Pesti Zsibongó

2024. április 18. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Motorizált romantika: 75 éves az autósmozi
Motorizált romantika: 75 éves az autósmozi
Írta: Bogdán Éva   
Szemben veled a vásznon az aktuális mozihős osztja az igazságot és az észt, a karodban az új barátnőd, felettetek meg a csillagos ég. Egyesek szerint nincs is szebb dolog az autósmozinál. Az amerikai Richard Milton Hollingshead találmánya 2008-ban épp 75 éves.
Babaház (autósmozi a családi szentélyben)
Üstökösnézőben

„Saját páholy mindenkinek” – így szólt az első autósmozi reklámja, amely a New Jersey állambéli Camdenben nyílt meg 1933 júniusában. A legendák szerint Richard Milton Hollingshead csak a papája által örökölt autóápolószer-gyártó cégének forgalmát akarta fellendíteni. Ezért addig-addig kísérletezgetett, mígnem kitalálta, hogy rámpákat épít, amelyekre az autók ferdén felhajthattak – és ezzel tökéletes rálátásuk lett a mozira. Vetítővásznat Hollingshead még nem használt, ehelyett egy nagy, fehér falra vetítette a filmet. A hangot három nagy hangszóró szolgáltatta, olyan erővel, hogy több kilométerre is elhallatszott. A Camden Drive-In Theatre 335 járműnek adott helyet. A film maga, amelyet az ifjabb Hollingshead bemutatott (Wife Aware), nem játszott különösebb szerepet a filmtörténetben, de nem is ez a lényeg. Az autósmoziba ugyanis már akkor sem csak a film miatt mentek a nézők.

 

ROBBANÁSSZERŰ ÁTTÖRÉS

Az ötletet ugyan pozitívan fogadták a nézők, ám Hollingshead három év múlva mégis bezárta a moziját. A gazdasági válság miatti bizonytalan időkben, majd a második világháború alatt is csak lassan terjedtek az autósmozik az Államokban. De aztán robbanásszerűen. 1942-ben még csak összesen száz volt belőlük. De a motorizáció gyors fejlődésével az ötvenes években mindenütt megjelentek, és a hatvanas évek elejére a népszerűségük csúcsára értek. Ekkor már négyezer autósmozi működött az USA-ban, és sok hagyományos belvárosi mozit kellett bezárni a külvárosi konkurencia miatt.

A népszerűség egyrészt a kedvező jegyáraknak volt köszönhető, másrészt annak, hogy az üzemeltetők büféket, sőt játszótereket is létesítettek az autósmozik placcain. Így valóságos kis vidámparkok alakultak ki, amelyek népszerű hétvégi kirándulási céllá váltak.

Mindez az élvezet egykoron 25 centbe, de később is csak egyetlen dollárba került, függetlenül a kocsiban ülők létszámától, ami különösen a nagycsaládoknak jött kapóra. Ráadásul a gyereket és a kutyát sem kellett otthon hagyni. Hamarosan a fiatal párok is rákaptak az autósmozira. A prűd Amerikában ez volt az a hely, ahol a „szerelmesek sorában” (tehát a leghátsó sorban) jórészt háborítatlanul enyeleghettek.

A fíling lényegét tökéletesen adja vissza a Beach Boys együttes 1964-es nótája:

Forget about the plot, it´ll do very well
But make sure you see enough so you´re prepared to tell
About the Drive-In!

Magyarán:

Ne törődj a sztorival, csak érezd magad jól.
De néha nézd a vásznat is, hogy mesélni tudjál valamit
Az autósmoziról.

A jegyek azért lehettek olcsóbbak, mert a Drive-In, tehát az autósmozi, egyszerre jóval nagyobb közönségnek adott teret. Általában több száz vagy akár ezernél is több autó fért el bennük. A világ legnagyobb autósmozija a Connecticut állambeli Newingtonban volt, ahol négyezer autó is leparkolhatott, míg 1997-ben be nem zárták. Arányosan a vetítővásznak is hatalmasak voltak. A normál mozik 4 x 6 méteres vásznával szemben elérhették akár a 600 négyzetmétert is, bár inkább ennek inkább a fele volt az általános.

A hangot eleinte két nagy hangszóróból sugározták a vetítővászon két oldaláról, később áttértek az autók ajtaira felakasztott monohangszórókra. Miután pedig az RCA 1941-ben gyártani kezdte az autórádiókat, így már középhullámú frekvenciákon is foghatták a nézők a filmek hangját, ahogyan az ma is szokásos.

 

EURÓPA KICSIT MÁS
Teljes a családi plató

Az autósmozi csakis amerikai ötlet lehetett. Pontosan illik az amerikai életszemlélethez: gyors, egyszerű, olcsó és ami a legfontosabb: nem kell kiszállni az autóból. Ez az igazi szabadság: a Drive-In. Így terjedtek el a bankautomaták, az autóséttermek, az autóspatikák, sőt még a temetéseken is autóval vettek részt.

