Pesti Zsibongó

2024. április 18. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Kilátó arrow Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 1.
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 1.

A házigazda VANCOUVER

Váratlanul felbukkanó tengeröblök, a városképet meghatározó felhőkarcolók, a háttérben magasodó hegyekkel, és odafönn, a whistleri síparadicsomban a lélegzetelállító hegyi panoráma. A kanadai Brit Columbia mozifilmekbe is beillő kulisszákat nyújt a XXI. téli olimpia versenyeihez. Nem véletlen, hogy Los Angelest és New Yorkot követően Vancouver lett az észak-amerikai filmipar harmadik számú fellegvára.
Az észak-nyugati 'Manhattan'
Vancouver a magasból

Kanada nyugati kapuja, Észak-Amerika legforgalmasabb tengeri kikötőjével. Hatszázezer lakosa van, de az agglomerációt is beszámítva Nagy-Vancouver népessége eléri a két és félmilliót. Az 1960-as évekig szinte kizárólag brit bevándorlók leszármazottai éltek itt, ma viszont kb. a lakosság fele már nem angol anyanyelvű. Többségük távol-keleti származású (kínai, indiai, filippínó, japán, koreai vagy vietnami). Nyilván ezért szurkol olyan hangosan az olimpián a közönség az ázsiai versenyzőkért.

Vancouver fekvése híresen szép. Egy félszigeten fekszik, a Csendes-óceán egyik tengeröble mellett, két folyó torkolatánál. Közvetlenül a várossal szemben három hegy emelkedik (egy 1200, kettő pedig 1400 m feletti magasságú).

A dimbes-dombos város tele van zölddel (területének 11 százaléka), és itt találjuk Kanada legnagyobb parkját, a természetes eredetű Stanley-parkot is.
Félórás autóúttal pedig már ott is vagyunk a Cypress Mountain síparadicsomában, amelyet nyáron a hegyikerékpárosok és a kalandparkok hívei vesznek birtokukba.

 

A múlt
A kanadai őslakos indiánok egykori fotón
Az első nemzet

A város nevét George Vancouver brit tengerésztisztről kapta, aki a legendás Északnyugati Átjárót keresve 1792-ben tárta fel a britek számára Észak-Amerika csendes-óceáni partvidékét. (Életében ezért nem sok dicséretet kapott, sőt politikai és személyes támadások célpontjává vált. 1797-ben, 40 évesen pajzsmirigytúltengésben meg is halt, és a térképészeti feljegyzéseit a fivére fejezte be.) A Vancouver név azért nem brit hangzású, mert eredetileg egy holland nemesi családról van szó, amely a 17. század végén települt át Angliába.

Az európaiakat először a hatalmas, fakitermelésre alkalmas óriástuják, majd az aranyláz vonzotta a kontinens északnyugati partvidékére. Tízezrével érkeztek a Fraser-kanyonban található aranyérc megszerzése céljából. Végül annyian voltak, hogy összecsaptak az őslakosokkal, az itt halászgató-vadászgató indián törzsekkel. De a legnagyobb csapást a behozott betegségekkel mérték rájuk, amelyek ellen az indiánok szervezete védtelen volt. Akik életben maradtak, azokat nevezték a betelepülő európaiak „első nemzetnek”, és ezt a jó szokásukat azóta is tartják.

 

A jelen
Vancouveri városi könyvtár
A városi könyvtár

Vancouver viszonylag fiatal város, ezért modern épületek uralják a városképet. Építészetileg kimagaslik közülük a városi könyvtárnak a Colosseumra emlékeztető főépülete, vagy a Canada Place nevű, sátrakat vagy vitorlákat formázó vásár- és kongresszusi központ (eredetileg az Expo kanadai pavilonja). A város egyik jelképe az 1930-ban épült, art-déco stílusú Marine Building (az Empire State Buildingre emlékeztet), de a város legmagasabb épülete 1972-ig, több mint három évtizeden át, a Hotel Vancouver volt. A legszebb kilátás viszont a kikötői irodakomplexum 130 méteres tetőteraszáról nyílik a városra.

Miután Vancouver kapta meg az 1986-os Világkiállítás megrendezésének jogát, hatalmas építési hullám vette kezdetét. A házak pedig egyre magasabbak lettek. A legmagasabb épületek listáját 2001-től a 48 emeletes, 150 m magas One Wall Centre vezette, az alsó 27 emeletén egy Sheraton-szállodával, fent magánlakásokkal. De ma már ezt is meghaladja a 2009 januárjában átadott, 62 emeletes és 201 m magas Living Shangri-La. Az alsó 15 emeleten itt is egy ötcsillagos szálloda található, feljebb pedig magánlakások, természetesen uszodával és üzletekkel.

