Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Meddig bírja a bőrünk?
Meddig bírja a bőrünk?
Írta: Vörös Éva   
Beszélgetés Dr. Hunyadi János bőrgyógyász professzorral,
a Debreceni Egyetem Sejtterápia Klinikai Központ klinikai igazgatójával
Hölgy napernyővel
Valaha a hölgyek napernyővel védték a bőrüket. Nem is volt annyi bőrrákos

Küszöbön a nyár. Örülünk a napfénynek, de annyi rosszat hallottunk már róla, hogy félünk is tőle. Negyvenéves nők hatvannak néznek ki, ha túl sokat napoztak. De az ártalmatlannak hitt háztartási vegyszerek és kozmetikumok is komoly károsodást okozhatnak a bőrbe bejutva. És szaporodnak a környezetszennyezés okozta allergiák is. Vajon meddig bírja a bőrünk? És mit tegyünk, hogy valóban örülhessünk a napsütésnek?

A természetes és a mesterséges fénynek is van jótékony és károsító hatása. Mit ajánl, hogy csak a jótékony hatásokat élvezzük?

A fény olyan, mint a gyógyszer, aminek az a sajátossága, hogy ha túl sokat kérek belőle, abba bele is tudok halni. Annak a gyógyszernek, amelyiknek nincs mellékhatása, garantáltan hatása sincs. A fénynek is van jótékony hatása, de a mellékhatását is rögtön érezni fogjuk, ha holnap kimegyünk a napra három óra hosszára, úgy, hogy nem kenjük be magunkat semmivel. Égni fog a bőrünk. Ha a gyerekünkkel tesszük ezt, akkor lehet, hogy láza is lesz, fejfájásra panaszkodik, hőgutát kaphat. Ezek a tünetek a fény mellékhatásaként jelentkeznek, és persze nemkívánatosak.

De létezik olyan mellékhatás is, amely nem ilyen látványos, nincs láz, nincs pirosság. A fénynek távoli, késői mellékhatásai is léteznek.
Az összeadódó fénybehatás halált hordozhat
A kép bíztató - de a végelszámolás?

A bőr az a szervünk, amely a legjobban ki van téve a fény, illetve a környezetünk káros hatásainak. A bőrben található osztódó sejtjeink vannak a legközelebb a sugárzáshoz, és a legkárosabb sugarak a bőr felső rétegeiben nyelődnek el. A túlzott fénybesugárzás hatására elpusztulnak a bőrünkben lévő rostok. Ha valaki túl sokat vesz a fényből, akkor tönkremegy a bőre. Negyvenéves korában olyan lesz a bőre, mintha hatvanéves lenne. A bőrt érő fényhatás ugyanis összeadódik. Ennek következtében rendszeres fényterhelés esetén az egyén már 60 éves korára megkaphatja azt a fénymennyiséget, amit más csak 90 éves korára. Napjainkban sok olyan ember van körülöttünk, akik bánják már, hogy sokat voltak a napon. A károsodás ugyanis visszafordíthatatlan. Ha plasztikai sebészeti kezeléssel „megfiatalítják” a bőrt, néhány év elteltével a bőr az eredeti állapotába vagy még annál is rosszabb állapotba kerülhet.

A fény azonban nemcsak a bőr korai öregedését válthatja ki. Számolni kell azzal is, hogy daganatokat okozhat. A genetikai állományra hatva olyan kóros elváltozásokat idézhet elő, amelyek következtében az a sejt, amely eddig normálisan osztódott, elveszti azt a kontrollt, ami eddig jellemezte, és kontroll nélkül kezd el szaporodni. Ahelyett, hogy elpusztulna akkor, amikor el kell pusztulnia, a környezetében lévő többi sejtet arra kényszeríti, hogy „rabszolgaként” szolgálják őt. Az így épülő daganat elpusztítja a szervezetet.

A fényvédő készítményekben és a kozmetikumokban titán-dioxidot alkalmaznak. Vannak, akik ezt a napégett bőrbe dörzsölik. Milyen hatást fejt ki, ha ez az anyag eléri az élősejtek rétegét?

