Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Hóba fulladott idusunk...
Hóba fulladott idusunk...
Írta: Barbara Dupecka   

Tél tábornok uralkodott 2013. március 15-én

Barbara Dupecka vitriolba mártott tollából keserédes, búsmagyar, újreformkori megemlékezés, vagy inkább irodalmias dühroham-vázlat minapi nagy ünnepünk némely háttér-tanulságairól.
Autópálya csapda

Az egykori osztrák seregekre hajazóan hófehérbe öltözött Tél tábornok uralkodott (sajnos) ezen a márciusi iduson. Azon a jeles napon, amelyen egykoron a parasztoknál a nagymamák már mezítlábas viseletre cserélték a kisunokák téli cipellőjét, mondván: megjött a tavasz. Most meg országunkba települt multiknak kellett kisegíteni a hócsapdába került utazókat, mert a katasztrófavédelmünk elaludt. Olyan nagyon beleringatták magukat az ünnep fennkölt hangulatába. Ahogyan 2006. augusztus huszadika előtt sem hallották meg jó meteorológusaink szimpla előrejelzéseit. Mintha még miniszterelnökünk is tudta volna, hogy a Nemzeti Múzeumnál előadni tervezett felszólalását biz‘ nem lesz szükség megtartania. Ment is nyugodtan Brüsszelbe, a külhoni hatalmasságok elé, energiaköltségek szintjén védelmezni a magyar embereket, de a magyar szabadság költői aspektusairól is hazaüzenve közkamerákon keresztül.

Most már, hogy az egész magyar nép tudta, hogy itt ünnep, az nemigen lesz, de vészhelyzet annál inkább, a vártán állóinkat mégis a józsefvárosi polgármesternek kellett ébresztenie: Halló uraim, munka lenne itt! Pláne, hogy a kormányszóvivő már az ünnep előestéjén elszelelt hosszú-hétvégézni, de pechjére az amúgy szép-emlékű Pákozd-Sukoró magasságában hócsávába esett. Az így lassacskán megébredett BM és maga, Bakondi urunk is végre sajtótájékoztattak, ahogy illik, szívet szorongatóan, hősiesen-pulcsisan, és közel egynapos késéssel katasztrófahelyzetet hirdettek. De míg a hadsereg sem látszott sehol (hol vannak már ’48-as dicsőséges tábornokaink), addig a nehezen beindult katasztrófaszerkezetek (hókotrókkal felvezetett melegedő buszok stb.) igen későn és lassan kezdték meg petőfiesen havaspusztás vonulásukat. Ezt már multijaink sem nézhették tétlenül, és az egykori labancságokra rácáfolva kínáltak menedéket a hosszú hétvégébe szokásos-mohón és magyaros-merészen belevágó kisgyermekes munkavállalói családoknak. Nem tudni persze, ezek miért nem hallgattak a szívükön kívül – kisgyerekesként csak úgy ösztönösen – a meteorológusokra. Egy szülőtől valahogy nem azt várnánk, hogy csakazértis elindulok hosszú hétvégézni erős Fordommal, mert a katasztrófavédelem majd amúgy is kimenekít.

Tél tábornok tehát uralkodott, és útjainkon csatát is nyert. Mondanánk szívesen, hogy: de bezzeg szívünkben ott lobogtak a teljes képzavar kokárdái, meg hogy intézményeink fedett terei hősies szeretettel fogadták be az ünneplő tömegeket, de ilyenekről nem szóltak a hírek. Viszont a jobb híján elénk tárt, kockafejű, Tavasz-tévé-szerű szemekkel ránkguvadó, ámbár kiváló sálrendszerekből előkandikáló kormányünnep-felelősségi kommunikátor asszony rendszeresen megtörte egykori reformkori nyelvújítóink szép magyar nyelvét – az „útba indulók”-ról beszélő, katonás-pulcsis Bakondi úrhoz hasonlóan –, amikor a szabadtéri rendezvényeket elmaradásuk okán egyszerűen csak „külszíni rendezvényeknek” aposztrofálta. És még mondjuk azt, hogy nem élünk jól, amikor ilyen emberek szót vihetnek a pénzünkből (az emberek pénzéből)! Hát negyven évvel ezelőtt a külszíni fejtéseknél biztos kaphattak volna feladatot.

Kellemes Ünnepeket!

Sajnos Petőfink még mindig döbbenten áll a segesvári hídnál, és lemeredve nézi a kukoricásból áradó muszkát, meg a menekülő magyart, melyekhez ő a maga részéről nem csatlakozott, inkább megszemlélve a világ megfordíthatatlanul elromlott folyását, az örökkévalóságba döbbente magát. Emlékezzünk ma csendben Petőfire a hídnál, még ha az nem is március 15-én esett, és nem is ’48-ban, hanem másfél évvel később.