Miközben az autósmoziban az ember nyilvános helyen van, mégis a saját nappalijában érezheti magát. Dohányozhat, fokhagymás fasírtot ehet, telefonálhat, és a hátsó ülésen lévő kutyaszőr sem zavar senkit. Utána meg villámgyorsan hazaérhet – hacsak nem kerül dugóba a film után. De ez a dugó már európai specialitás, és jóval későbbi fejlemény. Európának – mármint a nyugati felének – még egy évtizedet kellett várnia az autózás tömegessé válására, következésképpen az autósmozikra is.

„Németországban az autó még nem a széles tömegek lábának meghosszabbítása. Az amerikaiak az autójukban élnek, abban esznek és alszanak, kávét főznek, borotválkoznak és telefonálnak. A németek számára viszont az autó még mindig egy gyors pénzszerzési lehetőség, amelyet levonhatnak az adójukból” – magyarázta a hatvanas évek elején, a kölni autósmozi beindulásakor annak vezetője. Egyébként az első európai autósmozi Frankfurt mellett, Gravenbruchban nyílt meg 1960-ban, és errefelé is nagyon hamar megkapta a „smacimozi” becenevet. A motorizáció ugyan ekkor már gyorsan terjedt, de az európai autósmozinak már nem maradt elég ideje. Mert a tévé, majd a videó diadalmenete a hetvenes évek végétől drasztikusan csökkenteni kezdte a nézőszámokat még a normál mozikban is. Ezeknek végül a multiplexek adták meg a kegyelemdöfést. Az autósmozik még rosszabb helyzetben voltak, mert a terjesztőktől csak utánjátszó filmeket kaptak. Egyes üzemeltetők pornófilmek vetítésével próbálták a kieső bevételt pótolni, ami csak tovább rontott a helyzeten. Még azok jártak a legjobban, akik a mozi mellett használtautó piacot is működtettek, így a városszéli placcok infrastruktúrája megtérült, és a színvonaluk is emelkedett.

Ma Nyugat-Európában viszonylag kevés autósmozi van, ezek viszont bizton számíthatnak az ötvenes évek nosztalgiájára szomjazó törzsközönségükre. Sőt, 2004-ben Norvégiában még egy újdonságot is kitaláltak. A Sarkkörtől 450 kilométerre északra rendeztek autósmozi-fesztivált – hómobilok részvételével.

 

MAGYAR RETRÓ
Autósmozi a Nagykőrösi úti Fővárosi Autópiac területén

Magyarországon is hasonlóak voltak a fejlemények, csak éppen negyedszázaddal később. Az autósmozizás valamikor a nyolcvanas évek közepén vert gyökeret. Az első vetítéseket 1984-ben Szentendrén rendezték óriási sikerrel. Egészen a kilencvenes évek elejéig egyre szaporodtak a vállalkozások, majd megfordult a trend, és Budapesten tíz éven át nem működött egyetlen autósmozi sem. A motorizált romantika pesti hívei csak az M3-as autópálya mellett, a Hungaroring mogyoródi telephelyén találtak maguknak szórakozást.

Mígnem tavaly júliusban az M5-ös autópálya kispesti kivezető szakasza mellett, a Nagykőrösi úti Fővárosi Autópiac területén is megnyílt egy autósmozi. Kiderült ugyanis egy felmérésből, hogy a szabadban nyújtott éjszakai közösségi élményre ma is igény van. „Mára felnőtt egy új korosztály, amelyik csak hallomásból tudhatja, milyen sajátos kulturális élményt jelent a csillagos ég alatt nézni a kocsiból az óriásvásznat” – magyarázza az üzemeltető kft. igazgatója. Úgy látszik, hogy a próbálkozás bevált, mert már a második évad is beindult. Igaz, csak pénteken és szombaton van előadás, viszont változatlanul 800 forintos jegyárakkal, és este kilenc órai vetítésekkel.

Június első hetében meg Kolozsvárról kaptuk azt a hírt, hogy az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál kuriózumaként a szervezők autósmozival kényeztették a filmkedvelőket. A szabadtéri mozinak egy bevásárlóközpont tetőtéri parkolója adott otthont. Igaz, kicsit szűken voltak, meg a vászon sem volt elég nagy, de kezdetnek nem rossz. A nemzetközi szinten is ritkaságnak számító tetőtéri drive-in moziban elsőként Martin Scorsese zenés dokumentumfilmjét vetítették a Rolling Stones együttesről (Shine a Light), amelyre megközelítőleg kétszáz autó ment el. De talán a filmválasztásnak köszönhetően vagy a fesztiválhangulat hatása alatt, mindenesetre a kolozsváriak a rendeltetésével ellentétesen használták az autósmozit. Ugyanis nem tudtak megmaradni a kocsikban, hanem kiszálltak, és táncolva, énekelve nézték végig a filmet. Ez is olyasmi, ami egy normál moziban nemigen szokott előfordulni.


Cikkajánló
Olvasta: 16031
Hozzászólások (1)Add Comment
2010
Írta: Dan, 2010.07.07. 19:16
Most is van autósmozi a Nagykőrösi úton az autópiacon. Minden szombaton. 800 a beugró és este 9-kor kezdenek

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!