Pesti Zsibongó

2018. április 24. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kari blogja arrow Lajkó Félix: Puritán koncert
Lajkó Félix: Puritán koncert
Írta: Libisch Károly   
"Akár hiszed, akár nem, az alföldi ember jobban veszi a zenémet. Sokkal jobban…" – mondja Lajkó Félix. Az öntörvényű muzsikus bizony okozott már néhány szellemi kavarodást. Szolnoki fellépésén puritán megszólalásával is ritka egyedi élményben részesítette a hallgatóit. A duóban előadott, improvizált parasztzene egy zabolátlan lélek csapongásait és letisztulását adta vissza. A koncert utáni beszélgetésből pedig megtudjuk, hogy mikor érzi magát igazán otthon a világjáró hegedűvirtuóz.
Lajkó Félix a 2011. május 13-i szolnoki koncerten (fotó: ANKK)
A Vajdaság Paganinije...

Szolnok kulturális életében az Aba-Novák Kulturális Központ próbál vezető szerepet betölteni, sikerrel. Itt van a szimfonikus zenekar székhelye, számos klub és csoport működik az épületben, továbbá rendszeresek a koncertek, fesztiválok, zenei, tánc- és színházi produkciók, vendégjátékok. 2011. május 13-án, pénteken Lajkó Félix (hegedű) és Brasnyó Antal (brácsa) játszott 13 számot a szépszámú közönségnek az ANKK nagytermében.

Puritán koncertben lehetett részünk, hiszen a teljesen akusztikus kamara-produkció bizony kissé meglepte a közönséget. Megszoktuk ugyanis, hogy zajban élünk, és ezt az akusztikus hangszerek erősítésével (is) kompenzálják a legtöbb műfajban. Máskor! Mert hiába húzta meg a kettős a kezdőszám pergő csárdását, nekem – és gondolom, másnak is – percekbe tellett, mire a decibelektől elfásult fülem a hangok közötti rendre és harmóniákra fogékony lett.

A második számtól – ami egy sirató volt – már maradéktalanul tudtam élvezni a szavak és konferálás nélküli műsort. A kezdeti feszültségek oldódásával – és a terem bejátszása után – a kialakult zene örömteli hangulatokkal ajándékozott meg. Nem úgy szólt a muzsika, hogy minden hangnak helye volt (mint valami műzenében), hanem inkább a lélek – ez esetben a zabolátlan lélek – érzelmi kicsapongásaival, kihívásaival vagy letisztult hangjaival. Zömmel magyar "parasztzenei" hangulatokban volt részünk az elhangzó siratók, tánczenék, (lassú/gyors) szvitek által, de olykor műzenei (pl. a 4. szám), vagy "bachos" érzeteket kaptunk (a 9., szólóhegedű-darabban); sőt még katartikus feloldást is átélhettünk a 11-dikként elhangzó füttyös, dobott-vonóval játszott számban. A végére aztán az "umcacával" (csasztuska-szerű strófás dal) érzelmileg minden "eladóvá, eladhatóvá" vált, megkérdőjeleződött és bezárult.

Lajkó Félix – öntörvényű muzsikusként – produkcióival bizony okozott már szellemi kavarodást. Szolnoki fellépésének puritán megszólalásával ritka egyedi élményben részesítette – pro és kontra! – hallgatóit.

 

Beszélgetés Lajkó Félix-szel

A fellépés után röviden beszélgettünk. Ebből idézném Félix néhány gondolatát:
Brasnyó Antal (balra) és Lajkó Félix a 2011. május 13-i szolnoki koncert plakátjáról
Az örök páros...

"Valójában tiszta improvizáció volt az egész. Megvannak ugyan a témák, de már annyira 'szét vannak játszva', hogy nincs is igazi meghatározó szerepük. Olyan az egész, amire már senki nem is gondol; nincs előre meghatározva. Nem tudom, hogy mi lesz az egészből; de érdekel valami egészen más is, és az is belekerülhet...

Akkor érzem magam igazán otthon, amikor megszólal a hegedű és a citerahang, műfaj nélkül...

Kottából, koncerten igazából nem játszom műzenét. De szeretem. Rendesen délelőttönként Bachot gyakorolok, de fellépni, azt nem…

A világ minden táján értik a zenémet. Nagyon értik, de nem nagyon szeretem az utazásokat. Ebben az évben már jártam Brüsszelben, Luxemburgban, Pozsonyban...