A fényvédő készítmény hatékonysága szempontjából a legfontosabb, hogy milyen faktorszámmal rendelkezik, minél magasabb a faktorszám, annál nagyobb a fényvédelem. A titán-dioxid esetleges káros hatására vonatkozóan nem túl sok vizsgálat létezik. A bőr védőrétegén a titán- dioxid nem tud áthatolni, az elhalt bőrréteg felfogja, és így az első élő sejtsorba már nem tud bejutni. De vigyázzunk arra, hogy csakis ép bőrre kenjük, és ne a felsértett bőrre.

A jóléti társadalmak egyik – jelenleg gyógyíthatatlan – népbetegsége a pikkelysömör. Bízhatnak-e az ilyen betegek a jelenlegi orvostudományi kutatásokban?
Időben válts!
A fénybehatás életünk során összeadódik

Igen, a pikkelysömörről sokat tud már a tudomány. Nagyjából ismerjük, hogyan jön létre, mik azok a mozgatórugók, amelyek mentén ez a betegség lejátszódik. A tudósok pontosan ismerik azokat a molekulákat, amelyek a betegség előrehaladásában kulcsszerepet játszanak, és azt is tudják, hogy melyek azok a struktúrák, amelyeknek az „elbutításával” a betegség leállítható és a beteg tünetmentesen tartható. Ezeket az új gyógyszereket biológiai szereknek hívják, és Magyarországon is kaphatók. Hazánkban is több száz olyan súlyos pikkelysömörös beteg van, aki évek óta tünetmentes, pedig azelőtt éveken keresztül tünetektől szenvedett. Ezek a gyógyszerek a pszoriázisos ízületi panaszokra is jók.

A kezelés hátránya, hogy drága. A másik nagy probléma, hogy van mellékhatása, mert befolyásolja azokat az immunfolyamatokat, amelyek kulcsfontosságúak a betegség kialakulásában, és fontos szerepet játszanak az egész a szervezet immunvédekezésében. Ezért az ilyen kezelésben részesülő betegeket erősen kontrollálni kell. Akkor használhatják az említett szereket, ha az egyéb módszerek nem hatásosak. Ide tartozik a fényterápia is. Hazánkban tíz olyan központ van, ahol az ilyen súlyos pszoriázisos betegeket ellátják. Fényterápiával általában egy évig lehet tünetmentességet elérni. A Holt-tenger mellett három hét alatt létrehozzák a tünetmentességet, és Izlandon is van ilyen kezelési központ. A kezelést követően általában egy évig tünetmentesek a kezeltek.

Közérdekű felhívás

Ajánló

Környezeti tényezőink gyorsabban változnak, mint alkalmazkodó képességünk. Káros napsugárzás, savas esők, szennyezett levegő, a háztartásunkban, élelmiszereinkben előforduló szintetikus vegyi anyagok. Immunrendszerünk vagy alá-, vagy túlreagálja ezeket a hatásokat. Az allergia is főleg urbánus népbetegséggé vált. Hogyan jelzi a bőrünk, ha nem bírja már a harcot?
A háztartási szerek és a kozmetikumok is károsak lehetnek
Vegyszermentes tisztaság

A vegyszerek közül a szintetikus oldószerek és a mosogatószerek a legveszélyesebbek. Amennyiben a mosogatószer bekerül a szervezetbe és onnan az érpályába, akkor bekerül azokba a sejtekbe, amelyek az immunválaszért felelősek. Ha ez a habzó tulajdonság rámegy a sejt membránjára, akkor az problémákat okozhat. Amennyire csak lehetséges, mindig a természetes anyagok felé forduljunk, ne a mesterségesek felé az élelmiszereinkben is. A szervezetünk túlreagálása általában akkor következik be, ha nem kívánatos anyagokkal találkozik, és így jönnek létre a különböző allergiás tünetek.

