Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Színház a csillagok alatt
Színház a csillagok alatt
Írta: Bogdán Éva   
2008.06.12.
Szabadban...
Esti varázs

A szabadtéri színpadokon az évszakhoz igazodva a könnyedebb, szórakoztatóbb darabok vannak abszolút túlsúlyban. A nevetés egészséges, hát még ha jó levegőn teheti az ember.

Amikor a kőszínházak bezárják a kapuikat, maga A SZÍNHÁZ kitárul, és határa a csillagos ég lesz. A szabadtéri előadások mondandói – legyenek akármilyen szerények – hirtelen távlatokat kapnak. A könnyed, egyben igényes nyáresti szórakozás élményét még a barokk kertszínházak hozták divatba, majd a népszínházak is ennek igyekeztek megfelelni. Manapság a Körúti Színház teszi ugyanezt: egész nyárra kivonult a Városmajorba. Nagy elődök nyomába lépett ezzel a húzásával a társulat.

 

A BUDAI DESZKASZÍNHÁZ

Például Krisztinaváros egykori jeles építménye, a Budai Nyári Színkör és mellette a Horváth-kert 1843-tól kezdve, közel száz éven át csábította Pest-Buda polgárait. A 19. század utolsó évtizedében már a platánfákkal hűsített kertben játszott Beregi Oszkár és Jászai Mari. Blaha Lujza lépett fel népszínművekben, Környei Béla és Küry Klári énekelt operettet. A színészek által rajongott rendező, Krecsányi Ignác, úgy építette fel a Horváth-kerti előadásokat, hogy a legegyszerűbb emberek is örömüket leljék a produkciókban. A nézőtér beosztása is széles közönség befogadására volt alkalmas. A páholyok előtt, az ülőhelyek mellett és mögött állva nézhették végig az előadást azok, akiknek csak néhány fillérjük volt. Így aztán az intézmény a fővárosiak „színházra nevelésének” egyik fontos terepe lett. Merthogy a nagy, nyitott ponyvasátor alatt komoly premierek is zajlottak: itt mutatták be Budapesten először Hauptmann Takácsok-ját, Ibsen Nóráját, a Cyranót és az Éjjeli menedékhelyet is.

Húsz évvel később itt aratta sikereit Csortos és Fedák Sári. Meg Kabos Gyula is. Bilicsi Tivadar így emlékezett vissza erre az időre: „1919-ben Buda nyári színház nélkül maradt volna, ha egy alkalmi ún. kollektív színtársulat szerzõdés nélküli színészekbõl össze nem áll, hogy elõadásokat tartson a patinás nyári arénában. Ott, akkor láttam elõször játszani Kabos Gyulát. A kis gróf c. operettben: Zápolya János ripacs színigazgatót alakította olyan mulatságosan, hogy gurultunk a nevetéstől, és tombolva tapsoltunk minden jelenete után. Ki gondolta volna akkor, hogy ő lesz a magyar hangosfilm legnépszerûbb komikusa?”

És ki gondolta volna, hogy az évtizedeken át tűzveszélyesnek kikiáltott deszkaszínházat egy nap mégis csak bezárják?


Márai Sándor: A Színkör balladája


„A Színkör hozzátartozott a pesti nyárhoz: múltja volt, ha nem is klasszikus, de nem is érdemtelen múltja, a magyar színpad legelső művésznői és művészei szórakoztatták e rozoga deszkákon a nagyváros elárvult nyári közönségét” – írta Márai Sándor 1937 nyarán, amikor bezárták a Budai Nyári Színkört. Hogy miért?

A Budai Nyári Színkör a Horváth-kertben
Ilyen volt a Budai Nyári Színkör a Horváth-kertben
„Mindössze az történt – s ez az, amit a laikus nem ért –, hogy a régi színház, amely tavaly még játszott, ez idén már nem játszhatott, az történt, hogy a Színházat, amelyet becsuktak, mert sürgősen le kell bontani, nem bontották le sürgősen, az történt, hogy egy nagy csapat szegény ember: színésznők, színészek, zenészek, rendezők, statiszták, díszletezők, jegyszedők nem kerestek ezen a nyáron egyetlen fillért sem, az történt, hogy a budai kocsmák fölöslegesen elvesztették nyári, pesti közönségük egy részét, az, hogy néhány nyári daljáték, ez a nem valami magas rangú, de nem is értéktelen műfaj, melyhez nálunk zeneszerzők és librettisták kitűnően értenek, nem kerülhetett színre, s végül az, hogy e szegény, poros nagyváros közönsége – legalábbis azok, akik nem mehetnek el nyáron a salzburgi Festspielékre –, egyszóval egymillió ember közül mindazok, akiknek szerény nyári mulatságához hozzátartozott egy este a Budai Színkörben, ahol hangulat, zene, atmoszféra az ifjúságra emlékeztette őket, ez évben nem mehetett el a Budai Színkörbe. Miért? Csak.”
 

