Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Pikáns vígjáték barátok közt
Pikáns vígjáték barátok közt

Francia négyes - jóban, rosszban

Marc Camoletti darabjai a tévedések vígjátékai. Szellemesen megírt, tipikus bulvárdarabok a férfi és a nő közötti örök konfliktusokról. A Boldog születésnapot, a Hatan pizsamában, a Szex a lelke mindennek vagy a Francia négyes szinte biztos sikerre számíthat a világ bármely pontján. Bármikor elővehetők, le sem kell porolni őket, a mai Budapesten pont olyan időszerűek, mint húsz évvel ezelőtt Londonban, vagy harminc évvel ezelőtt Párizsban voltak.
Teljes a stáb...
Francia négyes, avagy négyen a kanapén

Az események a műfaj jól ismert alaphelyzeteiből épülnek fel, tulajdonképpen panelekből, olyannyira, hogy Camolettinél még a főszereplők nevei is azonosak. A pasit mindig Bernard-nak hívják, a nőt Jacqueline-nek, és állandó szereplő egy bizonyos Robert is, aki vagy a főhős barátja, vagy pedig a riválisa. Mintha egy végtelen történetet látnánk. De a szerző olyan ügyesen szövögeti a szerelmi bonyodalmakat, a váratlan fordulatokat, titkokat, félreértéseket és lebukásokat, és olyan mesterien adagolja a poénokat, hogy az egészből mindig fergeteges komédia kerekedik, és történjék bármi, egy idő után rendszeressé válik a hahota a nézőtéren.

Camoletti komédiái az egész világon népszerűek, a szerzőt a huszadik század egyik legnagyobb színpadi nevettetőjének tartják. Több darabját meg is filmesítették. A legnagyobb sikert az 1965-ös Boeing, Boeing aratta Tony Curtis-szel és Jerry Lewis-szal a főszerepben. A lökhajtásos vígjátékot nálunk Leszállás Párizsban címmel tűzi műsorára rendszerint több színház is. Állítólag ez a legtöbbet játszott francia színdarab a világon – több mint tízezerszer adták már elő. Camoletti szívesen közreműködött a darabjai színrevitelében is, de csak egyből rendezett mozifilmet. 1979-ben mutatták be a Négyen a kanapén című francia filmvígjátékot Michel Galabru és Marina Vlady főszereplésével...

És most újra itt vannak ők négyen – ezúttal Gergely Róbert utazó színházának piros heverőjén.
Németh Kristóf és Gregor Bernadett a Francia négyes kanapéján
Kristóf és Berni a közös kanapén

A darab címe: Francia négyes, avagy négyen a kanapén természetesen nem a klasszikus négytételes táncra, hanem két pár szerelmi kalandjára utal. Bernard, a jó nevű ügyvéd (Németh Kristóf) és fogorvos felesége, Jacqueline (Gregor Bernadett) éppen válófélben vannak. Közös lakásukat elfelezvén átálltak a „nyitott házasságra” – magyarán a változatosság gyönyörét keresve mindketten új kapcsolatba kezdtek. A férj egy Bubble névre hallgató, csinos fiatal fotómodellbe habarodott bele (Szabó Zsófi), a feleség ifjú hódolója pedig ki más lenne, mint Robert (Szabó Máté). A mulatságos helyzetek abból adódnak, hogy mindkét fél beköltözteti újdonsült szeretőjét a közös lakásba, ahol Viktor, a komornyik (Harsányi Gábor) igyekszik féken tartani az indulatokat.

Az édes négyesben töltött napok nem nélkülözik a pikáns jeleneteket sem. Bár a korábbi híresztelésekkel ellentétben Szabó Zsófi vetkőzés helyett beéri egy erotikus tánccal – ami mondjuk a délutáni matinék szempontjából üdvözlendő döntés volt. A komédia egyébként akkor vesz váratlan fordulatot, amikor felüti fejét a „zöldszemű szörny”, és a féltékeny férj nem éri be a fele királysággal. Amellett, hogy forró csókokat vált vadiúj barátnőjével, azt már zokon veszi, hogy a neje a saját házában szarvazza fel. Ezért a minden lében kanál komornyik tanácsát követve megpróbálja kitúrni vetélytársát a családi fészekből. Hogy mindebből további meglepetések és kacagtató helyzetek alakuljanak ki, arról a leleményes szerző és a komédiázó színészek gondoskodnak bőséggel. Esetükben még a rivális szappanoperákban való szereplésük is csak fokozza a helyzetkomikumot. (Aki nem tudná, Németh Kristóf az RTL-es Barátok közt, Szabó Zsófi pedig a TV2 Jóban, rosszban sorozatának állandó szereplője, ahol egy időben Gregor Bernadett is megfordult.)

Arról meg az élet gondoskodott, hogy a 2010. decemberében bemutatott darabot a színészek magánélete is „aktualizálja”. Azokban a napokban a bulvársajtó épp azzal volt tele, hogy a főszerepet játszó Németh Kristóf mennyire szenved, amiért a neje otthagyta egy másik férfi miatt. A darabbéli feleségét játszó, amúgy szintén férjezett Gregor Bernadett pediglen úgyszintén pont ekkor vallotta be nős kollégája, Magyar Attila iránti olthatatlan szerelmét ország-világ előtt. És még mondja valaki, hogy ennyi egybeesés csak a hollywoodi premierek előtt fordulhat elő...


Cikkajánló
Olvasta: 10962
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: Oresztész, 2011.01.20. 22:04
jaj szegén Gregor Berni hogy mennyire bekerült a köztudatba, mert az élet azt hozta, hogy neki mindig másik pasi kell Mondjuk a Nyuszómuszó persze érthető hogy levette a lábáról a nagy dumájával meg a délceg testével. Nincs is ebbe semmi baj, mások is elválnak, nade aki simán belegázol mások érzéseibe mire föl szívja fel magát egy paródia miatt? (a Baginacsára gondolok a Fábryban. Nem kéne neki pereskedni.)
kígyó
Írta: cytron, 2011.01.30. 19:10
Azért a Gergely Robi se véletlenül választotta ezeket az arcokat. Nem mintha nem nem lenne más színész meg színésznő , aki el tudná játszani, de bulvár darabba bulvár színész kell. És hol terem az ilyen? Hát a bulvár sajtóban. Amit most a Berni perelni akar - ez ám a farkába harapó kígyó;)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!