Pesti Zsibongó

2024. április 24. szerda
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Pesti erdők
Pesti erdők
Írta: Bogdán Éva   

Nemcsak budai erdők vannak. A Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésében több száz hektárnyi erdő zöldell a pesti oldalon is. Ha Pest tüdejéről beszélünk, annak a jobb lebenye egész biztosan a Péterhalmi-erdő. Ezen a 200-250 hektáros egybefüggő erdőterületen még ma is nyulak, rókák, baglyok és egyéb kisállatok élnek.

Kies vidék lehetett errefelé úgy kétszáz évvel ezelőtt, amikor a Napóleon legyőzése után Bécsben ülésező nagyhatalmi konferencia vendégei látogatást tettek Pest-Budán. Ebből az alkalomból nagy vadászatot és katonai parádét tartottak a mai 18. kerület helyén elterülő Szent Lőrinc pusztán. Ne tévesszen meg az elnevezés: a puszta akkoriban nem pusztaságot jelentett, hanem majorságot vagy uradalmat. A porosz király, az orosz cár és a Habsburg-császár a környék legmagasabb pontján, a mai Gilice téren felépített Gloriett körkilátóból szemlélte meg a tiszteletükre rendezett parádét. A kilátó a második világháború során elpusztult, viszont ahol az uraságok imádkoztak, az 1760-as években épült barokk stílusú Szent Lőrinc kápolna, szerencsére ma is áll még a Margó Tivadar utca tengelyében.

 

Mintha nem Pesten lennénk

A dombról ma az Országos Meteorológiai Szolgálat tekint le a városra, a Gilice térről pedig már gyalogosan is elérhető a Péterhalmi-erdő. A pesti oldal egyik leggondozottabb parkerdeje – legalábbis az egyik fele. Sorompók védik a gépjárművektől, odabent sétaösvények, padok, játszóterek, erdei tornapálya, árnyas ösvények. Bár a város már körülvette ezt az egykori városszéli erdőt is, néhány métert megtéve mégis feltűnik a csend, csak a madarak csicseregnek, sőt zengenek a fák között. Sokféle madárfaj talál itt menedéket.

Az éltető lombok
Pesti erdő
A cinkék és a verebek jól ismertek, de néha látni füzikéket és a barátposzátákat is. Aztán akadnak vörösbegyek és ökörszemek, erdei pintyek és őszapók, örvös galambok és balkáni gerlék, fekete rigók, sőt néhol felbukkannak közeli rokonaik, az énekes rigók is. Éjszaka meg az erdei fülesbagoly dézsmálja az egérnépet.

Napsütéses nyári napokon fali gyíkok sütkéreznek a köveken. Kolóniát képeznek, azaz egy-egy helyen több is látható e védett hüllőkből. A nagyobb emlősök közül a róka a legelterjedtebb, mivel nincs természetes ellensége. A róka ugyanúgy éjszaka jár ragadozni, mint a hosszú farkú nyest. És a sünök is ekkor indulnak bogarászni.

Az erdőben főleg akácfák nőnek, de sok az illatos feketefenyő, a kőris és a madárbogyós ostorfa is. Különleges, hosszú, vöröses töviseiről ismerhető fel a cenki akác, ez a fehér akácból nemesített ritka fafajta. A cserjésben galagonyával, bodzával vadrózsabokrokkal találkozunk. A fatörzsekre komló kapaszkodik fel. Lent pedig, a ligetes erdőrészek talaján számos gyógynövény nő: vérehulló fecskefű, katáng (más néven cikória), ökörfarkkóró, orvosi atracél stb.

Ha nem is pont ugyanilyen, de nagyon hasonló növénytársulások zöldellnek a pesti oldal sok más kisebb-nagyobb erdejében: a kőbányai városerdőben, a XV. kerületi Páskom-ligetben, a Sashalmi-erdőben. Ezek lényegében mind vegyes erdők, ami kedvez a fennmaradásuknak. Vannak persze apró eltérések. Például Sashalmon több a juhar és vannak fehéreperfák is, a Páskom-ligetben meg szilfák és zselnicemeggy. A liget tavaly leégett fenyvesének helyére lombos fákat – akácot és szürke nyárfát – ültetett az erdészet. Ezek ugyanis öt év múlva már beárnyékolják a talajt.

