Pesti Zsibongó

2018. március 20. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Szeptember Feszt arrow Csipkerózsika a parkok között
Csipkerózsika a parkok között

A Népliget

Annyira tipikus! Itt van nekünk a Népliget, egy gyönyörű, ősfás, védett park. És utáljuk, mert nem tudunk mit kezdeni vele. Az „illetékesek” egy-két évenként felhördülnek, aztán nem történik semmi. Budapest legnagyobb kiterjedésű közparkjához utoljára az 1930-as években nyúltak átfogóan. Talán jobb is. A fák élnek, nőnek, a természetben meg lehet bízni. A Népliget alvó Csipkerózsikaként várja, hogy felébresszék. Tavaly arra tévedt egy királyfi - és az idén, 2010-ben is újra próbálkozik. Gál Gábornak hívják. Ő találta ki a SzeptEmber Fesztet.

Újraéled a Népliget

SzeptEmber Feszt a Népligetben – 2009

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba (a lá Cortazar-Antonioni) beleálmodott 2009-es emlékképekkel, az új helyszínén akkor első alkalommal megrendezett fesztiválról.
2010 © Pesti Zsibongó
Nincs elég pénz a parkokra, a Városligetre sem. A Népligetre meg pláne nem, amely nemcsak területében nagyobb, de kétszer annyi fa is van benne. És micsoda fák! A szakszerűen összeválogatott növényzetnek köszönhetően 2005-ben védett történeti kertté is nyilvánították, ám a fenntartására szánt keretből jórészt már csak a locsolásra meg a kaszálására futja.

Annak idején, úgy százhúsz évvel ezelőtt angol típusú tájparknak tervezték, és szerencsére nagyrészt ma is az. Tízezer fa, valóságos erdő. De kirándulni azért mégsem nagyon járnak ide a népek. Aki meg parkba vágyik, az kimegy a Margitszigetre vagy a Városligetbe. Egy 2008-as közvélemény-kutatás szerint ezt a két helyet favorizálják a budapestiek. Még akkor is, ha túl forgalmasnak és zsúfoltnak tekintik mindkettőt. A közparkok közül a Népligetet kedvelik a legkevésbé az emberek. De ha jobban megnézzük, valójában az a fő bajuk vele, hogy – nem is ismerik.

Mert a Népliget is nyújtja mindazt, amit a válaszadók többsége egy közparktól elvár: kétharmaduk leginkább sétálgatni, nézelődni, a fele részük meg csak úgy üldögélni és pihenni szeret a fák lombjai alatt. Mindössze 10-15 százalék kíván egy parkban kulturális rendezvényre vagy sportolni járni. Még a gyerekeket is csak kb. ennyien vinnék ki játszani. A Népligetet mégis amiatt kritizálják, hogy unalmas.
Kemény család: a Népliget emblematikus bábos-dinasztiája
A Vitéz Lászlójából kikandikáló Kemény Henrik

De valószínűleg nem ez a fő baj vele. Hanem mi? Hát a híre! Hogy nem biztonságos. Holott semmivel sem veszélyesebb hely, mint bármelyik park, semmivel sem lehet több lepukkant embert látni, mint a Városligetben. A sétányai, a gyepei áttekinthetőek, sportolásra, családi kirándulásra kimondottan alkalmasak. Feltéve, ha viszünk magunkkal sportszereket meg elemózsiát. Mert efféle infrastruktúrát hiába keresnénk. (A sportegyesületek zárt pályáit leszámítva.) A Népligetben nincs korzó, nincs vurstli, csak a Planetárium meg az egykori Jurta színház, amelyben jelenleg egy rockklub és a vakok életét szimuláló Láthatatlan kiállítás lakozik. Amúgy ez a Liget maga a nyugalom.

A Városligetben bezzeg nagy a nyüzsgés, a vidámság. Talán túlzottan is. Pontosan a Városliget ökológiai tehermentesítése érdekében többször felvetődött, hogy különböző rendezvényeket át kellene tenni a Népligetbe. Elsősorban a tömegsportokra kellene lehetőségeket teremteni az óriásparkban, illetve családi programokat, zenés rendezvényeket, fesztiválokat lehetne itt tartani. Utóbbiakat azonban csak idényjelleggel, mert a természeti értékek védelme miatt most már a Népliget sem lehet állandó rendezvényhelyszín.


A Liget fénykora
A Hungaroring elődje a Népligetben a 20-as évekből
Az első Magyar Grand Prix 1936 júniusában

Nem volt ez mindig így. A Millenniumra épült Ligeti Nagyvendéglő kastélyszerű sörcsarnokában (a város legnagyobb vendéglőjében) egykoron négyszáz vendéget tudtak egyszerre kiszolgálni. A huszadik század elején tarka szórakozóhelyektől volt hangos a népligeti Mutatványosok tere. Lampionos kertvendéglők, mozi és cirkusz csalogatta ide a pesti népet, és igazi vurstli céllövöldékkel, óriáskerékkel, dodzsemmel, barlangvasúttal, hajó- és körhintákkal, hullámvasúttal, sőt nyári szánkópályával (!) Itt volt a vásári bábjátszás legendássá vált alakjainak, a Kemény családnak a bábszínháza is.

