Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ERŐ-tér arrow Esküvői etikett: hogyan viselkedjen a vendég
Esküvői etikett: hogyan viselkedjen a vendég

Egy esküvőn mindenki szem előtt van. Bár az ifjú pár a főszereplő, a násznépnek is vannak kötelezettségei. Néhányat pontokba szedtünk.

01Ha az ifjú pár volt olyan kedves, hogy írásbeli meghívót küldött az esküvőjére, illik írásban válaszolni rá. Minél előbb, annál jobb. A jegyesek még a meghívó lemondásáért is hálásak, ha az postafordultával megérkezik.

02Az esküvő, az esketés, a fogadás, a vacsora nem kötetlen program, a kezdési időket pontosan be kell tartani. Egy esküvőről tilos lekésni.

Szíves násznép
Násznép

03Azon túlmenően, hogy természetesen a menyasszonyon kívül senkinek sem illik fehérbe öltözni, mindenkitől elvárható, hogy jólöltözött legyen. De ne legyen túlöltözött! Templomba nem illik a túl mély dekoltázs, sem a túl csillogó ékszer. Egyáltalán minden tilos, ami az ifjú páron kívül bárki mást állít a középpontba. A férfiaknak csak este hat után ildomos szmokingot ölteni, és esti ruházathoz ne viseljenek barna cipőt.

04Az örömszülők dagadnak a büszkeségtől. Keríts rá alkalmat, hogy szívélyesen gratulálj nekik, ha nem ismernek, akkor előbb mutatkozz be. Örülni fognak.

05Szeretnél valami különlegeset mondani az újdonsült ifjú párnak? Rajta! De semmiképp se célozz a válások magas számarányára, és ne dicsérd a bátorságukat sem, hogy belevágtak a dologba. Azt a kifejezést pedig végkép kerüld el, hogy „rabigába hajtották” a fejüket. A násznéppel elegyedve tartózkodj az olyan kérdésektől, hogy „Nem terhes a menyasszony?”, vagy „Hogy mit talál ezen a pasin?”, de az a megállapítás sem épp időszerű, hogy „Azelőtt egészen más volt az ízlése.”

06Fogadd el az ifjú pár ízlését, még akkor is, ha giccsesnek találod a lakodalmi asztalt vagy bármi mást.

07Ha elmentél egy lakodalomba, illik jó hangulatban lenned. Üres a táncparkett? Kérj fel valakit. Az örömapa egyedül áll a sarokban? Beszélgess vele egy kicsit. A lényeg: Illik segíteni a vendéglátóknak, hogy az ünnepség nagyszerű legyen.

08Bármekkorák is az italkészletek, legalább éjjel egyig tarts mértéket! Hogy mennyit engedhetsz meg magadnak, attól függ, hogy milyen közel állsz az ifjú párhoz. A tanúk, a koszorúslányok és a közeli barátok számára engedélyezett a kicsapongás, a távoli ismerősök jobb, ha nem a részegségükkel teszik emlékezetessé ezt a napot.

09Ha valamilyen show-ra készülsz, ezt mindenképp beszéld meg az estély szervezőjével vagy az esküvői tanúkkal. Ezzel egyrészt elkerülheted az ismétlést, ha netán valaki ugyanarra készülne, másrészt egy pártatlan személy jobban észreveszi a különbséget a szellemesség és a pimaszság között.


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 18757
Hozzászólások (2)Add Comment
Lejáróban a divat
Írta: Igaz Tamás, 2010.04.24. 19:26
Már lejárt a büfés vacsorás esküvők ideje. Már nem sikk. Kimegy a divatból.
A jó vendéglátó párok már nem hagyják magukat rábeszélni a vendégdolgoztató és bizonytalan büfés módra. Bár jó hangzik, hogy a sok-sok választékból, akkor eszik, amikor éppen akar, de:

1.Nem éri meg.
2.Igénytelen.
3.Nem hangulatos.
4.Nem hagyományőrző.

