Pesti Zsibongó

2024. április 23. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Barangolások a Népligetben >> 4. rész
Barangolások a Népligetben >> 4. rész
Írta: Bogdán Éva   
Az örökzöld tölgy
Október közepén ott folytatjuk a sétát Pesti Laci bácsival, ahol a SzeptEmber Feszt (2010) idején abbahagytuk. A Népliget most talán még szebb. Az ősz színei változatosabbá teszik az elcsendesült sétányokat. A pázsit még zöld, de az utakat már sárga avarszőnyeg borítja. Most a fákra koncentrálunk, és azokat a növényeket keressük fel, amelyek az előző sétánkból kimaradtak.
Nem tévesztendő össze a bálványfával
Az igazi ecetfa

A Főkert épületénél találkozunk a Mutatványos-téren. A növényzet itt egy botanikus kertre emlékeztet. Már szeptemberben kiszúrtam magamnak egy tüskés bokrot. Most megtudom Laci bácsitól, hogy ez a vadcitrom. Nem igazi citrusféle, de a termése, sőt még a megdörzsölt levelének az illata is a citromra emlékeztet. – Ehető ez is, és magas a C-vitamin tartalma. Lekvárt és kellemes aromájú italt lehet belőle készíteni – jegyzi meg a kertész.

Újra elmegyünk a szeptemberben megismert >> igazi ecetfa előtt. Most, hogy a koronája vörösbe csavarodott, talán még szebb ez a ritka kis fa, de ahogy az lenni szokott, a szépség veszéllyel jár. Laci bácsi figyelmeztet is: – Tudni kell, hogy az ecetfaféleségek enyhén mérgezők, a levelükben lévő cserzőanyag miatt. Ezért oktatási, szociális és gyermekintézmények kertjébe nem ültethetők. Hogy mi a hatása? Allergiát okoz. Így aztán jobban is illik rá a másik neve, a torzsás szömörce. Az első világháborúban a hozzátartozók küldtek a leveléből a katonáknak, akik bedörzsölték vele a karjukat, majd mentek az orvoshoz, mert kiütést kaptak tőle. Erre hazaküldték őket betegszabadságra. De milyen a falusi ember? A kocsmában eldicsekedték, hogy milyen furfangosak is ők, aminek aztán csúfos büntetés lett a vége. Az arborétumban dolgozók szó szerint kesztyűs kézzel bánnak ezzel a növénnyel, mert a csupasz bőrfelületen kiütést okoz. Ez természetesen nem vonatkozik a köznyelvben ecetfának nevezett bálványfára.

 

Növénytáblák
A jellegzetes fafajták táblákat alkotnak
A megszakadt hársfakör

Szép nagy hársfák mellett megyünk el. – Ez volt korábban a hársfakör. Három sorban álltak a nagy hársfák, de nem tartották fenn, és megszűnt hársfakör lenni.

Társaság kell a hársfáknak, ugye?
– Igen, sőt minden növénynek, még az önporzónak is jó, ha idegen beporzást kap vérfrissítés céljából. Éppen ezért szenzáció, hogy Papp József botanikus talált nőivarú fekete jegenyenyárfát, mert eddig csak porzós változata volt, termős nem. Ezért csak dugványozásról lehet szaporítani, és ez az oka annak, hogy a nyárfák elpusztulnak, mert nincs természetes felújulás. Papp József talált egyet a múlt század valamelyik évében, és azt szaporították. Azt hiszem, a kertészeti kutatóintézet telepén van, és most már megvan a lehetősége annak, hogy jegenyenyárfát természetes úton, magról lehessen szaporítani.

– Itt a fehér nyáras önmagától való felújulása történt. A fehér nyár nagy hátránya, hogy rengeteg sarjat hoz, ezért rézsűként kéne telepíteni, hogy megfogja a rézsűt. Ezek a sarjak itt már faiskolai méretűek, át lehetne ültetni őket. A Népligetben évente legkevesebb ezer darab másodosztályú parkfát lehetne kitermelni, amit rögtön tovább lehetne ültetni. Sajnos nálunk a zöldterületek gazdasági kihasználtsága nemhogy a nullával egyenlő, hanem a ráfizetés növelése a fontos. Valamiért az az üzlet.

A jellegzetes fafajták táblákat alkotnak a ligetben. A szaporodás szempontjából hasznos, ha egy csoportban vannak a fák. Az egykori nagyvendéglő romjai körül van az akácos, azzal szemben a platános, amögött a kőris-tábla és így tovább. Laci bácsi >> saját készítésű térképe segítheti az érdeklődőket az eligazodásban. Minden tábláról van mit mondania.

– Ez itt az epertábla. A fehér eperfák telepítését az 1770-es években Mária Terézia rendelte el a Városligetben, hogy a szegény néposztály a selyemhernyó-tenyésztéssel bevételhez juthasson. Ezt II. József megismételte, de aztán a műszálak megjelenése okafogyottá tette az egész selyemhernyózást. Így az eperfa megmaradt díszfának, senki sem használta, pedig nagyon finom gyümölcse van.
A Főkert épületénél. Szeptemberben még ilyen zöld volt a vadcitrom  gyümölcse, novemberre érik narancssárgára
A cikk elején idézett vadcitrom...

