Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Szeptember Feszt arrow Csak a pörkölttel nyúltam mellé
Csak a pörkölttel nyúltam mellé
Írta: Libisch Károly   
Mint a fővárostól 100 km távolságban lakó polgár, nem igazán rendelkezem naprakész és mindenre kiterjedő információkkal a pesti helyekről és eseményekről. A sajtóból próbálok választani és csemegézni. Olykor sikerrel, mint amikor a budapesti nyári fesztiválok zárásának is megjelölhető SzeptEmber Feszt nevű rendezvényt választottam a Népligetben 2010. szeptember 3-5. között. Méltó zárás volt...
SzeptEmber Fesztes vasalt falatok...
Ínycsiklandozó installáció

Persze, ezzel a fesztivállal nem nyúlhattam nagyon mellé, mert az eredetileg a Bókay-kertben lebonyolított és ott már hagyományokkal rendelkező rendezvény több évadján is részt vettem, így a pörköltfőzést a kulturális sokszínűséggel kombináló eseménynél sejtettem, hogy mire számíthatok. A szervezési problémák miatt 2009-től a Népligetben rendezett esemény a tavalyi esetlegessége mellett idénre már belakta a helyet, és a szervezőket csak dicsérni lehet a hat színpad program-összeállítása, illetve az utakon felvonultatott üzletek és egyéb események sokszínűsége miatt. A vurslin át a rétesvonatig, vagy a pálinka-utcáig. A kultúra ingyenessége mellett csak azt fájlalhattam, hogy a minőségi pálinkák még a pálinka-utcában sem voltak potyán.

A központ persze a zene volt. A három nap folyamatában a Deák Bill Blues Band, Gesarol, Géniusz, Gangsta Zolee, Pedrofon, Casablanca, Bon-Bon, Sing-Sing, Isolated és még jó néhány színvonalas produkció szórakoztatta a nagyérdeműt. Az általam becélzott vasárnap eseményei között is változatos, jó koncertekre volt kilátás. Az ebéd utáni hangulatban én a Vodkuval kezdtem. A már régebbről – Vodku v glodku néven – ismert orosz-klezmer zenével befutott (erről és a befutás tényéről lehet vitatkozni, de minek!) zenekar itt fergeteges másfél órát nyomott. De elhallgattam volna még tovább is.

Ferenczi György és a Rackajam nagyszínpadi bulija a várakozásomnak megfelelően jó volt. Semmi cicó, profi zene és megszólalás.
Professzionális zenei kínálat a SzeptEmber Feszten

Retróhangulat ígérkezett a Hangmester-szinpadi, teltházas Mini-bulin. A Török Ádám vezényelte csapat ugyanis mindent megtett azért, hogy a hippikorszak szellemét egy kicsit visszahozza a mai világba. Részben ez is sikerült, de a hallott zene sokkal jobb volt, mintsem hogy a retro-féle nosztalgiázás vagy megélhetési kulturbűnözés kategóriájába kerüljön. Mint ahogy a Kék Nyúl trió fiataljai sem nosztalgiából játszottak hammond-orgonás dzsez-bítet (jazz-beat). Ezzel pedig kifejezetten üde színfoltjai voltak a vasárnap estének.

Mind a hat fesztiválszínpadon folyamatosan zajlottak az események, és egyszerre minimum 3 helyen szólt a zene, vagy egyéb program, de a vasárnap esti teltházat a nagyszínpadon a Republic produkálta. Megvolt tehát a hangulat, melyre a tömegeknek érdemes volt kijönni. Mivel a slágerek nem az én műfajom, ezért inkább a Frank Zappa Emlékzenekart hallgattam, akik Syrius- és Zappa-számokat nyomtak hitelesen, nagy átéléssel, a zene és az elődök iránti alázattal, tisztelettel. Vitathatatlanul a fesztivál egyik legjobb produkcióját nyújtva.