1. Nem éri meg, mert gond lehet, az adagok mennyiségének meghatározásával. Nem lehet pontosan figyelemmel tartani mennyi adag étel került ki a büfékre. Vitára adhat okot. Ha kevés, kellemetlen, mert azt sem lehet figyelemmel tartani ki mennyit, és hányszor eszik esetleg, éppen miből. Van olyan szituált helyzet, amikor egy ételféleségből a többen ennének, mint ami meg van rendelve. Vagy csalódás, vagy rárendelnek. Viszont a többi nem fogy, és megmarad. Ha sok, akkor meg valaki, általában a megrendelő rosszul jár, mert megmarad. Bár elviheti, elcsomagolják, de egy állott ételt újramelegíteni, meg szállítani, meg esetleg az a reggeli, ebéd, vacsora is, mert annyi maradt csak egyféléből. Ha otthagyja, hát kifizette, jó biznisz a vendéglősnek a következő napra.
2. Igénytelenség, mert Kellemetlen, amikor vacsoraidő van, Önmagának kell sorba állnia sokszor az ételért, mint egy Mack Donalds-ban, sőt saját maga szedi ki az ételt, ha esetleg maradt is abból, amit szeretne. Sokszor még segítség sincs. A hideg tányér, ami igen hamar lehűti az ételt, avval egyensúlyoz az asztalához az éppen szedni készülő, vagy már ugyan úgy egyensúlyozók között. Bár mostanában a felszolgálást nem tartják tantárgyként, de még szerencse hogy a szennyest elviszik a pincérek.
Vacsora után, ami megmaradt a rend kedvéért ottmarad, mondván akkor esznek, amikor akarnak, az Övék, kifizették. Az ételek tovább melegen tartása az ételek minőségének romlásával jár, főleg akkor, amikor sajnos szokás, hogy végig kint vannak a rendezvény végéig akár lefedve, akár a nyitott melegítőben. Három eshetőség van. Vagy kihűlnek, vagy nincs rajtuk fedő és kiszáradnak, vagy, lefedve rágóssá válnak, vagy bepállnak, szét málnak. Minden féle képen élvezhetetlenné válik. Például, sülthasáb burgonyát kimondottan frissen szabadna tálalni, de mégis sokszor órákat tárolják hideg és meredt, vagy löttyedt lesz! Más egy töltött káposzta, vagy egy marhapörkölt. De más ételek sem igen viselik el az órákon át a melegen tartást.
Az italok is sajnos csak az elején vannak felszolgálva. Legtöbbször vagy előre fel vannak téve az asztalra melegedni, vagy szintén sorba állnak a pulthoz, mint a kocsmában. Ez kinek jó, kinek nem jó hangulatot teremt.
3.Nincs igazi esküvői hangulata a vacsorának. Sokszor zsúfoltan ültetett, teledekorált asztaloknál összeszorulva kell étkezniük a vendégeknek. 8-10 személyes asztalokhoz, 12 személyt is ültetnek. Erre vidáman mennek bele a vendéglősök. Külön az Ő vacsorájuk mellett esetleg gyermekeik vagy idősebb rokonaik étkeikért is külön sorba kell állni, míg az Ő ételük hűlőben. Van, hogy a salátájukat a sok dekoráció miatt nem tudják rendesen letenni. A menyasszonynak, vőlegénynek és a közeli családtagoknak persze szerencsére még kényelmes helyet biztosítanak, sőt ki is szolgálják őket, úgy hogy nekik fogalmuk sincs a vendégeik helyzetéről, akik udvariasságból nem kommentálnak. A pincérek a szennyest rámolják. Kevés az a megnyilvánulás, hogy legalább az italt kiszolgálják, leginkább esetleg a főasztalnál, vagy körbevisznek egy-egy tálca sört vagy üdítőt, de ha éppen az, ami kell elfogyott a tálcáról, várakozás van egy újabb körre, vagy maga a vendég megy érte, ahol sorba állhat.
4. Hol van az-az igazi jó magyaros esküvő ahol a tyúkhúsleves előtt, tormával, paradicsommártással, fokhagymamártással beteszik az asztalra a főtt tyúkot. A tyúkhúslevest csigatésztával szolgálták fel. Főételnek tálon sült húsok, rántott szeletek, fasírtok szerepeltek, igazi házi csalamádéval, ecetes paprikával és egyéb házi savanyúval. Desszertnek elmaradhatatlanok voltak a jó házi rétesek, hazai sütemények. Éjszakai vacsorára házi disznótoros káposztával, törtburgonyával dukált. De ne legyünk egysíkúak, túlkötöttek a hagyományokhoz. A lényeg hogy a vendég ne az önmaga ellátására fordítsa idejét, hanem mulasson, érezze a vendégszeretet, a törődést, a kiszolgálást. Az asztalnál már önmaga szedhet, eldöntheti mit és mennyit eszik az elé tett ételekből. Általában olyan választékokat kínálnak, amit később hidegen kenyérrel is elfogyaszthat, ha nem tudja megenni a részét. Sok ilyen kurrens étel ismeretes. Az italok frissen, jéggel, vagy jég mellékletével az igaziak.
Üdv mindenkinek!
Írta: kingtomi, 2013.01.29. 20:51
Egy esetről számolnék csak be. Egy kérdés is lenne hozzá..Szóval barátnőm(18) nővérének(24) volt az esküvője még 2012 őszén. Barátnőmmel kb. 9 hónapja voltunk együtt. Ismerem nagyon jól a családot és nagyon rendesek kedveltek szerettem engem. A vőlegény vas megyei származású ott is volt az esküvő majd ezután a lagzi is(kb. 40 fős társaság) egy országút menti csárdában. Lényeg a lényeg hogy a lagzi közepe/vége fele én megittam 3 pohár whisky-t. Előtte sör pálinka,jéger.....A vőlegényt akivel nagyon jóban voltam meghívtam jégerre is plussz a bátyját.Hangsúlyozom nem voltam
részeg,egész végig tudtam magamról csak jól éreztem magam,sokat táncoltam főleg barátnőmmel a nővérével(menyasszony) annak anyukájával hugával egyszóval minden okés volt.Másnap mondjuk
eléggé fordult velem a föld :D Akkor adtam át az ifjú párnak a nászajándékot is(3000 Ft meg egy kis aranyos képeslap idézettel) na mind1 tehát másnap hazautaztunk itt jön a lényeg: 2 héttel később barátnőm szemre hányta nekem hogy én miért whiskyztem mert a lagzi alatt csak én ittam ilyet....meg hogy utána meg akartam hívni a nővérét(mennyasszony) üditőre,de ő nem kért semmit és akkor én erre azt mondtam h akk jöjjön whiskyzni....persze csak vicceltem meg bókoltam neki na mind1.... szóval ennyi az eset...de ezen kiakadt nem értem miért tudom lehet h most hülyének fogtok nézni de engem még most is nyugtalanít. Azóta a bnőm szakított velem mert enyhén kifejezve nagyon megváltozott fiatal is volt stb.. gondok sok mindenen felhúzta magát.... Ti milyen véleményen vagytok erről? Bunkó voltam vagy figyelmetlen? megszegtem az esküvői etikettet? előre is köszi a válaszokat! utóirat: nővérének szülinapjára vettem bonbont is sőt karácsonyra is beleadtam nekik az ajándékukba.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Írtánc-paródia: az X-faktor

Írtánc-paródia a 2009-es brit X-Factor tehetségkutatón

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!