Pesti Zsibongó

2024. április 25. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Marszi újra Európa-bajnok
Marszi újra Európa-bajnok
Igaza lett Rebicek Gerd mesternek, amikor azt mondta, hogy adjunk időt Marszinak. A tehetséges pestszentlőrinci karatés fiú a 2009-es junior Európa-bajnoki cím elnyerése után magasabb korosztályba lépett. Kellett neki az erőgyűjtés az erősebb, agresszívebb ellenfelek között. És tessék! Tadissi Yves Martial két év múlva, tizenkilenc évesen ismét EB-t nyert, de ezúttal már az U21-esek között.
A 38. Junior, Kadet és U21 Karate Európa-bajnokság győztese
Tadissi Martial az újvidéki EB bajnoka

A 38. Junior, Kadet és U21 Karate Európa-bajnokságot 2011. február 11-13. között tartották Újvidéken. Hazánk a 29 egyéni kategóriából 28-ban indított versenyzőt, ami már hosszú ideje nem fordult elő. A nagy létszámú csapatot az indokolta, hogy majdnem minden kategóriában akadt olyan sportolónk, aki a kvalifikációs tornákon, nemzetközi mezőnyben is képes volt már helyt állni. Miután az idei EB-re más országok is hasonlóan nagy csapattal érkeztek, így 46 ország 872 versenyzőjével minden idők legnagyobb létszámú kontinentális megmérettetése vette kezdetét.

Legjobbjaink a verseny előtti heteket edzőtáborokban töltötték, és kitűnő formában érkeztek a helyszínre, ám a vérmesebb remények lassan mégis elszállni látszottak. A magyar csapat öt elveszített bronzmérkőzése után végül egyedül Tadissi Yves Martial tudta megtörni ezt a pechsorozatot.

Fegyelmezett versenyzéssel először a török Kayát verte 3:1-re, majd a makedón Ristevskit győzte le 8:2-re. Ezután a francia Gillet ellen is ugyanilyen meggyőző fölénnyel jutott tovább. Az elődöntőben az osztrák Pokornyt 1:0-ra verve a hosszabbításban Marszi jutott a fináléba. A döntőben az olasz Stranóval került szembe. A versenyzők 3:3-ig felváltva szerezték pontjaikat, ám az utolsó percben a magyar fiúnak sikerült 5:3-ra elhúznia, ami egyúttal az Európa-bajnoki címet is meghozta számára.

 

Ígéretes tehetség
Az utolsó percben a magyar fiúnak sikerült 5:3-ra elhúznia...
A döntő pillanatokban az olasz Stranóval

2007 óta a Magyar Karate Válogatott keret tagjaként számos nemzetközi versenyről sikerült már érmet hoznia Marszinak a kumite (küzdelem) kategóriában. Dobogón állt Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Lengyelországban, Marokkóban, Franciaországban. Eddig a párizsi junior EB-n aratott győzelmére volt a legbüszkébb, most meg valószínűleg a 2011-es szerbiai U21-es EB-n szerzett aranyérmére. Mindenesetre 19 évesen immár kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Természetesen őt is elkedvetlenítette a NOB döntése, hogy a karatét még mindig nem vették fel az olimpiai versenyszámok közé, de vigasztalja, hogy nekik meg ott vannak a négyévente megrendezett világjátékok, meg persze az Európa- és világbajnokságok.

„Célom most mindenképpen a malajziai világbajnokságon, illetve a 2012-es Európa-bajnokságon (Azerbajdzsánban) való jó szereplés, mivel ezek lesznek az utolsó utánpótlás korosztályos versenyeim.”

A frissen szerzett Európa-bajnoki címével már kivívta a 2011-es ifjúsági világbajnokságra való kijutás jogát, amelyre októberben, a malajziai Malekában kerül sor. Ám hogy kétség se férjen az alkalmasságához, március 27-én Budaörsön megnyerte a WKF-karate magyar bajnokságot is saját súlycsoportjában, de már a felnőttek között. Az ilyen versenyek kellenek ahhoz, hogy kellő önbizalommal gondoljon a VB-re: „Mindenképpen éremmel szeretnék hazatérni, de ehhez tökéletes felkészülésre van szükség, amihez hozzájárul a versenyeken való jó szereplés, a rengeteg edzés.”

