Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Eszem-iszom arrow Aranykönyves Júlia
Aranykönyves Júlia
Írta: Bogdán Éva   
Frank Júlia
Beszélgetés Frank Júliával, a népszerű gasztronómusnővel

Rengeteg szakácskönyv van ma a piacon, és az internetre is naponta tucatjával töltik fel a recepteket. A bőség zavarában talán a legbiztosabb támpontot Frank Júlia neve jelenti. Akik ismerjük a könyveit, sok-sok kedvenc ételünket köszönhetjük Magyarország legszorgalmasabb gasztronómusnőjének. Sőt most már nemcsak a legtöbb megjelent szakácskönyv fűződik a nevéhez, hanem a legnépszerűbb is. A Libri könyvkiadó által meghirdetett internetes szavazáson a közönség Frank Júlia négyezer receptet tartalmazó Óriás szakácskönyvét választotta az elmúlt tíz év legjobb könyvének az ínyesmesterség kategóriájában. A második helyen Horváth Ilona nemzedékek óta használt és 2006-ban újra kiadott Szakácskönyve végzett.

Sosem felejtem el azt az izgalmat, amikor a kolléganőmmel ebédidőben elnyargaltunk a Mezőgazdasági Könyvkiadó közeli boltjába. Mutatok valamit – mondta Júlia (mert ő volt a kolléganő). És némi keresgélés után az egyik polcról leemelt egy könyvet, amelynek ő volt a szerzője. Talán maga sem hitte el, hogy az a könyv tényleg ott lesz.
Frank Júlia a 81. Ünnepi könyvhéten
Nemcsak a főzést lehet megtanulni tőle...

Nekünk viszont, akik egy szobában dolgoztunk vele, és fogalmunk sem volt róla, hogy Júlia szakácskönyvet ír, tényleg óriási volt a meglepődésünk. Pedig jó párszor kaptunk kóstolót a szakácsművészetéből. A munkahelyi névnapokat, karácsonyokat mindig megízesítették Júlia különleges, finom falatkái. De mi leginkább azt vártuk tőle, hogy énekeljen, mert gyönyörű alt hangja volt. Valaha operaénekesnőnek készült, amiben a családi tragédiái megakadályozták. Mégis művész lett belőle.

Az a kreativitás, ahogyan ő az élelmiszereket használja és kombinálja, vagy ahogyan a sosemvolt ételeket megalkotja, már régesrég a hazai konyhaművészet koronázatlan királynőjévé tette. Eddig. Mert most az Aranykönyv-díjjal a koronát is megkapta az olvasóktól. A júniusi Könyvhéten a Corvina standjánál találkoztam vele, tulajdonképpen váratlanul, mivel több mint húsz éve már csak távolról figyelem Frank Júlia megérdemelten sikeres pályafutását.

Ez a díj szép elismerése nemcsak az Óriás szakácskönyvednek, hanem az eddigi munkásságodnak is. Hány éve is írod a szakácskönyveket? Segített valamit, hogy előtte évekig kiadói munkát végeztél?
Frank Júlia: Disznótorban
Az első könyv - az 1982-es Disznótorban. Egy hosszú ideig tartó, tapasztalatszerző országjárás eredménye

1982-ben jelent meg az első könyvem Disznótorban címmel, azóta folyamatosan írok. Most jelent meg a nyolcvankettedik. Természetesen sokat segített, hogy kiadói munkát végeztem, hiszen jómagam általában meg is szerkesztem a kéziratomat. Persze én sem vagyok mindentudó, egy külső szem jobban észreveszi a hibát.

Ennyi könyv és egy ilyen átfogó enciklopédia után maradt-e még valami, amit meg szeretnél írni?

Természetesen nem érzem úgy, hogy befejeztem volna a munkát. Mindig vannak új ötleteim, különösen akkor, ha meglátok valami nem szokásos nyersanyagot. Akkor rögtön elkezdek kísérletezni. Vagy a hagyományos ízeket átváltom valami egészen újszerűre. Ezekből születnek azután a receptek, majd a könyvek, és remélem, hogy még lesz néhány.

