érdemérem, SZOT Művészeti-díj, Művészeti Alap-díja, Apáczai Csere János-díj, Herder-díj, Eötvös József-díj, Kodály Zoltán-díj, Széchenyi-díj, Hazám-díj, Pro Renovanda Cultura Hungariae-különdíj, Lukács György-díj. Továbbá díszdoktorságok (Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debreceni Református Akadémia), szervezeti tagságok (Zenetudományi Bizottság, Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Letters) kísérték pályáját.


Szerény, közvetlen embernek, igazi humanistának ismertem meg
Ujfalussy József

Írásai egy részének és tévészerepléseinek ismerete után kapcsolatunk a '80-as évek közepén kezdődött. Jómagam jazzkutatóként (magyar jazz- és rocktörténet, zeneesztétika) időnként publikáló, de egyébként mérnöki tevékenységből élő értelmiségi létemre arra vetemedtem, hogy jelentkezzem a Villányi úti pártiskola Zeneesztétika Speciális Kollégiumára. A zömmel zenészek részére tartott, sziporkázóan szellemes és sodróan lendületes előadásokon és a köztes beszélgetésekben egy igazi tanárt, egy dogmáktól független, szabad gondolkodót ismertem meg, aki különbséget tudott tenni a lényeg és a jelenség között, nem feledve a (nem csak művészi) lényeg elsődlegességét. E gondolkodás folytatására való igényemet aztán az ugyanott tartott Lukács-szemináriumon gyakoroltam még négy évig. Viszont Ujfalussy tanár úrral is kapcsolatban maradva, zeneesztétikát hallgattam tőle vendéghallgatóként a Zeneakadémián. Feledhetetlen volt akkor, ahogy Beethoven Fideliójának a szovjet korba helyezett litván változatát – a körülményekhez képest persze: mert kettőnk közül csak én láttam, ő viszont töviről-hegyire ismerte azt! – kielemeztük. Ekkor már írtam Szabó-kötetem, illetve kutatási céllal néha bejártam a Zenetudományi Intézetbe, olykor Ujfalussy tanár úrhoz is. A rendszerváltás utáni káoszban tőle is – mint gondolkodótól – kértem (és kaptam is) tanácsokat, kikértem és meghallgattam véleményét.

In memoriam  UJ - 2010

Számára a jazz (és a „szórakoztató zene” egyéb műfajai) periférikusan voltak csak jelen, de kutatásaim, cikkeimről szóló (ritka) beszámolóim nyomán érdeklődést mutatott a téma iránt. Miután hajlandó volt megnézni készülő könyvem kéziratát, az általam képviselt ügyet felvállalva előszót írt hozzá. Majd egy év múlva eljött a Magyar Jazzkutatási Társaság tatai táborába előadást tartani. Néhányan még onnan is emlékezhetünk rá.

Számomra pedig – mint zenei alapképzettségekkel nem rendelkező kívülállónak – óriási megtiszteltetést okozott azzal, hogy néhány zenei témában kikérte – ki merte kérni! – a véleményemet. Mint minden nagy ember, aki tisztában van tudásával, de annak korlátaival is. Ettől a tudásától tudott szerény és visszafogott, ugyanakkor közvetlen és magabiztos lenni.

Évekig nem láttam őt. Egy ideig még nyomon követtem rádió- és tévészerepléseit, de mintegy öt éve – talán a betegsége okán is, de méginkább az én zavaros családi életem miatt – már nem hallottam róla. Az a tudat volt csak meg, hogy még él, hogy van. Van egy ember, egy gondolkodó, egy zseniális tanító ebben a zavaros világban, aki véleményével világítótoronyként igazíthat el ebben a ködben.
A zavar és a köd – hiányával együtt – itt maradt.

Távozásával egy humanista emberrel, européer gondolkodóval lettünk kevesebben. Pedig amúgy sem vagyunk sokan.

Szolnok, 2010. január 29.

Libisch Károly

Cikkajánló


Libisch Károly írásai a Pezsin

 

Libisch KárolyA szerző mérnök, jazzkutató, jazztörténész, zenekritikus és zeneesztéta, többek között a Szabó Gábor-életrajz írója, a Magyar Jazzkutatási Társaság tagja. Bár eredetileg, mint minden írásában, itt is a sajátos, csak kevesek által használt, ún. fonetikus-átírással, a dzsez és a rak írásalakokat használta, engedélyével azokat a mai magyar közkeletű átírási gyakorlatban még elfogadható – angolos – jazz-re és rock-ra fordítottuk át.

Olvasta: 7042
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

cicakosar_ht.jpg