Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Pesti kertek arrow Barangolások a Népligetben >> 1. rész
Barangolások a Népligetben >> 1. rész

Családi program budapestieknek »
Pesti László, a fák igaz barátja kalauzol a Népligetben

Mert kirándulni Pesten is lehet. Ha felülünk a 3-as metróra, és kiszállunk a Népliget állomásnál, 3 perc séta után már magunk mögött is hagytuk a város zaját és füstjét. Hihetetlen, de a Könyves Kálmán körúttól száz méterre már csak madárcsicsergést hallunk és tiszta levegőt szívunk. „A fákon a moha a bizonyíték. Füstös levegőben nem él meg a moha” – mondja Laci bácsi. A liget legendás kertészénél senki sem ismeri jobban a legnagyobb pesti közparkot, amelyben több mint ötszáz féle fa és cserje különböztethető meg, köztük igazi ritkaságok is. A legöregebb fát még 1855-ben ültették.
Pesti Laci bácsi, a Népliget legendás kertésze
Minden fát ismer - Pesti Laci bácsi, a Népliget legendás kertésze

Jó vele barangolni a Népligetben. Nemcsak azért, mert minden növényt név szerint ismer (magyar és latin nevén egyaránt), és kérésre azt is elmondja, hogy melyik honnan származik, felsorolja a kártevőit és az ellenük való védekezést. Sőt nem csupán ismeri, hanem közel negyven éve védi, alakítja és gyarapítja is ezt a parkot. Ő az, aki a saját pénzéből öntötte betonba a Népliget tájékozódási pontjait, a sétányok neveit, képeslapsorozatot adott ki a nevezetességekről, grafikai sorozatot a növényekről. Ma már nyugdíjasként és társadalmi munkában, de minden nap kint van a ligetben. Amerre csak járunk, facsemetéket mutat, amelyek védő cserjékkel körülvéve növekednek, hogy a vandálok ne tördeljék le őket, és egyszer majd ugyanolyan hatalmasak legyenek, mint a Népliget százéves fái.

A fákon kívül egyéb nevezetességei is vannak a hatalmas parknak – építmények, szobrok, ipari műemlékek stb. Laci bácsi ezeket is számon tartja, gyarapítja, és rövid kultúrtörténeti kiselőadást is tart róluk, ha éppen van rá érdeklődés. Tömören és választékosan fogalmaz, látszik, hogy nagy gyakorlata van benne. Valaha, amikor még iskolai osztályok jártak ide kirándulni, Laci bácsihoz vitték a gyerekeket környezetismereti órára. Többek között megtudhatták, hogy az a zöld faépület a Mutatványos-téren a vásári bábjáték utolsó mohikánjának, Kemény Henriknek a bábszínháza.
Pesti Laci bácsi a Kemény Henrik féle bábszínháznál
A mai Mutatványos-tér büszkeségei - a két szürkefenyő és az oregoni hamisciprus

„Aligha van még másik színház, mely ennyire eggyé vált a kerttel – olvashatjuk Pesti László: Kert a Bábszínháznál című írásában. – Belső udvarán, sőt a nézőtéren is nagy zöldjuharok terjesztik szét ágaikat a tető fölött, védelmet nyújtva a nyári tűző napsütés ellen, páratlanul hangulatossá téve a helyet. Oldalsó bejárata közelében termetes feketenyár áll, Kemény Henrik bábművész személyes ültetése. Az épület főbejárata előtt, a Borbás Vince-sétányon kisebb vadgesztenyék és nagyranőtt feketenyárak alkotta fasorban minden évszakban kellemes a séta. Jobbra tekintve galagonyák, veresgyűrű somok, babérmeggyek és ördögcérnák közül toronymagasságra szökell egy fekete jegenyenyár. Bal oldalt, a Domokos János-sétány betonjára bókolón kihajlik a mogyoróbokor-sor, tavaszi virágzása üdítő látványosság. A mogyoró-sor árnyat adó ostorfában folytatódik, termése télen a madarak keresett tápláléka, közelében szép nagy ezüstfenyő áll, tövében kúszó kecskerágókkal. Az út itt autóparkolóvá szélesedik, ahol fagyalok, hóbogyók, aranyfák és néhány életfa árnyékolja a várakozó járműveket. E cserjesor mögött naspolyasor áll piros virágú vadgesztenyék társaságában, és nem messze egy nagyobb csalánteleptől, amit a gyógynövénygyűjtők rendszeresen felkeresnek.”

És így tovább... Ez a rövid részlet is felkelti bennünk az érdeklődést, hogy az „írástudó kertész” és mecénás társaságában keressük fel a Népligetet. Erre a Budapesti Városvédő Egyesület környezetvédelmi csoportja szervezésében nagy ritkán alkalmunk is lehet.

Addig is ajánljuk figyelmükbe a Laci bácsi ligete című rövidfilmünket, illetve a teljes >> mozicikket, no meg Barangolások a Népligetben sorozatunk következő részeit.


Cikkajánló
Pesti Laci bácsi a nyolckerből...

Olvasta: 10434
Hozzászólások (4)Add Comment
Bábszínház
Írta: Dante, 2010.09.20. 18:38
Kemény Henrik bábszínháza sajnos ismét rossz állapotban van a Népligetben. Kezdik kitördelni a léceket a vandálok. Kár érte, Pedig ez is a liget egyik vonzereje lehetne. Még megmenthető állapotban, azért írom, hátha van valakinek valamilyen ötlete.
Laci bácsi mikor lesz?
Írta: bogarász, 2010.10.03. 21:34
Tudja valaki mikor lesz Laci bácsinak újabb Népliget bejárása?? sajnos lemaradtam a múltkor, nagyon szar idő volt. Az öreg nagyon tetszik, olvastam egy interjúját a Népszabiban, keresétek meg a Googlen- ezsméletlen az öreg. Ezt a sétát ne hagyjátok ki,
...
Írta: Dante, 2011.06.13. 18:02
A Kemény Henrik-féle bábszínházat fel kell támasztani a tetszhalálból. Úgy tudom, hogy Debrecenben vannak a bábok,hogy ott bábmúzeum legyen. De miért nem lehet ezt megcsinálni a Népligetben? Ott volna a helye. A Kósa Lajosnak fontos, a Tarlósnak nem?
A bábszínház megsemmisült
Írta: Pesti Zsibongó, 2014.04.09. 22:14
Kemény Henrik bábszínházát 2011-ben felgyújtották, az leégett, így sikerült vandál kezeknek maradéktalanul megsemmisíteni. A fentebb szólott Dantéhoz kapcsolódva: Budapestnek valóban nem volt e kis házikó fontos. Van viszont itt fővárosunkban elég salak és vandalitás a romboláshoz, ahogy van elég restség és tunyaság is pártoskodó és süket elitünkben, hogy mindezt tunyán szemlélje. De nem baj: maradtak a ligetben még drogosok, csövesek, melegek, anyós talicskázás a Szeptemberfeszten és így tovább. Továbbra is az az ország vagyunk amelyik nem becsüli értékeit. Hacsak Berki Krisztián, Gáspár Győző és Kelemen Anna nem tekinthetők annak. Talán szimbolikus, hogy Laci bácsi épp 2011 őszén tette le kulcscsomóját a Főkert vezetőjének asztalára, mondván, tiszte itt véget ért, az elmúlásra kell felkészüljön.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

kapolna_ht.jpg