Lekörözted Horváth Ilonát. Mit jelentett számodra az ő szakácskönyve? Gondolom, te is rajta nevelkedtél. Vagy nem?

Valóban, én is Horváth Ilona szakácskönyvéből tanultam meg főzni, nagyon szerettem azt a könyvet, remekül használható. Mi tagadás, nagyon jó érzés volt, amikor kiderült, hogy megelőztem. Már régen nem volt a kezemben a könyve, de most ismét beleolvastam.
A 2010-ben Aranykönyv-díjas lett Óriás szakácsköny - Frank Júlia enciklopedikus remeke
Az 55. könyv, az Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak - négyezer megfőzött és kipróbált recept, megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési jó tanács

Abban is hasonlók vagytok, hogy nem csak főztök, hanem háziasszonyokat is képeztek. Szerinted ma milyen a jó háziasszony, vagy már az elnevezés is elavult?

Én úgy gondolom, hogy nem képzek senkit, hanem tanácsot adok. És nem csupán a háziasszonyoknak, hanem a „háziembereknek" is, hiszen manapság már a férfiak is szívesen főznek, ha nem is rendszeresen, de sokszor. Különösen akkor, ha a társaságuk előtt villogni szeretnének. Divat lett a főzés, a bográcsozás, a grillezés, egyáltalán az otthoni fehér asztal. Szerencsére!

Mit tanácsolsz a fiatal nőknek, mire koncentráljanak?

Azt tanácsolom minden fiatalnak, hogy tanuljon meg alapfokon főzni, mert sohasem tudhatja, hogy az élet hová sodorja. Az a jó, ha önálló, ha nem kényszerül vendéglőben étkezni, képes magát ellátni mindenféle körülmények között. Aki pedig igazán szeret enni, úgyis meg akar tanulni főzni.

Egyébként sem árt, ha az ember – legyen az fiatal vagy kevésbé fiatal – tudja, hogy mit eszik, és megválogathatja a felhasznált élelmiszereket. Minél igényesebb valaki, annál nemesebb nyersanyagot használ, és a gyárilag készített ételeket igyekszik mellőzni. Én magam sohasem veszek ilyesmiket, mert tele vannak tartósítószerekkel, festékkel, aromával és olyan kémiai szerekkel, amelyeket a szervezetünk nem képes lebontani, szóval nagyon egészségtelenek. Ezért inkább mindent magam készítek. Nem is beszélve arról, hogy a piacon megvásárolt nyersanyag sokkal olcsóbb a feldolgozottnál. Igaz, hogy időigényes a munka, de azt gondolom, hogy valamit valamiért!
A tanácsom a fiatalok számára: legyenek igényesek az élet minden területén, így a táplálkozásukban is.

A szakember megszívlelendő gondolataihoz már csak annyit tennék hozzá, hogy olvassatok Frank Júliát, és legyetek bátrak és kreatívak a konyhában! Én ezt tanultam meg egykori kolléganőmtől – és rengeteg sikert zsebeltem be vele életem során a családi és a baráti körömben is.


Cikkajánló
Pezsi-film

Frank Júlia a 81. Könyvhéten - Vörösmarty tér, 2010.06.05.
2010 © Pesti Zsibongó

Pezsi filmek

Olvasta: 12497
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: Barbamama, 2010.07.12. 21:51
Na pont ilyennek képzeltem a Frank Júliát, szóval látszik rajta hogy szeret jókat enni és jókat főzni. Én is így vagyok ezzel, onnan tudom.
Tényleg
Írta: dinalin, 2010.07.29. 20:31
szuper Julia hozzààllàsa a fözéshez, egyàltalàn a gasztronomiahoz. Szivesen készitenék vele egyszer kettesben egy sokfogàsos vacsoràt!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

rumba_intr.jpg