 

NYÁR 2008

Ma is bontásra vár egy patinás nyári színház: a Budai Parkszínpad a Kosztolányi Dezső téren. 1958 és 1966 között még Bartók Színpadként esztrádműsorokat és operetteket adtak elő benne, majd a könnyűzene vette át a terepet. Jelenleg üresen áll és vár, de nem kell senkinek. Felújítására már csak azért sem szánnak pénzt, mert a közeli Kopaszi-gát területén hasonló céllal épült egy víziszínpad. Így aztán a fővárosi Szabad Tér Színház a megmaradt két színpadán, a Városmajori Színpadon és az idén 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadon igyekszik az egész nyárra fesztiválkörnyezetet teremteni.

Bezárt a Budai Parkszínpad
Bezárta kapuit a Budai Parkszínpad is
Ma már nincsenek állandó nyári színtársulatok, ez a két színpad is befogadó színházként működik, bár vannak állandóan vissza-visszatérő társulataik. A vendégeskedő vidéki és budapesti kőszínházak mellett ilyenek a fővárosi „mozgószínházak”: a L'ART POUR L'ART TÁRSULAT, a KÖRÚTI SZÍNHÁZ, vagy a gyerekeknek a TRAMBULIN SZÍNHÁZ és a FOGI SZÍNHÁZA.

A Budapesti Nyári Fesztivál 2008 programjának kínálatát a műfajok jelzik: musical, opera, operett, balett, táncszínház, világzene, koncert és persze a színházi előadások széles skálája. Jött ugyan egy világsztár Pat Metheny gitármágus és triója képében, ám az idei margitszigeti szenzációnak mégis „A vörös Pimpernel” musical magyarországi ősbemutatóját szánták a Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátékában. Talán nemcsak azért, mert Methenynek nem kell reklám, hanem mert a musical különösen jól érzi magát a szabadban. Legalábbis elvileg. Mert konkrétan ez az előadás (meg az összes többi, amit a szolnokiak hoztak volna) technikai okok miatt végül elmaradt.

Búcsuzó...
Záróra
De jól mutat az opera is a sziget fáinak pompás kulisszái közepette. Augusztusban három népszerű énekdráma kerül színre: Puccini Manon Lescaut-ja, Gounod Rómeó és Júliája, és augusztus 20-án a 115 éve elhunyt Erkel Ferenc emléke előtti tisztelgésül: a Bánk bán.

A városmajori előadások többségét azonban a vígjátékok, az operettek és a zenés komédiák adják. Hogy is írta Márai? – „ez a nem valami magas rangú, de nem is értéktelen műfaj, melyhez nálunk zeneszerzők és librettisták kitűnően értenek”. A fejlődés azóta is tart, olyannyira, hogy újabban már a gyerekmatinék műfaja is a zenés bohózat lett, aminek Pesten saját vándorszínháza is alakult: az említett Fogi. Persze ha arra gondolunk, hogy gyakran a bohócok mondták ki az igazat még Shakespeare-nél is, akkor a színházzal még csak ismerkedő gyerekek esetében ez talán nem is olyan nagy baj.

 

KOLTAI VISSZANYÚL

Tegyük hozzá: nálunk a színészek is nagyon értik ezt a műfajt. Igaz, hogy nem is igen jöhettek ki a gyakorlatból, miután e téren az ízlés nem sokat változott a deszkaszínház óta. Ezért aztán Koltai Róbertnek is minden oka megvolt rá, hogy egykori hallgatóival együtt bemutassa Eisemann Mihály és Szilágyi László 1934-ben

Kezdés előtti pillanatok...
Szabadtéri élményre készülve
komponált zenés vígjátékát, az  Én és a kisöcsém -et. A darab ma is sikerre számíthat bármely szabadtéri színpadon. Ez tény. Mert a nyári színháznak nem kötelező maradandót alkotni, az viszont igen, hogy színvonalas szórakozást nyújtson. Koltai és a Körúti Színház pedig vállaltan ezt teszi.

És akinek a sziget vagy a Városmajor túl messze van, vagy a jegyárakat drágállja, pár száz forinttal olcsóbban hasonló élményben, sőt olykor teljesen azonos könnyű nyári produkciókban lehet része például Pestszentlőrincen is, a Bókay-kert éppen ötesztendős szabadtéri színpadán. Ide is jön a Körúti Színház meg a Fogi Színháza a gyerekekhez, és még az esőtől sem kell tartani, mert ilyenkor az előadásokat a közeli Rózsa Művház színháztermében tartják meg.

Egy szabadtéri előadás azért is különleges élmény, mert mindig hangsúlyos szerepet játszik benne a környezet. Nyilvánvaló, hogy a Margitsziget és a Városmajor önmagában is természeti és történelmi értéket, tradíciót képvisel. De intenzív élményben van részünk mindenütt, ahol a színpadot a természet kulisszái veszik körül.
Amint lassan bealkonyodik, megváltoznak a fényviszonyok, hűvösebb lesz, megnőnek az árnyak és a fák susogása is hallhatóbbá válik. Egy idő után önkéntelenül is kissé közelebb húzódunk egymáshoz – és a színpadhoz. Létrejön valamiféle közösség, amelyet a színház mindig is igényelt, de nagyon gyakran nélkülözni kénytelen.
Kapcsolódó cikkeink:
Olvasta: 16706
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!