S hogy miért mondtam el mindezt? Mert ritkán adódik, hogy sikerül olyan eseményt kiválasztani, ahol úgy nagyjából rendben mennek a dolgok szervezésileg, és a zenei választék is kielégítő (azaz van miből választani!) egy még éppen nem zsúfolt eseményen. Csak a választott étekkel nyúltam mellé. Ez a kecskepörkölt lehetett volna finomabb, legalábbis engem nem dobott fel annyira, mint egykoron a Bókay-kert nagy bográcsaiban főzött és zsömlében felszolgált marhagulyás…

De majd legközelebb: jövőre már a 12. SzeptEmber Feszt lesz…


SzeptEmber Feszt - ellenállhatatlan füstfelhőben
Jól alákészítve a parázsnak...

Libisch Károly további írásai a Pezsin

Kapcsolódó rovatok

Olvasta: 5036
Hozzászólások (4)Add Comment
...
Írta: sarka, 2010.09.28. 22:20
Én nem nyúltam mellé a pörkölttel mert eleve olyan vasalós flekkent ettem ,mint ami a képen is van.
nekem is megteccett:))
kétszer mentünk ki a népligetbe, nem kajálni hanem csak lötyögni, de a barátom fázott sajnos, hiába ittuk a finom pálinkákat, mégse volt hajlando eltolni engem a talicskatoló versenyben. De azért jó volt.
Kár hogy csak egyszer van egy évben és pont ilyen vacak idő volt.
A bachered ne legyen
Írta: zacskó, 2010.10.04. 19:51
Olvastál volna Bächert (az Ivánt) akkor egy csalódást megspóroltál volna, amúgy meg ha birod a Boris Viant, hát Bächer kecskéjénél szórakoztatóbb kevés van!
állati
Írta: Benja, 2010.10.08. 12:30
Utánanéztem a Bächer Iván kecskéjének, kajakra beszarás. Idézek kicsit a pörköltből:
"Ennek a jó, szívós, inas és sovány állatnak - a kecske ugyanis, bármennyit eszik, csupa csont és bőr marad -, ennek a rosszul kezelt múmiára emlékeztető jószágnak tehát fájó szívvel elvágjuk a torkát, felhúzzuk a rénfára, vagy arra, ami abból megmaradt, megnyúzzuk a megboldogultat, kibelezzük, és aztán kezdhetjük róla lemosni a szőrt.
Ezzel egy nap alatt végezni bajos.
A kecskét ugyanis belül is szőr borítja.
A kecskepörköltre vágyó legjobban teszi, ha megszokja, de még jobban, ha egyenesen megszereti a kecskeszőrt.
Akkor aztán minden akadály elhárul a kecskepörkölt élvezete elől.
A kecskepörkölt elkészítése innen már roppant egyszerű: meg kell csinálni a kecskehúst pörköltnek.
Csak a fűszerezésére ajánlatos ügyelni: a kecskepörköltbe bele kell tenni, szuszakolni, zúdítani mindent, ami a kezünk ügyébe kerül, nemcsak kilónyi hagymát, öt fejnyi fokhagymát, két liternyi vörösbort, nem csupán nyakló nélkül sót, borsot, paprikát, de kell adjunk neki maroknyi majorannát, koszorúnyi babért, kis bokor lestyánt, csokréta tárkonyt, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, koriandert, citromborsot, csillagánizst, fehér ürömöt és feketét, illatos kutyafüvet, büdös kerti borókát, morzsolt légyfogót, zsályát, vasfüvet, turbolyát.
Így talán egy kicsit elvehetünk a kecskehús ízéből.
Ízre ugyanis a kecskehús valami rémes."
kóstoló
Írta: atalanta, 2011.08.27. 21:51
Mi vettünk kóstolójegyet és előbb megkóstoltunk pár pörköltet. Ajánlom ezt a megoldást, pláne ha többen vagytok. És akkor azt választjátok ki teljes adagban, ami a legjobban ízlett. Különben a szokatlan ízekből elég is egy kóstoló. Aztán az ember belakik egy jó adag marhapörivel vagy szélsőséges esetben egy tejfölös nyúlpaprikással.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
Utolsó frissítés ( 2011.07.27. )
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

koltai_solo2.jpg