 

Két rezervátum

A közel 80 hektáros Cinkotai Parkerdőben az őshonos kocsányos tölgytől a betelepített akácig és erdei fenyőig rengeteg különféle fafaj van, így juhar, hárs, meg persze a nyugati ostorfa. Az erdőt járva érezhető, hogy sokféle mikroklíma alakult ki. A hűvösebb, sötétebb, zártabb erdőrészeket melegebb, világosabb részek váltják. Ez a változatosság kedvező körülményeket teremt a madarak fészkeléséhez. Közel 150 (!) madárfajt jegyeztek le a területen. De ez nem is csoda, mivel ez az erdő már része Budapest második legnagyobb, összesen 150 hektáros természetvédelmi területének.

Őz a a pesti erdőbenA védelem a főváros legnagyobb álló vízfelületére, a Naplás-tóra és annak tágabb környezetére terjed ki. A tó eredetileg a Szilas-patak árterülete volt, és az egykori láprétből még megmaradtak például az orchideák és a jégkorszaki eredetű szibériai nőszirmok. A Naplás-tó számos kétéltű, hüllő-és vízimadárfajnak ad menedéket és eleséget, sőt a WWF Magyarország a tavat választotta a mocsári teknős programjának mintaterületéül.

A pesti oldal utolsó természetes, nagy kiterjedésű mocsara azonban a Ferihegyi Repülőtér közelében lévő Merzse-mocsár, amely szintén természetvédelem alatt áll. A mocsárban a magas sás és a nádas váltakozik a száradó kékperjés lápréttel. Több védett növény- és madárfaj is honos itt. A magasban vízimadarak, sőt héják szálldosnak. Odalent különböző békafajok, vízisikló és mocsári teknős. A környező réten, bokorfüzesben és fűz-nyár ligeterdőben sok ritka madár figyelhető meg: fülemüle, gyurgyalag, kakukk, sárgarigó, búbos banka, tövisszúró gébics, ragadozó karvaly, egerészölyv, vörös vércse. A védett menyét mellett él itt sok-sok vadászható fácán, fogoly, nyúl, őz és vörös róka is.

Főleg kerékpártúrához kiváló úti cél a mocsár, amelyet megközelíteni egyébként csak gyalogosan lehet, a buszmegállótól jó félórai járással. De utána megpihenhetünk a Gyolcs-réten kialakított pihenőhelyen. Rákoshegy legmagasabb pontjáról, a tengerszint felett 193 m magasan fekvő Strázsa-hegyről egyébként szép kilátás nyílik a Merzse-mocsárra és az egész Ferihegyi-medencére.

 

Értékes erdőfoltok

De még a kisebb és gyakran szemétlerakónak tekintett erdőterületeknek is nagy értéke van. A 30 hektáros Epres-erdő például két éve még lehangoló látványt nyújtott Ferencváros határában.

Kispesti erdő
Erdőtakarítás Kispesten
Aztán kiköltöztették a hajléktalanokat, elszállították a szemetet és a veszélyes hulladékot, és azóta is rendszeresen takarítják az erdőt. Kiépült másfél kilométernyi sétaút, padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket helyezett ki az erdészet. Az önkormányzat meg felépített egy 19 állomásból álló erdei tornapályát. Azt mondják, hogy aki végigcsinálja a szakemberek által kiagyalt feladatokat az 1,8 km hosszú pályán, az fél óra alatt minden porcikáját megmozgathatja. A kisebbeknek pedig egy erdei játszóteret adtak át május végén, mászóvárral, hintákkal, a József Attila lakótelep szélső házaitól pár száz méterre.

Végre hozzákezdtek a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti kiserdő fejlesztéséhez is. Ez a 2,7 hektáros erdőfolt különösen vonzza a háztartási hulladéktól illegálisan megszabadulni vágyókat. Hiába gyűjtöttek össze havonta 10 köbméter szemetet az erdészet munkatársai, ez is kevésnek bizonyult. Ezentúl az önkormányzat segítségével hetente takarítanak, a nyár folyamán lekaszálják a területet és rendbe teszik az erdőn átfutó sétautat.

Szentiván napján civilek takarították ki
A Halmi-erdő megtisztítása
Aztán elbontják az egykori játszótér balesetveszélyessé vált romjait, és fokozatosan megfiatalítják az idős akácfaállományt. 2010-re egy olyan pihenőerdőt akarnak itt létrehozni, ahová a környékbelieken kívül a felújított metróvégállomás utasai szívesen járnak majd kikapcsolódni.

