Pesti Zsibongó

2024. április 18. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Pesti por
Pesti Dugó
Pesti Dugó

Ha tömegesen bringára szállnánk, észrevehetően csökkenne a levegőbe kibocsátott szennyeződés. De vajon a kritikus tömeg eléréséig milyen levegőt szívunk be kerékpározás közben Budapesten?

Eddig csak az egészségkárosító gázokat mérték Budapesten tizenegy mérőállomáson. De van egy újabb, drasztikusan növekvő légszennyezés is. A széndioxidnál is veszélyesebb az apró szemcséjű por, amelyet főleg a dízel-üzemű járművek, a teherautók és a buszok okádnak a levegőbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskéket (P10) még a személyautókba épített legjobb szűrőrendszerek sem képesek kiszűrni. Pedig ezek olyan veszélyesek, hogy az Egészségügyi Világszervezet nem is ad meg határértéket a mikropor koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

Minél kisebb a por átmérője, annál mélyebbre jut a tüdő hörgőiben, és annál súlyosabb légzési bántalmakat okoz. A parányi porszemcsék képesek beépülni a tüdő falába, csökkentik a légzési felület hatékonyságát, súlyos asztmatikus és egyéb problémákat idéznek elő. Budapesten az elmúlt két-három évben drámaian romlott a helyzet, és ma már sokkal súlyosabb, mint a nyugat-európai városokban. Ennek az a fő oka, hogy Magyarországon a dízel-üzemű gépkocsik túlnyomó része szűrő nélkül közlekedik.

 

A LEGVESZÉLYESEBB HELYEK

A Magyar Kerékpárosklub 4 fővel vett részt az EU-s projektben
Biciklis mérés

A Holland Kerékpáros Szövetség kezdeményezésére tavaly elkezdett Vector kutatási program célja éppen a gépjárművek okozta porszennyezés képi és grafikus ábrázolása volt. Utrecht és Hamburg után a budapesti forgalomban is elindítottak néhány kerékpárost, akiknek a hátizsákjában műszerek mérték a levegőben lévő mikroporszemcsék számát. Egy webkamera és egy mikrofon pedig azokat a közlekedési helyzeteket vette, amelyekben a kerékpárosok megfordultak. Mivel az egészet összekötötték egy laptoppal és egy grafikai szoftverrel, így mindig követni lehetett, hogy milyen helyzetben ugrottak meg a mérési értékek, vagyis hol volt a legnagyobb a porkoncentráció.

A speciális technika és a hatásos videóképek azután szemléletessé tették, amit a szimatunk már egyébként is érzett. Budapest levegője rosszabb, mint gondoltuk.

Budapest légszennyezettsége A Hungária körúton például még eső után is 30-40 ezer porszemcsét találtak egyetlen köbcentiméternyi levegőben, vagyis tízezerrel többet, mint Utrechtben vagy Hamburgban. Ijesztő adatokat regisztráltak a budai felső rakparton is, sőt még a Margitsziget levegője sem olyan tiszta, mint hinnénk. A buszokon kívül a fűnyíró traktorok mellett elhaladva is komoly szennyezést észlelt a műszer. Különösen veszélyes helyek a közúti aluljárók, a hidak és a felüljárók alatti részek, mivel ezekben megreked a szennyeződés. De a legerősebben mindenütt a talajhoz közel ugranak meg az értékek, vagyis a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben.

 

HAMIS BIZTONSÁGÉRZET

Népligeti csúcs
Népligeti csúcs

Persze a fő bűnösök, az autósok sem érezhetik biztonságban magukat. A speciális műszert egy személyautóba is beépítették, majd a lehúzott ablakú kocsival a délutáni csúcsforgalomban bejárták Budapest belvárosát. Kiderült, hogy a gépkocsik belső terében fokozatosan növekszik a porkoncentráció, amely így már nagyobb, mint amennyit a biciklisták belélegeznek. Az utastér ugyanis nem tud kiszellőzni, ha viszont lehúzzák az ablakot, akkor minek a légszűrő. A kerékpárosok ellenben folyamatosan haladva rendszeresen elhagyhatják a legszennyezettebb forgalmi helyzeteket. Sőt, a biciklin még magasabban is ülsz, mi több, tekerhetsz légszűrő maszkban is. (Ha viszont maszkban vezetsz autót, akkor ugye hülyének néznek, ezért nem vállalnád.)

Mi ebből a tanulság? Az autók füstölnek, de nemcsak a bringások szívnak. A gyilkos füstfelhő parányi porszemcséit valamennyien belélegezzük.


