Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Botafogócska
Botafogócska
Az utánpótlást a magyar Botafogónál is edzőtáborba küldik.
Csak itt nem brazil focit gyakorolnak, hanem latin táncot.
Botafogó
Carmina Burana

Az unokaöcsém 15 éves, és egyszer még jó kiállású pasi lehetne belőle. Azonban pillanatnyilag egy nagy mamlasz, és akármilyen szemtelennek látszik, szerintem nincs elég önbizalma. Régebben elég sok sportágat kipróbált, aztán mindegyikbe beleunt, és mostanában szinte egész nap csak gépezik. A szünidőben ez odáig fajult, hogy valószínűleg oda fog nőni a székéhez.

Gondoltam, kimozdítom a holtpontról, és megpróbálom kapcsolatba hozni a való világgal.
Valami olyan elfoglaltságot akartam keresni neki, ami megmozgatja. Nemcsak az izmait, hanem az agyát is. Mert Norbi agyas gyerek, van fantáziája és még lelke is. Nem kéne parlagon hagyni ezeket az adottságait. Meg hát persze legjobb lenne valamilyen közösségben megmozgatni őt, hogy ha már kikászálódik a szobájából, legalább valóságos embereket is megismerjen.
Na, ez hirtelenjében már öt követelmény lenne: ész, erő, fantázia, érzelem, közösség. Melyik sportágban lehet ezeket együtt megtalálni? Jó ötlet híján otthagytam Norbit a gép előtt.

 

A HATODIK KÖVETELMÉNY

Egyéb okból kifolyólag eszembe jutott, hogy olvastam valamit a híres-neves Botafogo táncegyüttes nyári táboráról. Mire elnyargaltam a Bókay-kertbe, az egyhetes tábor (2008) már véget ért. De a táncos lábú ifjak közül a legmegátalkodottabbak még a következő héten is fellelhetők voltak a helyszínen. Na mondom, kicsit meginterjúvolom őket, az oktatójukkal, Krizsa Máriával egyetemben.

Botafogó
Kabaré
A többszörös bajnok, profi táncos Mary olyan határozottan ragadja magához a szót, hogy rögtön belátom, jó helyen járok. Ez a filigrán fiatal nő nyilván kemény drillnek veti alá a nebulóit. „Először is azért csináljuk a tábort, hogy jól megmozgassuk a gyerekeket." (Ez tetszik.) „Másrészt hogy gyakorolják az önkifejezést, az érzelmek kifejezését." (Ez pláne jó!) „És hogy itt jól érezzék magukat. Büszkék vagyunk rá, hogy a táboraink összekovácsolják a gyerekeket. A szülők meg biztonságban tudják őket.." (Hohó, ez már egy hatodik szempont. Ugyan Norbinak nem kell már bébiszitter, de szívesebben bíznám Maryre, mint mondjuk Nico Bellicre a GTA IV-ből. Csak hát én nem vagyok megkérdezve.)

Mégis hány évesek járnak tánctáborba? Mert én itt két fiatalembert és két ifjú hölgyet látok. Kiderül, hogy a résztvevők életkora nyolctól harmincévesig terjed. És szándékosan ilyen tág a határ. A kicsik a nagyokat lesik, megpróbálják utánozni, és nem bohóckodják el a dolgot. A nagyobbak meg irányítgatják őket. Így alakul ki egy jó hangulatú, mégis komoly kis közösség.
Ekkor vált világossá a számomra, hogy ezek a gyerekek nem véletlenül vonultak tánctáborba. Ezek előzőleg már a Botafogo valamelyik tánctanfolyamát is végigjárták. Sőt, itt van egy hierarchia is!

 

A PÉLDAKÉPEK

A csúcson a legerősebb tánccsoport, az A-formáció áll. Az ő utánpótlásuk a B-formáció. Ez a két formációs tánccsoport hetente öt-hét órákat edz, és szemkápráztató kosztümökben táncol a nagyközönség előtt. Ők a tagjai a show-tánc-világbajnok, többszörös látványtánc Európa-bajnok, fesztiválgyőztes és többszörös magyar bajnok Botafogo Táncegyüttesnek. Több mint 25 kész koreográfiájuk van. Ezen felül a táncszíndarabjaikkal (Aladdin, Tűzcsizmák, Vasmacskák, Don Q) lépnek fel rendszeresen telt házak előtt a Nemzeti Táncszínházban, a Thália Színházban és másutt.