Sokat vagyok otthon is. A népszerűségemnek nem igazán árt, ha eltűnök egy időre. Azt mondják, hogy sikeres vagyok. De tegnap Pozsonyban rendesen támadás ért. Ott magyarul nem szabad megszólalni. Hogy miért? Azt nem tudom!

A művelt embernek sok mindent kell értenie. El kell hozzá olvasni pár dolgot. Ha beleolvasok, a zenét is megérthetem… Viszont a zene több a szónál, mert nem hazudik. A zene egyből hat. Annyira hat, hogy beszélgetni is tudunk róla. Mint mi most. Ez erő…

Alföldiként azt tapasztaltam, hogy itt sokkal jobban értik a zenémet. Ez az, ami igazából érdekel. Az erdélyi ember, az egészen más gondolkodású. Vagy a pesti… Akár hiszed, akár nem, az alföldi ember jobban veszi ezt a zenét. Sokkal jobban…"

– Ma a koncerten magyar zene volt. Felépítése szerint népzenei karakterű. Brasnyó végigkíséri a zenét (és az egész életedet). Ő egy igazi kontrás.

"Sokszor lépek fel duóban, de olykor beszáll két roma gyerek, olyan 'régi romák' – ez a kvartettem. Jövőre tervezünk egy összejátszást Al DiMeolával (gitáros, a dzsezrak és a latin gitározás egyik népszerű, meghatározó személyisége – L.K.). Vagy beszáll még tíz másik ember: alakulnak a dolgok. Aztán ott vannak a szerb, horvát, szlovén kapcsolatok. Vagy a román turnémenedzsment, ami szintén más. Szóval: vannak terveim."

Lajkó Félix muzsikus, zeneszerző 1974-ben született a vajdasági Topolyán (akkor Jugoszlávia, ma Szerbia). Családja zenekedvelő volt, műkedvelő zenész is akadt köztük. Viszont Félix volt az, aki a zenét hivatásául is választotta. Első hangszere a citera volt, majd tizenkét évesen vett a kezébe először hegedűt. Otthon előbb a horvát Boris Kovač zenekarában tett szert némi ismertségre, majd a szabadkai zeneiskolát odahagyva tizenhat évesen jött át először Magyarországra. Itt a Dresch és a Makúz zenekaroknak volt a tagja. 1998-ban önálló koncertet adott a budapesti Zeneakadémián, ahol a sajátos hangvételű (dzsez?) darabok vagy hegedűszólója mellett bemutatta Vonósnégyesét is. Saját bevallása szerint nem szereti a dzsez-t; minden formációban azt a lélekből eredeztethető magyar (nép)zenét játssza, amelyben jól érzi magát. A többi (akár a dzsez ritmusrészlege is) mindehhez csak körítés. Állandó zenekara mellett Brasnyó Antallal (brácsa) alkotott kettősével öt éve folyamatosan, népzenei alapokra épülő, rögtönzött "parasztzenét" játszanak.
Hazai és magyarországi népszerűsége mellett az egykori Jugoszláv tagállamok zenészeivel is jó a kapcsolata. Boban Markovič zenekarával rendszeresen szerepel együtt. Önálló produkciójával Európa számos városában, továbbá Amerikában és Japán vendégszerepelt. Zenei tevékenysége és epizódszerepei, filmzenéi mellett a Delta című film egyik főszerepét is ő játszotta.
Az "ördög hegedűse", a "Vajdaság Paganinije" jelenleg Palicson – mára Szabadka elővárosa – él családjával; feleségével és hatéves Léda lányával.A 2011. májusi 13-i szolnoki Lajkó Félix és Brasnyó Antal duó-koncert plakátja

Libisch Károly további írásai a Pezsin

Cikkajánló
Olvasta: 6159
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: Tmaxi Bácsi, 2011.09.23. 14:27
Rám "A bokorból.." című cd-je volt nagy hatással. Ja és nem vagyok alföldi... : D
Alföldre magyar
Írta: timur, 2011.09.23. 23:18
Ja én se vagyok alföldi gyerek, mégsem szeretem a Lajkót....

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Amy Winehouse 'Tears dry on their own'

A könnyek maguktól felszáradnak... Bővebben >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!