Triumph by night...
Cikkajánló
Olvasta: 7558
Hozzászólások (6)Add Comment
Szmogriadó
Írta: Anti, 2009.01.28. 15:14
na az volt a legnagyobb röhej amit a januári szmogriadóval müveltek az ILLETÉKESEK és az autósok egyformán!!! mert nálunk minden csak látszat, ezért halunk ki magyarok. sorry :-(( Most megint kussolnak és nem hozzák meg azt a törvényt vagy rendeletet aminek a hiányára hivatkoztak a röhejes "szmogriadó" idején. Akkor minden tévéhiradó a szmogot zabálta, mostmeg ugyanúgy kusolnak és nem kérdezik meg hogy akkor képviselőcskék mi lesz azzal a szabályozással? persze csak a katasztrofák érdeklik a hullarablókat. hogy mikor mehetnek tunkolni....
...
Írta: ferike, 2009.02.02. 13:32
na most meghozták a rendeletet boldog vagy? fizethetünk 100e ft-ot
rendelet
Írta: Anti, 2009.02.19. 20:15
igen, boldog vagyok hogy jan.29-én meghozták a rendeletet de egyáltaán nem nyugodtam meg mert ki fogja betartatni? Pl a helyhez kötött szennyezőkre 500 e ft bünti várna ,ha rábizonyitják hogy szennyez. Itt a Lakatos utcában is van egy faárus lapszabászat amelyiknek a kéményéből dől a mérgező fojtogató fekete füst , elárasztja a környéket néha egész fel a dombig. Ennek nincs rendszáma csak szennyez de hogyan bizonyitod rá?
buszok nélkül
Írta: mekmester, 2010.01.18. 19:22
mult héten megusztuk a szmogriadót Pedig beigérték. de aztán a Bkv sztrájk miatt a sok szar öreg kimustrált pöfögős busz a garázsban maradt és nem birták beszenyezni Bp. levegöjét. ennyin mulik. mindig gondoltam hogy a buszok a legnagyobb légszenyezök Pesten
Bünti
Írta: Anti, 2010.11.21. 22:46
Most kivételesen igaza van az Ejunak, gyalázatosan mocskos a pesti levegő. Amúgy a BKV számláját terheli az az irdatlan korom és füst is amit a buszok nyomnak a város levegőjébe, egy busz fölér száz szgk-val
Ez nem szemetelés hanem környezetpusztitás = bűncselekmény
amiből következik hogy ezért is börtön járna. De csak a pestiek vannak megbüntetve a korommal meg a porral. Ja és az EU büntijét is mi fizetjük meg
mert itt semmi sem változik.
Csak a piti bűnösöket büntetik, az egetverő bűnök szóba sem kerülnek.
Másolat
Írta: Mása, 2011.11.17. 16:35
A szmogriadó egy újabb látszat-intézkedés. Magyarázatnak idemásolok egy bejegyzést az Időképről:

Ahogy látom, még mindig nem a mérgező gázokkal (régi autókkal) van a legnagyobb probléma, hanem a SZÁLLÓ PORRAL (ÚJ ÉS RÉGI DÍZELEKKEL)!!
A por felveréséért minden autó felelős, de a PM10 kibocsátásáért legfőképp a dízel üzemű járműveket lehet hibáztatni. Így legfőképp (már hétfőtől) dízel korlátozást kellett volna elrendelni. Persze a mentő-tűzoltó autók, BKV-buszok és kisteherautók kivételt élvezhetnének. A kisteherautók meg csakis akkor hajthatnának be a belső kerületekbe, ha valóban ott van dolguk mert átmenni a városon lehet a Hungárián és az M0-is! És egy felmérés alapján a teherautók 80 % -a engedély nélkül hajt be Pestre amivel ilyenkor (szmog riadó küszöbén) kéne a legfőképp foglalkozni (Későbbiekben pedig a BKV-nál fejleszteni lehetne végre a trolibuszos közlekedést.) A taxis cégeket pedig meg lehetne kérni, hogy ezeken a napokon a dízel autókat (ha van rá lehetőség) ne használják vagy csak a város peremén. Meg az is célszerű lenne, ha nem járatnák a motort azért, hogy fűtsenek. Már az is egy jó megoldás lenne, ha napos oldalra állnának és felhúznák az ablakot így olyan 20-25°C simán elérhető és legalább nem kell pufogtatni. A részecskeszűrő sem a legjobb megoldás sajnos. Azzal csak a "nagyobb" szemcséjű korom ég tovább ezáltal kisebb lesz a korom (kevésbé látható) és így már PM 2,5 alá megy ami még veszélyesebb az emberi szervezet számára. Az egyik lehetséges megoldás a dízel-gáz vegyes üzemre való áttérés. Szerintem a forgalomkorlátozás végett még a páros-páratlan módszer is jobb volt ennél a matricás tiltásnál!!! (úgy kevesebb autó kerülne ki az utakra) Hihetetlen, hogy egy régi alacsony fogyasztású benzines autó (szinte egyáltalán nem bocsát ki PM10-et) a fekete vagy a piros matricája miatt ki van tiltva míg egy zöld,kék,sárga matricás dízel (aki felelős a PM-10 ért) vígan járkálhat majd a szmogriadó idején. Ha a mérgező gázok miatt lenne szmog akkor lenne értelme a matricás kitiltásnak, de amíg a por miatt van szmog addig legfőképp a dízelre kéne fektetni a hangsúlyt.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

venez_ht.jpg