– Ez itt a szilfásunk, zömében mezei szilekből áll. Szándékos telepítés. Közte egyenes törzsű dió, hatalmas nyugati ostorfa – mind egy családba tartoznak. Őshonos fánk a szilfa. Andreánszky Gábor felmérése alapján a szilfa és a hegyi juhar 9 millió éve él hazánkban. Ő ősnövénytannal foglalkozott, és az egri téglagyár rétegeinek a tanulmányozása alapján jutott erre a megállapításra. A szilfákkal az a gond, hogy az európai fajokat (a hegyi és a mezei szilt) a hollandiai szilfavész elpusztítja. A keleti fajokat, például ezt a turkesztáni szilt, ellenben nem károsítja ez a gombaféleség. Ezért ezzel próbálják helyettesíteni. A közelben egyébként szép vénic szilek is vannak. A vénic szil ellenállóbbnak mutatkozik, de szerencsére még a mezei sziljeinket sem támadta meg a gomba. Ha egészséges a növény és kellően van táplálva, akkor ellenállóbb a kártevőkkel szemben.

– Ahol az a rönk látszik, ott volt a Népliget legnagyobb ezüstjuhar fája, 25 méter magas és kb. ugyanolyan korona-átmérőjű, de a korhadása miatt balesetveszélyessé vált. Az ezüstjuhar a legtörékenyebb fa, ki kellett vágni. A tatárjuhar és a mezei juhar nem ilyen törékeny, azokat nyugodtan lehet sorfának ültetni. A Veres Pálné utcában örömmel láttam, hogy mezei juharokat ültettek, és az egyik lakó máris örökbe fogadta az egyiket. Ki van téve a réztábla névvel, címmel ellátva.

Milyen kötelezettséggel jár egy városi fa gondozása?
– Elsősorban öntözés, aztán levélsöprés, takarítás. Hazai viszonyok között az erdőnek legkevesebb 600 mm csapadékra van szüksége, hogy a fái életben maradjanak. Száraz időszakban ennek a töredékét kapják meg, 400-at vagy még kevesebbet. Ilyenkor öntözni kell a városban is, máskülönben kiszáradnak a fák. Csodálatos néha, hogy a fák miből tudnak életben maradni. A nyolcadik kerületben megszüntették az orvosi rendelőt a Trefort utcában. Az udvarán van egy hatalmas platánfa, 25 méter magas, a törzsátmérője 120 cm, de olyan szorosan körbe van betonozva, hogy 5 centi sincs a fa és beton között. Már megemeli a betont. Hogy honnan kapja a vizet? Talán egy csőrepedésből. Ha nedvesség van a talajban, a beton miatt nem tud elpárologni. De a házak sem nedvesednek annyira, ha a fa felveszi a vizet.


Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!
Közeledünk a nevezetes Turner-tölgyhöz. Nagyításhoz kattints a képekre...

A Turner-tölgy

A Vajda Péter utcán keresztül átkelünk az Újligetbe. Ezt a részt 1910-ben Márkus József polgármester javaslata alapján csatolták a Népligethez.

Egy sziklatömb mögül tarka levelű bokor ragyog, szinte izzik a lemenő nap fényében. – Egybibés galagonya. Májusban fehér virágai vannak, most meg már szépen elszíneződtek a levelei és piroslik a termése. Ilyenkor lehet szedni. Gyógynövény, jót tesz a szívnek – teszi hozzá Laci bácsi.
Az örökzöld Turner-tölgy

A Linné sétányon bandukolva a növényrendszertanról meg a svéd botanikusról beszélgetünk. – A besztercei szilva az egyetlen növény, amelyet Linné magyarnak nevezett el – jegyzi meg Laci bácsi. – Azt hiszem, a prunus domestica hungarica nevet adta neki.

De mi most nem a szilvára, hanem egy sokkal nagyobb „vadra” vagyunk kíváncsiak. Már messziről feltűnik impozáns alakja. A sárgába hajló októberi park háttere előtt élénk kontrasztként jelennek meg egy hatalmas, sötétzöld lombkoronájú tölgyfa körvonalai. Pont olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Élénkzöld levelei olajosan fénylenek a délutáni napsütésben. Csak itt-ott sárgállik egy-egy hervadt levélcsokor valamelyik ágán.

Miféle tölgy ez?
– Ez az örökzöld tölgy. A levele egy évig és egy napig van rajta. Magyarán: nincs lombtalan állapota, folyamatos a levélváltás, ami az éghajlatunkon ritka. Valójában ez egy hibrid. A kocsányos tölgy és a magyaltölgy keresztezéséből származik. Turner-tölgy a neve (Quercus turneri), Angliából származik, ott keresztezték. Nagyon kevés van belőle hazánkban. Itt a ligetben van ugyan még egy, de az nagyon be van szorulva a többi fa alá, és nem tud úgy fejlődni, mint ez.
Télen is zöldell, tessék visszajönni és megnézni.

Januárban vissza is mentem a behavazott ligetbe. És csakugyan zöldellt mindkét tölgy!


Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!
A januári napfényben ismét közeledünk a valóban örökzöld tölgyhöz. Nagyításhoz kattints a képekre...

Cikkajánló
Olvasta: 9705
Hozzászólások (1)Add Comment
Jó hely
Írta: tisztavíz, 2012.06.08. 21:31
Láttam a tölgyet, most nyáron is látszik rajta, hogy valami különleges. A zöld levelei kicsit olyanok, mintha bőrlevelek volnának, ebben az örökzöldekre hasonlít tényleg. És vannak rajta ősziesre sárgult levelek is. A másik örökzöld tölggyel nem sikerült találkoznom, de ez a képekről nagyon jól felismerhető volt. A helye is nagyon jó. Ez is a népliget egyik érdekes növénye, a sok másik mellett.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

eperzsel_ht.jpg