Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Értetek arrow Bioetika és "költség/haszon" az egészségügyben
Bioetika és "költség/haszon" az egészségügyben
Írta: Vörös Éva   
Egy mindenkit érintő, fiatal tudományág, a bioetika aktuális kérdéseiről beszélgettünk Dr. Kovács József egyetemi tanárral, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Bioetikai részlegének vezetőjével.
Dr. Kovács József
Dr. Kovács József

Az orvosi tevékenységek finanszírozás szempontjából pontrendszerbe vannak sorolva. A gyógyításnak költségvetési korlátai vannak. A szükséges sokszor eltér a lehetségestől. Hogyan éli ezt meg az esküjében és az etikában hívő orvos?

Ez ma az egyik legnehezebb orvosetikai dilemma. A hagyományos orvos–beteg viszonyt az jellemezte – s ezt sírjuk vissza mindannyian –, hogy az orvos mindent megtehet a betegért, amit csak szakmailag szükségesnek és lehetségesnek vél, a beteg pedig el is várja, hogy mindent kapjon meg, ami az állapotában valamiféle haszonnal kecsegtet. A modern medicina azonban – egyre drágább volta miatt – költséghatékonyságra kell, hogy törekedjen. Egyre kevésbé tartható az az elv, hogy mindenki kapjon meg mindent, ami számára akár csak csekély mértékben is, de hasznos, s egyre inkább az az elv kerül előtérbe, hogy azokat a beavatkozásokat kell támogatni, amelyek kedvező költség/haszon aránnyal rendelkeznek, vagyis az adott pénzből a lehető legtöbb hasznot, például egészségnyereséget produkálnak. A költségtudatosság a hagyományos orvosi etikától idegen, s még ma is nagyon nehezen tudjuk elfogadni, akár orvosként, akár betegként ezt a szemléletet, noha naponta megtapasztaljuk ennek érvényesülését.

A drága vizsgálati módszerekhez nagyon nehéz hozzájutni, sokszor hónapokat kell várni. A drága gyógyszerek viszont azonnal hozzáférhetőek. Lehet, hogy a "Legfőbb érték az ember" elvet mára felváltotta a "Legfőbb érték a pénz"?

A "legfőbb érték az ember" kifejezés továbbra is érvényes maradt a gyógyászatban, bár inkább ennek hagyományos megfogalmazására szoktak hivatkozni, ami úgy szól: "A beteg érdeke legyen a legfőbb törvény!" Míg azonban a hagyományos medicinában a fenti mondatban szereplő "beteg" szó az egyedi beteget jelentette, akivel az orvos éppen találkozott, ma egyre inkább az összes beteget jelenti. Vagyis azért kell a betegek kezelése során költségszempontokat is figyelembe venni, hogy minél több betegnek jusson megfelelő színvonalú kezelés. A régi filozófia tehát az volt, hogy néhány betegnek mindent, ami lehetséges, míg a mai talán az, hogy minél több betegnek kell legalább egy tisztességes minimumot biztosítani, ahol nem a minimumon, hanem a tisztességesen van a hangsúly. Ez komoly szemléleti változás.

Ön szerint hogyan nézne ki a bioetikának tökéletesen megfelelő egészségügy?

A tökéletesség számomra maximalista kívánság. Ahogyan Bruno Bettelheim írta, ne akarjunk tökéletes szülők lenni, hanem reálisabb, ha elég jó szülők akarunk lenni, ez sem könnyű. Hasonlóképpen, reálisabb cél, ha elég jól működő egészségügyi rendszert és elég jól funkcionáló bioetikát alkalmazunk. A bioetika mindig kritikus, igyekszik az egészségügyi rendszert betegközpontúvá tenni, s az ehhez szükséges fogalmi apparátust megteremteni. A bioetika már eddig is nagy szerepet játszott a hagyományos, paternalisztikus orvos–beteg viszony helyességének megkérdőjelezésében, egy egyenrangúbb, az orvos és a beteg egyenjogúságán alapuló modell kialakításában, s a betegjogok megfogalmazásában.

Mit kellene tenni ennek elérésére?

A bioetika még fiatal tudomány, s mint minden fiatalnak, támogatásra van szüksége. Magam azt gondolom, hogy a bioetikai kutatások nagyon fontosak, mert mindannyian vagy potenciálisan, vagy aktuálisan betegek vagyunk, s így a bioetika mindannyiunkat érintő, alapvető kérdésekkel foglalkozik.

Vajon orvosok és politikusok hogyan mérik az élet értékét? Példának okáért ha az óraátállítással megspórolunk több millió forintot, de abban az időben többen halnak meg az utakon balesetben, akkor mi az a mérték, amikor azt mondják, hogy már nem éri meg?

Azt gondolom, hogy az életnek valóban értéke van, de nincs pénzben kifejezhető ára, s az ilyen vizsgálatok tévútra vezethetnek. Ezért inkább azok a költség-hatékonyság vizsgálatok az elfogadhatók, amikor nem árazzuk be az élet értékét, hanem alternatívák által létrehozott egészségnyereségeket hasonlítunk össze. Véleményem szerint ez etikailag jóval védhetőbb megközelítés, mint azok a költség-haszonelemzések, melyek az emberi élet pénzbeli értékét próbálják megállapítani. A medicinában az ilyen közgazdasági megközelítés csak nagyon sok korláttal alkalmazható.


Cikkajánló
Dr. Kovács József
Dr. Kovács József

Vörös Éva a Pezsin

Olvasta: 8366
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

bioetika_ht.jpg