Pesti Zsibongó

2024. április 25. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Zenés irodalomóra a Művészetek Palotájában
Zenés irodalomóra a Művészetek Palotájában
Írta: Libisch Károly   
Sebő Ferenc
Az építész, zeneszerző, táncház-mozgalmár, zenetudós - vagyis Sebő Ferenc

Március 13-án estefele József Attila költészete beköltözött a Fesztivál Színházba. Sebő Ferenc „tanár úr" összegzésében - irodalmi és zenei példákkal, kortársi kritikákkal és visszaemlékezésekkel megerősítve - olyan irodalom\népzeneórán vehettünk részt, ahol a költő és a népzene viszonyával, illetve Sebő Ferenc József Attila-megzenésítéseinek történetével is megismerkedhettünk.

A Repülj Páva népzenei tévévetélkedőtől kezdődően országos ismertséget szerzett Sebő Ferenc és zenekarai (kezdetben: Sebő-Halmos duó) tevékenységének a népzene mellett elmaradhatatlan része volt a költészettel való kapcsolata. Nagy László, Szécsi Margit, Weöres Sándor és mások mellett: József Attila verseinek megzenésítése. Már a kollégiumi ágyon is. Aztán a Berek Katival közös – mára már történelmi távlatba került – József-Attila est, és (ma is friss) 1972-es lemezük, a Játszani is engedd... óta ismerhetjük Sebő Ferenc alkotómunkájának e szegmensét. Kimondani is sok: 40 éves (!) pályáján a zenei és szakmai (tudományos) elismerést is meghozó táncházmozgalom elindításában és elterjesztésében játszott szerepének elsődlegessége mellett olykor a versmegzenésítések kerültek előtérbe.

Hangzó Helikon

És most, 2010-ben újra itt van egy József Attila-műsor – a visszatekintés, az összegzés és a tudományos feldolgozás igényével. A Művészetek Palotájában a Hangzó Helikon lemezes könyvsorozatban megjelent József Attila-kötet zenei illusztrálását a könyvsorozat „fiókintézményeként" működő Hangzó Helikon-estek koncertsorozat legutolsó eseményén élvezhettük. A már öt éve megjelent lemez középpontba-állítását annak időtlensége teszi lehetővé, hiszen a megzenésítések vagy maga a költő sem vesztette el aktualitását. Még akkor sem, ha e költemények nem mindegyike számít a költői életmű „leghúzósabb" darabjainak. De talán ez nem is baj, mert elég nehéz feladat olyan verseket zenével megtölteni, mint mondjuk a Levegőt, vagy A Dunánál stb. – azok költőiségének, mondandójának csorbulása nélkül. Bár voltak – és remélhetőleg lesznek is még – ezt megpróbáló eredményes kísérletek. A megzenésített versek alapproblémája, hogy a költészet egy merőben más műfaj, amelynek a jelrendszere nem mindig házasítható össze úgy zenével, hogy a költészet ne sérüljön. A Sebő-zenék általában azért jók, mert vagy a vers zeneiségét domborítják tovább, vagy pedig a – néhol zsenge – verset töltik meg hozzáadott tartalommal, azaz zenével.

József Attila a Sebő együttes előadásában, mint Hangzó Helikon
A Hangzó Helikon könyvsorozat ötödik darabjához mellékelt CD-n József Attila versei a Sebő együttes előadásában szólalnak meg

A műsorból nincs értelme elemeket kiemelni, az így volt egész, ahogy hallottuk. Bár a Dudanóta (nyitódal) még a népzenét képviselte az esten, de az utána eljátszott Medvetánc, Ringató, Tiszta szívvel, Rejtelmek, Gyöngy, Klárisok, Tedd a kezed, A hetedik, Regősének, Bánat, Harmatocska stb. már Sebőék előadásában is klasszikusnak minősül; értékükhöz, létjogosultságukhoz kétség sem férhet. Hangulatuk – különösen a kiegészítő szöveggel együtt – olykor új élményeket adott a régről ismert számoknak is, és remélem, hogy nem csak nekem.

Sebő olvasatában összefüggéseket hallhattunk József Attila zenei érdeklődése és költészete kapcsolatáról, a versek eredetéről; olykor kritikákat (a Füst Milán által írt zseniális munka számomra felfedezésként hatott), visszaemlékezéseket kortársaktól. Megismerhettük a költő véleményét a népzenéről; Bartók és Kodály művészetéről; Arany János dalairól, költészetéről; vagy a finn népi eposz, a Kalevala iránti, Kosztolányi Dezsővel közös rajongásáról, és így tovább. A versek értéséhez (is) szükséges háttérinfomációkat kaptunk, hallottuk a költő néhány barátnője, szerelme visszaemlékezését, naplójegyzetét, történetüket a költővel való kapcsolatukról stb.
Halmos Béla, Nagy Albert és Sebő Ferenc
Halmos Béla, Nagy Albert és Sebő Ferenc

És persze sok-sok jó zenét a költő szellemiségét kiegészítő, körbejáró, illusztráló hangokból, hangokkal. Sebő Ferenc (ének, tekerőlant, gitár) és társai: Halmos Béla (ének, hegedű, mélyhegedű), Barvich Iván (tárogató, kaval, pánsíp, dvojnica, tamburák), Perger László (tamburák, gitár) és Nagy Albert (ének, nagybőgő) felejthetetlen esttel bizonyították a költő elévülhetetlenségét, ugyanakkor emberi közelségbe hozva mindennapjait is.

Köszönjük a zenekarnak a ráadásokat, köztük az Én ki emberként című dalt, melyet így két változatban, az Énekelt versek lemezen egykoron (1980-ban) megjelent bolgáros zenével is hallhattunk. Jó volt ez így!

Ami a hangosítást illeti, nem voltam teljesen elégedett. Olykor szétesett a hangzás, esetenként egyenetlen volt a megszólalás. Nyilván a sok hangszercsere sem segítette a hangmérnök munkáját. Bár a keverőpultnál viszonylag gyorsan korrigálták a hibákat, így is voltak „elveszett" másodpercek.


Libisch Károly további írásai a Pezsin

Olvasta: 11210
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: Helikon, 2015.08.06. 12:34
Nagy művész , szeretem a zenéjét , és kövesse hallgatni minden nap

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!