Ekkoriban készültek el az első teniszpályák és az első sportlétesítmények. Sőt, a húszas években itt épült meg a Hungaroring elődje, egy autó- és motorversenyekre alkalmas pálya. Az első Magyar Grand Prix versenyt 1936 júniusában tartották az 5 kilométeres népligeti pályán, ahol a legeredményesebb magyar versenyző, Hartmann László a hetedik lett. A második világháború után, a hatvanas években is rendeztek bajnoki és nemzetközi gyorsasági motorversenyeket a felújított pályán, sőt a hetvenes évek legelején volt itt valódi Forma-V verseny igazi szivar versenyautókkal!

De a mutatványosbódékat, a vurstlit, azt teljesen kiirtották a Népligetből a szocialista érában.

Azóta nagy a csend – ami egyeseket vonz, többeket viszont elriaszt. Csendes is marad a Népliget, amíg a rossz híre önmagát beteljesítő próféciaként távol tartja az embereket.

SzeptEmber Feszt a Népligetben - 2010. szeptember 3-4-5
KÓSTOLÓ
Pörköltsor a SzeptEmber Feszten - 2009

A Népliget újrafelfedezésére és a budapestiekkel való megismertetésére újabban nagyszerű alkalom kínálkozik. Igaz, hogy csak évente egyszer, de akkor három napig. 2009-ben ide költözött Budapest legnagyobb „gasztrokulturális” rendezvénye, a SzeptEmber Feszt.

Közlekedési szempontból is kiváló a hely: Megközelíthető a 3-as metróval és az 1-es villamossal.

2008-ban már látható volt, hogy a fesztivál kinőtte régi helyét, a pestlőrinci Bókay-kertet. A Népliget viszont a tavalyi „bejáratós” fesztiválon túl nagynak tűnt. Részben azért, mert Bókay-kertben továbbra is fesztiváloznak szeptember első hétvégéjén, csak más néven. Részben pedig azért, mert a Népligetben szinte végtelen a tér. De ennek is megvannak az előnyei. Nem zavarják egymást a bográcsozók, a különféle ügyességi versenyek résztvevői, a gyerekprogramok vagy a különböző zenés színpadok rendezvényei, sőt még éjfélkor is kezdődhetnek programok. Jut hely szórakozásra, evésre-ivásra, a gyerekkel való játékra, vagy akár az elvonulásra, a csendes pihenőre is. Ráadásul 2010-ben a rendezvények és a fellépők száma is megszaporodott.

Mivel a belépés továbbra is ingyenes, sokak számára biztosan egyedülálló lehetőség lesz olyan előadókkal találkozni, mint Deák Bill Gyula, Laár András, Szekeres Adrien, Rácz Kati vagy Tabáni István, vagy olyan együttesekkel, mint a Republic, Török Ádám és a Mini, a Bon-Bon, az Irigy Hónalmirigy. Nem is soroljuk tovább.

A SzeptEmber Feszt 2010 sűrű programját a fesztivál honlapján bogarászhatják végig. Nem elég, hogy hat színpadon zajlik a műsor, de a gyerekeknek is külön birodalom épül. Felnőtt szemmel érdekesnek ígérkezik az amerikai és tuningautó találkozó, az egyik tisztáson meg capueira aerobik rekordkísérletre készülnek, amelyre legalább kétezer sportolni vágyót várnak szombaton délben a Vízvonal színpad elé.

Dühösebb természetű férfiak a Rönkhasító versenyben vezethetik le fölös energiájukat, és még díjat is kaphatnak érte, míg a szelídebbeknek az asszony- és talicskatoló versenyt ajánljuk. A fair play érdekében az egyentalicskát a szervezők biztosítják, az asszonyt mindenki maga hozza...

A szombat-vasárnapi hagyományos pörköltfőző versenyek mellett újra lesz grillbajnokság is, ahol biztosan be lehet gyűjteni pár jó ötletet a szabad tűzön való sütögetéshez. De csak úgy enni-inni is érdemes kiruccanni a Ligetbe, méghozzá kivételesen piknikkosár nélkül, mert ilyenkor a Pörköltek Terén válogathatunk az éttermek kínálatából.

Mindenesetre 2010. szeptember 3-4-5-én a Népliget, nevéhez méltóan ismét a nép ligete lesz.

És utána? Talán sikerül a szeptemberi kóstoló. Talán felfigyelnek végre a Népligetre a pestiek és a vállalkozók. Talán itt is megjelennek azok a fizetős szolgáltatások, amelyeknek a bevételéből vonzóbbá lehetne tenni az egész parkot. Naiv remény a visszaforgatás? Állítólag a párizsi Bois de Boulogne is ennek köszönhetően vált barátságosabb hellyé a legutóbbi években.


Nagy Feró Pörköltek Tere Pörköltfőzés - 2009
Nagyításhoz kattints a képekre!

Kapcsolódó cikkek

Pezsi filmek

SzeptEmber Feszt 2010 - ingyenes programok

PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Támogatom a Pezsit...»

Olvasta: 9610
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Witherspoonsarga.jpg