Jó lenne ébredni már, Mega-x-faktor csillagok népe! Nem elég elvárni a jól létet, azért népként és vezetőkként is, de egyszerű közszolgákként, vagy csak munkahellyel még megáldott teszi-vesziként, valamit cselekedni is kéne, a mindennapok gátjainál. Biztos, hogy a 8. ker. polgármesterének kellett megszólalnia, már-már Petőfiként, kamerák elé nógatva az arra rendelt urakat, hogy kezüket a szívükre téve árulják már el: a Dunán is túlon csávába került utazókat a nehézkes államszervezet kimenekíti-e életveszélyes hófogságukból? S megint a „sógoroknak” kellett a tétlen magyart felmenteni, most nem a török, hanem a tél szorítása alól, hókotrókkal átcsapva az államhatáron?

Amíg petőfik vívnak magányos (szó)csatákat, addig kevés lesz a sok szózat és nemzeti dalolás (pláne Malmőben). Készüljünk majd egy újabb ünnepre, nagyra és nemzetire, de egy kicsit összeszedettebben.


Cikkajánló Hóba veszve
Olvasta: 6960
Hozzászólások (2)Add Comment
Mar regen volt Budan kutyavasar
Írta: Laszlita(latin amerikaban)egyebkent csak Laci, 2013.03.18. 15:58
Szivbol orulok, hogy ilyen szepen kordelyba terelte valaki e nagy csapatot, az utokor szamara. Szemelyes meggyozodes alakitotta ki bennem is azt, hogy muszaj megkeresni azt a kozeget aki meg druszanak tekintheto. Ez azert is fontos, mert mindenki szeretne visszaigazoltatni, hogy egyetertenek az elveivel. Mert akarhogy is vesszuk az "ellopott" kifejezest, azt ,hogy "elvtars", ma is lehetnek meg elvtarsak. En ennek az elvnek nagy tarsa lettem es maradok is amig lesznek elo elv-tarsaim. Az en elvem az, hogy a 'haggyuk ra..." kifejezes minket nem segit ki. Hanem az az elv, hogy "rantsuk el a notajukat a rakoncatlanoknak, meg itt a foldon, ez az en elvem. Miert itt a foldon fogjak esetleg jovahagyni azok akik meg szeretnenek egy picit jozanul gondolkodni. Nincs beigazolodva, hogy a tulvilagon is elrantottak a notajukat a befele forditott tenyerrel uszo (more money...more money...-t) kialto uszobajnok-vezetosegnek.
A legcsavaros-hokotrogepes sogor meg sokaig kotorhat kis hazankban amig visszaszerzi regi hirnevet, mert bizony Aradon nem tulsagosan tundokolt 1949-ben. Meg akkor sem koszoruli ki az allatiassagat (lehet, hogy azota mas geneket oltattak magukba), ha a csaszar kegyelme nem akasztast, hanem fobelovest eredmenyazett. Mert aki nem keres az nem is talal. Enhozzam eljutott egy titkos emlekirat az aradi kivegzesekrol a nyugaton elo volt akkori magyar kormany tagjainak a leszarmazottaitol.
Tisztelettel: Grof Batthyany Taszilo
Malmő 2013
Írta: timur, 2013.03.25. 14:45
Intünk-e majd búcsút a magyar zenekultúrának Malmőben csak úgy by Alex (ha szabad ilyet egyáltalán szánkra venni)? Némi képzavarral élve, értsd: a Kodályi elvek foroghatnak majd sírjaikban, avagy Malmő, te nemzeti jóhírünk temetője; ha egyáltalán a Malmőkbe lehet nemzeti jóhírt vinni; de továbbra még az is kérdés, hogy ki kinek is int búcsút.
De mint tudjuk minden építés romeltakarítással kezdődik. Országé is, kultúráé is. Van aki szerint a kulturális romeltakarítás jegyében, az Eurovíziós dalversenyek egyik különdíja lehetne, hogy a díjazottaknak nem kéne többé visszatérniük hazájukba, teljesítményükkel, így a továbbiakban közvetlenül hirdethetve Európa dicsőségét, s lakva Valahol Európában. A baj ezzel csak az, hogy a nép, az Istenadta, az szavazta őket oda ki, így aztán – ha csak a 'ravasz-zsűri'-jelöltet nem épp száműzni akarta ilyetén még furfangosabb mód – a neki kedves hőseit mégis csak hazavárja. Vagy ki tudja...
Vettétek?

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
Utolsó frissítés ( 2017.03.14. )
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!