Botafogo

Kék Duna keringő a Hősök terén

És vannak az egyéni versenyzők, akik minden nap két órát edzenek. Az együttesből sokan hivatásos táncosok lettek.

A formációknak az az előnye, hogy megvan a sikerélmény, ugyanakkor nem kell hozzá akkora anyagi befektetés, mint az egyéni versenyzéshez (költséges órák, drága ruhák, cipők stb.). És a fellépti díjakat is visszaforgatják az együttes fenntartásába. Az A- és B-keret egyhetes táborait augusztusban tartják, itt még jobban összecsiszolódnak, segítenek egymásnak, erősödik a közösségi szellem.

Gondolom, rájuk tekint követendő példaként a C-csoport. Mary pontosít. Így igaz, de nem mindenki akar táncos lenni. Vannak fiatalok, akik csak azért jönnek, mert szeretnék jobban érezni magukat a bulikban, szeretnének jobban mozogni vagy táncolni.

Rögtön eszembe jutott az egyik színpadi dobos és ütős barátom, aki huszonévesen járt végig egy tánctanfolyamot. És utána szívesebben lépett ki a színpadra, egyszerűen mert magabiztosabb lett a mozgásában.

 

NEMCSAK MOZGÁS

Tényleg: mennyi lehetőség rejlik a táncban! Egyrészt egy mozgásforma, amely aktivizálja a testet, levezeti a feszültséget, jókedvre derít, tartást ad, egyszóval: egészséges. Másrészt egy művészeti forma, amellyel érzelmeket vagy történéseket lehet kifejezni. Sőt az önkifejezésre is lehetőséget ad.

Középen a tanárnő: Krizsa Mária
Az Aladdin a Botafogo előadásában.
Ekkor az egyik fiatalember egy még prózaibb okot hoz fel. „Nem akarok folyton a számítógép előtt ülni." Na ez érdekes! - kapom fel a fejemet.

A 15 éves kora ellenére már kész férfinak tűnő Kaszab Christopher alapszinten vízilabdázott, de rájött, hogy ez a sportág nem az ő alkatának való. Aztán 13-14 évesen kedvet kapott a táncra. Igaz, hogy náluk ennek már családi hagyományai vannak, de ő mégis szabadon döntött úgy, hogy tesz egy próbát. Felkelt a gép mellől, és először egy másik helyen kezdett táncolni, majd egy évvel később átjött a Botafogóhoz. Itt jobban érzi magát, jobb a közösség. Tetszik neki, hogy érzelmeket lehet a tánccal kifejezni, és a hogy fejet is használni kell hozzá.

A másik fiatalember már komolyabb tánciskolai múlttal rendelkezik. És minden edzőtábort végigcsinál. Hogy mit kap itt a tanáraitól?
- Kihozzák belőlünk azt, amit meglátnak bennünk. Mi esetleg megelégednénk valami egyszerűbb megoldással is. - teszi hozzá a 21 éves Pátkai Balázs. Őt az ragadta meg, hogy azok a 16 évesek, akik már 8 évesen elkezdtek táncolni, olyan érzelmek kifejezésére képesek, amelyeket egyébként még nem is ismerhetnek. Balázs nem kezdte ilyen korán, de jelenleg már a B-keret tagja, és az A-ba készül, amellyel versenyezni szeretne. A jóképű fiatalember elég tömören meg tudja fogalmazni, mit jelent számára a Botafogo: - Ez egy életforma.

Szóval a bulikirályságtól eljuthatunk az életformáig is. Nem semmi ez a közösségben való táncika. De hogy fogom én erre rákattantani a Norbit?


Kapcsolódó cikkek:
A Botafogó felvezeti Eliades Ochoa koncertjét
Olvasta: 8173
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

kapolna_ht2.jpg