A „Csillagkapu” nézői egész otthonosan érezhetik itt magukat, tekintve, hogy ezt a tévésorozatot (is) Vancouver belvárosában forgatták.

Vancouveri panoráma ősszel
Vancouveri panoráma - jobb szélen a fehér tetős BC Place stadionnal
A BC Place Stadium

A téli olimpia nyitó- és záróünnepségének helyszíne. Kanada első fedett rögbi-stadionja az 1986-os Expóra épült. Érdekessége, hogy a világ legnagyobb felfújható tetőzete borítja. A stadion most azzal is bevonult a sporttörténelembe, hogy először rendezték fedett helyen egy téli olimpia megnyitóját.

Téli olimpia - 2010

A vékony teflonrétegekből álló tető egyébként 2007 januárjában megrepedt a rajta összegyűlt sok nedves hótól. A hó elolvasztására meleg levegőt pumpáltak a felső rétegek közé, ami tovább növelte a repedést, és a tető beszakadt. Szerencsére senki sem tartózkodott az épületben. Két hét alatt kijavították a tetőt, és újra felfújták. De 2010 áprilisától, tehát az olimpiai játékok és a téli paralimpia befejezése után az egész stadiont renoválni fogják. A felfújható tetőt is tolótetőre cserélik.

 

Az olimpiai falu
Az olimpiai falu
False Creek olimpiai falu - itt laknak a sportolók

A vancouveri False Creek tengeröbölnél, egy lepukkant kikötői negyed helyén létesült olimpiai falu tágas szobáit lelkesen vette birtokba a 2700 sportoló. Van itt fitneszterem, internetcafé, társalgó asztalifocival, számítógépes játékokkal, van egy bár is, meg posta, utazási iroda, szuvenír- és sportbolt, és persze egy hatalmas étterem is, ahol a sült kolbásztól a sushiig kb. 300 ezer fogás kerül asztalra a 2 hét alatt. „Sok játékot megélt sportolók mondták nekem, hogy ez a legjobb olimpiai falu, amelyet eddig láttak” – mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

A sikernek persze ára van. A létesítmény végül olyan sokba került, hogy a városnak tartományi kölcsönt kellett felvennie rá Brit Columbiától. Talán megérte, mert az egész építkezést igen környezetbarát módon valósították meg, másrészt a 16 épületből álló komplexum az olimpia után ezeregyszáz lakásos lakónegyedként szolgál a vancouveriek számára.
A téli olimpia többi helyszínéről itt olvashatsz...

 

Időjárás
Esővel bőven megáldva...
Téli olimpia - esernyővel

Aranyeső az aranyásók városában. Az olimpiai érmek mellett a virágfakadás sincs kizárva, mivel az utóbbi tíz év legmelegebb telét sikerült kifogni Kanada nyugati partjainál a vancouveri olimpiai játékok idejére. Napközben gyakran 10 fokot mértek február közepén.

De ezen nem nagyon lehet csodálkozni. A meleg Kuroshio-áramlatnak köszönhetően Vancouver éghajlata a kanadai átlaghoz képest szokatlanul enyhe. A tenger közelsége egy sajátos mikroklímát alakít ki. A tél általában 2-4 fokkal, a nyári hőmérsékletek pedig 3-8 fokkal melegebbek, mint az ország belsejében. Ezenkívül Vancouver kimondottan esős város, évi átlagban 166 napon esik az eső. Sőt, november és március között gyakran húsz napig eshet egyfolytában, ha a Hawaii felől jövő szubtrópusi széláram épp erre tart. A magasabban fekvő keleti és északi környéken inkább a havazás gyakori, de a tenger közelsége miatt a hó nagyon nedves. Ez különösen a városhoz közeli Ciprus-hegyen érződik. Odafenn, a Whistlerben viszont a magashegyi időjárás okozott gondot.

Végül is a vancouveri téli olimpia legnagyobb problémája az időjárás lett. Hol az eső, hol a köd, vagy a szél, netán egy váratlan hószakadás kényszerítette műsorváltozásra a szervezőket.

A repülőgép ablakából
Vancouver a magasból - a félszigetre épült belváros a tengeröbölben, a zöldellő Stanley Parkkal

Cikkajánló
BC Place Stadium
A megnyitó helyszíne a BC Place Stadium - egy felfújható tetővel fedett rögbipálya
Olvasta: 8961
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!