Igen, a rekreáció a városi erdők nagy lehetősége. De az egybefüggő zöldterület számos más előnnyel is jár. Nem véletlenül emelkednek meg az ingatlanárak az erdők környezetében. Itt mindig csendesebb a város. A lombsátor megszűri a zajokat, ugyanakkor természetes levegőszűrőként is működik: felfogja a szilárd szennyező anyagokat, a kormot, a port, majd az eső hatására megtisztulva visszanyeri tisztítóképességét. Emellett a sűrű lombozat a fotoszintézissel tetemes mennyiségű oxigént juttat a környezetbe. És az egyre gyakoribbá váló viharok és felhőszakadások mellett az sem mellékes, hogy már a 20-50 m-es erdősávok is csökkentik a szél erejét és jelentősen megfogják a hirtelen lezúduló csapadékot.

A pesti erdők természetes erdősávként védik a várost, miközben rekreációs célokat is szolgálnak. Vagy szolgálhatnának. Lassan, de kezd divatba jönni az össztársadalmi erdőtakarítás meg a játszótér-építés. A kirándulók meg a kerékpárosok azonban már beérik azzal is, ha megmaradnak ezek az erdők.

Ami pedig Budapest tüdejét illeti: Igaz, hogy az északnyugati szélirány az uralkodó, de nem kizárólagos. Ráadásul a város körül gyakran forog a szél, és visszafújja a keletkezett szennyeződéseket. A keleties szélirány hangsúlyozottabb megjelenésének oka a városi hősziget-hatás, valamint a Duna és a Pesti-síkság közötti helyi légkörzés egymást erősítő hatása. Így aztán a „keleti lebenyre” valóban szüksége van az egész városnak.


Cikkajánló
Olvasta: 15170
Hozzászólások (6)Add Comment
...
Írta: edinaline, 2009.05.09. 12:41
Màr a cikk olvasàsa alatt elkezdtek bizseregni az egyébként inkàbb körömcipöben tetszelegni szeretö làbaim, és alig vàrjàk, hogy mihamarab bakancsba bújva kutathassàk fel a fent leírt helyeket. Micsoda rejtett kincsek vannak sokszor csak karnyújtásnyira! Köszönet az alaposan megirt, informatív cikkért.
...
Írta: kékszem, 2011.02.17. 12:50
Milyen jó, hogy nem épült meg az a bizonyos Külső Keleti Körút!!! Most, hogy fúj a keleti szél, és nem füstöt visz a város fölé, hanem szépen dolgozik Pest keleti tüdőlebenye! Meg lehet nézni az időképen.
Köki
Írta: hanyani, 2011.07.05. 23:07
Őrület van most Kispesten a metró végállomásánál. A fákat kiirtották, 10 éve legalább csak a pusztulás nyomai. A Köki-pláza épülőfélben lévő kőrengetege sohasem pótolhat egy erdőt. Az építkezéstől függetlenül a szabad területen miért nem erdősítenek. A polgármesterek is elmehetnek a....
Naplás-tó
Írta: Almazselé, 2012.03.16. 12:38
Holnap (márc. 17-én) adják át a Naplás-tó köré épített tanösvényt. Végre valakinek eszébe jutott, és meg is tudta csinálni. A túraútról meg lehet csodálni Budapest legnagyobb állóvizének növény- és állatritkaságait. Állítólag lesznek táblák, azokról érdekes információkat is kapunk majd ezekről. Megfigyelhetjük a nagy tavaszi-őszi madárvonulást is stb.
Horgászhely is
Írta: Almazselé, 2012.06.01. 14:37
A Naplás-tónál tényleg érdekes, ártéri erdő van. Viszont a tó másik felén, az út mellett horgászstégek vannak, és csónakot is lehet bérelni. Sokféle hal van a tóban, mert direkt telepítik. Akit nem zavar, hogy telepített hal, akkor a 2800 Ft-os napi horgászjegy fejében naponta 4 kiló nemes és 3 kiló egyéb halat vihet haza.
Péterhalmi-erdő (Halmi-erdő) - LYME fertőzött KULLANCSVESZÉLY!
Írta: Betti, 2014.06.10. 11:35
Kedves Olvasók!
Imádjuk mi is a Péterhalmi-erdőt (más néven: Halmi-erdőt), a felsorolt állatokon kívül láttunk és hallottunk fácánt, valamint vadnyulat is! Azonban sajnos nagyon sok a kullancs is, a fűben nem tanácsos sétálni; sajnos én is így kaptam el valószínűleg ott nemrég a LYME kórt, tehát csak óvatosan!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

sargavil_RL.jpg