Pesti Zsibongó

2024. április 25. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Gyógyír arrow Újra ÉRTETEK
Újra ÉRTETEK
Írta: Bogdán Éva   

A második füzet...

Bizonyára sokkal könnyebb egy professzornak az akadémián vagy szakmai körben előadást tartani az orvoslásról, mint a laikus közönség számára. De ez sem lehetetlen. A 2011-ben immár negyedik éve működő óbudai San Marco Szabadegyetem sikere például pont abban rejlik, hogy a neves professzorok mindenki számára érthetően mesélnek hivatásukról, szakmájuk eredményeiről, vagy tágabb perspektívában a testi-lelki egészség megőrzésének lehetőségeiről. A Püski Kiadó jóvoltából ÉRTETEK címmel olvashatóvá vált előadás-sorozat második füzetében az orvostudomány újabb négy különböző területének szaktekintélyétől tanulhatunk valamit. A témák ismét izgalmasak és aktuálisak. Stressz a 21. században - A boldogság, az egészség és a betegség összefüggései - A szervátültetés kérdései. És végül: Csókay András, a sikeres agysebész megrázó vallomása az igazság megtalálásához és kimondásához szükséges bátorságról és szelídségről.
A San Marco hercegné alapítványa által 1901-ben Óbudán megnyitott Irgalom Háza
A szabadegyetem névadója, San Marco hercegné által létrehozott alapítvány 1901-ben nyitotta meg Óbudán az Irgalom Házát. A San Marco utcában álló intézményben gyógyíthatatlan betegeket ápoltak a pálosok Szent Vince nevű női irgalmasrendjének tagjai. A II. világháború súlyos károkat okozott az épületben. 1949-ben megszűnt a kórház. Előbb egészségügyi szakiskola, majd főiskola működött az épületben. 2008 óta a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek oktató és fejlesztő intézménye

Balázs Csaba belgyógyász-endokrinológus professzor a huszadik század járványának nevezett népbetegség, a stressz bonyolult kérdéskörét járta körül. Egyáltalán, mi az, hogy stressz? Milyen típusai vannak? Melyek a főbb stádiumai? Milyen idegi szabályozása van? Hogyan tudjuk mérni a stresszt? És hogyan lehetséges gyógyítani, vagy pláne megelőzni? Bár magának a stressznek a meghatározása sem egyszerű, de az alapvető kérdés mégis az adaptáció, az alkalmazkodó képesség valamilyen zavara. Emiatt borul fel a szervezet egyensúlyi állapota, aminek azután különböző biokémiai következményei lesznek. Növekszik a szív- és érrendszeri betegségek vagy az autoimmun-allergiás betegségek kockázata, de az egyensúlyborulás áll a daganatos betegségek hátterében is, továbbá a pszichés-pszichiátriai megbetegedések, a pánikbetegség, vagy a ma már népbetegségnek számító depresszió mögött is. A professzor érdekes előadása lassanként lerántja a leplet a „néma gyilkosnak” is nevezett stresszről, és végül néhány életvezetési tanáccsal is szolgál, mert ez az a terület, ahol az orvos végképp nem jelentheti ki, hogy őt csak a test, vagy csak a psziché érdekli. Csakis a három együtt: a test, a lélek és a gondolkodás együttesen adja meg a 21. század gyógyászatának a lényegét, és segítheti elő, hogy leküzdjük a stresszt.


Boldogságideál

Kopp Mária nemzetközileg ismert magatartáskutató orvos-pszichológus a testi és a lelki egészségi állapotunk összefüggéseire világított rá Boldogság, egészség, betegség című előadásában. A pozitív pszichológiai irányzat egyértelművé tette, hogy a boldogság és általában a pozitív lelki állapot nagyon komoly egészségvédő tényező. Sőt még az országok közötti gazdasági különbségeknek is az egyik legfontosabb meghatározója. Hosszabb idő óta nemzetközi értékfelmérésekben vizsgálják az úgynevezett boldogságszinteket az egyes országokban. A kutatásokban részt vevő professzor asszony ismerteti azt a hat tényezőt, amely közel 80 százalékban megmagyarázta az országok közötti különbségeket. Ezek közül a legmegdöbbentőbb deficit Magyarországon a bizalom hiányában mutatkozik. Gondoljunk bele, milyen súlyos stresszforrás egy olyan országban élni, ahol az emberek 80 százaléka úgy érzi: hogy nem bízhat meg a másik emberben, és hogy nem fognak törődni vele, ha valami baj éri. A magyarok depressziójával kapcsolatos közvélekedés azonban pontatlan – Kopp Mária egy árnyaltabb képet ad. Ami pedig a boldogságot illeti, nyilvánvaló, hogy nagy átfedésben van a jó életminőséggel, de alapjában véve mégis szubjektív fogalom, ezért nem is igen van tudományos meghatározása. A professzor előadásának talán legtanulságosabb része az a következtetés, hogy a boldogság a legszorosabban ahhoz kapcsolódik, hogy az ember mennyire érzi azt, hogy az életének értelme, célja van. Ezzel szemben a fogyasztói társadalom egészen más, külsődleges értékeket helyez előtérbe, ezeket tekinti boldogságideálnak. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy azok az emberek, akik számára a külső értékek (a jó megjelenés, a hírnév, az anyagi gazdagság) a legfontosabbak, azok valójában sokkal boldogtalanabbak és kevésbé egészségesek.