 

A sikerek mögött
Egy népszerű edzőházaspár a Kono Karate Klubból...
Győzelem után a büszke edzőkkel: Módos Vikivel és Horváth Gáborral

Marszit a Pesti Zsibongóban már bemutattuk >> korábban. Azóta is a Kono Karate Klubban karatézik (immár tizenkét éve). Az edzői is ugyanazok: Módos Viktória és Horváth Gábor, akik méltán büszkék a legeredményesebb versenyzőjükre, hiszen az alapoktól fogva ők készítették fel a fiút. A szimpatikus edzőházaspár ma már nemcsak oktatóként és edzőként, hanem bizalmas barátokként is áll a fiatalember mellett. A klubon kívül a pestszentlőrinci önkormányzat is támogatta Martial versenyeztetését az Iharos Sándor Sport Ösztöndíjjal.

De a legnagyobb támaszt mégis a szüleitől kapja, akik maximálisan, sőt Marszi szerint „erőn felül is” támogatják az ő sportolását, a versenyekre való kiutaztatását stb. Jó példa erre a párizsi junior Európa-bajnokság, ahová saját szervezésben utazott ki a család a két edzővel, a szállást pedig a kongói származású apuka párizsi rokonsága oldotta meg. Marszinak ez a családi háttér komoly támaszt jelentett akkor. Eleve azzal az elszánással utazott Párizsba, hogy mindenképp dobogóra kerüljön, már csak a család kedvéért is. De hogy végül még döntőt is nyert, az már szinte a hab volt a tortán.
Sportszerűen püfölik is egymást...
Molnár Réka és Tadissi Martial - lelki és sporttársak

És még valaki változatlan az életében: Molnár Réka. A lány, akivel immáron három éve nemcsak szeretik, de sportszerűen püfölik is egymást az edzőteremben, és aki a Kovax Sportegyesület versenyzőjeként mindkét EB-n ötödik lett, ahol Marszi nyert. Abban is összeillenek, hogy bár megszállottan karatéznak mindketten, de a tanulást sem hanyagolják el. Réka már a Budapesti Corvinus Egyetem első éves hallgatója. Marszi is ide készül, de ő csak idén májusban fog érettségizni. Most félévkor 4,33-as volt az átlaga a kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban. Tavalyelőtt nyáron, amíg az edzések szüneteltek, már sikerült letennie a nemzetközi angol középfokú nyelvvizsgát, idén a francia nyelvvizsga és a feketeöves vizsga letételét tervezi.

„A karate nagyon fontos számomra, de saját magammal szemben is elvárás, hogy nemcsak a sportban, de az iskolában is jól teljesítsek”– jelenti ki Marszi szokásos fegyelmezettségével. Mintha ezzel is meg akarna felelni saját klubja névadójának, Teruo Kono mesternek, a wado stílus európai meghonosítójának. A japán karatemester ugyanis arra figyelmeztette a sportolókat, hogy nemcsak karate van az életben, és az a jó karatés, akinek az életét szellemi dolgok is vezérlik.

Nos, Marszi másik nagy álma az volt, hogy pilóta lehessen. Ezért a nyíregyházi főiskola pilóta szakára készült. De aztán a karate győzött ebben is: „Budapesten szeretnék maradni, a sport és az edzőim közelsége miatt is, mivel csak velük vagyok képes a sikerek elérésére” – mondja, és nagyon bízik benne, hogy szeptembertől egy pesti egyetemen folytathatja a tanulmányait.


Cikkajánló Marszi: diadal és jogos öröm
Olvasta: 5779
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: Szamóca, 2011.04.11. 13:10
Na ennek örülök. Már hiányoltam hogy mi van vele. Ez a karatés gyerek a HAVANNÁRÓL még sokra viszi!! Látom hogy megvan hozzá a kurázsija, és megvan neki még a Rékája is :))

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!