A polleneken kívül károsak lehetnek a különböző kozmetikai szerek, festékek, hajfestékek, valamint a savak, a lúgok és a hypo is. Ha ezek az anyagok többször érintkeznek a bőrfelülettel, akkor létrehozhatnak egy olyan betegséget, amely már önfenntartóvá válik, vagyis függetlenedik a kiváltó anyagtól. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit rakunk a bőrünkre, és ha a bőrünk azt nem szereti, azt vegyük nagyon komolyan. Különben olyan ekcéma alakulhat ki, amelyen már nagyon nehéz lesz segíteni.

Az, amivel ijesztgettek minket, hogy a környezeti változások miatt hamarosan itt lesz a „mumus”, sajnos a múlté. Ugyanis ez már a jelen állapot.
Melanóma, a rosszindulatú bőrdaganat
Melanóma: egy meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező rosszindulatú bőrdaganat

Már jelenleg is jól mérhetők a környezeti változások következményei. Az ózonréteg vékonyabb, és ha ez vékonyabb, a levegőn átjövő fénynek az összetétele is megváltozik, ezáltal a fény daganatkeltő hatása nagyobb lesz. Ennek a következménye, hogy világszerte növekedett a bőr daganatos betegségeinek száma, és a még gyakoribb előfordulást jósolják. Ha a jelenleg észlelt növekedési ütem folytatódik, katasztrofális lesz a végeredmény. A legaggasztóbb növekedés a melanóma – a fekete rák – vonatkozásában tapasztalható.

Ha valakinek van egy anyajegye, miről veheti észre, hogy ez rosszindulatú?

Erre mondok egy betűszót: SANSZ. Az első, az „S” betű, azt jelenti, hogy az anyajegy sötétté válik. Az „A” betű azt, hogy ha aszimmetrikussá válik. Az „N” betű jelentése, hogy növekedni kezd, az „SZ”betűről megjegyezhető, hogy a széli részek szabálytalanná válása is veszélyt jelez. Egybeolvasva SANSZ – érdemes megjegyezni. Ha ilyenné válik az anyajegy, menjenek orvoshoz. Kifejezetten nagyobb a „sansz” a rosszindulatúvá válásra, ha az anyajegy kiemelkedővé válik, vagy kifekélyesedik.

 

Arcél: Prof. Dr. Hunyadi János

Dr. Hunyadi János

Hunyadi János 1967-ben végzett a Szegedi Orvostudomány Egyetem (SZOTE) általános orvosi karán, majd huszonöt éven át az egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján dolgozott. Közben egyéves tanulmányutat tett Amsterdamba, majd 1979-80-ban az Amerikai Egyesült Államok-beli Bethesdában végzett kutatómunkát. Az 1970-es évek óta foglalkozik az emberi bőr immunológiai jelentőségével, a környezet, a kórokozók és a fény, illetve a bőr közötti kapcsolat kérdéseivel. 1970-ben bőrgyógyászi és kozmetológusi, 1985-ben pedig klinikai immunológiai és allergológiai szakvizsgát tett.

A pikkelysömörről írott kandidátusi disszertációját 1983-ban védte meg (Immunológiai folyamatok a psoriasis vulgaris patogenezisében címmel). Nagydoktori értekezését a bőr hámsejtjeiről írta (A keratinociták sejtfelszíni tulajdonságai és a keratinocita tenyésztés gyakorlati alkalmazása címmel), melynek megvédésével 1993-ban szerezte meg az orvostudományok doktora tudományos fokozatot.

Négy éven át volt a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke, ezenkívül számos nemzetközi szakmai szervezet tagja, illetve vezetőségi tagja.

1992 és 2007 között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Bőr és Nemikórtani Klinikájának tanszékvezető igazgatója volt. Jelenleg a DEOEC Sejtterápia Klinikai Központ klinikai igazgatójaként dolgozik.

Tudományos munkásságának eredményei huszonhat könyvfejezetben és több mint 250 cikkben olvashatók.


Napozás - ésszel, vagyis inkább ősszel...
Fordítsunk hátat a napocskának?
Cikkajánló
Olvasta: 11166
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

pluss_ht.jpg