Értetek - a 2. kötet a Püskitől

Perner Ferenc sebészprofesszortól a huszadik század második felének egyik legnagyobb felfedezéséről, a szervátültetésekről kaphat első kézből származó információkat az olvasó. A sikerek eléréséhez vezető nehéz és rögös út felvázolása után azonnal a szervátültetés jelenének bonyolult sebészeti, társadalmi, erkölcsi és etikai kérdéseivel szembesülünk. A transzplantációk folyamatának, szabályozásának és gyakorlatának megértéséhez a professzor némi terminológiai és jogi magyarázattal is szolgál. Az eredményeket jónak tartja, az átültetés után ma már általában hosszú túlélésre lehet számítani. De ki gondolta volna, hogy minél sikeresebbek a transzplantációk, annál nagyobb lesz a várólista és a szervhiány miatt elhunytak száma – mindenütt a világon. A professzor szerint a jövőbeli kilátások egyrészt bíztatóak, mivel az elkövetkezendő 10-15 évben haladás várható az immungátló kezelésben. Viszont a donorkérdés nem oldódik meg, ezért sokan a géntechnológiától várják a megoldást.


Zsúfolt nézőtér a San Marco Szabadegyetem Ranschburg előadásán 2011. február 14-én
Telt ház a San Marco Szabadegyetemen - az Óbudai Kulturális Központ nézőterén

Csókay András idegsebész a lelkiismeret és a hit felől közelíti meg az igazsághoz – így a tudományos igazsághoz is – vezető utat, amelyet személyes példáján keresztül, két találmánya (az éralagút-módszer és a robotkéz) létrejöttével tesz érthetővé. Nem sok ilyen őszinte viviszekcióval találkozunk orvosok részéről, azt biztos, de Csókay nem tehetett mást. Nézete és tapasztalásai szerint csak a közös igazságok megtalálása révén tudunk változtatni Magyarország helyzetén. Igen ám, de az igazság kimondásához sokszor bátorság kell. És a félelem rettentő nagy úr, még a pszichológusok sem tudnak egyértelmű terápiát adni a leküzdésére. Csókay kimondja, hogy a félelmet a történelem folyamán eddig egyetlen ember tudta teljes mértékben legyőzni – Jézus Krisztus. De mondhatjuk azt is, hogy az az ember, akinek mindig tiszta a lelkiismerete, aki minden este „tükörbe tud nézni”, ha kesergéssel is, de ő is ki tudja irtani magából a félelmet. Ahhoz, hogy ebben segíthessünk másoknak, békeszerző, nyugodt párbeszédek kellenek. A bátor, szelíd, de az igazságot kimondó magatartással lehet csak elgondolkodtatni az embereket. Hogy milyen fordulatot hozhat egy ember, egy közösség, egy tudomány vagy akár egy házasság életében, hogyha a félelmet leküzdve elkezd az igazsággal foglalkozni, arra hoz fel néhány tanulságos személyes tapasztalatot Csókay András.

Értetek - a sorozat folytatódik

A könyv kapható:
a Püski Kiadó könyvesboltjában (Budapest, I. ker., Krisztina krt. 26., Tel: 375-7763, 214-3905),
a Szent Margit Rendelőintézetben, a földszinti könyvárusnál (Budapest, III. ker., Vörösvári út 88–96.),
valamint az óbudai San Marco Szabadegyetem rendezvényein.

Ára: 1500 Ft


Cikkajánló
Előadások a San Marco Szabadegyetemen a Püski Kiadó köteteiben

Könyvek a Pezsin

Olvasta: 8113
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: házimanó, 2011.03.11. 21:52
Érdekes ez a teltházas kép a Ranschburg előadásán. Ő nincs benne véletlenül a könyvben?

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

lego_152.jpg